Skaudvilės gimnazija ir „Bremena“ laimi bylą
Įkelta:
2015-02-13
Nuotrauka
Aprašymas
Skaudvilės gimnaziją „Bremena“ šildys dar septynerius metus. Tomo Raulinavičiaus nuotrauka

Tomas Raulinavičius

info@taurageszinios.lt

Išnagrinėjęs bylą Klaipėdos apygardos teismas pripažino, kad Skaudvilės gimnazijos organizuotą viešąjį katilinės modernizavimo ir šilumos tiekimo konkursą teismui apskundusios Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) priekaištai dėl netinkamo pirkimo būdo pasirinkimo, buvo laužti iš piršto. Tačiau teismui sutrumpinus sutarties laiką iki septynerių metų, vietoj dešimties, šią mokymo įstaigą šildanti „Bremena“ patirs nuostolių arba turės didinti šildymo kainą.

Viešojo pirkimo procedūros nepažeistos

Skaitytojams primename, kad Viešųjų pirkimų tarnyba į teismą kreipėsi dėl Tauragės rajono savivaldybės mero Prano Petrošiaus ir tarybos nario Arūno Beišio skundų, kuriuose buvo teigiama, kad gimnazija sudarė sutartį neracionaliai naudodama tam skirtas lėšas: neteisingai nustatė pirkimo vertę ir nepagrįstai skelbė supaprastintą pirkimą, neva gimnazija katilinės modernizavimui turėjo skelbti tarptautinį viešąjį pirkimą, apie jį paskelbiant oficialiame Europos Sąjungos leidinyje.

Teismas pripažino, kad minėti priekaištai nepagrįsti: Skaudvilės gimnazija teisingai apskaičiavo numatomos sutarties vertę ir pagrįstai organizavo supaprastintą viešąjį pirkimą, esminės viešojo pirkimo procedūros nebuvo pažeistos. „Bremena“ pateiktas sutarties įvykdymo užtikrinimas yra pakankamas, o ieškovas neįrodė, kad nustatant laimėtoją būtų nesilaikyta lygiateisiškumo ir skaidrumo principų.

Kalta ir savivaldybės administracija

Kita vertus, teismas konstatavo, kad supaprastintas pirkimas buvo organizuojamas Skaudvilės gimnazijai neturint supaprastintų pirkimų taisyklių, vadovaujantis tipinėmis taisyklėmis buvo koreguojamas modernizavimo darbų įvykdymo terminas, o į sutartį įtraukti papildomi punktai. Teismo vertinimu minėti perkančiosios organizacijos veiksmai yra viešųjų pirkimų tvarkos pažeidimai, kuriuos nulėmė pavėluotas konkurso organizavimas ir skubėjimas.

Teismas nurodė, kad viešųjų pirkimų skelbimas buvo padarytas pavėluotai, nes apie tai, kad ankstesnė tiekėja UAB ,,Izobara“ galbūt bankrutuoja ir todėl gimnazijai gali atsirasti rūpesčių, tiek gimnazijai, tiek jos savininko teises įgyvendinančiai Tauragės rajono savivaldybės tarybai turėjo būti žinoma dar iki 2012–2013 m. šildymo sezono pabaigos. Tačiau Tauragės rajono savivaldybės administracija tik 2013 m. liepos 23 d. Skaudvilės gimnazijos direktorę įgaliojo skelbti konkursą, apie kurį pranešta tik 2013 m. rugpjūčio 7 d. Teismo vertinimu, toks delsimas ir lėmė perkančiosios organizacijos skubotumą ir nustatytus pažeidimus.

Sankcija – sutarties sutrumpinimas

Pripažinęs, kad sutartis sudaryta tinkamai ir viešasis interesas nebuvo pažeistas, o gimnazijos lėšos naudojamos racionaliai, Klaipėdos apygardos teismas Viešųjų pirkimų tarnybos reikalavimą dėl sutarties nutraukimo atmetė. Tačiau dėl jau minėto skubotumo padaryti formalūs viešųjų pirkimų tvarkos pažeidimai, teismo nuomone, taip pat turi būti įvertinti – taikant alternatyvią sankciją.

Viešųjų pirkimų įstatymas numato 10 procentų nuo sutarties vertės dydžio baudą perkančiajai gimnazijai, tačiau teismas nesiryžo skirti 12 768 eurų baudos gimnazijai, nes tai neišvengiamai paveiktų gimnazijos mokinius. Teismas nusprendė, kad šioje byloje tikslinga taikyti pirkimo sutarties sutrumpinimą trimis metams (vietoj numatytų dešimties).

