Centro turgus populiarumu pasigirti negali
Įkelta:
2023-07-06
Nuotrauka
turgus
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka
,
Nuotrauka
turgus
Nuotraukos autorius:
Raimondos Alysienės nuotrauka
Aprašymas

Ir prekiautojų, ir pirkėjų turguje nedaug 

 

Pernai rugsėjį baigta rekonstruoti turgavietė Tauragės miesto centre pirmųjų prekeivių sulaukė tą patį mėnesį. Atsinaujinęs, nepalyginamai gražesnis ir patogesnis turgus, atrodytų, turėjo džiuginti ir pardavėjus, ir pirkėjus. Vis dėlto, panašu, viltys atgaivinti turgelį blėsta – kioskai vienas po kito uždaromi, prekeiviai palieka išsinuomotas patalpas. Pasak turgaus administratorės, Centro turgaus apskritai vos kvėpuoja.

Atidarymas – pernai rudenį

Dariaus ir Girėno gatvėje daugybę metų veikęs „Dunokų“ turgelis kažkada buvo itin populiarus – čia buvo galima įsigyti vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, duonos, pieno produktų, įvairių augalų. Dažnas tauragiškis be turgelio neįsivaizdavo savo dienos – anksti ryte pirmiausia skubėdavo nusipirkti šviežių produktų, taigi automobilių stovėjimo aikštelė prie turgelio būdavo perpildyta, automobiliai užkimšdavo ir Spaustuvės gatvę.

Vis dėlto laikui bėgant turgelis labai aptriušo. Tauragiškius piktino duobės, nuolat telkšančios balos, aplūžę prekystaliai. Ir iš išorės jis atrodė labai jau neestetiškai. Nuspręsta turgelį rekonstruoti. 2021-ųjų rudenį prasidėjo turgelio atnaujinimo darbai.

Statybos darbų rangovai nugriovė senus kioskus, atnaujino vandentiekio ir nuotekų tinklus, išklojo visą prekyvietės plotą trinkelėmis, įrengė apšvietimą. Pastatyti naujutėlaičiai kioskai ir lauko prekybos stalai su stoginėmis. Visa tai atsiėjo beveik milijoną eurų. 

Tauragiškiams nubalsavus išrinktas ir turgelio vardas – jis pavadintas Centro turgumi. 

Prekiauti gėlėmis, daigais galima 1000 kv. m turgavietės aikštėje ar po stoginėmis. Iš viso turgus užima 3100 kv. m plotą.

Turguje – 24 kioskai, vieni 15 kv. m ploto, kiti dvigubai didesni – 30 kv. m. 

Pirmajame aukcione pernai liepos pradžioje buvo 15 dalyvių, varžytasi dėl 16 kioskų. Mažųjų kioskų nuomos kaina aukcionų metu nuo pradinės 100 Eur pakilo iki 380 Eur, didesniųjų – nuo pradinės 200 Eur iki 270 Eur. Laisviems kioskams aukcionai buvo skelbiami pakartotinai. 

Tiesiog „nepaėjo“... 

Tikėtasi, kad turguje vėl virs prekyba, tačiau neprabėgus nė metams darosi aišku, kad viltys nepasiteisina – kioskeliai vienas po kito užveria duris. 

Štai verslininkas Vilius Stumbra buvo išsinuomojęs net du kioskus: viename prekiauta mėsa, kitame, pavadintame „Pupa uoga“, – vaisiais ir daržovėmis. Dabar abu jie jau uždaryti. Paklaustas, kodėl pasitraukė iš Centro turgaus, verslininkas nedaugžodžiavo:

– Tiesiog „nepaėjo“... 

Vienas pirmųjų duris atvėręs saldumynais prekiavęs kioskas, pasipuošęs užrašu „Mini desertinė“, irgi jau senokai nebeveikia. Jame „Remigijos naminių tortų“ gaminiais prekiavo įmonės savininkės sūnus. Paklausta, kodėl kioskas nebedirba, Remigija Skirienė sakė:

– Sūnaus šeima susilaukė naujagimio, tad planai pasikeitė. Samdyti darbuotoją neapsimoka, o patys dirbti nebeturi kada.

Nuotrauka
turgus
Raimondos Alysienės nuotrauka

Užvertos ir sušių užkandinės „Turbo sushi“ žaliuzės. Nors, pasak turgaus administratorės, ji dar turėtų veikti.

Šiuo metu uždaryti visi turgaus išorėje veikę kioskai, išskyrus vieną – Centro turguje veikianti Skalauskų šeimos užkandinė-kebabinė „Yzy“, klientus viliojanti ne tik įprastais kebabais, bet ir ispaniškais greitojo maisto patiekalais. Nors sklinda kalbos, kad ir šis verslas parduodamas, jo savininkė tokių gandų nepatvirtino:

– Dirbam kol kas, apie ateitį negalvojam. Žiūrėsim, kaip čia bus. Visi išsilakstė, bet mes dar laikomės...  

