Naujame leidinyje – mūsų krašto šviesuoliai
Įkelta:
2015-07-28
Nuotrauka

Leidybos idėjų centras pavasarį išleido naujausios Lietuvos istorijos studiją dviejų tomų istorinę knygą „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“. Pirmajame šios knygos tome apžvelgiama pastarųjų 25-erių metų Lietuvos raida, o antrasis tomas skirtas Lietuvą kūrusioms ir tebekuriančioms asmenybėms. Atranka buvo išties didelė ir į knygą buvo atrinktos tik 2272 asmenybės.

„Istoriją kuria žmonės“, – tokiu šūkiu besivadovaujanti leidykla pavasarį išleido solidžią ir išliekamąją vertę turinčią dvitomę knygą. Knygos leidėjai apibendrino per 25-erius Nepriklausomybės metus nueitą kelią ir surinko 2272 Lietuvą kūrusių, kuriančių, jos vardą garsinančių ir pasaulyje pripažintų asmenybių biografijas. Iš daugiau nei dviejų tūkstančių mokslininkų, menininkų, sportininkų, politikų, pareigūnų, visuomenės ir išeivijos veikėjų, pedagogų, medikų, verslininkų ir kitų įvairiausių sričių atstovų, 30 galima vadinti Tauragės krašto šviesuoliais. Antrajame leidinio tome galima rasti tokių iš Tauragės krašto kilusių, ne vienerius savo gyvenimo metus šiam kraštui ir Lietuvai paskyrusių ar čia besidarbavusių asmenybių biografijas: vyskupo Jono Viktoro Kalvano, signataro Algirdo Ražausko, dailininko grafiko Alfonso Čepausko, Kauno technologijos universiteto profesoriaus Vytauto Getaučio, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėjo Vytauto Greičiaus, fizinių mokslų daktaro Algirdo Juozapavičiaus, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesoriaus Romano Karkausko, architektų Kęstučio Kisieliaus, Rolando Paleko ir Arūno Liolos, aktoriaus, režisieriaus Kęstučio Macijausko, skulptoriaus Regimanto Midvikio, aktoriaus Arūno Sakalausko, AB „Lietuvos draudimas“ generalinio direktoriaus Kęstučio Šerpyčio ir kitų.

Leidinys nuo kitų biografinių žinynų skiriasi tuo, kad greta sausų enciklopedinių faktų pateikiami individualūs ir įdomūs bemaž kiekvienos asmenybės atsakymai į leidėjų užduotus klausimus, kokius savo pasiekimus asmuo vertina labiausiai ir kokie Lietuvos pasiekimai per šiuos 25-erius metus jam atrodo didžiausi ir svarbiausi. Šiuos atsakymus papildo asmenybių pasakojimai apie šeimą, laisvalaikį, o biografijų pradžioje pateikiami savotiški žodžio „asmenybė“ apibrėžimai – šį sudėtingą klausimą knygos herojams uždavę leidėjai džiaugiasi gavę įvairiausių atsakymų.

„Dideli darbai sukuriami mažais žingsneliais, kasdienoje. Jei šie žingsniai džiugūs, nuolatiniai ir uždegantys kitus žengti drauge... gal tada ir tampama asmenybe? Tikriausiai nuolat ieškome tokių žmonių ir džiaugiamės juos sutikę“, – svarsto Tauragėje gimęs UAB „Arches“ partneris, architektas ir projektų vadovas Arūnas Liola. Architektas nuolat dalyvauja architektūrinėse parodose, konkursuose, yra įvairių vertinimo komisijų narys, už suprojektuotus pastatus jis yra gavęs ne vieną apdovanojimą, laimėjęs ne vieną konkursą. Tačiau savo darbų A. Liola nesureikšmina: „Kiekviena diena, kiekvienas šiuo metu atliekamas darbas man – patys svarbiausi. Gal dėl to maži kasdienos atradimai ir kūrybinis džiaugsmas ar tiesiog galimybė kurti, tuo džiaugtis ir dalytis man yra svarbiausi dalykai. Kaip ir galimybė būti tarp puikių žmonių tiek profesinėje erdvėje, tiek ir už jos ribų. Ačiū jiems, kad yra drauge. Jų palaikymas, geras žodis ir yra didžiausi ir geidžiamiausi laimėjimai.“

