Už teisybę – į gatvę
Įkelta:
2010-09-17
Nuotrauka
Aprašymas
Žydrūnė ir Giedrius Survilai grįžę namo baldus ir kitus daiktus rado išmestus. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Neįgali Žydrūnė Survilienė ašarojo nežinodama, kur reikės dėtis. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Savivaldybei priklausančio buto šeimininkė Danutė Daujotienė nuomininkus išmetė tiesiog į gatvę. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka

Neįgali, itin mažo ūgio ir trapių kaulų Žydrūnė Survilienė su šeima socialinio būsto iš savivaldybės laukia jau ketverius metus. Laukdama savo eilės šeima nuomojosi butą. Prireikus pakeisti gyvenamąją vietą, prieš tris savaites, pagal skelbimą laikraštyje, to nežinodami, Survilai išsinuomojo socialinį butą Žemaitės gatvėje. Išsiaiškinę, kad jiems pernuomotas socialinis būstas, informavo savivaldybę, pranešė žurnalistams ir dėl to skaudžiai nukentėjo. Butą neteisėtai pernuomojusi tauragiškė Danutė Daujotienė nelaimėlius išmetė į gatvę.

Neapsiėjo be policijos

Sužinoję, kad jiems išnuomotas butas – socialinis, Žydrūnė ir Giedrius Survilai kreipėsi į savivaldybės specialistus bei rajono merą Praną Petrošių, nors ir žinojo, kad paviešinę neteisėtą sandėrį gali likti be pastogės. Tik gal nesitikėjo, kad taip greit ir taip drastiškai. Antradienį, kol Survilai ieškodami teisybės lankėsi pas merą, vėliau AB „VST“ Tauragės skyriuje, nes Danutės Daujotienės prašymu bute buvo atjungta elektra, išlaužus durų spyną iš buto buvo iškraustyti visi jų baldai ir daiktai. Gatvėje su vyru ir keturmečiu sūneliu atsidūrusi Žydrūnė išsikvietė policiją. Dėl ardant ir nešant sugadintų baldų moteris parašė pareiškimą.

Į gatvę išmesti žmonės „Tauragės žinių“ žurnalistės paprašė apie tai informuoti rajono valdininkus. Laimė, nors ir vangiai iš pradžių reagavę į šią problemą, rajono valdžios atstovai baigiantis darbo dienai šiai šeimai parūpino laikiną būstą – bent baldams susidėti, kol ras kur išsinuomoti. „Tauragės butų ūkio“ darbininkai Survilams padėjo perkraustyti dalį baldų.

Tačiau iš pradžių mums keistai pasirodė, kai ištikus bėdai į Žemaitės gatvę pakviestas savivaldybės Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus pakaitinis vyriausiasis specialistas Donatas Rimkus pasakė neturįs transporto nuvykti nuo savivaldybės iki Žemaitės gatvės. Skaudu buvo klausytis ir savivaldybės administracijos direktoriaus Algirdo Mosėjaus žodžių – jis pareiškė, kad Survilai nuomojamu butu turėjo pasidomėti iš anksto, o ne paskui visus šokdinti.

Kovojo ne dėl savęs

– Štai, kodėl butą išnuomojusi Danutė Daujotienė mus perspėjo, kad su kaimynais nebendrautume. Matyt, nenorėjo, kad sužinotume tiesą. Bet vis tiek, kai įsikūrėme, kaimynai mums pasakė, kad tas butas ne jos. Tai kaip čia gaunasi? Daujotienė turi kur gyventi, tačiau turi ir savivaldybės jai skirtą butą. Išnuomodama savivaldybės butą ji daro biznį. Už mėnesį nuomos iš mūsų paprašė 300 litų. Paėmė 200 litų avanso, – korespondentei ir merui pasakojo Survilai.

Apsilankę pas P. Petrošių, dar iki išmetant juos į gatvę, Survilai jį tikino, kad kovoja ne dėl savęs, o dėl teisybės.

– Atiduokite tą butą tiems, kurie yra pirmi eilėje. Daujotienei to buto, matyt, nebereikia, jei jau jį nuomoja, – P. Petrošiui sakė Žydrūnė ir Giedrius Survilai.

Meras sakė, kad pernuomoti savivaldybės būstą galima, jei nuomininkas susirgo, ilgai gydosi, tačiau tik gavus savivaldybės sutikimą. Toks savivaldybės sutikimas D. Daujotienei nebuvo duotas, o tai reiškia, kad butą ji pernuomojo neteisėtai.

Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus pakaitinį vyriausiąjį specialistą D. Rimkų meras įpareigojo išsiaiškinti, kaip atsitiko, kad socialinis būstas buvo pernuomotas ir kieno prašymu savivaldybės bute antradienio rytą buvo atjungta elektra.

Survilų manymu, tokių atvejų, kai neteisėtai pernuomojami savivaldybės būstai, rajone yra ir daugiau. Eilėje dėl socialinio buto Survilai sakė esantys 48-ti. Kai kalbinau šią šeimą 2007-aisiais, jie buvo 63-ioje vietoje. Tauragės rajono savivaldybės taryba Survilams buvo padariusi išimtį, kad socialinį butą jie gautų išimties tvarka, tačiau tokį sprendimą užprotestavo Vyriausybės atstovas Tauragės apskrityje Viktoras Kovšovas ir teismo nutartimi jis buvo atšauktas.

Išnuomojo metams

Nors D. Daujotienė valdžios atstovus tikino, kad buto neišnuomojo, Survilai į redakciją atnešė parodyti raštą, kuriame surašyta, kad ji Ž. Survilienei išnuomoja butą iki kitų metų rugpjūčio 21 dienos. Parašyta ir tai, kad abiem pusėms sutarus, nuomą bus galima pratęsti.

