Ar kada teko užsukti į parduotuvę ir pasijusti, lyg atėjus į svečius pas seną, gerą draugą? „Juk iš tikrųjų, kad ir kuo beprekiautum: batais, knygomis ar maistu, niekada neparduodi žmogui tik daikto, parduodi jam emociją, atiduodi jam savo gerą nuotaiką, dėmesį ir bendravimą“, – įsitikinęs neseniai kokybiškos mėsos gaminių parduotuvę „Mėsos taškas“ Dariaus ir Girėno gatvėje kartu su žmona Rasa atidaręs Robertas Liorančas.
Siekis kokybę atvežti į Tauragę
„Maistas yra mano hobis ir darbas, o kas gali būti maloniau nei tavo hobis, tapęs darbu“, – pasakoja Robertas. Tauragiškis tikina, kad būtent šis pomėgis padėjo sukurti šią verslo idėją. Kaip pats prisipažįsta, turėdamas gerą apetitą ir išlavintą skonį, pastebėjo, kad kokybiško maisto, ypatingai mėsos, paieškos dažnai nuvesdavo į didmiestį, kur atsitiktinai sutikdavo kitus tauragiškius, ieškančius to paties. Tuomet ir kilo mintis atvežti kokybę į Tauragę, kad jos nereikėtų ieškoti toli už miesto ribų, viskas būtų ranka pasiekiama.
Ambicija tapo ne tik parduotuvės atidarymas, tačiau ir noras į Tauragę atvežti ir miesto bendruomenei pristatyti pačius geriausius virtuvės šefus, savo srities profesionalus, kurie papasakotų apie maisto, ypatingai mėsos produktų, gamybą ir ruošimą, pasidalintų patarimais, įžvalgomis ir patirtimi bei, žinoma, padovanotų išskirtinį skonį. Kovo 17 d. tai tapo realybe. Prasidėjus pavasariui ir saulei vis dažniau lepinant, prasideda ir barbekiu sezonas. Jo atidarymą nusprendė paminėti ir Robertas Liorančas, pakviesdamas į Tauragę virtuvės šefą, barbekiu profesionalą, daugkartinį BBQ čempionatų prizininką, Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narį ir „Barbekiu Meistrai“ sielą Simoną Bieliajevą.
BBQ ar grill?
Diskusija prasidėjo labai paprastai, kuo skiriasi barbekiu ir kepimo ant grotelių, vadinamo grill, metodai bei kuris iš jų artimesnis lietuviui? Barbekiu – tai gaminimo būdas, kai mėsa apdorojama karštu oru ir dūmais. Jis plačiai paplitęs Amerikoje ir vis populiarėja Europoje. Šis metodas reikalauja ypatingai daug kantrybės ir žinių ne tik apie maisto ruošimą, tačiau ir apie medieną. Barbekiu metodui naudojamos uždaro tipo kepsninės, kuriose temperatūra palaikoma nuo 60 iki 150 laipsnių, o tinkamos medienos parinkimas suteikia maistui norimą skonį ir aromatą. Kepsninė šilumą laiko savo viduje, o sultys pasilieka mėsoje, nors pabrėžiama, kad ji tinka ne tik mėsos, bet ir bet kokio kito maisto ruošimui. Tądien taip pat svečiavosi Roberto Liorančo kolega Vadimas Amosovas „Kamado Bono“ pardavimo projektų vadovas, kuris papasakojo apie parduotuvėje „Mėsos taškas“ parduodamas unikalias kepsnines. Tai tradicinė kinų-japonų krosnis, kuri ypatingai tinka barbekiu aistruoliams.
Galvojantiems, kad berbekiu ir kepimas ant grotelių yra vienas ir tas pats metodas, virtuvės profesionalas nusišypso ir iš karto paneigia susidariusį mitą. Lietuvos žmonės daugiausiai lepinasi ant grotelių iškepta mėsa. Tačiau pastebima, kad barbekiu kultūra Lietuvoje nuolat populiarėja, jau kuris laikas Lietuvoje organizuojami BBQ kepimo čempionatai, kurie kasmet sutraukia vis daugiau dalyvių ir besidominčiųjų taisyklingu, kepimo karštu oru ir dūmais, metodu.
Vadimas Amosovas teigė, kad būdamas tądien Tauragėje ir matydamas atmosferą ne kartą pagalvojo: „Robertas Tauragėje kuria Ameriką, savo požiūriu ir aptarnavimu, jeigu daugelis žmonių taip darytų ir galvotų, tuomet mes visi gyventume geriau“. O pats R. Liorančas pridūrė, kad svarbu suprasti, jog maisto ruošimas nėra kančia, tai džiaugsmas, savirealizacija ir bendravimas.