Nuomonių arena: skalūninės dujos – kokių skaičių norėtume iš kiekvieno, teigiančio, kad tai mums naudinga
Įkelta:
2014-04-29
Nuotrauka

Vidas VILČINSKAS,

tauragiškis

Sena tema. Mūšis lyg ir laimėtas, bet yra kalbų, kad karas dar nebaigtas. „Chevronas“ iš Lietuvos pasišalino. Kai kam gal liūdna, kai kam gal linksmiau. Ir tikrai manau, kad linksmiau daugumai Tauragės krašto žmonių. Iš pirmo žvilgsnio džiuginančiai skambėjusi žinia, kad Lietuva galės išgauti pigesnes savo skalūnines dujas, buvo gausiai apipinta gražiais politikų pažadais, bet skurdi niekur viešoje erdvėje nepateiktais skaičiais. Apeliuojama buvo į tokias bendras frazes „visas pasaulis....“, „nepriklausomybė nuo Gazpromo...“, „mokslininkai seniai įrodė...“ Žarstytis aukštomis frazėmis ir nepateikti skaičių labai lengva. Tuomet niekas nepastebi skaičių „pritempinėjimo“ ir nėra jokios atsakomybės.

Politikams gražus momentinis pelnas kvepėjo biudžeto problemų sprendimu ir atitinkamai ilgesniu išsilaikymu valdžioje. Kas ten žino – gal ir dar kažkuo materialesnio ir artimesnio širdžiai kvepėjo... Politikų (o ir juos dažnai taip aklai palaikančių naivių pataikūnų) paklausus, ar gali jie garantuoti, kad į žemės gelmes kilometro gylin supumpuotos toksinės medžiagos nesiskverbs per gruntą bent po 10 centimetrų per parą, dažniausiai jie susierzindavo. Tokiu greičiu iki gruntinių vandenų jos keliautų tik 25 metus. Paklausus, ar jie turi bent paskutinių 30 metų skalūninių dujų išgavimo pasaulinius skaičius (nors taip gražiai skambindavo fraze „visame pasaulyje“) buvo matyti, kad gal ir žino vieną kitą 7-erių ar 10-ties metų sėkmingo išgavimo atvejį. Bet su ilgesniu laikotarpiu ir išsamesniais skaičiais yra problemų. Paklausus, ar jie žino, kas vyksta po žeme kiekviename metre ir kokios požeminės vandens apykaitos gyslos egzistuoja visame tūkstantyje kvadratinių kilometrų planuojamos gavybos teritorijos, susierzindavo dukart tiek. Prasidėdavo kaltinimai atstovaujant „Gazpromo“ interesams ir t.t. Pabandžius pasiaiškinti, ar „auksinis investuotojas“ „Chevronas“ prisiima atsakomybę už galimas užterštumo pasekmes, o jei taip, tai kaip tai būtų juridiškai įforminta ir kokius laidavimus tam jis gali pateikti, dažniausiai sukdavo kalbą į šoną ar apsimesdavo, kad nesupranta, kaip to išvis galima klausti. O mums lyg ir nebloga garantija būtų JAV vyriausybės prisiimama atsakomybė. Arba federalinio rezervų banko. Juk savo pelnu „auksinis investuotojas“ dalijasi su JAV biudžetu. Na, gerai, tebūnie tos garantijos gal ne tokių rimtų pasaulinės politikos ir finansų veikėjų, bet nors kokios garantijos. Pavyzdžiui, mūsų lietuviškos valstybės.

Nesunku pastebėti, kad tie bendromis frazėmis besišvaistantys dažniausiai už kelių šimtų kilometrų nuo gavybos regionų sėdi. Bet nauda ir pelnu naudosis lygiomis teisėmis su užteršto krašto gyventojais. Taigi, ar ne logiška, kad tiek vilnietis, tiek tauragiškis dalytųsi atsakomybe po lygiai? Manau, pasitelkę chemikus galime nesunkiai uždėti užterštumo kontrolės saugiklius ir žalą gamtai ir sveikatai paversti pinigine išraiška. „Chevronas“, kaip ir bet kuri kompanija, pakvipus paraku gali būti reorganizuota, performuota, pinigėliai permesti į kitas sąskaitas ir papūsk tada katinui į uodegą. Labai įdomu pasidarydavo viso šio reikalo iniciatorių paklausus, kiek jie pinigais vertina tokios teritorijos gruntinių vandenų užteršimą. Arba bent kokia to užteršimo rizika skaičiais. Pinigais tai paversti taip pat labai nesunku. O sulyginti su nauda iš gavybos triskart lengviau. Ir tuomet labai lengva pasverti, ar „auksinis investuotojas“ pelno iš šių dujų dalybose su mūsų šalimi atseikėjo mums šią riziką padengiančią pelno dalį ar tiesiog pasiima jį dominančią dalį ir „jūs ten nors ir išdvėskite“. Niekur nemačiau aiškių atsakymų. Tik „patriotų“ kalbas. Ir tikriausiai nereikia būti genijumi, kad įsivaizduotum, kiek gali kainuoti tokios teritorijos gruntinių vandenų užteršimas. Tikriausiai tai reikštų visų toje teritorijoje gyvenančių gyventojų iškeldinimą valstybės sąskaita ir visos žemės ūkio paskirties žemės pripažinimą nebetinkama naudoti. Ir viena, ir kita nesunkiai paverčiama skaičiais. Tik man kažkaip atrodo, kad nuo tokių skaičių grėsmės bandoma nusisukti, atsakomybės išvengti, o naudą „įsisavinti“. Taigi skaičius ant stalo, arba tylite. Kito kelio nematau.

Šiek tiek pateikiu viešuose informacijos šaltiniuose pasiekiamos informacijos apie galimus skalūninių dujų išgavimo pavojus.

Išgavimo technologijos apžvalga

Skalūninės dujos išgaunamos iš kelių kilometrų gylyje po žeme esančiame daugiausiai iš akmens sudarytame sluoksnyje gręžiant skylę ir naudojant JAV sukurtą hidraulinio plėšymo technologiją. Pirmiausiai gręžiama vieno ar kelių kilometrų gylio vertikali skylė, o po to dar kelių ar daugiau kilometrų horizontali. Apsaugai nuo taršos patekimo į aplinką naudojami plieniniai vamzdžiai, papildomai sandarinant betonu. Tuomet naudojant specialią iki 600 atmosferų slėgį siekiančią hidraulinio plėšymo technologiją tame akmens sluoksnyje išskaldomi plyšiai. Kad dujos būtų išgautos, iš šių plyšių į skyles pumpuojamas cheminių priedų, ištraukiančių šias dujas, turintis vanduo. Išgaunamas mišinys pereina apdorojimo procesą, kurio metu ir išskiriamos skalūninės dujos. Vandens ir cheminių priedų, pumpuojamų į žemę, mišinys daugiausiai sudarytas iš vandens ir smėlio, bet naudojami ir kiti cheminiai junginiai: druskos rūgštis, natrio hipochloritas, chloro dioksidas, trinties sumažintojai poliakrilamidai, gelinės medžiagos guaro guma, celiuliozė ir jos dariniai, deoksidatorius amonio bisulfitas. Bet pavojingiausios cheminės medžiagos tos, kurios susidaro reaguojant dujoms su pilamais chemikalais, dėl ko jos išplaunamos į paviršių. Deja, ne visada kompanijos atskleidžia šių medžiagų sudėtį.

Pavojai, susiję su skalūninių dujų išgavimu

Apžvelgę išgavimo technologiją pažvelkime į galimus pavojus. Labiausiai nerimą kelia užteršto vandens patekimas į aplinką, žmonių geriamąjį vandenį. Tai gali įvykti per alternatyvius vandens takus, sprogus vamzdžiams (visgi didelis slėgis) ar esant vamzdžių sujungimo defektams (ypač jei darbai dirbami skubotai). Teoriškai lyg ir galima išvengti užteršto vandens išsiliejimo iš kelių kilometrų gylio duobės. Tačiau gręžimas ir dujų išgavimas nėra tobulai hermetiški procesai – visai įmanomas teršalų išsiliejimas.

Pasak JAV žiniasklaidos, „Marcellus“ kompanijos klodų gręžiniuose, apimančiuose Pensilvanijos, Ohajo ir vakarų Virgdžinijos valstijas, daugiau nei 250 tūkst. kvadratinių kilometrų plote kai kuriose vietovėse jau susiduriama su chemikalais užterštais požeminiais bei upelių ir upių vandenimis. Žiniasklaida taip pat cituoja gyventojų skundus daugėjančiais nelauktais ir keistais sveikatos sutrikimais, gyvulių bandų nudvėsimais ir net užsiliepsnojančiais vandenimis iš virtuvės vandens čiaupo. Tai vyksta šalia gręžinių esančiose gyvenvietėse. Aplinkosaugos įstaigos teigia, kad dabartinės vandens valymo sistemos iki šiol sunkiai susidoroja su šiomis problemomis, o joms kilus ištaisymas artimiausiu metu beveik neįmanomas. Aplinkosaugos agentūros tyrimų duomenimis, Teksaso valstijoje iš 37 tirtų gręžinių 13 buvo rasti žymiai peržengę leidžiamas užteršimo chemikalais ribas. Dėl to keletas veikiančių dujų šulinių Pensilvanijos ir Niujorko valstijų sveikatos įstaigų potvarkiu buvo uždaryti. Naujojo Džersio valstija 2011 m. liepos mėn. priėmė įstatymą, draudžiantį bet kokį skalūninių dujų išgavimą iki gręžėjas neįrodys, jog gręžimui naudojami skysčiai nežalingi nei žmonių sveikatai, nei aplinkai. Panašus įstatymas buvo priimtas liepos mėn. ir Prancūzijoje. Pitsburgo miestas, kuris yra skalūninių dujų išgavimo zonoje, praėjusį pavasarį net patarė savo gyventojams nenaudoti miesto tiekiamo vandens nei gėrimui, nei maisto ruošimui.