„Bremena“ pajus neigiamas pasekmes

Gimnazijos katilinę modernizavusios „Bremena“ savininkas Sigitas Mičiulis „Tauragės žinioms“ teigė, kad teismo sprendimą vertina nevienareikšmiškai – teismo sprendimas reiškia, kad neigiamas pasekmes dėl to pajus vienintelė „Bremena“, kuri dėl padarytų pažeidimų niekuo dėta.

– Teismas sutiko su visais mūsų išsakytais argumentais. Pripažino, kad gimnazijos padaryti viešųjų pirkimų tvarkos pažeidimai buvo formalūs ir įtakos konkurso rezultatams neturėjo, sąžininga konkurencija nebuvo pažeista, kiti tiekėjai nebuvo diskriminuojami, o darbai ir paslaugos buvo nupirktos už racionalią kainą. Vienintelis pažeidimas, kad gimnazija neturėjo pasitvirtinusi viešųjų pirkimų taisyklių, o vadovavosi tik pavyzdinėmis. Teismas konstatavo, kad „Bremena“ pateikė tinkamą sutarties įvykdymo užtikrinimą, o vykdydama sutartį neatlygintinai investavo papildomas, sutartimi nenumatytas lėšas ir sumontavo įrangą. Dar daugiau, teismas sprendime nurodė, kad dėl gimnazijos padarytų formalių pažeidimų yra kalta Tauragės rajono savivaldybės taryba ir savivaldybės administracijos direktorius, kurie gerokai pavėluotai nusprendė organizuoti viešąjį pirkimą, kurį pavedė organizuoti reikiamų specialistų neturinčiai gimnazijai. Tai yra akivaizdus Tauragės valdančiųjų darbo brokas, dėl kurio buvo iškilusi reali grėsmė gimnazijos veiklai 2013–2014 m. šildymo sezono metu. Man keista, kad valdantieji užsiėmė skundų politika. „Bremena“ dėl padarytų pažeidimų niekuo dėta. Juk teikdami savo kainą, mes investicijų į katilinės modernizavimo atsipirkimą skaičiavome dešimčiai metų. Sutartis sutrumpinama trimis metais, nes teismas baudžia gimnaziją už jos padarytus formalius viešųjų pirkimų tvarkos pažeidimus, kuriuos, mano manymu, nulėmė prastas Tauragės rajono savivaldybės administracijos darbo organizavimas. Toks sutarties sutrumpinimas reiškia, kad atitinkamai turės būti perskaičiuojama šilumos tiekimo kaina ir ji turi neabejotinai išaugti, o nuo to, žinoma, nukentės gimnazija. Be to, toks sutarties sutrumpinimas ir atitinkamas kainos pakeitimas gali būti vertinamas kaip kitų konkurse dalyvavusių tiekėjų interesų pažeidimas. Panašu, kad teismas nesuprato, kokią įtaką jo sprendimas turės teikiamų paslaugų kainai, – „Tauragės žinioms“ išklojo S. Mičiulis.

Gimnazijos direktorė Ona Sungailienė „Tauragės žinioms” nurodė, kad su sprendimu dar nėra susipažinusi ir jį vertinti atsisakė.

Viešųjų pirkimų tarnybą ir kitas institucijas skundais dėl gimnazijos vykdyto viešojo pirkimo užvertęs Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius teisme nagrinėjamą bylą „Tauragės žinioms“ taip pat atsisakė komentuoti.

Nuosprendis neįsiteisėjęs, proceso šalys turi teisę jį skųsti. „Bremenos“ vadovas S. Mičiulis sakė, kad su advokatu svarsto galimybę pasinaudoti šia teise.

* * * * *

Praėjusiame „Tauragės žinių“ numeryje rašėme:

Tapo politikų rietenų įkaitu

Apie Skaudvilės gimnazijos ir rajono opozicijai priklausančio Sigito Mičiulio įmonės „Bremena“ viešojo konkurso būdu 2013 m. rugsėjo 12 d. sudarytą gimnazijos katilinės modernizavimo ir šilumos energijos tiekimo sutartį dauguma tauragiškių pirmą kartą išgirdo 2013 m. lapkritį iš UAB ,,Tauragės šilumos tinklai“ direktoriaus Vaclovo Karbauskio.

Skaitytojams primename, kad tuomet Klaipėdos apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą dėl UAB „Tauragės šilumos tinklai“ su UAB „Timbex“ derybų būdu sudarytos 33 mln. litų vertės biokuro pirkimo sutarties panaikinimo. Sutartimi viešai piktinosi rajono savivaldybės tarybos opozicija, Seimo nariai Stasys Šedbaras ir Remigijus Šimašius bei apie viešą biokuro pirkimą neinformuoti UAB „Timbex“ konkurentai.

