Prekeiviai: per brangu – ieškok pigiau
Įkelta:
2015-07-22
Nuotrauka
Aprašymas
Kol pirkėjų bus, tol kainos nekris
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Žebelienės nuotraukos
,
Nuotrauka
Aprašymas
Už šiuos, gerokai nudėvėtus batelius, prašoma po 1,5 euro

Nuo liepos nebeprivaloma skelbti kainų litais ir eurais, tai dar labiau padrąsina kelti kainas. Nors prekybos centrai skelbia atpiginę nemažai prekių, kai kurių produktų kainos, pirkėjų teigimu, šiemet šoktelėjo net ne vieną kartą. Tačiau neretai dėl pabrangintų prekių pasipiktinę pirkėjai, atsidūrę kitoje barikados pusėje, tai yra stoję už turgaus prekystalio, taip pat bando perkančiųjų finansines galimybes. Kai kurie, prekiaujantys savo išaugintomis daržovėmis, vaisiais ar miške surinktomis gėrybėmis, įžūliai litą prilygina eurui. Tarytum stebėtų – kas bus? Perka? Vadinasi, viskas gerai!

Net dėvėtų drabužių kainos turguje atrodo gerokai šoktelėjusios. „Tauragės žinių“ pakalbinti prekeiviai tikina, kad kainų nepakėlė, kita vertus, esą tik jų reikalas, už kiek prekę parduoti. Kiti kaltę meta tiekėjams, treti teisinasi, kad išaugo savikaina.

Kam nuleisti kainą, jei perka?

Kad ir ką besakytų verslininkai ar prekybininkai, matome, kiek kas kainuoja ir, kaip greitai ištuštėja mūsų piniginės. Pradėjusi atidžiai sekti kainas, užvakar viename knygyne buvau nustebinta sužinojusi, kad plonas sąsiuvinis šiemet kainuoja 11-a euro centų (38 lito ct), o su paveikslėliu – net 19 ct (66 lito ct). Visi pamename, kad dar pernai Motinos dienai rožę galėjome nupirkti už 3 litus, o šį pavasarį teko mokėti jau po 2,5 euro (8,63 Lt). „Pundelį“ svogūnų laiškų iš kaimo moterėlės vargiai benusipirksi už litą kaip pernai (29 euro centus), prekeivės prašo 40–50 euro centų (1,38–1,73 Lt). O ar prisimenate, kad vasarą kilogramas lietuviškų pomidorų kainuotų 10 litų? O štai neseniai kainavo 3 eurus (10,36 Lt). Už litrą mėlynių prekeiviai prašo 2–3 eurų (6,91–10,36 Lt). Sunkus darbas rinkti uogas miške – niekas nesiginčys, bet ar pernai buvo lengviau?

Mėlynėmis prekiaujanti moteris atskleidė, kad suradusi uogomis derlingą vietą miške 12 litrų kibirą ji prirenka maždaug per 7,5 valandos. Per darbo dieną uždirba 36 Eur (124,3 Lt). Tiesa, skaičiuodami svetimą uždarbį nepamirškime ir sąnaudų – nemažai kainuoja kuras, kartais prireikia toli nuvažiuoti, o nuvažiavus gali rasti tik nurinktą plotą. Braškėmis prekiaujanti tauragiškė žurnalistei sakė, kad šios uogos Tauragėje mažiau 2 eurų nepigs. Prekyba ji nesiskundžia. Moteris atvirauja: kam piginti, jei ir taip gerai perka. Neslėpė, kad per dieną po 2,5 Eur ji parduoda apie 15 kg braškių. Suskaičiavus gaunasi 37,5 euro (129,48 Lt). Tačiau, jei uogas prekeiviai augina patys, o ne perparduoda, reikia nemažai investuoti ir įdėti daug darbo.

Visada yra dvi pusės. Parduodančiajam norisi gauti daugiau, perkančiam nupirkti pigiau. Tačiau tokius pat atvirus žodžius – kam mažinti kainą, jei yra perkančių, girdėjome ne tik iš prekiaujančios braškėmis, bet ir iš vieno gėlių paviljono savininkės lūpų. Anot jos, kažkaip reikia padengti nenupirktas, išmetamas gėles, kurių kainas tiekėjai taip pat užsikėlė.

Pabamba, bet perka

Turbūt niekas nesiginčys, kad dėvėtų drabužių turguje krūvelėse sukrauti rūbai kainuodavo po 1–2 litus, būdavo ir po 50 lito centų, dabar jau – 1–2 eurus (3,45–6,91 Lt), tik kur ne kur rasi drabužį po 30–60 euro centų. Dėvėta palaidinė už 6 eurus (20,72 Lt), sakykite, ką norite, bet yra brangu. Neseniai į redakciją užsukęs vienas pagyvenęs vyriškis piktinosi, kad turgaus prekeivės tiesiog „plėšikauja“: seniau už dėvėtas sportines kelnes prašydavo 5 litų, dabar jau – 5 eurų. Tokiu atveju esą geriau jau naujas nusipirkti.

Žmonės mato, lygina – akių neužriši, burnų neužčiaupsi, tik patys prekeiviai porina, kad jų prekės nebrango, viskas taip pat, kaip buvę. Neva pirkėjai be reikalo pučia burbulą. Tačiau tuo pat metu teisinasi, kad viskas visur brangsta (čia jau tais atvejais, kai jie patys eina apsipirkti). Didžiajame ūkiniame turguje užvakar „Tauragės žinių“ pakalbintos dėvėtų drabužių prekeivės žurnalistę tikino, kad dėl euro įvedimo prekių nebrangino. Esą yra krūvelių, kuriose drabužiai kainuoja po 30–60 euro centų, tačiau pirkėjai nori kokybiškesnių, gražesnių, o pamatę didesnę kainą piktinasi, kad kainos didelės.

– Kiek norim, tiek prašom. Mes įvertinam savo prekę. Žmogaus pasirinkimo teisė: jei nepatinka, visada gali pasirinkti pigesnes. Bet ne – pabamba, mus panervuoja, bet vis tiek nuperka, – rėžė būrelis dėvėtų drabužių prekeivių.

Pašnekovės tvirtino, kad pastaruoju metu jos gauna daugiau prastesnės kokybės prekių, ir jei iš 200 kg pusę jų išmeta, tai iš likusių turi uždirbti. Ne paslaptis, kad jei prekė geresnė, tai daugiau ir prašo. Pirmą iškrovimo dieną drabužiai ar avalynė esą būna brangesni, o vėliau, su kiekviena diena kaina krenta, kol belieka tinkami tik išmetimui. Kainą, anot prekeivių, lemia ir oras. Viskas turį atsipirkti. Juk už vietą turguje taip pat reikia mokėti. Darbo dieną vieta kainuoja 3 eurus, savaitgalį – 6 eurus. Daugiau kainuoja netgi privalomasis sveikatos draudimas.

Beje, prekybininkai neslepia, kad nuleisti 20 euro centų sunkiai apsiverčia liežuvis, nes atrodo per mažai, 50 euro centų nuolaida – jiems jau per daug. Kita vertus, jei nuo drabužių seniau prekybininkas nuleisdavo 1–2 litus, esą visiems būdavo gerai, dabar pirkėjai prašo 1 euro nuolaidos.

Tik viena kita žurnalistės pakalbinta prekeivė pripažino, kad jų parduodamos prekės pabrango tiesiog dėl euro įvedimo. Nevisi pirkėjai verčia eurus į litus, tad kokie 3 eurai šiems neatrodo daug.

– Viskas pabrango. Jei seniau vyriškas kirpimas kainavo 15 Lt (4,34 Eur), tai dabar daug kur prašo 6–7 eurų. Už plaukų kirpimą ir dažymą seniau mokėjau 100 Lt (28,96 Eur), tai šiemet jau – 35 eurus. Vien už kirpimą mokėdavau po 25 Lt (7,24 Eur), o paskutinį kartą, kai buvau kirpykloje, paprašė 12-os, – viena po kitos žurnalistei kalbėjo turguje prekiavusios pašnekovės.

Dar viena prekeivė prisiminė pernykštę reklamą, kur buvo skelbiama, kad iš namų parduodamos begonijos kainavo po 35 ct, dabar gi jau iš ten pat pirkdamas mokėsi 90 euro ct.

