Beveik 200 kg maisto lietuviai kasmet išmeta į šiukšlių dėžę
Įkelta:
2015-05-25
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Maisto švaistymas pasaulyje tampa itin skaudžia realija, o visuomenė ieško būdų padėčiai keisti. Apie tai, kaip prie šio klausimo sprendimo galėtume prisidėti kiekvienas iš mūsų, pasakojo žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius.

Kodėl maisto švaistymas turi rūpėti mums visiems?

Tereikia žvilgterėti į statistiką ir pamatysime, kad ši problema itin skaudi, nes skaičiai liudija bauginantį maisto švaistymo mastą. Pasaulyje kasmet išmetama 1,3 mlrd. tonų per metus, tai sudaro 30 proc. viso maisto. Europoje kasmet išmetama apie 100 mln. tonų maisto, kiekvienas gyventojas išmeta apie 180 kg maisto. Lietuvoje kasmet išmetama 0,5 mln. t maisto, kiekvienas gyventojas išmeta 171 kg maisto, nors penktadalis šalies gyventojų skursta. Net Afrikoje, Pietų ir Pietryčių Azijoje, kur labiausiai trūksta maisto, gamintojų iššvaistyto maisto kiekiai yra pakankamai dideli – nuo daugiausiai šioje kategorijoje maisto iššvaistančios Europos jie skiriasi tik 45–80 kg per metus. Namų ūkio išmetamo maisto kiekis sudaro 19 proc. viso išmetamo maisto, tačiau didžioji dalis maisto išmetimo susidaro žemės ūkio, maisto pramonės ir prekybos grandinėje.

Besivystančios šalys daugiausia maisto išmeta pirmuosiuose gamybos etapuose – nuimant derlių ar perdirbant. Taip atsitinka dėl netobulų technologijų. Išsivysčiusios šalys daugiausia maisto išmeta vartojimo etape, nes tiek nuimant derlių, tiek jį perdirbant taikomos labai aukšto lygio technologijos, tačiau maistas vartojamas labai netaupiai.

Švaistydami maistą ne tik nepasinaudojame galimybe pamaitinti alkstančiuosius, bet ir veltui eikvojame kitus išteklius – žemę, vandenį, energiją, darbo jėgą.

Kas galėtų ir turėtų užsiimti maisto švaistymo mažinimo politikos formavimu?

Tuo galėtų užsiimti kelių ministerijų konglomeratas. Tai būtų Žemės ūkio, Sveikatos apsaugos, Aplinkos, Socialinės apsaugos ir darbo, taip pat su maitinimu susijusios Švietimo ir mokslo bei Krašto apsaugos ministerijos. Bendrąją maisto vartojimo politiką nustato Sveikatos apsaugos ministerija, kita pagal svarbą būtų Žemės ūkio ministerija, tačiau ir visos kitos institucijos turėtų dalyvauti bendrame maisto taupymo procese. Turėtų būti sukurtas tam tikras darbinis modelis, taip pat strateginis ir veiksmų planai, numatyta, kur link mes judame, būtų aiškiai pasidalyta, ką kiekviena institucija gali nuveikti, už ką yra atsakinga.

Žemės ūkio ministerija daug ką galėtų nuveikti per Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą, kurios tiesioginė priedermė – reguliuoti rinką. Nuo praėjusių metų rudens ši institucija Europos Sąjungos lėšomis finansavo, kad dėl Rusijos embargo susidaręs vaisių ir daržovių perteklius būtų atiduotas labdarai mokykloms, darželiams, ligoninėms. Taikant šią priemonę nuo 2014 m. spalio iš rinkos yra išimta 2 872 t morkų, iš kurių 1 633 t paskirstyta labdaros organizacijoms, 470 t kopūstų, iš jų nemokamai paskirstant 417 t bei 101 t obuolių.

Ką galėtume padaryti? Kokios galimos išeitys?

Viena iš išeičių galėtų būti – peržiūrėti maisto tinkamumo vartoti terminus. Atlikti tyrimai rodo, kad apie 15 proc. maisto atliekų susidaro todėl, kad vartotojai neteisingai supranta etiketėse nurodytus tinkamumo vartoti terminus. Tinkamumo vartoti terminas – vienas iš labiausiai maisto produktų pasirinkimą veikiančių ženklinimo informacijos rodmenų. Jau diskutuojama, ir tas diskusijas reikia tęsti, kad būtų išplėstas maisto produktų, kuriems nereikalaujama nurodyti tinkamumo vartoti termino, sąrašas, tačiau visais atvejais būtina užtikrinti vartotojų apsaugą. Jeigu atsisakytume nurodyti tinkamumo vartoti terminą, būtina užtikrinti vartotojų teisę žinoti, kada tas produktas pagamintas, nurodant jo pagaminimo datą.

Kitas klausimo sprendimo būdas – keisti standartizuotų maisto porcijų politiką. Derėtų pereiti prie individualių porcijų, kad viešojo maitinimo įstaigose žmogus galėtų užsisakyti tokią porciją, kokią nori, taip būtų sutaupoma daug maisto. Geroji praktika liudija, kad tą galima daryti įvairiais būdais. Štai JAV yra nustatomos tam tikros baudos už nustatytą maisto atliekų kiekį, maitinimo įstaigos už atliekas apmokestinamos. Kitas geras pavyzdys – Švedijos patirtis, kai sudarant moksleivių mitybos meniu dalyvauja patys moksleiviai, jų tėvai, mokytojai, mitybos specialistai. Taip suderinama, kokio maisto pageidauja moksleiviai, kokio dydžio porcijos turi būti. Per 5 tokios praktikos taikymo metus maisto švaistymas buvo sumažintas 40 proc.

Daugiausia problemų kelia prekybos lygmuo, kai vyksta produktų išpardavimai, akcijos, žmonės prisiperka per daug produktų, kurių vartojimo terminas ribotas, paskui juos tenka išmesti. Šioje srityje irgi jau yra tam tikros gerosios praktikos. Vienas britų prekybos tinklas, vykdydamas išpardavimus ir akcijas, leidžia žmonėms pigiau kainuojančius prekes pasiimti ne iškart, bet per tam tikrą laiką, todėl žmonės gali suvartoti vienus produktus ir tik tuomet pasiimti kitus. Taip suvaldomas maisto švaistymo procesas. Toks pavyzdys liudija, kad procesus galima valdyti įvairiai.

Dar viena priežastis maistui švaistyti yra aukšti maisto kokybės standartai. Tam tikra dalis produktų, nors jie yra kokybiški ir saugūs, bet neatitinka tam tikrų išorės standartų (pvz., vaisiai ar daržovės neatitinka tam tikros išvaizdos). Tokias nuostatas reikėtų keisti. Tokie produktai taip pat turėtų būti tiekiami rinkai, galbūt mažesne kaina, o pirkėjas pats pasirinktų, kokią prekę jam pirkti. Tai ypač aktualu ekologiniams ūkiams, kurie užaugina geros kokybės, tačiau išorės standartų neatitinkančius vaisius ar daržoves. Toks standartų pakeitimas taip pat leistų sumažinti maisto švaistymą.

Labai praverstų sukurti tam tikrą specialų internetinį tinklą, kuriame galėtų skelbtis visi, kurie turi maisto produktų perteklių, tarkim, ūkininkai patys nespėja nuimti derliaus ir pakviečia žmones atvykti jo nusiimti. Galėtų būti sudarytas tam tikras žemėlapis, kuriame matytųsi visi taškai, kuriuose yra maisto perteklius, o visi norintieji galėtų ten nuvykti ir jo pasiimti. To galėtų imtis nevyriausybinės organizacijos, o valstybė galėtų jas paremti.

Ką galėtume ir turėtume padaryti kiekvienas iš mūsų?

Svarbiausia, kad suvoktume, kokio masto yra problema, ir suprastume, jog už ją esame atsakingi kiekvienas iš mūsų. Maistas Lietuvoje buvo gerbiamas nuo seno. Ne veltui gyvuoja paprotys, kad ant žemės nukritusį gabalėlį duonos reikia pakelti, atsiprašyti ir suvalgyti. Pastaruoju metu tai vis dažniau pamirštame, nes kylant gyvenimo gerovei, įpratome nebetausoti maisto. Prie to labai prisideda prekybininkai, rengdami įvairias akcijas ir skatindami mus kuo daugiau vartoti. Tik kiekvieno iš mūsų sąmoningumas gali sustabdyti šį procesą – vartokime atsakingai, dalykimės maistu su alkstančiais, tausokime savo žemę, vandenį, energiją, kad juos galėtume išsaugoti ir ateities kartoms.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 20 valandų
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.