Didžiulių nuostolių patyrusio TRATC vadovo aiškinimai politikų neįtikino
Įkelta:
2023-06-11
Nuotrauka
tratc
Nuotraukos autorius:
Autorės nuotrauka

Į posėdį susirinkę naujosios Tauragės rajono savivaldybės tarybos politikai svarstė savivaldybės įmonių praėjusių metų veiklos ataskaitas. Iš jų paaiškėjo, kad daugiausiai nuostolių – per 600 tūkst. eurų – pernai patyrė UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras (TRATC). Bendrovės vadovo Virginijaus Noreikos paaiškinimai tarybos narių neįtikino – už tai, kad ataskaita būtų patvirtinta, balsavo tik trys tarybos nariai iš 24-ių. Ataskaita nepatvirtinta.

Priežastis – per mažas „vartų“ mokestis 

Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Virginijus Noreika, Ekonomikos ir kaimo reikalų komitete pristatydamas bendrovės veiklos ataskaitą, sakė: 

– Kad ir kaip būtų liūdna, pasigirti negalim: paskutinius trejus metus įmonė baigdavo pelningai, o praėjusiais metais daug veiksnių lėmė, kad nuostolis pasiekė 622 tūkst. eurų. Bendrovės ūkinės veiklos finansinis rezultatas rodo, kad 2022 metais įmonės sąnaudos viršijo pajamas. Lyginant su 2021 metais pajamos sumažėjo 307,5 tūkst. Eur, o sąnaudos padidėjo 462,8 tūkst. Eur. 

Pagrindinė neigiamo finansinio rezultato priežastis, pasak jo, – per maža savivaldybių tarybų patvirtinta 1 tonos atliekų sutvarkymo kaina (96 Eur be PVM), kuri nebepadengia atliekų tvarkymo  sistemos patiriamų kaštų. Pajamų sumažėjimui daugiausia įtakos turėjo negautos planuotos pajamos iš savivaldybių dėl sumažėjusių atvežtų tvarkyti atliekų kiekių. Pajamų gauta mažiau 209,2 tūkst. Eur negu 2021 m. Sumažėjo ir pajamos už priimtus tvarkyti atliekų kiekius per „vartų mokestį“ tiek į sąvartyną, tiek į  Žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę (ŽAKA) ir į Didžiųjų atliekų surinkimo aikštelę (DASA). Iš fizinių ir juridinių asmenų per „vartų mokestį“ ir kitų pajamų gauta 91,1 tūkst. Eur mažiau negu 2021 m. Nors įmonė savo veiklos rezultatui gerinti maksimaliai taupė vidinius  rezervus, administravimo kaštus, išaugusios  kuro, elektros, sąvartyno taršos mokesčio ir kt. sąnaudos neleido pasiekti teigiamo finansinio rezultato.

Pasak direktoriaus, nors tai, kad atliekų sumažėjo, yra geras rodiklis, tačiau tai irgi „kirto per kišenę“ – pajamos sumažėjo 209 tūkst. eurų. Ankstesniais metais būdavo daug didesnės pajamos sąvartyne iš komercinio srauto, šiemet jos sumažėjo 160-čia tūkst. eurų. Be to, pernai vyko turto vertinimas ir įstatinio kapitalo didinimas, dėl to turto perkainavimo rezervo daugiau kaip 100-u tūkst. eurų padidėjo sąnaudų kaštai. 

– Iš viso pajamų pernai gauta 300 tūkst. eurų mažiau, o didžiausias dalykas – kad ženkliai išaugo sąnaudos dėl visiems žinomų priežasčių: ir infliacinių rodiklių, ir energetinių ir kuro kaštų, darbo užmokesčio didėjimo ir t.t., – konstatavo V. Noreika. 

Ataskaitoje pateikiamos lentelės rodo ryškų – 2200 t – ir mišrių, ir žaliųjų atliekų mažėjimą visame regione. Pakuočių ir antrinių žaliavų surinkimo rodikliai pagerėjo beveik 3 proc.

Visos TRATC veiklos pajamos 2022 metais buvo 2 mln. 475,7 tūkst. Eur, 2021 metais  – 2  mln.  783,2  tūkst. Eur.  Pagrindinis  pajamų šaltinis – lėšos, gautos už atliekų kiekius, atvežtus į regioninį sąvartyną, DASA ir ŽAKA tolesniam jų tvarkymui.

Sąnaudos augo dėl visiems žinomų priežasčių

Bendrosios TRATC veiklos sąnaudos 2021 m. sudarė 2 mln. 744,8 tūkst. Eur, 2022 m.  – 3 mln. 207,6 tūkst. Eur. Veiklos kaštų padidėjimas – 462,8 tūkst. Eur.  

Pagrindinės įmonės sąnaudų padidėjimo sritys – ženkliai išaugę technikos eksploatavimo kaštai, elektros energijos sąnaudos, padidėjusios sąnaudos vežėjui už paslaugą dėl kainų pasikeitimo, išaugęs mokestis už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamomis atliekomis, sąnaudos už atliekų deginimo paslaugą, padidėjusios atliekų utilizavimo sąnaudos, padidėjusios darbo užmokesčio fondo išlaidos ir  kt. Didelės įtakos kaštų padidėjimui turėjo ilgalaikio turto perkainavimas, dėl to padidėjo ilgalaikio turto nusidėvėjimo sąnaudos. TRATC bendrosios veiklos sąnaudų ir pajamų padidėjimą ar sumažėjimą didele dalimi  įtakoja atliekų kiekio pokytis. Didėjant ar mažėjant atliekų kiekiui, keičiasi ir įmonės gaunamos pajamos už jų tvarkymą, tačiau dėl augančių sąnaudų didėja ir kaštai jų sutvarkymui.

2022 m. planuota  surinkti  3 mln. 71 tūkst. Eur vietinės rinkliavos mokėtojų lėšų, faktiškai surinktos Vietinės rinkliavos mokėtojų lėšos sudarė 3 mln. 163 tūkst. Eur. Bendrovės vykdomas skolų išieškojimas 2022 m. leido papildomai surinkti 92 tūkst. Eur.

2022  m. bendrovė pradėjo 1842 (2021  m. – 1297) skolų išieškojimo  procedūras dėl nesumokėtų Vietinės rinkliavos įmokų Tauragės regione (Tauragės, Jurbarko, Šilalės rajonų ir Pagėgių savivaldybių  teritorijos). Bendra išieškomų Vietinės rinkliavos įmokų skolų suma sudarė 156 950  Eur (2021  m. – 108 790  Eur). Pagal pradėtas skolų išieškojimo procedūras 2022 m. Vietinės rinkliavos mokėtojai sumokėjo 74 575 Eur (2021 m. – 38 120 Eur). 2022 m. skolų išieškojimas iš rinkliavos mokėtojų buvo vykdomas per antstolį iš 625 mokėtojų, iš jų 147 buvo perduoti 2022 m.

Į sąvartyną – kuo mažiau atliekų

V. Noreika aiškino, kad Valstybiniame atliekų tvarkymo plane įrašyta, kad nuo 2027 m. komunalinių atliekų bus nebegalima šalinti sąvartynuose. 

– Tai iššūkis. Seimas pernai priėmė naują taršos mokestį. Prieš tai buvo laipsniškas apmokestinimo už atliekas šalinamas sąvartyne didėjimas, po 5 eurus ir 2027 m. turėjo pasiekti 50 eurų. Tačiau nuo šių metų įsigaliojo nuostata – 50 eurų plius indeksavimas ir kitais metais mokestis valstybei bus 85 eurai už atliekų toną, pašalintą sąvartyne. Todėl šiemet mūsų didžiausias iššūkis yra kuo mažiau atliekų pašalinti sąvartyne, o kaip alternatyva – kad gyventojai kuo daugiau rūšiuotų, kad mažėtų komunalinių atliekų srautai į jų šiukšliadėžes. Likusios vežamos deginti, tai kainuoja 55 eurą už toną.  

Kalbėta ir apie planus

Maisto/virtuvės atliekos turi būti išimtos iš mišrių komunalinių atliekų srauto. 

– Tam ruošiamės, įrangą esame susipirkę, turime šiokių tokių sunkumų su pastatu – pagal reglamentą maisto atliekos turi būti priimamos uždaro tipo pastate. Dabar tai didžiausia problema – ieškoma būdų, kaip tai paspartinti, nes finansavimas yra iki šių metų pabaigos, – teigė direktoriaus.

