Po garsių žodžių – baimė būti paverstai beprote
Įkelta:
2012-09-10
Nuotrauka
Aprašymas
Birutės Minevičienės sūnus Gintaras (kairėje) ir liudytojas Vytautas Česnauskas abu teigė matę Virginijų Komskį kalbantis su kontrabandininkais, tačiau pastarasis vėliau savo žodžių išsižadėjo. Dovydo Pancerovo nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Apie tai, kad Pagėgių savivaldybės merą Virginijų Komskį matė derantis su kontrabandininkais, prieš mėnesį vėl viešai prabilusi šios savivaldybės Bitėnų kaimo gyventoja Birutė Minevičienė pasijuto spaudžiama prie sienos. Dabar jau atvirai – sako moteris. Jos įsitikinimu, teisėsauga ir politikai ją ketina „paversti“ psichiškai neįgalia ir išvežti prievarta gydyti į psichiatrijos ligoninę. Antradienio rytą į moters namus buvo atvykęs policijos ekipažas, tačiau išsigandusi, kad su ja gali būti susidorota, bitėniškė pasislėpė.

Prašo nustatyti, ar reikalingas priverstinis gydymas

Kad 2003 metų sausį matė dabartinį Pagėgių merą Virginijų Komskį bendraujant su kontrabandininkais, Bitėnų kaimo gyventoja Birutė Minevičienė vėl viešai paskelbė šių metų rugpjūtį, dalyvaudama susitikime su Tauragėje viešėjusiais Seimo nariais Ligitu Kernagiu ir Agne Bilotaite. „Aš jį mačiau“, – kalbėdama iš tribūnos Seimo nariams tvirtino B. Minevičienė, nors teismas ją ir buvo įpareigojęs savo žodžius, kad matė V. Komskį bendraujant su kontrabandininkais, paneigti.

„Tauragės žinioms“ paviešinus B. Minevičienės žodžius, ėmė dėtis keisti dalykai. Rugpjūčio pabaigoje moters namus pasiekė Tauragės rajono apylinkės prokuratūros pranešimas, kad B. Minevičienei būtina skirti psichiatrinę ekspertizę. Pranešime teigiama, jog prokurorė Irina Paulauskienė ikiteisminio tyrimo medžiagoje nustatė, kad 2011 m. birželio 8 d. B. Minevičienė Tauragės mieste, Stoties gatvėje, Pagėgių savivaldybės Lumpėnų kaimo gyventojui Vytautui Česnauskui davė 100 Lt, kad šis Tauragės rajono apylinkės teisme civilinės bylos teismo posėdžio metu duotų melagingus parodymus apie Pagėgių merą Virginijų Komskį. Esą V. Česnauskas turėjo paliudyti, kad 2003 m. sausį matė, kaip prie „fūrų“, kurios buvo galimai prikrautos kontrabandinių prekių, buvo atvažiavęs tuometinis Pagėgių savivaldybės tarybos narys V. Komskis. Prokurorės teigimu, B. Minevičienė tokiais savo veiksmais padarė poveikį liudytojui.

Prokuratūra B. Minevičienei praneša, jog iš medicininio pažymėjimo matyti, kad jai nustatytas pasikartojantis depresinis sutrikimas, todėl būtina atlikti psichiatrinę ekspertizę. Ją atliks Valstybinė teismo psichiatrijos ir narkologijos tarnyba. Prokuratūra informuoja, kad ekspertų, be kitų klausimų apie B. Minevičienės psichiatrinę būklę, bus klausiama ir tai, ar jai reikalingas priverstinis gydymas, o jei taip, ekspertai turės nurodyti, kokio tipo ligoninėje.

Nori „padaryti“ kvaile?

Įpareigota teismo, kurio teigimu, bitėniškė neįrodė, kad jos paskleistos žinios apie V. Komskį yra teisingos, buvusi mokytoja pensininkė B. Minevičienė paneigė savo žodžius, kad 2003 m. sausį matė su kontrabandininkais bendraujantį žinomą Pagėgių politiką, o jos naudai liudijęs šios savivaldybės Lumpėnų kaimo gyventojas Vytautas Česnauskas Šilutės rajono laikraščiui „Pamarys“ prisipažino, kad B. Minevičienės buvo papirktas už 100 Lt. Tuo ši istorija gal būtų ir pasibaigusi, jei ne šių metų rugpjūtį viešai nuskambėję bitėniškės žodžiai, kad to, ką matė, ji neišsižada. Moteris teigia prašiusi teismo melo detektoriumi patikrinti jos ir V. Komskio žodžius, tačiau teismas į jos prašymą neatsižvelgęs.

Pirmadienį „Tauragės žinių“ redakcijoje drauge su sūnumi Gintaru apsilankiusi B. Minevičienė tikino nepapirkusi liudytojo V. Česnausko, esą šiam vyrui atsilygino, nes jis remontavo jos tvartą. Moters įsitikinimu, parodymus jis pakeitė, nes galėjo būti prigąsdintas.

– Iš tikrųjų tai net ne mama, o aš pirmas Virgį (Virginijų Komskį – red.) prie tų fūrų pamačiau. 2003 metų sausio 25 dieną, ankstų rytą, išėjau į kiemą ir pamačiau įklimpusį vilkiką. Gal už kokių 150 metrų. Pamačiau šviesas, dėl to išėjau į kiemą. Netrukus „Audi“ atvažiavo Virgis, pasikalbėjo su žmonėmis, buvusiais prie fūros, ir išvažiavo. Krovinys buvo perkrautas, jo taip ir nepajėgė ištempti, nors „Kirovas“ tempė. Tik kažkodėl į mano liudijimą niekas dėmesio nekreipia, – „Tauragės žinioms“ tvirtino B. Minevičienės sūnus.

Birutė ir jos sūnus įsitikinę – dėl to, kad viešai vėl prakalbo apie seniai matytą istoriją, B. Minevičienei ir ketinama atlikti psichiatrinę ekspertizę, esą tokiu būdu norima ją „padaryti“ pavojinga psichine ligone ir išvežti priverstinai gydyti.

Antradienio rytą B. Minevičienė paskambino į redakciją ir pranešė, kad ką tik į jos namus buvo atvykęs Pagėgių policijos pareigūnų ekipažas. Moteris įsitikinusi, kad policininkai ją ketino kažkur vežti. B. Minevičienė tikina nuo pareigūnų pasislėpusi.

– Nesuprantu, kokiu tikslu reikia pas mane važiuoti, jei vakar buvau nuvykusi į Tauragės policijos komisariatą ir palikau visus reikalaujamus dokumentus Budėtojų skyriuje. Dar paskambinau komisariato viršininkui Remigijui Rudminui ir jam pranešiau, kad visus dokumentus, kurių reikalauja komisariatas, pristačiau. Labai išsigandau, kai prie namų pamačiau nežymėtą pareigūnų „Mitsubishi“ ir du neuniformuotus pareigūnus. Pažinau juos iš matymo, – kalbėjo B. Minevičienė.

Moteris teigia, kad kadaise yra kreipusis į Tauragės medikus, esą tuomet prašė išrašyti jai raminamųjų vaistų, ji baiminasi, kad remiantis šiuo pagrindu jai gali būti „pripaišyta“ psichinė liga ir gali būti nuspręsta ją priverstinai gydyti.

Yra įtariamoji naujoje byloje

Tauragės rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Gražvydas Žebelys „Tauragės žinias“ patikino puikiai atsimenantis B. Minevičienės ir V. Komskio istoriją. Nors teismų maratonas dėl Pagėgių mero garbės ir orumo įžeidimo jau baigėsi, prokuroras pripažino, kad B. Minevičienei iškelta nauja baudžiamoji byla – šįkart dėl galimo liudytojo papirkimo.

– Tyrimo detalių komentuoti negaliu. Kadangi Birutė Minevičienė šioje byloje yra įtariamoji, jos psichiatrinę ekspertizę atlikti būtina, – „Tauragės žinioms“ sakė G. Žebelys.

Paklaustas, jei ekspertai nustatytų, kad B. Minevičienei reikalingas priverstinis gydymas, ar tai reikš, kad moteris bus prievarta išvežta į gydymo įstaigą, G. Žebelys patikino, kad nebūtinai, esą tokiu atveju gali būti paskirtas ir gydymas namuose.