Asmenybę apibūdinti bando ir iš Tauragės rajono Kunigiškių kaimo kilęs socialinių mokslų daktaras, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Politikos teorijos katedros docentas, Lietuvos Respublikos Seimo Parlamentinių tyrimų departamento direktorius Alvidas Lukošaitis: „Žmogus neturi bijoti savęs ir juo labiau turi niekada savęs neišduoti. Tai ir žmonijos, ir pasaulio įvairovės, ir apskritai civilizacijos pažangos varomoji jėga. O Asmenybė prasideda nuo labai mažų reikšmingų dalykų, pavyzdžiui, nuo įtikėjimo, kad ja gali būti. Žmogus turi nesitapatinti su sliekais, driežais ar bet kuriais kitais žemės šliužais. Už save ir už Žemę reikia mokėti pakovoti – deja, blogio yra per daug. Tada ir tampama Asmenybe.“ A. Lukošaitis skaitė pranešimus konferencijose ir seminaruose Lietuvos politinės sistemos, teisėkūros, parlamentinės kontrolės, partinės sistemos raidos ir kt. temomis, paskelbė apie 30 straipsnių Lietuvos ir užsienio leidiniuose, išleido keletą knygų. Paklaustas, kokius nepriklausomos Lietuvos laimėjimus laiko svarbiausiais, docentas atsako: „Lietuva daug pasiekė visomis prasmėmis, labai daug. Nes paprasčiausiai neturėjo kur dingti, nebuvo daug ir plačių erdvių, kuriose buvo galima klaidžioti ir galiausiai pasiklysti. Todėl ir teliko viena aiški kryptis – „vakarėti“, kurti demokratiją, rūpintis žmonių laisve, šalies atvirumu, ekonomikos ir joje gajų įpročių „perkratymu“. Visa tai ir pavyko išjudinti, ir gerai.“

Dar vienas Tauragės krašto šviesuolis – pulkininkas, karys savanoris, partizaninių kovų dalyvis Leonas Laurinskas (1926–2013). Pulkininkas dirbo Krašto apsaugos departamente, saugumo tarnyboje, dalyvavo kuriant mechanizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis Vilkas“. 1992 m. jis apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, 1994 m. – Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos vardiniu ginklu, 1998 m. už pasiaukojimą ir ištvermę ginant Lietuvos Respublikos laisvę ir nepriklausomybę – Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi, 2000 m. – Kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu ir Lietuvos nepriklausomybės medaliu. Parlamento gynybos būrio vadas Antanas Kliunka knygoje prisimena: „1991 m. sausio mėnesį partizanas Leonas gynė parlamentą jo viduje. Leonas Laurinskas – vienintelis partizanas, kuris sausio mėnesio dienomis buvo kartu su mumis, Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos gynėjais, mus drąsino. Išsirikiavusiems Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos gynėjams pasakė vyrus uždegančią kalbą, kurios pagrindinis leitmotyvas – „Vyrai, mes, Lietuvos partizanai, atlikome pareigą Lietuvai, dabar Jūsų eilė. Aš tikiu Jumis! Jūs mūsų įpėdiniai!“

Ne mažiau svarbus nei biografijų žinynas yra ir pirmasis šio leidinio tomas. Jame pateikiamos 37 autorinės apžvalgos, kuriose mokslininkai, buvę Vyriausybės kabinetų nariai, dalyvavę daugelyje reformų, žurnalistai, pakalbinę daugelį kompetentingų specialistų, ir kiti ekspertai apibendrino per 25-erius metus Lietuvos nueitą kelią. Tai unikalūs straipsniai, kuriuose pirmą kartą apibendrinama naujoji Lietuvos istorija. Nors, atrodo, kalbama apie neseną laiką, tačiau apžvalgose gausu faktų, kuriuos jau esame primiršę ar nežinojome, čia gausu pavardžių ir istorinių, anksčiau niekur nepublikuotų nuotraukų. Greta įvairių sričių apžvalgų pateikiami ir valstybės institucijų, ministerijų bei didžiausių, seniausių, reikšmingiausių šaliai verslo įmonių pristatymai, kuriuose pasakojama šių įstaigų istorija, minimi svarbiausi čia veikę ar tebeveikiantys asmenys ir jų indėlis į Lietuvos pažangą.

„Valstybių istoriją rašo ne kokia nors nežinoma jėga, ne bevardė liaudis, o konkretūs žmonės. Ir tai, kas per dvidešimt penkerius metus buvo sukurta, iškovota, išmokta ar suvokta, padaryta konkrečių asmenybių. <...> Taip suprantu ir šios knygos paskirtį – kaip dokumento, kuriame užrašyti mūsų istorijos kūrėjų vardai“, – specialiai knygai „Asmenybės. 1990–2015 m. Lietuvos pasiekimai“ rašo Prezidentas Valdas Adamkus.

Apie jau nueitą Nepriklausomybės kelią žodžius šiai knygai tai pat parašė Prezidentė D. Grybauskaitė ir Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. V. Landsbergis, cituojama istorinė Prezidento A. M. Brazausko inauguracinė kalba. „Šiandien galime didžiuotis tuo, kad sėkmingai išlaikėme savarankiškumo egzaminą ir nuveikėme daug prasmingų darbų. Esame laisvi, stiprūs ir gerbiami tarptautinės demokratinės bendruomenės nariai, priklausome Europos Sąjungos šalių šeimai, mus saugo NATO“, – šio laikotarpio pasiekimus apibendrina Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Leidėjai rudenį išleis ir specialią anglišką šios knygos versiją, kuri taps puikiai valstybę pasauliui pristatančiu leidiniu.

„Tauragės žinių“ inform.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 5 valandas
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.