Planuose ir prognozėse – rūšiuojamojo atliekų surinkimo skatinimas bei esamos infrastruktūros išplėtimas, tekstilės atliekų surinkimo plėtra (papildomų konteinerių įsigijimas), antrinių žaliavų ir pakuočių surinkimo konteinerių plėtra, bioskaidžių atliekų (tarp jų maisto/virtuvės atliekų) surinkimo konteinerių plėtra, kompostavimo dėžių individualioms valdoms pirkimas, DASA plėtra bei esamų aikštelių modernizavimas (ašinių svarstyklių įrengimas, plastiko smulkinimo įrenginių įsigijimas, sunkvežimio įsigijimas aikštelių aptarnavimui), ŽAKA plėtra (esamų aikštelių  išplėtimas, stoginių  įrengimas, papildomos technikos įsigijimas (krautuvų, automobilinių svarstyklių, šakų ir medienos smulkinimo ir komposto pakavimo įrenginių įsigijimas), didžiųjų atliekų rūšiavimo, perdirbimo bei paruošimo pakartotinai naudoti aikštelės su stogine įrengimas, papildomos technikos ir įrangos įsigijimas (konteineriai, presavimo įrenginys, putplasčio apdorojimo sistema) sąvartyno teritorijoje.

Kiti planai – ieškoti galimybių sąvartyno dujas panaudoti elektros ir/ar šilumos energijai išgauti, įrengti saulės jėgainę ant sąvartyne esančių pastatų, išgautą energiją panaudojant savoms reikmėms, filtrato valymo įrenginius sąvartyne rekonstruoti ir atnaujinti esamus valymo įrenginius.

Sprendimų tarybos nariai nemato

Tarybos nariai įmonės vadovo klausė, kokius sprendimus dėl nuostolių sumažinimo priėmė akcininkai. 

– Jau pernai tonos kaina turėjo būti 123 eurai. Sąnaudos išaugo, o mums priėmimo kaina nedidėjo. Birželį žadame prie šio klausimo grįžti. Nuo kitų metų į sistemą turėtų įsijungti valstybinė energetikos ryšių reguliavimo tarnyba, kuri dabar kartu su mumis daro skaičiavimus ir rudeniop nustatys regioninę reguliuojamą kainą, o paskui dėl rinkliavos dydžių eisim į tarybą, – aiškino V. Noreika.

Pasak jo, dabar už atliekų šalinimą sąvartyne vadinamasis nepavojingų atliekų sąvartyno valstybės nustatytas taršos mokestis yra 50 eurų, VMI nutarimu pridėtas indeksavimo koeficientas 1,39 proc. ir 21 PVM, iš viso 85 eurai. 

– Jei vežtume tokį kiekį kaip 2021 m., valstybei reiktų kitąmet sumokėti vos ne 800 tūkst. eurų, – sakė direktorius. – Stengiamės to nedaryti, visas mišrias atliekas vežame deginti. Nors tai irgi brangu, bet vis tiek pigiau.

TRATC vadovo planai ir skaičiavimai tarybos narių neįtikino. Sigitas Mičiulis siūlė, kadangi Tauragė turi daugiausiai šios įmonės akcijų, parodyti pavyzdį, sukviesti akcininkus ir pareikalauti direktoriaus pateikti viziją, strateginį planą, kaip būtų galima mažinti sąnaudas, didinti pajamas. Esą jei reikia finansinių išteklių, direktorius turi pateikti investicinius planus ir savivaldybės turėtų prisidėti finansiniais ištekliais, turi pateikti paaiškinimus, kas trukdo įstatyminėje bazėje, kad būtų galima kreiptis į Aplinkos ministeriją.

– Manau, kad politiškai reikėtų nepatvirtinti ataskaitos ir pareikalauti iš direktoriaus pateikti strateginį planą, – teigė S. Mičiulis. 

Kęstutis Balašaitis net keliskart ragino TRATC vadovą pateikti viziją, kaip įmonė galėtų išlipti iš duobės – esą direktorius ją žada dar nuo tų laikų, kai buvo paskirtas laikinai vadovauti TRATC. V. Noreika teigė planus jau išdėstęs Ekonomikos komiteto posėdyje, padėtis nuolat aptariama ir akcininkų susirinkimuose.

– Jei pritartume ataskaitai, atrodytų, kad viskas su šiuo UAB‘u gerai. Vadovo, kuris neturi vizijos ateičiai, ataskaitai valstiečių–žaliųjų frakcija nepritars. Šito UAB‘o darbu nesam patenkinti, 

– pareiškė K. Balašaitis.

Tarybos nariai TRATC vadovo ataskaitos nepatvirtino.

„Kiti akcininkai (kitų savivaldybių merai) bus informuoti, kad Tauragės rajono savivaldybės taryba ataskaitos nepatvirtino, ir kitame akcininkų susirinkime bus keliamas klausimas, dėl kokių priežasčių ataskaita buvo nepatvirtinta“, – Tauragės žinioms“ sakė Tauragės savivaldybės mero patarėjas ryšiams su visuomene Kasparas Bertašius.

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.