Ko važiavo, neaišku

„Tauragės žinios“ susisiekė su ikiteisminį tyrimą dėl B. Minevičienės galimai papirkto liudytojo papirkimo atliekančio Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Remigijumi Rudminu. Pasiteiravus, ko antradienio rytą į B. Minevičienės namus važiavo jam pavaldaus Pagėgių policijos komisariato pareigūnų ekipažas, R. Rudminas į klausimą neatsakė. Tik pasvarstė, galbūt B. Minevičienė nevykdė pareigūnų reikalavimų, tačiau kokių, taip pat pasakyti negalėjo – esą reikėtų patikslinti.

Neprisistatęs Pagėgių policijos komisariato atstovas žurnalistę patikino, kad į B. Minevičienės namus nuvažiuoti jo kolegų paprašė Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

– Mus informavo, kad su Minevičiene Tauragės pareigūnai negali susisiekti, ji neatsiliepia telefonu, ją sunku rasti, todėl ir paprašė mūsų nuvažiuoti, – „Tauragės žinioms“ sakė Pagėgių policijos komisariato atstovas.

Liudytojas kalbėti nenori

„Tauragės žinioms“ pavyko susisiekti su Lumpėnų kaimo gyventoju Vytautu Česnausku, kuris, iš pradžių teigęs, kad matė V. Komskį bendraujantį su kontrabandininkais, vėliau žurnalistams pareiškė, jog už 100 Lt jo tą daryti paprašė B. Minevičienė. Tačiau sužinojęs, kas jam skambina, vyras nutraukė pokalbį tarstelėjęs:

– Aš nenoriu kalbėti.

„Jei esu kaltas, bauskit“

Pagėgių savivaldybės meras V. Komskis patvirtino, kad į Pagėgių policijos komisariatą dėl galimo liudytojo papirkimo kreipėsi jis.

– Aš kreipiausi į pareigūnus, kai Šilutės rajono laikraštyje „Pamarys“ perskaičiau straipsnį, kad liudytojas Vytautas Česnauskas prisipažino buvęs Minevičienės papirktas. Kas ten vyksta toliau, nežinau. Be to, ketinu kreiptis į teismą dėl viešai pasakytų šios moters žodžių, kad matė mane kalbantis su kontrabandininkais, mano advokatas jau ruošia dokumentus. Aš jus suprantu, jūs – žurnalistai, jums tai medžiaga. Bet supraskit ir mane – aš turiu žmoną ir vaikus. Tai galima apie bet kurį pasakyti: „Tu užmušei žmogų“. Jei esu kaltas, mane bauskit, esu meras ir turiu apginti savo mundurą, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo V. Komskis.

Psichiką „vertino“ ne vien B. Minevičienei

Bitėnų kaimo gyventoją B. Minevičienę sunkioje įrodymų „matė–nematė, buvo–nebuvo“ kovoje palaikantis Pagėgių savivaldybės gyventojas, ilgus metus įrodinėjantis, kad šią savivaldybę valdo viena partija, o rinkimų metu balsai gali būti perkami, judėjimo „Mes laisvi“ įkūrėjas Donatas Jančaras sako, kad yra patyręs panašų spaudimą.

– Po vieno mitingo buvau sulaikytas pareigūnų ir nuvežtas į Policijos komisariatą. Policija tuomet iškvietė greitosios felčerius, kad jie čia pat vietoje nustatytų mano psichinę būklę. Nieko iš to, žinoma, jiems neišėjo, tokie veiksmai buvo neteisėti, bet taip pas mus vyksta. Gerai, kad jūs rašote, nes tik viešumas gali ką nors pakeisti. Jau dabar matome, kad Pagėgių savivaldybėje perkami balsai, akivaizdžiai tai daroma, tik niekas nekreipia dėmesio, – sakė D. Jančaras.

Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2024-04-29
Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią ir praėjusią savaitę teismui pateikė du civilinius ieškinius, kuriais prašoma Tauragės rajono savivaldybei iš tarybos nario Kęstučio Balašaičio bei Kretingos rajono savivaldybei iš tarybos nario Vytauto Ročio priteisti bendrai daugiau nei 26 tūkst. eurų.
Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-26
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-26
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.