– Ant balto popieriaus lapo savo ranka Daujotienė parašė, kad aš, Žydrūnė Survilienė, sutinku jai mokėti visus buto patarnavimus ir nuomą, – pasakojo mažutė moteris.

Pasak jos, butas, į kurį jie įsikėlė, buvo be baldų. Tai rodo, kad D. Daujotienė savivaldybės skirtame bute pastaruoju metu negyveno.

„Tauragės žinių“ pakalbinta D. Daujotienės kaimynė sakė, kad šios moters nematė visą šią vasarą. Kitos kaimynės pasakojo, kad tarp D. Daujotienės ir namo gyventojų kildavo nesusipratimų, konfliktų.

Į butą įsibrovė?

D. Daujotienė „Tauragės žinioms“ iš pradžių sakė, kad į jos butą Žemaitės gatvėje Survilai įsibrovė ir apsigyveno savavališkai. Esą grįžusi iš ligoninės ji rado pakeistą savo buto durų spyną. Kai paaiškinau, kad matėme jos surašytą raštą dėl nuomos, D. Daujotienė pasitaisė – esą į butą Survilus įleido iš geros širdies, o šie pridarę jai bėdų, todėl ir išmetė į gatvę.

D. Daujotienė aiškina, kad pastaruoju metu gyvena pas seserį, nemažai laiko gydėsi ligoninėje.

Kas nusižengė įstatymui?

Socialinius butus eksploatuojančios UAB „Tauragės butų ūkis“ direktorė Edita Vaitkutė-Zinkė korespondentę tikino, kad neteisėtai elgiasi abi pusės –ne tik D. Daujotienė (savivaldybė turėtų imtis priemonių jai iškeldinti), bet ir Survilai.

– Jie tame bute gyvena neteisėtai. Giedrius Survila „Tauragės butų ūkyje“ dirba kiemsargiu, nėra žmogus iš gatvės ir žino tvarką, – keliskart pokalbio metu pabrėžė E. Vaitkutė-Zinkė.

„Tauragės butų ūkio“ vadovės manymu, atvejų, kai savivaldybės butai pernuomojami, nedaug. Dažniau pasitaiko, kai į užsienį laikinai padirbėti išvažiavę tauragiškiai socialinį būstą užleidžia kitiems, kad būtų sumokėti mokesčiai. Esą sukontroliuoti tokius dalykus sudėtinga.

Eilėje laukia per 700 šeimų

Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus pakaitinis vyriausiasis specialistas D. Rimkus „Tauragės žinias“ informavo, kad 2009 metais sąrašuose buvo 642 asmenys, laukiantys socialinio būsto. Iki šių metų rugsėjo 14 dienosį sąrašus įregistruota dar80 savivaldybės gyventojų, norinčių nuomotis savivaldybei priklausantį socialinį būstą.

Tauragės mieste ir Tauragės dvare savivaldybės socialinių būstų yra 441. 2009–2010 metais valstybė neskyrė lėšų Socialinio būsto fondo plėtrai, todėl naujų būstų rajone neįsigyta.

Pernai rajono gyventojams buvo skirta 20 socialinių būstų, šiemet iki rugsėjo 14 dienos – aštuoni.

Asmens (šeimos), kuriam teikiama valstybės parama savivaldybės socialiniam būstui išsinuomoti, metinės pajamos ir turtas, apskaičiuoti prieš paramos suteikimo metus, neturi viršyti šių dydžių: asmens be šeimos grynosios metinės pajamos – 11000 Lt, turtas – 19500 Lt; dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metinės pajamos – 22000 Lt, turtas 39000 Lt; keturių ir daugiau asmenų šeimos grynosios metinės pajamos vienam asmeniui neturi viršyti 6600 Lt, turtas vienam asmeniui – 19500 Lt.

Susirgo sūnus

Trečiadienio rytą Žydrūnė ir Giedrius pasakojo, kad naktį praleido pas gimines. Sutuoktiniai guodėsi, kad bekraustydama jų daiktus iš buto D. Daujotienė daug ką sugadino, sulaužė.

– Spintą išmetėme, nes surinkti jos nebeįmanoma, ji sulaužyta. Matyt, nešė, metė, kaip papuolė. O baldus pirkome naujus, išsimokėtinai, – pasakojo Žydrūnė.

Moters teigimu, jie neberanda kai kurių dokumentų, iš spintos dingo sutarties su D. Daujotiene kopija.

– Gerai, kad originalą spėjome policijai perduoti, – sakė Giedrius.

Giedrius pasakojo, kad jų šeimai prireiks medikų pagalbos, abu jie patyrė nemenką stresą, o sūnelis peršalo ir susirgo, kol tėvai susitvarkė daiktus ir rado kur pernakvoti. Bute, kuriame jiems laikinai pasiūlė prisiglausti savivaldybė, gyventi, pasak Survilų, neįmanoma. Senas medinis namas J. Tumo-Vaižganto gatvėje esąs avarinės būklės, apleistas kambarėlis, į kurį jie susinešė daiktus, labiau panėšėja į sandėliuką nei į kambarį. Matyti, kad daugybę metų ten gyveno asocialūs asmenys.

Prašymas

Galinčiųjų neįgalios moters šeimai kuo skubiau išnuomoti butą prašome paskambinti į „Tauragės žinių“ redakciją tel. 51 470, 8 687 80 318.

Kadangi šiandien redakcija sulaukė daugybės norinčiųjų paremti šią sunkumus išgyvenančią šeimą skambučių ir prašymų paskelbti šios šeimos sąskaitos numerį, su Žydrūnės Survilienės sutikimu jį skelbiame:

LT 447300010078946012, Žydrūnė Survilienė, Swedbank. Ačiū Jums.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių