Damoklo kardas virš valdininko galvos
Įkelta:
2014-11-24
Nuotrauka
Aprašymas
Prieš teismo posėdį pakalbintas miesto seniūno pavaduotojas Juozas Buikys kalbėti su žurnaliste atsisakė. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Tauragės miesto seniūnijos seniūno pavaduotojas Juozas Buikys priverstas varstyti teismo duris. Valdininkui pareikšti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo po to, kai susižalojo visuomenei naudingus darbus, už pašalpą, atliekantis žmogus. Ar viešuosius darbus organizavęs miesto seniūno pavaduotojas kaltas dėl nelaimės, nuspręs teismas, kai bus išnagrinėta baudžiamoji byla.

Naudojo savadarbį įrenginį?

Už pašalpas viešuosius darbus dirbęs Petras Bartkus susižalojo 2013-ų metų gegužės 10-ą dieną, nepraėjus nė savaitei po 57-ojo vyro gimtadienio. Tądien nukentėjusysis, su kitais viešųjų darbų darbininkais, seniūno pavaduotojo J. Buikio pavedimu, Žemaičių gatvėje ruošė medieną malkoms. Kaip „Tauragės žinioms“ sakė baudžiamąją bylą nagrinėjanti Tauragės rajono apylinkės teismo teisėja Daiva Žebelienė, pagal byloje surinktą medžiagą, P. Bartkų sužalojo nuo savadarbio mechaninio įrenginio, skirto medienos smulkinimui, atitrūkusi metalinė dalis. Anot nukentėjusiojo, užstrigus įrenginiui į orą skriejanti gana didelė metalinė detalė pataikė jam į smilkinius. Vos kelių centimetrų trūko, kad sunki detalė, vadinama raktu, būtų stipriai įsirėžusi į galvą ir jis būtų žuvęs.

Tuoj pat po incidento vyras buvo išvežtas į Tauragės ligoninę, o susiuvus žaizdas, išgabentas į Klaipėdą. P. Bartkui nustatytas sunkus kūno sužalojimas. Ligoninėje vyras praleido mėnesį, dar tiek pat reabilitaciniame centre. Nukentėjusysis pripažintas neįgaliu, kaip žurnalistei sakė vyriškis, jam skirtas pirmos grupės invalidumas.

Po nelaimės sudėtinga net kalbėti

Teismo posėdis, kuriame turėjo būti pradėta nagrinėti ši baudžiamoji byla, pirmadienį neįvyko, nes susirgo kaltinamojo advokatas. Kadangi J.Buikio gynėjo atsiųstoje medikų pažymoje nurodyta, kad dėl ligos teismuose jis dalyvauti negalės iki pat šių metų pabaigos, bylą nagrinėjanti teisėja D. Žebelienė pasiūlė susirasti kitą advokatą ir per dešimt dienų apie tai pranešti teismui.

P. Bartkų „Tauragės žinių“ žurnalistė pakalbino teismo koridoriuje. Kadangi nukentėjusiajam dėl sveikatos būklės kalbėti sudėtinga, bendraujant talkino jo draugė Marytė.

Moteris neslėpė savo įtarimų, kad J. Buikys siekia iš šios situacijos išsisukti, mat Petro paprašė raštiškai susitaikyti, atleisti. O nukentėjusiajam grįžus iš reabilitacinio gydymo, seniūno pavaduotojas jam siūlęs darbą seniūnijoje.

– Supratome, kad siūlomas darbas būtų formalus, keliems mėnesiams. Petras gautų po 1000 litų atlyginimo. Tačiau mano dukra paprotino – tokiu gali būti siekiama, kad atliekant tyrimą dėl nelaimingo atsitikimo, Petras atrodytų likęs sveikas, ir mes su šiuo pasiūlymu nesutikome, – žurnalistėms teismo koridoriuje porino Marytė.

Apie tai žurnalistės paklaustas seniūno pavaduotojas J. Buikys moters kalbas neigė: įdarbinti jis nė neturįs teisės. Žmonės seniūnijoje esą įdarbinami tik bendradarbiaujant su darbo birža.

– Juozo (Buikio, – red. past.) advokatas mums sakė, kad gins jį, kiek tik galės, bet ką čia ginti, jei viskas kaip ant delno matyti? Petras liko neįgalus visam gyvenimui. Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba jam skyrė pirmos grupės invalidumą. Nustatyta, kad liko vos 20 procentų darbingumo. Petro sveikatos būklė labai prasta. Jis sunkiai valdo dešinę ranką. Ne tik kalba sunkiai, bet ir ne viską supranta, ką sako kiti, todėl jam sudėtinga bendrauti su žmonėmis, – „Tauragės žinioms“ išklojo P. Bartkaus draugė.

Civilinis ieškinys – 30000 Lt

Žurnalistei Marytė sakė suprantanti, jog Juozas Buikys nenorėjo, kad tokia nelaimė nutiktų. Bet gal darbininkams reikėję duoti šalmus? O ir įrenginys dirbant užstrigo, vadinasi, nebuvo tvarkingas. Anot moters, seniūno pavaduotojas, ne vieną kartą vežė ją į Klaipėdos ligoninę lankyti Petro ir parvežė jį į Tauragę po reabilitacinio gydymo kurso, tačiau stebėjosi, kad pirmadienį prieš teismo posėdį šis valdininkas nepriėjo ir nepaklausė, kokia nukentėjusiojo sveikatos būklė. Gal pyksta dėl to, kad pradėta baudžiamoji byla?

Šioje byloje pareikštas civilinis ieškinys siekia 30 tūkstančių litų. Anot P. Bartkaus, tai nėra didelė suma, visą gyvenimą jam teks gerti vaistus. Jis negalės gyventi normalaus gyvenimo, vairuoti mašinos. Seniau vyras yra dirbęs ekskavatorininku.

Komentuoti situaciją atsisakė

„Tauragės žinių“ pakalbintas Tauragės miesto seniūnijos seniūno pavaduotojas Juozas Buikys komentuoti įvykį, kurioje buvo sunkiai sužalotas žmogus, atsisakė. Esą bendrauti su žiniasklaida jiems uždrausta. Pasiūlė kalbėtis su miesto seniūnu Virginijumi Žiliumi. Seniūnas taip pat nebuvo kalbus – byla esą dar nebaigta nagrinėti, nežinia, ką teismas nuspręs. Nukentėjusiojo ir savo pavaduotojo paaiškinimus seniūnas sakė skaitęs, tačiau atskleisti incidento aplinkybių nepanoro. Taip pat neatsakė į klausimą, ar nukentėjusysis, atlikdamas viešuosius darbus, iš tiesų dirbo su savadarbiu įrankiu. V. Žilius sakė apie tai nežinąs, to reiktų klausti paties J. Buikio.

V. Žilius neslėpė, kad atvejų, kai viešuosius darbus atliekantys žmonės susižaloja, pasitaiko. Buvo, kai moteris, rinkdama šiukšles, nors ir su pirštinėmis, persipjovė ranką.

– Dėl to seniūnijai vieni turi mažesnių, kiti didesnių pretenzijų, – pridūrė seniūnas. Tačiau iki teismo, būtent dėl viešųjų darbų darbininkų susižalojimo, nebuvo prieita.

V. Žilius žurnalistei sakė, kad miesto seniūnija darbininkams turi apsauginių šalmų, tačiau nedaug. Jie dažniausiai skiriami dirbantiems medžių pjovimo darbus. Kiti dirbantys esą aprūpinami liemenėmis, pirštinėmis.

Bylos nagrinėjimas atidėtas

Jei teismas nuspręs, kad dėl darbininko susižalojimo yra Tauragės miesto seniūno pavaduotojo kaltės, J.Buikiui teks atsakyti už netinkamai organizuotą darbą. Baudžiamojo kodekso 229 straipsnis numato, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, dėl neatsargumo neatlikęs savo pareigų ar jas netinkamai atlikęs, jeigu dėl to valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos, gali būti baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Tačiau baudžiamoji byla dar nė nepradėta nagrinėti, kaip jau minėjome – susirgo kaltinamojo advokatas.

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 15 valandų
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.