Ministerijai užsimojus tapti Tauragės ligoninės dalininke prakalbo apie grėsmę netekti skyrių
Įkelta:
2021-11-02
Nuotrauka
ligoninė
Nuotraukos autorius:
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Praėjusią savaitę Tauragės savivaldybės taryba sprendė, ar pritarti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasiūlymui valstybei tapti Tauragės ligoninės dalininke. Nepaisant „socdemų“ frakcijos prieštaravimų, nuspręsta sprendimą priimti, o ne jį atidėti, kaip iš pradžių buvo siūloma. Šiuo metu gydymo įstaigą prižiūri savivaldybė, kuri gali nustatyti ir tai, kokios paslaugos joje teikiamos. Medikai sunerimę – jeigu valstybė taps viena gydymo įstaigos savininkių, tuomet ji galės diktuoti, kokius skyrius reikėtų uždaryti. Didžiausias nerimas kyla dėl grėsmės Akušerijos-ginekologijos skyriui. Tačiau Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas įsitikinęs – gąsdinama be reikalo. Taryba apsisprendė pritarti, kad valstybė taptų ligoninės dalininke.

Svarbus užtikrintas finansavimas

Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis teigia, kad SAM netapus dalininke didžiulė finansinė našta gali kristi ant Tauragės savivaldybės pečių, kitaip tariant, tauragiškiai mokesčių mokėtojai turėtų padengti visas ligoninės patiriamas išlaidas. Nors šiuo metu visa ligoninė aprūpinta ir renovuota, tačiau po kokių 5-erių metų situacija gali kardinaliai pasikeisti – itin brangi įranga greitai susidėvi, tad tai pareikalautų vėl didelių investicijų. Valstybei tapus ligoninės dalininke tokios problemos neliktų. 

D. Masiulionis teigė, kad SAM greičiausiai taps visų regioninių ligoninių Lietuvoje dalininke.

Tiesa, jeigu SAM tampa dalininke, ji gali spręsti ir tai, kokios paslaugos gydymo įstaigoje teikiamos, kai kuriems skyriams gali grėsti ir uždarymas.

– Ministerija turės savo dalį regioninėse ligoninėse. Kas norėjo, tas tiek paskyrė. Mums gaila, žinoma, bet  yra kaip yra, - sakė jis spalio 21-ąją vykusiame savivaldybės tarybos sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje.

Jame Savivaldybės gydytoja Rūta Stasytienė dėstė, kad tapti Tauragės ligoninės dalininke pasisiūlė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) po to, kai buvo priimti tam tikri tai numatantys įstatymo pakeitimai.

– Numatyta, kad valstybė kartu su savivaldybe gali būti viešosios sveikatos priežiūros įstaigos dalininkėmis, – sakė ji.

Ką norės, tą uždarys

Tarybos narė, socdemė Rita Grigalienė klausė Tauragės ligoninės atstovų nuomonės, ar taryba turėtų pritarti SAM pasiūlymui.

– Iš dviejų blogybių rinktumės mažesnę, tai yra, kad ministerija taptų dalininke. <...> Pliusai – infrastruktūros išlaikymas, projektų, įrangos finansavimas ir pan. O minusai – paslaugų apimties reguliavimas, – sakė Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas D. Masiulionis.

Anot jo, ir šiuo metu SAM gali reguliuoti tam tikrus sveikatos prieinamumo klausimus (pavyzdžiui, paslaugų teikimas atsižvelgiant į atstumą, paslaugos gavimo laiką), bet tarybai patvirtinus, kad valstybė tampa ligoninėS dalininke, SAM turės kur kas didesnių svertų sprendžiant įvairius sveikatos priežiūros įstaigos klausimus. Pavyzdžiui, SAM galės nuspręsti, kokias paslaugas Tauragės ligoninėje teikti apsimoka, o kokių – ne.

Daug diskusijų kelia ginekologų ir akušerių darbas. Pasak D. Masiulionio, SAM valdininkai mini tarptautinėse metodikose numatytą gimdyvių skaičių per metus. Šiuo metu teisės aktuose numatyta, kad Tauragės ligoninė per metus turi priimti 300 gimdyvių. 