Išsikelti privertė plėtros planai

Pernai lapkričio pabaigoje duris turguje atvėrusios picerijos „D‘oro“, sulaukusios nemenko populiarumo, savininkas Marius Stanevičius pasakoja, kad Centro turguje juos viskas tenkino, tačiau buvo planų plėstis – norėjosi, kad daugiau žmonių galėtų valgyti vietoje, kad jiems būtų patogu. O erdvės buvo mažai. Iš pradžių buvo minčių sujungti keturis konteinerinius namelius, tačiau buvo ir kita kliūtis. 

– Pagrindinė išsikraustymo priežastis – buvo per mažai vietos, – teigė M. Stanevičius, – o antra priežastis – kad norėjom gauti alkoholio licenciją. Valgydami žmonės nori atsigerti alaus ar vyno. Taigi nusprendėm prekiauti gėrimais, o ten tai buvo neįmanoma, nes tai laikini pastatai, be kadastrinio numerio, o alkoholio prekybos licencija tokiose vietose neišduodama.  

Pasak jo, jokių kliūčių nutraukiant nuomos sutartį nebuvo  – sutartis tiesiog nutraukta, patalpos grąžintos tokios, kokias rado:

– Prašymą parašai, ir viskas.

Naujojoje vietoje, Bažnyčių g. 11A, kur anksčiau veikė „Vero cafe“, – „D‘oro“ atvėrė duris tik prieš kelias dienas. 

„Visi vos kvėpuoja...“

 „Tauragės žinių“ pakalbinta Centro turgaus administratorė Antanina Pijoraitienė, paklausta, kodėl prekeiviai traukiasi iš turgaus, svarsto:

– Neišsilaiko žmonės. Visi vos kvėpuoja, visi... Dabar gerai gyvena tik prekybos centrai. Tikrai sunku. Buvo „Bekono“ kioskas atsidaręs, ir „Pupa uoga“ jų buvo, bet matot – užsidarė. Nebuvo prekybos. „Mini desertinė“ irgi vos mėnesį tedirbo, picerija įsikūrė kitur, o sušių baras ir kebabinė dar laikosi. 

Administratorė pasakoja, kad ir turgaus viduje kai kurie kioskai nedirba, nors yra išnuomoti. Turgaus viduje kioską yra išsinuomojusios „Kintų žuvys“, bet kol kas nedirba – esą turi kitų plėtros planų, stato rūkyklą, investuoja ten. Kai baigs, rudeniop planuoja atidaryti kioską. Dar vienas irgi išnuomotas, bet dar nepradeda dirbti.

– Sunkus laikas visiems, – atsidūsta ji. – Manau, daugelis nebuvo susidūrę su turgaus specifika. Jie galvojo, kad dirbsim nuo ryto iki 18 val. O juk čia kaimas, dirbam nuo pusės šešių iki 13–14 val. Nors turgelį uždarau tik 16 val., vos vienas kitas žmogus ateina. Bet iš esmės tuščia... 

Ji pasakoja, kad ir gėlės šiemet labai prastai perkamos: 

– Žmonės važiuoja, tikisi suprekiauti, bet taip sunkiai, taip sunkiai... Gėlininkai man pasakoja, kad ankstesniais metais tik po vieną kitą „tačką“ gėlių tekdavo išmesti, o šiemet daug teks išmesti. O kiek įdėta pinigų, darbo!

Dabar jaučiasi šioks toks pagyvėjimas, nes prasidėjo uogų sezonas. Tačiau, pasak jos, braškių šiemet mažai  – atvažiuoja vos viena pačios užaugintomis uogomis prekiaujanti moteris. Buvo dar viena, bet jos uogos jau baigėsi. 

– Nė vienais metais taip nebuvo, kad taip nebūtų uogų... Vienų nušalo, kitų išdžiūvo... Dabar prasidės šilauogės, paskui – avietės, – prekybos pagyvėjimo dar tikisi A. Pijoraitienė. 

„Priežastys nenurodomos“

Apie situaciją Centro turguje paklausėme Tauragės rajono savivaldybės. Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistė Rimantė Zuokaitė-Gylienė „Tauragės žinioms“ atsakė, kad
šiuo metu iš 24 kioskų užimti yra 15, 9 laisvi. Pasak jos, nuomos sutartys sudaromos 5 metų laikotarpiui su galimybe pratęsti nuomos sutartį iki 10 metų, nuomininkai gali jas nutraukti anksčiau laiko, už tai jokių sankcijų nėra numatyta.

Į klausimą, kiek sutarčių jau yra nutraukta, specialistė atsakė, kad per praėjusį mėnesį nutrauktos 6 kioskų nuomos sutartys (vienas nuomininkas buvo išsinuomojęs 2 kioskus, kitas 4 kioskus). Tokio sprendimo priežasčių jie esą nenurodė. 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.