Į „Žaliųjų kryžių“ akciją aktyviai jungiasi ir Tauragės žemdirbiai
Įkelta:
2019-11-19
Nuotrauka
Aprašymas
Jaunasis Tauragės rajono ūkininkas Rokas Macaitis žalią kryžių savo laukuose pastatė ketvirtadienį. Roko Macaičio nuotrauka

Per Lietuvą vilnija žemdirbių protesto akcija prieš numatomus papildomus mokesčius žemdirbiams. Akcijos metu ūkininkai savo laukuose, iš toli matomose vietose, stato žaliai nudažytus kryžius – simbolinį ženklą, kad žemės ūkis tampa nebepakeliama našta ir numatomi mokesčiai – tiesiausias kelias į jo sunaikinimą. Jau sudėliotas protesto akcijos planas ir preliminarios datos. Nuspręsta, kad žemdirbių akcija vyks etapais: startuoja nuo „Žaliųjų kryžių“, vėliau miestų gatves užplūs traktoriai, o trečiasis etapas – piketas sostinėje. Į „Žaliųjų kryžių“ akciją aktyviai jungiasi ir Tauragės žemdirbiai.

Šalies ūkininkų viltys, kad kai į valdžią atėjo valstiečiams, o prezidentas žada sukurti gerovės valstybę, žemdirbiams bus lengviau, panašu, bliūkšta. Šalyje prasidėjo masiniai žemdirbių protestai. Laukuose dygsta šimtai šalių medinių kryžių. Kryžiai simbolizuoja žemės ūkio genocidą, o žalia spalva – derlingą dirvožemį, sveiką aplinką, sveikus augalus, gyvulius, sveikas karves, lietuvišką maistą. Taip esą laidojamas žemės ūkis. Protestai rengiami prieš planą didinti mokesčius.

Tauragės rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Regina Rimkienė tikina, kad į akciją aktyviai jungiasi ir mūsų rajono ūkininkai – jos telefonas netyla: ūkininkai iš visų rajono kampelių skambina norėdami pranešti, kad jungiasi prie akcijos ir stato kryžius. Kryžių jau galima pamatyti Gaurės, Skaudvilės, Žygaičių ir kitų seniūnijų laukuose.

Pasekti Vokietijos žemdirbių pavyzdžiu ir laukuose statyti kryžius žemdirbius skatina tai, kad situacija Lietuvos žemės ūkyje, pasak Tauragės rajono ūkininkų sąjungos pirmininkės Reginos Rimkienės, yra ypatingai prasta, o papildomi mokesčiai, apie kuriuos vis garsiau kalba valdžia, gali būti paskutinis kirtis žemdirbiams. Anot jos, norima atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį, kad ūkininkams dabar sunku. Kitais metais išlaidos ūkininkams dar didės, jei kils dyzelino akcizas, jis brangs, didės mokesčiai už žemę, teks daugiau mokėti gyventojų pajamų mokesčio ir „Sodrai“. Taip numatyta Vyriausybės parengtame kitų metų biudžeto projekte, pateiktame Seimui, Prezidento pateiktuose siūlymuose.

– Vilties, kad politikai atsižvelgs į ūkininkų nuogąstavimus ir neužkraus ant jų pečių papildomos mokesčių naštos, ūkininkai dar nepraranda, – teigė R. Rimkienė. – Pagėgiuose praėjusią savaitę kalbėjom su Žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu, jis supranta ūkininkų nerimą. Žemės ūkio ministerija ir kai kurie Seimo komitetai, yra už tai, kad mokestinė našta žemdirbiams nedidėtų tiek daug, kaip numačiusi Vyriausybė. Tačiau tai galutinai spręs Seimas.

Kaip pasakojo į „Tauragės žinių“ redakciją ketvirtadienį užsukęs jaunasis ūkininkas Rokas Macaitis, „Žaliųjų kryžių“ akcija – pirmoji žinutė visuomenei ir politikams, kad beatodairiškai naikinant žemės ūkį, sunaikinamas visas lietuviškas kaimas.

– Labai palaikau šią akciją, nes šiuo metu situacija tikra sudėtinga, – sakė jis, – ir pats jau vakar sukaliau ir nudažiau kryžių šiandien pastatysiu. Kryžiai – tai žinia, kad valdžios sprendimai žlugdo žemės ūkį, politikų kalbos menkina žemdirbio vardą. Statydami kryžius norime pasakyti visuomenei ir politikams, kad Prezidento, kai kurių Vyriausybės ir Seimo narių svarstomi ar jau priimti sprendimai veda link žemės ūkio, o tuo pačiu ir kaimo, skurdinimo, galutinio „išsivaikščiojimo“.

Tauragės rajono Adakavo seniūnijoje 300 ha valdantį ir 210 galvijų auginantį R. Macaitį labai supykdė premjero Sauliaus Skvernelio pasakymas, kad didinami mokesčiai palies tik porą šimtų ūkininkų, pačių didžiausių oligarchų.

– Jie palies ir asmeniškai mane, nors tikrai nelaikau savęs oligarchu, – piktinosi jaunasis ūkininkas. – Net ir minimalus mokesčių kilimas mūsų krašte, kur žemės nėra derlingos, tikrai jaučiamas. Kad metų gale sumokėtum mokesčius, turi taupyti visus metus.

Jį skaudina tai, kad ūkininkus stengiamasi supriešinti su visuomene, – pasak R. Macaičio, visi žiūri į juos kaip į turčius, kurie nori prisiplėšti dar daugiau.

 – Tikrai nėra taip, kad labai gerai gyventume, – sako jis, – lengvatos ūkininkams – tai tik tiesioginės išmokos, kurios mokamos už dirbamą žemę. Daugiau jokių specialių lengvatų nejaučiam, samdom  darbuotojus, mokam „Sodrai“ ir visus kitus mokesčius. Mūsų pienas ekologiškas, atitinka visus kokybės reikalavimus, o niekam jo nereikia, parduodam kaip paprastą...

Pasak R. Macaičio, situacija tikrai nėra perdedama. Jis irgi prieš savaitę buvo susirinkime  Pagėgiuose. Ten irgi kalbėta, kad žemės ūkio prognozės nėra džiuginančios: reikalingas ūkių stambinimas, kooperacija, kitaip ūkininkai neišgyvens.

– O iš ko jį stambinti, jei pelno nėra? – svarsto jaunasis ūkininkas.

Pasak jo, jau dabar parduotuvėse lietuviška produkcija sudaro tik 40 procentų. Visa kita – atvežtinė.

Daug vilčių į protesto akcijas jis prisipažįsta nededąs, tačiau sako, kad jomis bent jau norima parodyti, kad žemdirbiai nėra vergai.

Ūkininkų sąjungos pirmininkė R. Rimkienė pasakojo, kad jau rengiamasi ir tolesniems akcijos žingsniams, jei į žaliuosius kryžius nebūtų sureaguota. Dabar ji jau rūpinasi leidimu antrajam akcijos etapui, kai į Tauragės gatvėmis riedės traktoriai. Tai bus lapkričio 26 dieną.

– Reikia derinti ir savivaldybe, ir su Lietuvos automobilių kelių direkcija, – pasakojo ji. – kai kurie ūkininkai žada, kad akcijoje dalyvaus net ne po vieną, o po kelis jų traktorius. Manau, jų turėtų būti apie 40–50, jie važiuos Dariaus ir Girėno gatve, apsuks ratą, pravažiuodami pro savivaldybę.

Trečiasis akcijos etapas, jei ir į gatves išriedėję traktoriai nepaskatintų politikų atsižvelgti į ūkininkų reikalavimus, – taiki protesto akcija Vilniuje pirmąją gruodžio savaitę.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 5 valandas
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.