Ar mero sveikata – tik jo reikalas?
Įkelta:
2010-05-31
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka

Tauragės meras Pranas Petrošius nuo visuomenės ir darbdavio slepia savo sveikatos būklę – įsitikinę grupė savivaldybės Tarybos narių. Į „Tauragės žinių“ redakciją kreipęsi ir savo poziciją išsakyti pasišovę politikai tikina, kad tokiu būdu rajono vadovas nori daugiau uždirbti. Savo pavardžių viešinti Tarybos nariai nepanoro. Esą tokiu būdu apsaugos kai kuriuos jiems informaciją suteikusius savivaldybės administracijos tarnautojus. Kitaip su pastaraisiais galį būti susidorota.

Bijo susidorojimo

– Galite rašyti, kad šiuo reikalu domėjosi Tarybos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos komiteto nariai, – „Tauragės žinioms“ sakė viena politikė.

Paklausta, ar nesibaimina būti atpažinta, Tarybos narė teigė to nebijanti, tačiau nerimaujanti dėl galimo asmeninio susidorojimo su kai kuriais savivaldybės administracijos darbuotojais.

– Žinoma, tokiu atveju mes gintume tuos žmones, – mįslingai kalbėjo politikė.

Moteris teigė, kad Tarybos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos komiteto nariai pirmiausiai susidomėjo vangiai Tauragės savivaldybėje veikiančia Širdies ir kraujagyslių ligų prevencine programa. Esą pastaroji programa Tauragėje tevykdoma 7 procentais. Dėl to buvęs surašytas raštas Klaipėdos ligonių kasai.

Pastaroji problema iškėlė kitą – saugos darbe problemą. Grupė Tarybos narių nutarė pasidomėti, kaip darbo saugos taisyklių laikosi Tauragės rajono savivaldybės administracija.

– Taigi pradėjome nuo savivaldybės, – „Tauragės žinioms“ pasakojo viena politikių.

Pasak jos, kiekviena įmonė privalo turėti vadinamąjį sveikatos pasą, kuriame surašyti visi rizikos veiksniai. Esą jei jų nesilaikoma, per vėlai gali būti nustatomos profesinės ligos. Toks pasas savivaldybės administracijoje yra, tačiau informacija jame, pasak vienos Tarybos narės, neišsami.

Tikisi mero sąmoningumo

Tyrimas pradėtas nuo rajono mero. Jis, pasak kai kurių savivaldybės Tarybos narių, turi vadinamąjį darbingumo netekimą. Esą mero Prano Petrošiaus darbingumo lygio dėl nelaimingo atsitikimo darbe pažyma pateikta, tačiau išvados dėl jo darbo pobūdžio ir sąlygų nėra. Politikų teigimu, P. Petrošiui nustatyta 80 procentų darbingumo.

– Esame įsitikinę, kad meras nuslėpė šią išvadą todėl, kad nebūtų apribotos jo darbo sąlygos, kad jis galėtų dirbti viršvalandžius, kad nebūtų sutrumpintos jo darbo valandos, – įsitikinusi viena Sveikatos komiteto narių.

Paklausta, kodėl pasišovė viešinti šią problemą, politikė atsakė:

– Visuomenei norime pasakyti, kad įstatymų privalo laikytis visi. Jei galva pažeidinėja privalomą tvarką, tai ką daro kiti?

Politikės teigimu, Tarybos Socialinių reikalų ir sveikatos komitetas nėra nusiteikęs prieš merą, tačiau tikisi jo sąmoningumo.

Išduoda visiems

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Tauragės teritorinio skyriaus vedėjo Vytauto Stankūno teigimu, išvadas dėl darbo pobūdžio ir sąlygų jo vadovaujama įstaiga išduoda kiekvienam į juos besikreipiančiam asmeniui.

– Išduodame absoliučiai visiems, – „Tauragės žinioms“ sakė V. Stankūnas.

