Kur užkasime gyvūnų gaišenas?
Įkelta:
2014-06-25
Nuotrauka
Aprašymas
Ramunės Ramanauskienės nuotrauka

Urtė DRĄSUTYTĖ

urte@taurageszinios.lt

Į didžiąją savivaldybės posėdžių salę rinkosi valdininkai, seniūnai, atsakingų institucijų atstovai. Skelbtas savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis. Specialistai suka galvas, kur Tauragės rajone reikėtų užkasti masiškai kritusius gyvūnus. Savivaldybės administracijos direktorius į posėdį sukvietė Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro narius – visus seniūnus, Kaimo reikalų skyriaus vedėją ir Žemės tarnybos Tauragės skyriaus, Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovus. Apsispręsti, kur laidoti kritusių gyvūnų gaišenas, savivaldybės reikalaujama kuo skubiau.

Siekia užkirsti kelią kiaulių marui

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus-Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Jono Miliaus sprendimu savivaldybės gyvūnų gaišenų užkasimo vietas parinkti privalo iki birželio 30-osios. Savivaldybių ekstremaliųjų situacijų komisijos savo sprendimus dar turės derinti su Aplinkos ministerija, o savivaldybių administracijos informaciją privalės pateikti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Sprendimas priimtas siekiant užkirsti kelią afrikinio kiaulių maro plitimui.

Dairomasi valstybinės žemės

Susizgribta, kad iki nurodyto termino likus vos daugiau nei savaitei galimos gaišenų laidojimo vietos su seniūnijomis nesuderintos, o ir neaišku, kaip greičiau priimti svarbų sprendimą – ar seniūnai turėtų siūlyti vietas, ar laisvus valstybinės žemės plotus turėtų pirmiausiai patikrinti žemėtvarkos specialistai.

Veterinarijos tarnybos specialistai nurodė prieš daugiau nei penkerius metus tokias vietas buvus Mažonų, Griežpelkių, Žiburių, Dirvėnų, Balciškės, Angladegių ir Dauglaukio kaimuose. Tuomet, 2008-aisiais, dėl gresiančio paukščių gripo atvejų buvo numatytos Tauragės apskrities paukščių gaišenų laidojimo vietos. Manoma, kad pirmiausiai bus peržiūrėti šie sklypai, o jei pastarieji neatitiks šiai dienai tokioms vietoms keliamų reikalavimų, bus dairomasi kitų. Prireikus neatmetama galimybė siūlyti didesniems ūkininkams gaišenų užkasimo vietas steigti netoli savo ūkių. Parenkant vietas paukščių gaišenoms užkasti paukščių gripo protrūkio atveju, vadovaujamasi geologiniais ir kitais aplinkosaugos kriterijais. Atsižvelgiama į galimą poveikį geriamojo požeminio vandens ir kitų žemės gelmių išteklių kokybei.

Aplinkosaugininkai nurodo, kad gyvūnų gaišenos gali būti utilizuojamos tik tam tikrose vietose, laikantis specialių reikalavimų. Duobės turi būti tokio gylio, kad, užkasus gaišeną, virš jos būtų ne plonesnis kaip 1 metro žemės sluoksnis, gaišenos turėtų būti pakankamai giliai užkasamos, kad mėsėdžiai gyvūnai ir paukščiai negalėtų jų iškasti ir kad nekiltų pavojus užkrėsti gruntinį vandenį arba padaryti žalą gamtai. Ribojami atstumai ir nuo vandens telkinių.

Nori, kad tokios vietos būtų kiekvienoje seniūnijoje

Kaip posėdyje sakė Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai, siekiama, kad vietos gaišenoms užkasti būtų kuo arčiau gyvulių susitelkimo vietų. Esą Tauragės situacija dėkinga, nes vyrauja smulkūs kiaulių ūkiai.

– Mūsų tikslas – kad gaišenų vietų būtų kuo daugiau, kad, esant protrūkiui, reiktų kuo mažiau jas vežioti. Geriausia, kad kiekviena seniūnija nusimatytų tokias vietas. Niekada negalim būti ramūs, nes laukinių gyvulių nesulaikysim,– aiškino tarnybos viršininko pavaduotojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Vaidotas Gudžiūnas.

Bendrovė „Rietavo veterinarinė sanitarija“ perdirba didelę dalį šalyje nugaišusių gyvulių ir mėsos perdirbimo įmonių atliekų, vykdo šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo veiklą. Komisija akcentavo, kad įmonė, turinti gaišenų gabenimui reikalingą transportą, konteinerius, kritusiais gyvuliais iš stambesnių mūsų rajono objektų taip pat pasirūpintų.

Tačiau, kaip, kilus gyvulių sergamumo protrūkiui, būtų elgiamasi Tauragėje, iki galo lieka neaišku. Dėl pervežimui būtino transporto diskusijos tik prasidėjo. Specialistų teigimu, reikalingos sandarios, lengvai valomos ir dezinfekuojamos talpos. Visgi teigiama, kad pirmiausiai svarbu numatyti vietas, technikos suradimas – tik antraeilis reikalas.

Gyventojų protestų baiminasi

Ar neatsitiks taip, kad komisijos parinktos gaišenų laidojimo vietos nepatiks seniūnijų gyventojams? Juk protestuoti prieš galimą aplinkos taršą Tauragės rajono žmonės, ypač žygaitiškiai, išmokę puikiai. Tačiau eilinių gyventojų nuomonės šiuo atveju niekas neklausia.

Žygaičių seniūno Vytauto Juškos teigimu, jų seniūnija vietą gaišenoms jau turi:

– Taip, jau parinkom, laukuose radom laisvos valstybinės žemės plotą. Sunku rasti tų žemių, visos išparduotos arba jau suformuoti sklypai.

Seniūnas patikslino, kad sklypas Žygaičių seniūnijoje, kuriame anksčiau buvo patvirtinta kritusių gyvulių užkasimo vieta, jau parduotas, todėl teko ieškoti kito. 30 arų žemės sklypas parinktas Margiškių kaime. Pasak seniūno, norint išvengti nesutarimų su žmonėmis, atsižvelgta į tai, kad aplink nebūtų gyventojų sodybų. Esą artimiausios įsikūrusios maždaug už dviejų kilometrų.

Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 17 valandų
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.