Signataras A. Ražauskas – nuo Tauragės iki viršūnių
Įkelta:
2017-03-10
Nuotrauka
Aprašymas

Nuotraukos iš knygos Pranutė Kvederienė „...pažintas ir nepažintas Algirdas Ražauskas“ 

,
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

1990-ųjų kovo 11-osios pavasario vakarą, šimtas dvidešimt keturi Aukščiausiosios Tarybos deputatai priėmė svarbiausią sprendimą šalies gyvenime. Tiesa, salėje tuo metu jų iš viso buvo 130, tačiau 6 susilaikė. „Prieš“ nebalsavo nė vienas. Šie 124 Lietuvos piliečiai, nusprendę visų mūsų likimą, vėliau pavadinti Nepriklausomybės Akto signatarais. Vienas jų – Algirdas Ražauskas, buvo kilęs iš Tauragės rajono, Skaudvilės krašto. Todėl kovo 11-osios proga, kalbame apie jį. Juolab, kad šio mėnesio 29-ąją dieną sueina 65-tosios A. Ražausko gimimo metinės. Kolegos Seimo nariai A. Ražauską mini tik geru žodžiu, prisimena kaip taurią asmenybę, svariai prisidėjusią prie nepriklausomos Lietuvos pagrindų kūrimo. Ypač didelį dėmesį parlamentaras skyrė žemės ūkio plėtrai, šioje srityje daugiausia ir dirbo. A. Ražauskas yra pasakęs: „Tik protas, mokslas, atsakomybės supratimas ir atkaklus darbas kuria gerą ateitį, geresnį gyvenimą sau ir ateinančioms kartoms“. Tą gyvenimą jis atsidėjęs ir kūrė.

Pasirinko agrarininko kelią

A. Ražauskas gimė 1952 m. kovo 22 d. Tauragės rajono Skaudvilės apylinkės B8tenių kaime Petrės Ražauskienės ir Jono Ražausko šeimoje.

1959–1967 metais jis mokėsi Tauragės rajono Adakavo aštuonmetėje mokykloje, o nuo 1967-ųjų – Skaudvilės vidurinėje vakarinėje mokykloje, kurią baigė 1970 metais. Dar jaunystėje pasirinko agrarininko kelią ir juo ėjo visą gyvenimą. 1968–1970 metais, dar mokydamasis vakarinėje mokykloje, pradėjo dirbti Tauragės rajono „Draugystės“ kolūkio apskaitininku. 1975–1977 metais, neakivaizdžiai mokydamasis Lietuvos žemės ūkio akademijos Agronomijos fakultete, dirbo Skaudvilės sodininkystės tarybinio ūkio agronomu, skyriaus valdytoju. 1978 metais baigė neakivaizdines studijas Lietuvos žemės ūkio akademijoje, įgijo agronomo specialybę. 1977–1980 metais buvo Pakruojo rajono Karolio Požėlos kolūkio vyriausiasis agronomas. Tą patį darbą 1980–1981 metais dirbo Tauragės rajono „Šešupės“ kolūkyje. Nuo 1981 metų savo gyvenimą susiejo su Pakruojo rajono žmonėmis. A. Ražauskas mirė 2008 m. vasario 3 d. Palaidotas Pakruojo rajono Rozalimo miestelio kapinėse.

Signataras Aukščiausiojoje Taryboje ir Seime iš viso darbavosi beveik 7 metus. Už nuopelnus atkuriant Lietuvos nepriklausomą valstybę A. Ražauskas 2000 m. buvo apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

2012-aisiais, minint 60-ąsias A. Ražausko gimimo metines,  Seimo parodų galerijoje buvo eksponuojama paroda „Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Ražauskas (1952–2008)“. Parodoje buvo eksponuojamos fotografijos iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Lietuvos Respublikos Seimo archyvo fondų, A. Ražausko šeimos archyvo, pristatančios Nepriklausomybės Akto signataro gyvenimo kelią, darbo Aukščiausiojoje Taryboje – Atkuriamajame Seime,  1992–1996 m. kadencijos Seime epizodus.

Nuotrauka

Sėjo laisvės grūdus

Tuometinis Seimo Pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas minėjimo metu apie Algirdą Ražauską kalbėjo: „prisiminkim: prieš rinkimus į nacionalinį parlamentą Jam ėjo tik 38-ti metai.  Jo 38-eri – tai jau ilgas ir ne pūkais klotas kelias. Nuo Tauragės – iki viršūnių. Anksti likęs be tėvo, išmoko ir dirvą arti, ir naminius gyvulius sužiūrėti. <...> O gal kas Jį protegavo, sudarė lengvatines sąlygas? Anaiptol ne! Tačiau Jį rėmė kaimo žmonės, supratę, kad esant padoriam vadovui, kuris nesikratė bet kokio darbo, ir patiems stengiantis, galima buvo ir tais laikais prakusti, pajusti geresnio gyvenimo skonį. Todėl galima nesistebėti, kad žmonės dukart iš eilės rinko Algirdą nacionalinio parlamento nariu.“

Kai vyko esminiai lietuvių tautos gyvenimo pokyčiai – 1990-ųjų pradžioje – buvo paskutinieji, bet dar tarybinio laikotarpio mėnesiai. Tačiau Lietuvoje demokratijos želmenys jau buvo ryškūs: funkcionavo žodžio, spaudos, susirinkimų laisvės, buvo ruošiamasi pirmiesiems po 64 metų autoritarinės, okupacinės pertraukos laisviems rinkimams į Tautos atstovybę. Gordijaus mazgą (tiesa, per du rinkimų turus) perkirto pagrindinė galia – pabudę ir pradėję savarankiškai veikti rinkėjai. Tuo metu susiformavo dvi skirtingos šalies politinės jėgos – Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis arba tiesiog Sąjūdis ir savarankiškoji Lietuvos Komunistų Partija (LKP). Sąjūdis buvo pagrindinis revoliucinių permainų variklis. Savarankiškoji LKP veikė paraleliai. A. Ražauskas buvo LKP narys, bet ir vienas Sąjūdžio ir žemdirbių Sąjūdžio kūrėjų Pakruojo rajone.

Kaip rašė vėliau pats Algirdas, Jam galutinai apsispręsti žengti Nepriklausomybės keliu padėjo savarankiškąją LKP nuo imperinio Maskvos monolito atskyręs LKP XX suvažiavimas, kuriame Jis dalyvavo ir kalbėjo. Č. Juršėno teigimu, A. Ražauskas visada turėjo savo nuomonę, savo nusistatymus, kuriuos tvirtai gynė.

Jis pasisakė už Lietuvą susivienijusioje Europoje, kartu su kitais Signatarais 2003 m. parėmė referendumą dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą.

„Jis buvo aktyvus, bet ne daugžodžiaujantis deputatas. Kalbėjo išmanydamas reikalo esmę, remdamasis ne tiek teoriniais išvedžiojimais, o gilia gyvenimiška išmintimi, sukaupta teigiama ūkine patirtimi“, – apie A. Ražausko asmenybę kalbėjo jo kolega Č. Juršėnas.

Nuotrauka

Gynė žemdirbius

A. Ražauskas buvo ypač aktyvus Taryboje žemės ūkio klausimais.  Jis daug nuveikė ne tik kuriant ir tobulinant Žemės ūkio bendrovių įstatymą, bet ir aktyviai prisidėjo prie naujos žemdirbių savivaldos organizacijos formos – Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos kūrimo. A. Ražausko nuopelnas tame, kad ši asociacija tapo tikra ūkinius vienetus vienijančia organizacija. Joje jis ėjo viceprezidento ir prezidento pareigas, buvo Lietuvos žemės ūkio rūmų prezidiumo narys.

„Jam labai skaudu buvo, kai atgavus nepriklausomybę kaimą nusiaubė viską griaunanti privatizavimo banga su skaudžiausiomis, daug kur tragiškomis pasekmėmis. Jį jaudino nevilties apimtų, jokios perspektyvos nematančių kaimo žmonių likimai ir iš visos širdies jis troško jiems padėti“, – apie A. Ražausko gilų susirūpinimą Lietuvos žemės ūkio ateitimi kalbėjo  Seimo narys Bronius Pauža.

A. Ražauskas vienas pirmųjų suprato, kad žemdirbius reikia burti į stambius kooperatyvus, nes tik taip įmanoma užtikrinti konkurencingą Lietuvos žemės ūkį sparčiai globalėjančios Europos kontekste. Jis buvo įsitikinęs, kad nepriklausomai valstybei reikia daugiau žemės ūkio produkcijos, perdirbamajai pramonei žaliavos, reikėjo ne tik aprūpinti šalies gyventojus maisto produktais, bet kuo didesnę jų dalį eksportuoti. Jauni besikuriantys valstiečių ūkiai to užtikrinti negalėjo. Parlamentaras tikėjo, jog tik stambūs, bendrovių pagrindu susikūrę ūkiai galėjo gaminti pagrindinę žemės ūkio produkciją ir užtikrinti jos prieaugį. Algirdas Ražauskas to siekė ir Seime, ir kelias kadencijas vadovaudamas Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijai. Dirbdamas AT–AS ir 1992–1996 metų Seime dažniausiai kalbėjo aktualiais agrariniais ir kaimo reikalų, žemės ūkio įmonių privatizacijos klausimais.

Nuotrauka

Biografija nugulė knygoje

60-osioms metinėms paminėti Pranutė Kvederienė išleido knygą „...pažintas ir nepažintas Algirdas Ražauskas“. „Knygoje rašoma apie 1990 metų Kovo 11-osios Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataro Algirdo Ražausko (1952–2008) gyvenimą – vaikystę, jaunystę, gamybinę ir politinę veiklą, jo pastangas palengvinti ne tik vadovaujamo ūkio, bet ir visos šalies žemdirbių gyvenimą,“ – taip pati autorė skaitytojams pristato biografinę apybraižą. Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis iš signataro gyvenimo ir politinės karjeros, pagyvinta A. Ražausko bendraminčių Seime ir Pakruojyje pasisakymais apie savo kolegą. Leidinyje „nepamirštama“ pateikti ir jo oponentų kritinių pasisakymų.

Taip pat Tauragės rajono Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kraštotyros skyriuje saugomas Reginos Vingienės parengtas kraštotyrinis darbas „Algirdas Ražauskas – Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo akto signataras iš Adakavo krašto“. 

Parengta pagal lrs.lt informaciją

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.