Komentatoriai suabejojo S. Bagdono užmojais
Įkelta:
2016-07-18
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Praėjo daugiau nei pusė metų, kai Kūčių vakarą Adakave ugnis pasiglemžė gausios Griškų šeimos namus. Sudegė medinė pastato dalis, stogas ir daugelis būtiniausių daiktų. Iš karto po nelaimės VšĮ „Aktyvi Tauragė“ vadovas Saulius Bagdonas socialiniame tinkle Facebook sukūrė pagalbos šeimai grupę, kuri šiuo metu vienija per 2000 žmonių. Aktyvistas lankėsi pas Tauragės verslininkus, rinko statybines medžiagas, surengė labdaringą žygį. Internautai liaupsino S. Bagdono gerus užmojus, žiniasklaida trimitavo apie išskirtinę iniciatyvą, tačiau praėjus pusmečiui į jį atsisuko kritikos strėlės. Esą paramą teikiantys žmonės šią istoriją primiršo, o 5 asmenų šeima vis dar glaudžiasi namuose be stogo. Aršiausi komentatoriai šioje istorijoje įžvelgia norą pasireklamuoti skaudžios nelaimės sąskaita. Tuo tarpu vyras paragino kritikes nesikišti, pašalino iš grupės ir tvirtina pats toliau dirbsiantis su komanda šeimos labui.

Pagalbon stojo daugybė žmonių

Kūčių vakarą Adakavo kaime kilęs gaisras paliko gausią ir nepasiturinčią šeimą be namų. Tačiau žmonės neliko abejingi ir, paprašyti Facebook socialiniame tinkle, noriai siūlė savo paramą ir pagalbą. Specialiai tam buvo sukurta ir grupė „Sugrąžinkime šeimai gaisro nuniokotus namus“ – šios iniciatyvos ėmėsi daugeliui žinomas visuomenininkas, VšĮ „Aktyvi Tauragė“ vadovas Saulius Bagdonas. Nuo pat grupės sukūrimo prie jos prisijungė daugybė žmonių iš Tauragės ir net tolimesnių miestų, visi aktyviai tarėsi: ko šeimai reikia, kas atveš, kas surinks ir kur visos surinktos aukos bus sandėliuojamos. 
Socialinio tinklo grupėje Saulius Bagdonas teigė, jog nukentėjusiai šeimai vonios kambarį įrengs Seimo nario Dariaus Petrošiaus šeima, langus ir baldus padovanos liuteronų bažnyčios kunigas Mindaugas Dikšaitis, statybinėmis medžiagomis parems žinomų Tauragės įmonių atstovai.  

Nuo gaisro praėjo daugiau nei pusmetis, o šeimos namas vis dar be stogo. Emocijoms nuslūgus, Facebook grupėje rėmėjų balsai pritilo. Daugelis net nežino, kaip šiandien gyvena ši šeima. Rudeniui artėjant šeima glaudžiasi poroje kambarėlių, namo stogą dengia tik plėvelė, stogas neuždengtas, vidus neįrengtas, centrinė šildymo sistema neišvedžiota, o tauragiškiai teiraujasi S. Bagdono, kaip šeima gyvens rudenį?

Blokuojami komentatoriai

Pasirodžius viešiems klausimams – kas vyksta šeimos namuose, ar vykdomi darbai – komentatoriai užčiaupiami. Jų nuomonės be gailesčio trinamos, o autoriai šalinami iš „Sugrąžinkime šeimai gaisro nuniokotus namus“ grupės.

Taip atsitiko ir su žinomos Tauragės moters, kuruojančios labdaringą veiklą, komentaru. Tąkart ji minimoje Facebook grupėje rašė: „Kažkada man buvo liepta nesikišti į statybos darbus ir viską, kas susiję su jais, taip ir darau. Bet kadangi žmonės domisi, kaip viskas vyksta, tai perduosiu, ką sužinojau iš jaunimo. Kai kurie dovanotojai pamiršo, kad žadėjo dovanoti, o gal Saulius neturėjo laiko tų dovanų priimti. Reziumė, difuzinę plėvelę ir medžiagas vidaus apdailai teko pirkti patiems. Stogas nebaigtas dengti. Vidaus darbus kol kas daro patys.“ 

Ji ir dar keletas aršesnių kritikių buvo užblokuotos, jų žinutės ištrintos. Pasipiktinę komentatoriai po tokių veiksmų rašė, jog yra nusivylę S. Bagdonu. Esą, šeimos nelaime kai kas pasinaudojo savireklamai. Internautus glumino nesuprantamas dalykas – kodėl liepta nesikišti į statybas.

Rudens laukia su nerimu

Gal šeimai pagalbos nebereikia ir viskas yra gerai, gal jie nebenori papildomo dėmesio? „Tauragės žinios“ šito pasiteiravo  nukentėjusios šeimos iš Adakavo giminaičių.

– Mes su vyru gyvename Vilniuje ir retai galime atvažiuoti į Adakavą aplankyti giminaičių. Tačiau kiek išeina, tiek atvažiuojame, patys daug dirbome visi kartu, bandydami atstatyti namą. Tačiau ruduo jau ant nosies, po gaisro praėjo daug laiko, orai buvo tikrai puikūs, o stogo vis dar nėra. Kai lietus lyja, varva visuose kampuose. Kai kuriuose kambariuose vidaus remonto negalime pradėti – visos medžiagos būtų šlapios po liūties, – kalbėjo namo savininkės marti Asta Griškienė.

Moteris pasakojo daugybę rėmėjų suradusi pati su vyru. Šiuos žmones Saulius Bagdonas paskelbė grupėje, jiems viešai dėkodamas. Tokiu būdu surinkta nemažai medžiagų statyboms. Bet statybos ėmė ir sustojo nepaisant tinkamų orų – paskutinis įrašas grupėje pasirodė gegužės 16 dieną, kai meistrai pagaliau pastatė gegnes. Vėliau buvo sumūrytos sienos, uždengta plėvelė.

– Paaukojo vienas tauragiškis langus, tačiau atvykę mūryti meistrai neturėjo jų išmatavimų. Tad mūrydami paliko skyles pagal pirmo aukšto langų išmatavimus. O dovanojami langai yra nestandartinio dydžio – išmatavimai tiesiog būtini. Dabar jau „nuplaukė“, reikės gauti kitus, kurie tiks pagal esamas skyles sienose. Pats Saulius Bagdonas prie namo atvykęs buvo vos keletą kartų. Dabar neseniai irgi buvo. Bet į mūsų skambučius dažnai neatsiliepia net po kelias savaites. Šią savaitę iš suaukotų pinigų sumokėsime už stogo dangą ir lauksime jo pažadėtų meistrų. Tiesą pasakius, baiminamės, kad tai bus pamiršta ir meistrus teks patiems susirasti, – kalbėjo namu besirūpinanti moteris.

Nuotrauka

Nesusipratimai stabdo darbus

Šiuo metu šeimai labiausiai trūksta finansinės paramos. Tauragės rajono savivaldybė skyrė 1150 Eur, Skaudvilės gimnazijos bendruomenė paaukojo daugiau nei 400 Eur, bažnyčioje mišių metu šeimai aukojo Adakavo bendruomenė, labdaringo žygio metu sugeneruota nemenka suma, taip pat į nurodytą asmeninę šeimynykštės Lauritos Šulcaitės sąskaitą pinigus pervedė daugybė geradarių.

– Kadangi kai kurie paskelbti rėmėjai „pradingo“, šeimai surinktų pinigų niekaip neužtenka darbams pabaigti. Kiek žinau, jie ketina vėl rašyti prašymą gauti vienkartinę išmoką iš savivaldybės. Ir vis dar tikisi pagalbos iš gerų žmonių. Lėšų reikia pabaigti stogui, įrengti šildymo sistemai, kad bent žiemą nesušaltų. Taip pat grindų dangai, – pasakojo tauragiškė.

Moteris užsiminė, kad daugelis rėmėjų, pažadėjusių padėti, atėjus laikui dingo kaip į vandenį. O kai kuriais atvejais būta nesusišnekėjimo. Vienai vietos politikei užsiminus, kad ji turi atliekamą šaldytuvą, S. Bagdonas informavo, kad šaldytuvą šeimai jau turįs. Tačiau vėliau  paaiškėjo, kad jo neva nebėra. 

S. Bagdonas: „darbai juda“

Pats Saulius Bagdonas „Tauragės žinioms“ tvirtino, kad darbai, nors ir lėtai, bet juda į priekį. Vyro teigimu, iš tiesų kai kurie rėmėjai, liaudiškai tariant, „pasiplovė“. Tačiau, ar pavyks namą atstatyti iki rudens šalčių, – neaišku.

Nuotrauka

– Darbai pamažu juda, kitą savaitę dėsim stogo dangą. Namo statyba – tai ne dviratį nupirkti. Jam galima lėšų surinkti per vieną dieną. O ar žinote, kiek kainuoja pastatyti namą? Stogui pats iš savo šeimos biudžeto skiriu per 1000 Eur, o dar prieš tai irgi skyriau savų pinigų. Jei ne tauragiškių aukos, tai nežinia, kaip tas namas dabar išvis atrodytų. Langus jau kaip ir suradom. Kai uždengsim stogą ir juos sudėsim, tada bus galima pilnai dirbti viduje. Šaunu, kad ten gyvena 3 broliai. Kiek jie sugeba, tiek darbuojasi viduje patys. Manau, tai natūralu – nepadarys visko už juos kiti žmonės. Taip pat daug pagalbos teikia šeimos nariai iš Vilniaus, – kalbėjo aktyvistas.

Labdaringus žygius organizuojantis tauragiškis patvirtino pašalinęs kai kurių komentatorių klausimus, teigdamas, kad tai tik intrigų ieškojimas, o ne pagalba.

– Žmonės siekia intrigų. Jūsų akys mato vieną. Prašiau tų žmonių, kad nedrumstų vandens, tai tegul ir nesikiša. Taip ir parašykit: Saulius Bagdonas tyliai leidžia savo pinigus. Dirbam pamažu ir kryptingai, – aiškino VšĮ „Aktyvi Tauragė“ vadovas, taip pat dirbantis Pagramančio regioninio parko bendrųjų reikalų specialistu.

S. Bagdono teigimu, daugelis Facebook grupėje paskelbtų rėmėjų savo pažadus įvykdė. O tų, kurie neįvykdė, jis neskelbsiąs dėl savo įsitikinimų – esą tegu tai lieka ant jų pačių sąžinės.

– Linkiu kiekvienam žmogui padėti atstatyti bent po vieną namą, o tada galės kalbėti. Žinau, apie kuriuos komentatorius kalbate. Aš savo nuomonę apie juos pasilaikysiu sau. Pavedusių rėmėjų taip pat neviešinsiu – tada nukentėtų labdaros tiekimas. Tegu tai lieka ant jų pačių sąžinės – lai tie žmonės patys žino, ką pažadėjo ir ko nepadarė. Per pastaruosius 2 metus per daug savęs išdalinau, ketinu lėtinti tempą. Gal kartais atsiduriu skandalingose situacijose, bet turbūt tai normalu. Norėčiau pamatyti, kaip kas nors padarys tiek, kiek aš su „Aktyvios Tauragės“ komanda esu padaręs, – baigdamas pokalbį tarė pašnekovas.

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.