D. Masiulionis „Tauragės žinioms” pirmadienį patikslino, kad kol kas šis rodiklis mūsų rajone įveikiamas, bet niekas negali žinoti, kaip bus ateityje. Be to, ir SAM gali nustatyti kur kas didesnius rodiklius nei jie yra dabar. O jeigu rodiklis nepasiekiamas, tai reiškia skyriaus uždarymą.

– Tai galioja visiems akušerijos-ginekologijos skyriams Lietuvoje, o 4 skyriai kitose šalies ligoninėse, kurios to rodiklio nepasiekia, uždaromi. Mes dar įvykdome planą, tad uždarymas mums negresia, bet niekas negali žinoti, o kas, kokį ir kada skaičių gali kitokį nustatyti, – teigė D. Masiulionis.

Jeigu taip nutiktų, kad Akušerijos-ginekologijos skyriaus Tauragės ligoninėje neliktų, tuomet greitosios pagalbos medikai gimdyves turėtų vežti į Klaipėdos, Šiaulių arba Kauno ligonines. 

– Man sunkiai suvokiama, kad gali ministerija kištis ir nustatyti atsižvelgiant į esamą padėtį, – Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje teigė R. Grigalienė.

Vieną uždarytų – subyrėtų kitas

D. Masiulionis tikino, kad Akušerijos-ginekologijos skyrius glaudžiai susijęs ir su chirurgine pagalba. Šios abi sritys tarytum persidengia viena su kita, o jeigu staiga vieno skyriaus neliktų, imtų byrėti ir kitas skyrius, nes išsilakstytų specialistai.

– Esu matęs, kaip vienos ligoninės atidavė laisva ranka chirurgijos, kitos –- traumatologijos skyrius, o vėliau tokios ligoninės tapo slaugos ligoninėmis. Nesinori tokio scenarijaus. Gyventojų yra tiek, kad galime turėti specialistų, – tikino jis.

Jis ragino bet kokiomis priemonėmis stengtis išlaikyti Akušerijos-ginekologijos skyrių, bet tarybai patvirtinti, kad SAM tampa ligoninės dalininke – tokiu būdu gydymo įstaigai būtų užtikrintas pastovus finansavimas. 

„Valstybės tapimas Tauragės ligoninės dalininku lemtų tai, kad Tauragės ligoninė būtų viena iš 10 regioninių daugiaprofilinių ligoninių, turinti platų sveikatos priežiūros paslaugų spektrą. SAM, gavusi Tauragės rajono savivaldybės tarybos pritarimą tapti dalininkE, formuotų dalininko įnašą į Tauragės ligoninę”, – teigiama tarybos projekto aiškinamajame rašte. 

Lieka neaiškumų

Antradienį vykusiame Tarybos posėdyje R. Grigalienė pasiūlė atidėti klausimą dėl pritarimo valstybei tapti Tauragės ligoninės dalininke, kadangi esą SAM neatsakė į visus klausimus. Pasak jos, reikėtų derėtis su SAM dėl privalomų paslaugų apimties. R. Grigalienė siūlė dar kartą susitarti su SAM atstovais. Anot politikės, dėl situacijos sunerimusi ir medikų bendruomenė. Tačiau taryba tokiam socdemų frakcijos prašymui nepritarė. 

Sigitas Kancevyčius, frakcijos „Nepartinė Tauragė” seniūno pavaduotojas, sakė, kad kol kas kyla daug neaiškumų, konkrečios nuomonės ir tarp medikų bendruomenės nėra. 

– Kodėl taip skubama? – klausė jis. 

Pasak jo, SAM gali turėti įtakos įstatymų leidimui, todėl ji turės didesnį pranašumą prieš savivaldybę ir tarybą. 

– Neišdiskutuota, neišsiaiškinta, – sakė S. Kancevyčius. 

Tarybos posėdyje kalbėjęs Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška pabrėžė, kad į SAM paklausimą reikia atsakyti iki lapkričio 15-osios. 

– Tad nėra kur trauktis. Daugiau aiškumo ministerija neįneš, – įsitikinęs L. Indriuška.

Ragino apsispręsti

Meras D. Kaminskas akcentavo, kad jeigu klausimo sprendimas bus atidėtas, tai nepagerins savivaldybės padėties. Jis teigė neišgirdęs pakankamai svarių argumentų, kodėl reikėtų nepriimti jokio sprendimo dėl valstybės tapimo ligoninės dalininke. Anot mero, teisinių pasekmių SAM pasiūlymas nesukels.

– Dabar vykdoma sveikatos apsaugos sistemos reforma. Mes turime vieną sprendimą, kuris sukelia daug emocijų. Mes kalbame apie 10 metų į priekį, nors nežinome, kad bus per tuos 10 metų. Patys puikiai tą suprantame. Esmė ta, kad reforma vykdoma ir paremta finansavimu iš Europos Sąjungos. <...> Ministerija kviečia savivaldybes priimti sprendimus, ar gali tokias investicijas suplanuoti. Ir jie nori kuo greičiau tai sužinoti, kaip Tauragė žvelgia į tą reformą, ar ji nori būti regionine ligonine, kuri turės respublikinės ligoninės statusą, kai dalininkė bus valstybė, ir kokias investicijas planuoti. Turime atsakyti į klausimą, kaip mes patys matome Tauragės ligoninę, nepaisant to keliamo nerimo. Mums visiems neramu. Kai vyksta reforma, natūralu jausti nerimą, bet turime judėti į priekį. Jeigu mes nepriimame sprendimo ir nenorime, kad dalininkė būtų valstybė ir kad užtikrintų finansavimą, investicijas, tai koks tas kitas kelias? Tas kitas kelias suteikia dar daugiau abejonių ir nežinomybės. O mes tikrai niekur neskubame. Priėmę šį sprendimą teisinių pasekmių mes neturėsime. <...> Dabar mes priimame sprendimus tokius, kokius reikia priimti. Nes kitas sprendimas gali būti dar blogesnis, – teigė D. Kaminskas, pabrėždamas, kad dėl skyrių uždarymo gąsdinama be reikalo, siekiant, kad nebūtų priimtas joks sprendimas. 

Pasak D. Kaminsko, jeigu taryba nepriimtų jokio sprendimo, visuomenė būtų suerzinta paskleistų gandų. 

Anot jo, Ligonių kasų vadovybė džiaugiasi, kad Akušerijos-ginekologijos skyriuje aptarnaujamas pakankamas kiekis gimdyvių. O kokius rodiklius nustatys SAM ateityje, niekas nežino. 

– Valstybė siūlo mums tapti aukštesnio lygio ligonine. Klausimas, ar mes tam pritariame, ar nepritariame ir toliau matome „baubus“, – kalbėjo D. Kaminskas.

Tarybos Liberalų frakcijos seniūno pavaduotojas Sigitas Mičiulis siūlė priimti politinį sprendimą, kadangi kažkada apsispręsti tikrai reikės. Anot jo, šiuo metu Lietuvoje 10 tūkst. gyventojų tenka daugiausiai gydytojų Europoje, daugiausiai lovų, bet kažkodėl ir mirtingumo rodikliai išlieka pakankamai aukšti. Tad vykdoma reforma siekiama išspręsti šią problemą. Pasak politiko, ES lėšų klausimai turi būti sprendžiami tikrai pakankamai greitai.

– Jeigu mes nepriimame politinio sprendimo, stojame į 50 savivaldybių eilę. Skubėjimo nėra. Jau 3 savivaldybės tam pritarė. Aš pritariu, kad reikia rūpintis gyventojais, jų sveikatinimo būkle, bet kad tai vyktų kokybiškai, turime turėti ne tik įrengtas patalpas, bet ir specialistus, medicininę įrangą, kurios finansavimui bus skiriamos lėšos iš ES struktūrinius fondus. Kviečiu tarybos narius balsuoti už šį sprendimo projektą, – sakė S. Mičiulis. 

Už tai, kad valstybė taptų Tauragės ligoninės dalininke, balsavo 12 Tarybos narių. Tuo metu posėdyje dalyvavusių tarybos narių balsų dauguma  pritarta, kad SAM taptų viešosios įstaigos Tauragės ligoninės dalininke.

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.