Morta PIPIRIENĖ
Daugelį sveikos mitybos specialistų gąsdina plačiai paplitusios greito maisto užkandinės. Šiuo metu Tauragės rajone registruota 13 kebabinių, 7 iš jų – mieste. Dažna darbuotojų kaita, vartotojų skundai ir kitos priežastys skatina Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojus dažniau tikrinti šias maitinimo įstaigas. Neretai nustatomi pažeidimai, skiriamos baudos ar net stabdoma jų veikla.
Daugiau nei pusė patikrinimų – neplaniniai
Juokaujama, kad nuo Tauragės šaligatvių niekada nebus nuplauti kebabų padažai. Juos valgo visi – nuo vaikų iki senelių. Piko metu prie jų susidaro eilės, nuolat didėja ir pagal klientų poreikius kinta pateikiamas asortimentas. Tačiau artėjant šiltajam metų laikotarpiui Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojai skatina atidžiau rinktis, kur valgyti. Praėjusiais metais Tauragės VMVT kebabinės buvo tikrintos 18 kartų, šiemet – 2 kartus. Rasta daugybė kilogramų maisto produktų, kurie netinkamai laikomi ar pasibaigęs jų vartojimo terminas.
– Praėjusiais metais valstybinė maisto kontrolė kebabinėse buvo atlikta 18 kartų. Iš jų 8 – planiniai patikrinimai. 10 patikrinimų buvo atlikta gavus vartotojų skundus, pagal maisto tvarkovų prašymus dėl veiklos atnaujinimo ar dėl maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo išdavimo. Taip pat, po patikrinimų 2 kebabinių veikla dėl nustatytų grubių pažeidimų Tauragės VMVT viršininko sprendimu buvo laikinai sustabdyta, skirtos baudos bei uždrausti tiekti į rinką maisto produktai, kurie buvo laikomi netinkamomis sąlygomis ir naudojami gamyboje su pasibaigusiais galiojimo terminais, – pasakojo Tauragės VMVT viršininko pavaduotoja Lina Mėlinienė.
Atvėsęs lavašas gali sukelti negalavimus
Tauragės VMVT duomenimis, pernai buvo gauti 2 vartotojų skundai: vienas asmuo skundėsi, kad pardavėja nedėvi kepuraitės ir pirštinių, salotas deda rankomis, nenaudoja įrankių. Taip pat nesiplauna rankų po darbo su pinigais. Klientas net tvirtino matęs, kaip į patalpas kartais įbėga šuo. Kitas vartotojas skundėsi, kad pirko lavašą, kurio buvo prasta kokybė, patiekalas atvėsęs. Šis asmuo vėliau Tauragės VMVT teigė, kad po kelių valandų pasijuto blogai, vėmė, viduriavo, jam pakilo temperatūra.
Šiemet patikrintos tik 2 kebabinės. Kaip „Tauragės žinioms“ tvirtino L.Mėlinienė, patikrinimus planuojama atlikti šiltuoju metų laikotarpiu, mat atšilus orams maisto produktai greičiau genda ir kyla didesnė apsinuodijimo rizika:
– Vasara dar ir moksleivių atostogų metas, o jie – potencialūs kebabinių lankytojai ir šių patiekalų valgytojai. Tad siekiant juos apsaugoti, bus daugiau patikrinimų. Jų metu inspektoriai, kaip ir visuomet, tikrins naudojamas žaliavas, būtent dėl laikymo sąlygų ir galiojimo terminų, taip pat gamybos proceso eiliškumą, naudojamo inventoriaus higieninę būklę, patalpų švarą ir t. t.
Dažniausi pažeidimai
Tauragės VMVT viršininko pavaduotoja „Tauragės žinioms“ pasakojo, kad pagrindiniai nustatomi pažeidimai yra susiję su pasibaigusiais maisto produktų galiojimo terminais bei higienos normų laikymųsi. 2014 m. atlikus 18 patikrinimų kebabinėse paaiškėjo, kad daugiau nei 14-os patikrinimų metu buvo užfiksuoti pažeidimai (tai sudaro 78 proc. nuo visų atliktų patikrinimų). Be minėtų pažeidimų buvo nustatyta, kad netinkamai laikomos žaliavos, dalis gamyboje naudojamų maisto produktų be ženklinimo ir įsigijimo dokumentų. Dažnu atveju kebabinėse dirbantis personalas darbo metu dėvėjo netinkamus darbo rūbus, dirbo nepasitikrinę sveikatos ar neišklausę higienos įgūdžių mokymo kursų.
Šiemet patikrinus 2 kebabines pažeidimų nustatyta mažiau. Tačiau daryti išvadas, lyginti su praėjusių metų rezultatais, duomenis bus galima tik atlikus visus planuotus patikrinimus.
Maisto produktai išmetami kilogramais
Praėjusiais metais surašyti 3 sprendimai dėl produktų tiekimo rinkai uždraudimo. Rasta maisto produktų be ženklinimo, įsigijimo dokumentų ir su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu (tai šaldyti kebabų pusgaminiai, padažai, bandelės, fermentinis sūris, dešrelės, šaldyti koldūnai, šaldytos bulvytės). Šilalės gatvėje esančioje kebabinėje tokių produktų rasta daugiau nei 27 kg. Nebuvo šilto tekančio vandens, kuris būtinas indų ir rankų plovimui. Net 53 kg Skaudvilės kebabinėje rastų maisto produktų buvo be ženklinimo, laikomi ne pagal gamintojo nurodytas laikymo sąlygas. Prekyba vykdyta nesilaikant higienos reikalavimų. Dėl įvairių pažeidimų gausos šių abiejų kebabinių veikla buvo laikinai sustabdyta. Tauragėje, Stoties gatvėje, esančioje kebabinėje rasti 3 kg maisto produktų be ženklinimo, su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu. Visi minėti maisto tvarkymo subjektų atsakingi asmenys buvo įpareigoti saugiai sunaikinti realizacijai netinkamus maisto produktus bei pateikti tai įrodančius dokumentus.
– Kebabinėse nustatoma tikrai daug pažeidimų, nes šiose viešojo maitinimo įstaigose itin dažnai keičiasi darbuotojai, jų gana žema maisto gamybos kvalifikacija, jiems stinga higienos įgūdžių ir žinių. Dažnai pačiose patalpose neužtikrinama tinkama higieninė būklė. Šią vasarą kebabinėse, o taip pat ir kituose didesnę riziką keliančiuose maisto tvarkymo subjektuose, atliksime daug patikrinimų, – patikino Tauragės VMVT viršininkas Kęstutis Patašius.
Tauragės VMVT viršininkas teigė, kad po patikrinimų maitinimo įstaigos labai stengiasi ir atsižvelgia į pateiktas pastabas. Visi, kurių veikla buvo laikinai sustabdyta, pašalinę trūkumus, pateikė tai įrodančius dokumentus ir gavo leidimus tęsti veiklą.
Verslininkams patikrinimai netrukdo
„Tauragės žinių“ žurnalistė susisiekė su vienos Tauragėje veikiančios kebabinės savininku. Viešai prisistatyti nepanoręs verslininkas pasakojo, kad Tauragės VMVT vykdoma kontrolė verslui netrukdo ir sistema veikia neblogai.
– Manau, kad Tauragės kebabinių būklė yra labai nebloga, lyginant su kitais miestais. Savininkai taip pat daug geriau žiūri į vykstančius patikrinimus, veterinarinės tarnybos darbą. Asmeniškai mano kebabinėje pažeidimų nerado ir patikrinimas praėjo sklandžiai, – pasakojo užkandinės vadovas.
Verslininkas teigė, kad pagrindinė kebabinių verslo problema yra naujų darbuotojų įsitikinimas, jog darbas bus lengvas. Anot jo, dažnai ką tik pradėjusios dirbti moterys vos po kelių dienų pasako, jog joms per sunku. Tačiau dėl higienos įgūdžių trūkumo problemų esą nekilo:
– Kiekvieną darbuotoją prieš pradedant darbą reikia apmokyti. Nėra taip, kad atėjo pirmą dieną į darbą, ir jau kepa kebabus. Yra supažindinama su higienos taisyklėmis, maisto ruošimo ypatumais. Tik jau kiek tos informacijos įsisavinama, čia jau kitas reikalas.