Paklaustas, ar darbuotojas privalo pristatyti savo darbdaviui šią išvadą, V. Stankūnas į klausimą atsakyti atsisakė.

Turi reikalauti Taryba

Valstybinės darbo inspekcijos Tauragės skyriaus vedėjas Albinas Frejus patikino, kad darbuotojas darbdaviui privalo pateikti ne tik pažymą apie savo darbingumo lygį, bet ir Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos jam išduotą išvadą dėl darbo pobūdžio ir sąlygų.

– Darbdavys to iš darbuotojo privalo reikalauti. Taip sako Darbo kodekso 104 straipsnis. Jūsų minimu atveju iš mero šios išvados reikalauti privalo savivaldybės Taryba, nes ji yra mero darbdavys, – pasak A. Frejaus, pastaroji išvada yra rekomendacija darbdaviui, reikia ar ne darbuotojui sutrumpinti darbo valandas ir jo pobūdį.

Pasak A. Frejaus, jei darbe atsitiktų nelaimė ir paaiškėtų, kad darbuotojas nebuvo pateikęs šios išvados, dėl to būtų apkaltintas darbdavys.

– Pas mus taip būna: žmonės nori dirbti viską ir nori būti invalidais, todėl tokias išvadas ir slepia, – „Tauragės žinioms“ sakė A. Frejus.

Darbo inspekcijos Tauragės skyriaus vadovo teigimu, sprendimą, reikalaujantį mero P. Petrošiaus pateikti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos išvadą dėl darbo pobūdžio ir sąlygų, turi priimti Taryba.

Sveikas nesijaučia

„Tauragės žinių“ šaltiniai savivaldybės administracijoje antradienį redakciją patikino, kad mero P. Petrošiaus asmens bylos, kuriose turėtų būti jo pateikti darbo saugos dokumentai ir pažymos apie sveikatos būklę, tuščios.

„Tauragės žinių“ paklaustas, kodėl savivaldybės administracijai nepateikė medikų išvados apie savo sveikatos būklę, meras atsakė klausimu:

– O kam tie dokumentai reikalingi? Jie yra mano asmeniniai dokumentai ir aš jų nesiruošiu niekam teikti. Tai mano asmeninis reikalas, ar aš turiu sveikatos problemų, ar neturiu.

Meras atskleidė, kad darbingumo neteko po 2006-aisiais įvykusios skaudžios avarijos. Esą anksčiau nedarbingumo procentas buvo didesnis, dabar – 20 procentų.

P. Petrošiaus teigimu, jis pats sau planuoja darbo dieną.

– Aš galiu, kai panoriu, nebūti pirmadienį darbe, galiu nebūti penktadienį, galiu dirbti šeštadienį, galiu dirbti sekmadienį, – sakė meras.

Paklaustas, kodėl tuščia ir jo darbo saugos byla, meras atsakė, kad jis už tai neatsakingas, esą tam yra tarnybos, kurios turi užpildyti reikalingus dokumentus.

Pasiteiravus nuomonės, ar visuomenė turi teisę žinoti apie savo išrinktųjų sveikatos būklę, meras atsakė, kad visuomenei to žinoti nebūtina. Tačiau atskleidė, kad sveikas nesijaučia.

– Avarijos pasekmes jaučiu iki šiol: galvą skauda ir rankos truputį patirpsta, – P. Petrošiaus tikinimu, savo sveikatos būkle jis nesinaudoja, gauna tik nedidelę išmoką.

Meras tikino numanąs, kas redakcijai galėjo pateikti duomenis apie jo sveikatą, tačiau tiems žmonėms nekerštausiąs, mat esąs nekerštingas.

– Petrošius nėra tokio charakterio, kaip buvo kai kurie kiti. Nė vienas darbuotojas nebuvo atleistas mano iniciatyva. Niekam nesu pasakęs, kad jis negali kalbėti, – „Tauragės žinioms“ sakė meras.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių