COVID-19 sirgusiam, ir saviizoliacijos nesilaikiusiam vyrui, iškelta baudžiamoji byla
Įkelta:
2021-03-05
Nuotrauka
Baudžiamasis kodeksas
Aprašymas

lrt.lt nuotr.

informacija@taurageszinios.lt
A
A

Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroras Robertas Kasnauskas kreipėsi į teismą su pareiškimu dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, prašydamas koronavirusu sirgusį ir saviizoliacijos nesilaikiusį Šilutės rajono gyventoją pripažinti kaltu dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo (pagal Baudžiamojo kodekso 277 str. 1 d.), – praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas šių metų vasario 4 dieną. Kaltinimai dėl saviizoliacijos nesilaikymo pareikšti ankščiau laisvės atėmimo bausme 10-čiai metų nuteistam ir lygtinai prieš terminą iš pataisos namų paleistam vyrui.

„Tyrimo duomenimis, 30-metis Šilutės rajono gyventojas, žinodamas, jog sirgo COVID-19 ir būdamas įpareigotas laikytis karantino sąlygų, su dviem savo draugais vaikščiojo po Šilutės rajone esantį kaimą. Vyras buvo pastebėtas policijos pareigūnų, kurie, žinodami, jog kaltinamasis nesilaiko saviizoliacijos taisyklių, liepė jam eiti namo. Kitą dieną, tęsdami užsikrėtusio vyro patikrinimą, policijos pareigūnai nuvyko į jo namus, tačiau kaltinamojo ten nerado. Dėl du kartus reikalavimą karantinuotis pažeidusio Šilutės rajono gyventojo prokuroras pareiškimu dėl proceso užbaigimo baudžiamuoju įsakymu teismo prašo kaltinamajam skirti subendrintą 90-ies parų arešto bausmę. Šilutės rajono gyventojas vis dar laukia Tauragės apylinkės teismo sprendimo“, – rašoma pranešime spaudai.

Dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo kaltu jau pripažintas 73 metų šilutiškis. Teismas jam skyrė laisvės apribojimo keturiems mėnesiams bausmę, įpareigojant jį per visą bausmės laikotarpį be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos.

„Ikiteisminis tyrimas, kuriam vadovavo Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroras Egidijus Pankauskas, buvo pradėtas dar 2020 metų gruodį, gavus informacijos, jog vyras, žinodamas, jog sirgo COVID-19 virusu ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų buvo įspėtas apie privalomąją saviizoliaciją, lankėsi Šilutės mieste esančiame viename prekybos centre, turgavietėje bei vaistinėje. Šilutiškis, nesilaikydamas įpareigojimo karantinuotis namuose, sukėlė pavojų kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga užkrečiamąja liga“, – praneša prokuratūra.

Be šių minėtų atvejų, Tauragės apylinkės prokuratūros prokurorai šiuo metu kontroliuoja dar tris ikiteisminius tyrimus, pradėtus pagal Baudžiamojo kodekso 277 straipsnį.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga ar ypač pavojinga užkrečiamąja liga, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Tas, kas pažeidė teisės aktų dėl sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

 

Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka pixabay.com
Įkelta:
2022-04-04
Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją ir stebint mažėjančią sveikatos sektoriaus apkrovą, nuo šiandien, keičiama kaukių dėvėjimo ir izoliavimo tvarka. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje skelbiama, kad operacijų vadovo sprendimu atsisakoma privalomo reikalavimo dėvėti kaukes uždarose erdvėse, išskyrus sveikatos, slaugos ir globos įstaigas bei viešąjį transportą.
Nuotrauka
korona
Įkelta:
2022-03-08
Antradienį savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje konstatuota, kad sergamumas koronavirusu mažėja, tačiau išmoktų saugojimosi pamokų pamiršti nereikėtų – liga dar nepasitraukė. Šiuo metu Tauragėje serga 516 asmenų.  
Nuotrauka
covid
Įkelta:
2022-02-22
Nuo trečiadienio, vasario 23 d., izoliuotis turės tik tie asmenys, kurie gaus teigiamą PGR tyrimo arba antigeno testo atsakymą ar asmenys, įtariami, kad serga COVID-19 liga, kol laukiama patvirtinamojo COVID tyrimo rezultato. Žmonėms, turėjusiems sąlytį su COVID-19 sergančiu asmeniu izoliuotis nebereikės, tačiau ir toliau išlieka rekomendacijos, esant galimybei, dirbti nuotoliniu būdu, stebėti savo sveikatos būklę, atlikti savikontrolės greituosius antigeno testus, vengti fizinio kontakto su kitais asmenimis ir dėvėti respiratorius ar medicinines kaukes. 
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-02-18
Praėjusią parą Tauragėje nustatyti net 175 nauji koronaviruso atvejai. Savaitės susirgimų dienos vidurkis siekia 116 atvejų.
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-02-07
Tauragės rajono gyventojai kviečiami skiepytis Dauglaukio, Kunigiškių, Skaudvilės, Batakių, Lomių bei Eičių kaimiškosiose seniūnijose. „Pfizer“ vakcina bus galima pasiskiepyti vasario 8, 10 bei 11 dienomis be išankstinės registracijos.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-02-04
Ketvirtadienį savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje aptarta sergamumo koronavirusu situacija rajone – sergamumas išaugęs ugdymo įstaigose, bet mokinių atostogų datos rajone keisti neketinama. Kol kas stabili situacija ir Tauragės ligoninėje, nors dėl sergančių darbuotojų su tam tikrais iššūkiais susiduriama.   
Nuotrauka
covid
Įkelta:
2022-01-31
Praėjusią parą Tauragėje nustatyti 54 nauji koronaviruso susirgimai. Beveik po šimtą susirgimų nustatyta ir penktadienį bei šeštadienį.
Nuotrauka
covid
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-01-26
Praėjusią parą šalyje nustatyti 9490 naujų COVID-19 atvejų, mirė 12 žmonių, iš jų 9 nebuvo pasiskiepiję, skelbia Statistikos departamentas. Lietuvoje tai didžiausias skaičius nuo pandemijos pradžios. Gerokai šoktelėjo ir mūsų apskrities savivaldybių rodikliai.
Nuotrauka
ligoninė
Įkelta:
2022-01-25
Antradienį savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje aptarta pandemijos situacija savivaldybėje. Nerimo kelia sergančių medikų skaičius – nors visos paslaugos ligoninėje teikiamos, darbuotojų trūkumas jau jaučiamas.  
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2022-01-24
Nuo sausio 24 d., izoliacija bus privaloma tik turėjus kontaktą šeimoje, nebereikės izoliuotis asmenims, kurie turėjo didžiausios rizikos sąlytį darbe. Panaši praktika taikoma ir kitose Europos šalyse, pavyzdžiui, Danijoje ir Švedijoje. Atskiri algoritmai galioja asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos, ugdymo įstaigoms bei kritinių tarnybų darbuotojams.
Nuotrauka
korona
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-20
Praėjusią parą šalyje nustatyti 7057 koronaviruso atvejai, mirė 9 žmonės, 8 buvo neskiepyti arba paskiepyti nepilnai, rodo ketvirtadienį ryte paskelbti Statistikos departamento duomenys. Tai didžiausias naujų atvejų skaičius nuo pandemijos pradžios, jis maždaug tūkstančiu atvejų viršija trečiadienį fiksuotą rekordą. Tauragėje nustatyti 49 nauji koronaviruso atvejai.
Nuotrauka
covid
Tauragės žinių archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-19
„Nelik paskutinis“ – su tokiu kvietimu startavo Vyriausybės kanceliarijos kampanija, kviečianti pasiskiepyti Lietuvos gyventojus nuo COVID-19 viruso. Tai plati kampanija, kuri apims televizijos, radijo, interneto ir lauko reklamą. Pagrindinė kampanijos idėja –  per kuriozines situacijas paskatinti žmones nelaukti, nelikti paskutiniu.
Nuotrauka
izoliacija
Įkelta:
2022-01-17
Nuo šiandien iki septynių dienų trumpinamas izoliacijos terminas gyventojams, turėjusiems sąlytį su COVID-19 liga sergančiu asmeniu. Izoliacija bus taikoma tik kartu gyvenantiems bei didžiausios rizikos sąlytį darbe turėjusiems asmenims. Izoliuotis privalės visi asmenys, nepaisant jų imunizacijos statuso, t. y. ir paskiepyti žmonės, išimtis bus taikoma tik ne anksčiau kaip prieš 90 dienų COVID-19 liga persirgusiems asmenims (kuriems liga patvirtinta teigiamu PGR ar greitojo antigeno tyrimo, atliekamo laboratorijoje, rezultatu). 
Nuotrauka
a
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2022-01-15
Siekiant suvaldyti itin greit plintančios koronaviruso atmainos Omikron plitimą, jau nuo ateinančios pirmadienio, sausio 17 d., visi vyresni nei 6 metų amžiaus žiūrovai ir dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas privalo viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną.