Vasario 5-ąją minima šv. Agotos diena. Šventa Agota – bažnytinė krikščionės kankinės, žuvusios liepsnose ir įgavusios galią valdyti ugnį, paminėjimo diena. Tradiciškai tądien bažnyčioje šventinama juoda ruginė duona.
Jos sudžiūvus kriaukšlė protėvių visus metus buvo laikoma garbingiausioje namų vietoje – virš krikštasuolės, prie šventųjų paveikslų. Mūsų bočiai tikėjo, kad bažnyčioje per apeigas pašventinta duona saugo nuo gaisro ir ligų, blogos akies, gyvatės įkandimo, gydo žaizdas.
Šv. Agotos dieną pašventinta duona kilus gaisrui buvo metama į ugnį tikint, kad ugnis nurims ir nesunaikins namų. Tokios duonos gabaliuką dėdavo ant krosnies, kad ugnis iš namų neišeitų ir neišplistų. Išleisdama sūnų į kariuomenę ar šiaip tolimą kelionę, motina trupinėlį šv. Agotos duonos užsiūdavo jo marškinių kamputyje, tikėdama, kad ji saugos sūnų nuo kulkos ar kitų nelaimių.
Tešlos užraugimui ir duonos kepimui senovėje buvo teikiama sakralinė prasmė. Šis darbas šventas – jis imituoja pasaulio sutvėrimą. O kepalaitis yra tarsi jo modelis, kryžiaus ženklu padalytas į keturias pasaulio šalis. Todėl niekada nevalia duonos dėti padu į viršų – sutriks pasaulyje nusistovėjusi tvarka. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą.
Kviečiame pamėginti išsikepti duonos patiems.
Naminė ruginė duona
Procesas labai nesudėtingas, bet gana ilgas, tad geriau kepimą planuoti savaitgaliui.
Raugui:
2 dideli šaukštai viso grūdo ruginių miltų
1 stiklinė šilto vandens
Pirma tešla:
1 stiklinė raugo
4 stiklinės ruginių viso grūdo miltų
3 stiklinės šilto vandens
Antra tešla:
Išrūgusi pirma tešla
6 šaukštai cukraus
2 šaukštai druskos
2–3 šaukštai medaus
2–3 šaukštai kmynų
4 stiklinės ruginių miltų (arba 2 stiklinės ruginių ir 2 stiklinės kvietinių aukščiausios rūšies).
3–4 šaukštai saulėgrąžų
Gaminimas
Ruošiame raugą: viską gerai išmaišome mediniu šaukštu ir paliekame pastovėti 4–5 valandoms, kol iškils. Raugą užmaišome3 litrų stiklainyje, dangtelyje praduriam kelias skylutes.
Tą pačią dieną sumaišome pirmą tešlą dideliame dubenyje mediniu šaukštu: konsistencija turi būti kaip tirštos grietinės. Šiek tiek raugo paliekame stiklainyje, dedame vėl 2 šaukštus miltų, pilame vandens ir paliekame kilti. Iškilusį raugą dedame į šaldytuvą kitam kartui. Užmaišytą tešlą laikome apie 12 valandų, kol išrūgsta.
Kitą rytą gaminame antrąją tešlą: imame nedidelį dubenėlį, sumaišome cukrų, druską, medų ir kmynus. Viską užpilame trupučiu šilto vandens (bet ne prie karšto, kitaip pražudysite raugą) ir išmaišome, kad ištirptų. Supilame šią masę į pirmąją tešlą ir įdedame 4 stiklines miltų. Galima dėti dalį kvietinių, taip pat saulėgrąžų ar kitų sėklų, pagal skonį. Miltus įmaišome atsargiai mediniu šaukštu, dedame po truputį, kai tampa sunku maišyti, minkome rankomis. Tešla turi būti ne kieta, limpanti.
Dedame tešlą į kepimo popieriumi išklotas formas, aptepame paviršių šlapiu teptuku, užbarstome kmynų ir paliekame uždengtą rankšluosčiu pakilti 3–5 valandoms.
Kai duona iškyla, aptepame aliejumi, kad netrūkinėtų pluta, kepame 1–1,5 val. 180 laipsnių orkaitėje.