Beje, nekart ir mes pastebėjome, kad perkant gėles reikia būti itin atidiems, pavyzdžiui, alstromerijos žiedas vienur kainuoja 80 euro centų, kitur eurą, o dar kitoje vietoje prašo 1,30–1,50 euro. Prekybininkės tikina – tai priklauso nuo to, už kokią kainą jos pačios perka, bet argi pirkėjui tai svarbu, jam rūpi pigiau nusipirkti. Pirkėjui net ir 20 euro centų skirtumas nėra mažas, juk tai prilygsta 69 lito centams.

Iš 100 prekių ir paslaugų, 44 pabrango

Internete paviešintoje Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus informacijoje skelbiama, kad visoje šalyje stebina kainų didėjimo tendencija ir paslaugų, ir viešojo maitinimo įstaigose. Verslininkai esą aiškina, kad paslaugos brangsta dėl padidėjusio minimalaus mėnesinio atlygio, kad gaunamos didesnės sąskaitos už komunalines paslaugas, brangsta medžiagos. Tačiau, Statistikos departamento duomenimis, paslaugų kainų didėjimo tendencija buvo stebima ir kitose šalyse, įsivedusiose eurą.

2015 m. birželio mėn., palyginti su 2014 m. rugsėjo mėn. (nuo šio laikotarpio pradėta kainas registruoti eurais), šalies parduotuvėse daugiausia pabrango morkos – vidutiniškai 3,2 karto, vynuogės – 2,7karto. Obuoliai pabrango 53,8proc., svogūnai – 37,6, pomidorai – 22,2, dantų pasta – 14,8, grikių kruopos – 10,7, bananai – 10proc., o atpigo burokėliai – 30,9 proc., suskystintos dujos su pristatymu maistui gaminti – 23,9, suskystintos automobilinės dujos – 22,3, pasterizuotas pienas (2,5proc. riebumo) – 11,7, varškė (9 proc. riebumo)– 11, sviestas – 10,8 proc.

Iš paslaugų daugiausia pabrango vyrų modelinis kirpimas kirpykloje – 7,7 proc., dienos pietūs restorane ar kavinėje – 4,4, moterų modelinis kirpimas kirpykloje – 4,2, vyriškų pusbačių pakulnių pakalimas – 3,1, cheminis vyriško kostiumo valymas – 3 proc., o atpigo apsilankymas pas gydytoją kardiologą – 0,2 proc.

Šių metų birželį, palyginti su 2014-ųjų birželiu, paslaugos mūsų šalyje pabrango 3,1 proc., prekės atpigo 1,7 proc.Birželio mėnesį iš 100 stebimų pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 44 prekių ir paslaugų kainos eurais padidėjo, 39 – sumažėjo, 17 – nepasikeitė.

2015 m. birželio mėn., palyginti su gegužės mėn., stebėti dideli daržovių ir vaisių kainų pokyčiai: žaliosios vynuogės pabrango 23,4 proc., apelsinai – 19,6, svogūnai – 17,8, burokėliai – 13,6 proc., o atpigo ankstyvieji baltagūžiai kopūstai – 38,5 proc., pomidorai – 18,7, ankstyvosios bulvės – 11,2proc. Taip pat pabrango rauginti kopūstai, ilgagrūdžiai baltieji ryžiai, kalakutų krūtinėlių filė, saulėgrąžų aliejus, šviesi duona, joduota smulki druska, o atpigo natūralios fermentacijos putojantis vynas, Lietuvoje pagamintas alus, vaniliniai ledai, suskystintos automobilinės dujos, smulkus baltasis cukrus, makaronai iš kvietinių miltų, varškė (9 % riebumo).

Vartojimo prekės ir paslaugos kainoms stebėti buvo atrinktos atsižvelgiant į jų populiarumą tarp gyventojų (remiantis visuomenės apklausos rezultatais), vartojimo reguliarumą, vienarūšiškumą, kainų kitimo dažnumą. Atrinkti populiariausi Lietuvos rinkoje prekių ženklai ir pakuotės, tiksliau apibrėžtos prekių ir paslaugų kainas lemiančios charakteristikos. Kainų duomenys nerinkti turgavietėse ir kaimo vietovių parduotuvėse. Vidutinės kainos skaičiuojamos kaip paprastas surinktų kainų aritmetinis vidurkis.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 5 valandas
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.