Gindamasis nuo jam viešai reiškiamų kaltinimų, Vaclovas Karbauskis pradėjo mįslingai kalbėti apie pažeidimus Skaudvilės gimnazijos katilinės modernizavimo ir šilumos tiekimo viešajame pirkime.

Kadangi Skaudvilės gimnazijos katilinės modernizavimo darbai buvo užbaigti dar 2013 m. spalio mėnesį, visa istorija tuo greičiausiai ir būtų pasibaigusi, jeigu ne savivaldybės meras P. Petrošius, kuris parodė ypatingą susidomėjimą Skaudvilės gimnazijos katilinės modernizavimo konkursu.

Mero P. Petrošiaus iniciatyva gimnazijos vykdyto pirkimo aplinkybėms aiškintis savivaldybės administracijoje buvo sudaryta speciali komisija, savo tyrimą atliko ir savivaldybės vidaus audito tarnyba. Pastarųjų tyrimų rezultatai mero greičiausiai netenkino, nes jis asmeniškai užsakė savivaldybės biudžetinės įstaigos vykdyto viešojo pirkimo vertinimą advokatų kontoroje ,,Sviderskis, Kaminskienė ir partneriai“.

Advokatas V. Sviderskis, išanalizavęs mero bendrapartietės Onos Sungailienės vadovaujamos Skaudvilės gimnazijos vykdyto viešojo pirkimo dokumentus nusprendė, kad sudaryta sutartis turi būti nutraukta, nes tokį pirkimą neva reikėjo organizuoti Europos Sąjungos lygmeniu (paskelbti oficialiame ES leidinyje), o gimnazija organizavo supaprastintą viešąjį pirkimą ir apie pirkimą viešai paskelbė tik Lietuvos Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje.

Remdamasis minėta išvada, meras P. Petrošius ir tarybos narys Arūnas Beišys savo skundais, reikalaujančiais nutraukti iš dalies jau įvykdytą sutartį (katilinės modernizavimo darbai užbaigti 2013 m. spalio mėn.), užvertė Klaipėdos apygardos prokuratūrą, Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Viešųjų pirkimų tarnybą.

Viešųjų pirkimų tarnyba, po pusės metų atsirašinėjimo į jai tiesiogiai adresuotus ir kitų institucijų persiuntinėjamus Tauragės politikų skundus, 2014 m. rugpjūčio mėnesį kreipėsi į teismą dėl Skaudvilės gimnazijos ir „Bremenos“ sudarytos sutarties nutraukimo.

Gimnazijos atstovas teisme nedalyvavo

Klaipėdos apygardos teismo posėdžio metu Viešųjų pirkimų tarnybos atstovė akcentavo Skaudvilės gimnazijos padarytas aritmetines klaidas skaičiuojant būsimą sutarties vertę, tačiau savo skaičiavimų ir pirkimo vertės pagrindimo teismui pateikti nesugebėjo.

Tarnybos atstovė posėdyje viešai gailėjosi, kad jame nedalyvauja Skaudvilės gimnaziją atstovaujantis advokatas V. Sviderskis, kuriam ji esą parengusi nemažai klausimų.

Jau minėjome, kad advokatas V.Sviderskis mero P.Petrošiaus užsakymu rengė teisinę išvadą, kuria remdamasis meras kreipėsi į teisėsaugos institucijas ir Viešųjų pirkimų tarnybą. Pasirašytame Skaudvilės gimnazijos atsiliepime advokatas V. Sviderskis įrodinėjo, kad visi gimnazijos padaryti pažeidimai yra formalūs ir nesudaro pagrindo nutraukti sutartį, o iš dalies įvykdytos sutarties nutraukimas gimnazijai reikštų kelių šimtų tūkstančių litų nuostolius.

„Bremenos“ atstovai taip pat įrodinėjo, kad konkurso sąlygos visoms įmonėms buvo vienodos, apie pirkimą buvo viešai paskelbta Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje, kurioje, su paskelbtomis sąlygomis susipažino šimtai įmonių, o pirkimą „Bremena“ laimėjo pasiūliusi 18 procentų mažesnę kainą nei kitas konkurse dalyvavęs tiekėjas.

Sutarties tikslas – ilgalaikė abipusė nauda

,,Tauragės žinių“ pakalbinta gimnazijos direktorė Ona Sungailienė teigė, kad su reiškiamais priekaištais dėl netinkamo sutarties vertės apskaičiavimo ir tarptautinio konkurso skelbimo nesutinka, o gimnazija yra patenkinta sudarytos sutarties vykdymu.

Tuo tarpu Sigitas Mičiulis skaičiais įrodinėja Bremena atliktų katilinės modernizavimo darbų naudą ir gimnazijos sutaupytas lėšas.

– Bremena konkursą laimėjo pasiūliusi 0,1843 Lt už 1 kWh (be PVM), ši gimnazijai tiekiamos šilumos kaina apima ir katilinės rekonstrukcijos, techninės priežiūros ir eksploatavimo darbų kainą. Buvusiam katilinės operatoriui UAB ,,Izobarai“ gimnazija už šilumą mokėdavo 0,1975 Lt už 1 kWh (be PVM) ir nebuvo patenkinta paslaugų kokybe. Palyginimui, UAB ,,Tauragės šilumos tinklai“ 2014 m. vasario mėn. kaina šilumos vartotojams be PVM buvo 0,1917 Lt. Kiekvienais metais dėl katilinės modernizavimo Skaudvilės gimnazija sutaupo apie 22 000 litų, pasibaigus sutarčiai su Bremena gimnazija bus sutaupiusi 218 tūkst. litų ir turės modernią, automatizuotą katilinę. Skamba neįtikėtinai, bet tvarkantis šiuolaikiškai ir ūkiškai, iš tikrųjų galima pasiekti neįtikėtinų rezultatų, – teigė Sigitas Mičiulis.

„Bremena“ vadovo vertinimu, atliktų katilinės modernizavimo darbų kaina rinkoje siekia 400000 litų, todėl teismui nutraukus sutartį ir taikius restituciją, ši suma „Bremenai“ būtų priteisiama iš konkursą organizavusios Skaudvilės gimnazijos.

– Kai gavome ieškinį, advokatas mane bandė įtikinti, kad sutarties nutraukimas „Bremenai“ ekonomiškai apsimoka, neva nelaukdami dešimt metų ir neatlikdami techninės priežiūros iš karto gautume atlyginimą už atliktus modernizavimo darbus. Tik iš kokio šaltinio gimnazija tas lėšas paims? Iš mokinio krepšelio lėšų? Ar meras ketina asmeninėmis lėšomis sumokėti „Bremenai“ už gimnazijos katilinės modernizavimą?,– retoriškai klausė Sigitas Mičiulis.

Prisiminė skandalingą biokuro pirkimą

Sigitas Mičiulis įsitikinęs, kad Viešųjų pirkimų tarnybos kreipimąsi į teismą nulėmė Tauragės rajono mero P. Petrošiaus politinės pažintys ir įtaka. Anot „Bremena“ savininko, meras dėjo visas pastangas nukreipti visuomenės dėmesį nuo skandalingosios UAB ,,Tauragės šilumos tinklai“ biokuro pirkimo sutarties ir tam ryžosi aukoti net savo bendrapartietę Skaudvilės gimnazijos direktorę.

– Labiausiai mane stebina mero pozicija, kuris, siekdamas nukreipti dėmesį nuo savo bendražygio Vaclovo Karbauskio tariamų derybų su UAB ,,Timbex“ aplinkybių, dėjo nuoseklias pastangas sužlugdyti Skaudvilės gimnaziją, kuriai, kie žinau, vadovauja jo partijos kolegė. Pranas Petrošius manęs ir direktorės dar 2013 m. žiemą reikalavo nutraukti sutartį, tik apie nutraukimo sąlygas jis nebuvo linkęs kalbėtis. Aš nesuvokiu, kaip meras nežino, kad nutraukiant sutartį yra taikoma restitucija ir „Bremena“ atgauna savo padarytas investicijas. „Bremena“ konkurso juk neorganizavo ir neatsako už gimnazijos ir Tauragės rajono savivaldybės administracijos darbo kokybę. Atsakomybę už gimnazijos padarytus formalius viešųjų pirkimų tvarkos pažeidimus turėtų prisiimti pats meras ir administracijos direktorius, kuris, nė vieno teisininko neturinčiai gimnazijai, pavedė organizuoti viešojo pirkimo konkursą. O dabar meras Viešųjų pirkimų tarnybos rankomis bando įrodyti, kad gimnazija neva turėjo organizuoti tarptautinį konkursą, lyg patys su konkurso organizavimu neturėtų nieko bendra, – piktinosi Sigitas Mičiulis.

Skaudvilės gimnazijos direktorė Ona Sungailienė „Tauragės žinioms“ patvirtino, kad viešojo pirkimo konkursas 2013m. vasarą buvo organizuojamas skubiai, vykdant gautą Tauragės rajono savivaldybės administracijos įgaliojimą, tačiau užtikrino, kad jokio politikų spaudimo ir domėjimosi konkurso eiga nebuvo.

„Tauragės žinių“ paklausta, ar gimnazija turi specialistų, galinčių savarankiškai organizuoti tokį konkursą, gimnazijos vadovė atsakė: ,,organizuojame taip, kaip mokame ir su tokiais specialistais, kokius turime“.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 6 valandas
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.