Skalūninių dujų gavybai reikalingi dideli vandens kiekiai, tačiau mums jis reikalingas gyvybiškai maistinių kultūrų auginimui ir gėrimui. Gavybai naudojami riboti požeminio vandens šaltiniai. O didžioji jo dalis prarandama amžinai supylus į tuos požemius. Kiekvienas pakartotinis skalūninių dujų gavimas pareikalauja 4 milijonų kubinių pėdų vandens kvadratiniam kilometrui. Vandens reikia tiek daug, kad ne bet kur galima gręžti dėl jo stokos.

Pasak Dr. David O. Carpenter ir dar šimtų mokslininkų, besispecializuojančių sveikatos apsaugoje, tyrimų, didžiausi pavojai žmonių sveikatai yra šie biofiziniai pavojai:

1. Vandens užteršimas radioaktyviomis dalelėmis

Radiokatyvaus užterštumo lygis kompanijai „Marcellus“ atlikus skalūninių dujų gręžimus viršija 1000 kartų. Dėl tyrimų stokos žmonės nežinos ir greičiausiai neišvengs užteršto vandens, dėl kurio pasireikš tokie simptomai, kaip „anemija, katarakta, vėžinės ligos ir padidėjęs mirtingumas“, – pasak CDC toxicological profiles report.

2. Radonas

Radono dujos, kurios yra antras pagal plaučių vėžio sukėlimą rizikos faktorius JAV ir kurių yra daug skalūnuose, susimaišys su išgaunamomis dujomis ir per vamzdžius pateks į namus pas vartotojus.

3. Cheminis vandens užterštumas

Po kiek laiko visi vamzdžiai suyra. Kai hidrauliniam laužymui naudojamas vanduo patenka į požeminius plyšius, apleistus vamzdžius, natūralius plyšius, teršalai ir metanas gali lengvai patekti į požeminius vandenis ir geriamojo vandens šaltinius.

Net ir ne specialistui matoma, kad CDC toxicological profiles report pateikti galimi užterštumo simptomai taip pat gali kelti įvairios juridinės polemikos. Pavyzdžiui, krašto gyventojų tam tikro periodo mirtingumas gali būti susijęs su padidėjusiu tame krašte gimstamumu, kuris iš tiesų buvo JAV pokariu. Šiems žmonėms sulaukus garbaus amžiaus, aišku, kad kurį laiką bus stebimi ir dažnesni vėžinių susirgimų atvejai ir didesnis mirštamumas. Tačiau analizę atliekant profesionaliai – ir tokį iškreiptą piešinį įmanoma eliminuoti.

Tačiau kai net pakankamai tituluoti mokslo vyrai skalūnų išgavimą lygina su lazdos bakstelėjimu ežero dugnan – man kyla klausimas, kodėl jie to nelygina su pirstelėjimu. Jei pirstelėjus pasaulis nesugriūva – tikriausiai nieko neatsitiks ir hidrauliškai plėšant. Daugiau apie tokią „argumentaciją“: http://www.15min.lt/naujiena/ziniosgyvai/sveikata/lietuvos-mokslininku-… arba rasite pasigooglinę frazę „skalunu duju zvalgyba nera pavojinga“. Aš asmeniškai šioje „argumentacijoje“ argumentų nerandu.

Keletas sakinių iš Chevron.lt tinklalapio: „Chevron“ saugiai ir atsakingai sutvarko plėšymo skysčius, nutekamąjį ir panaudotą vandenį. Daugiau nei 99,5 procento plėšymo skysčio sudaro vandens ir smėlio mišinys. Papildomos cheminės medžiagos tesudaro 0,5 procento. Dalis vandens, kuris buvo panaudotas gręžinyje, iškyla atgal į paviršių kartu su išgaunamomis gamtinėmis dujomis. Šis vanduo yra surenkamas ir laikinai laikomas izoliaciniu sluoksniu išklotuose baseinuose, kol jis arba panaudojamas gręžinyje dar kartą, arba suleidžiamas į specialiai panaudotam vandeniui skirtus leistinus ir prižiūrimus gręžinius. Gręžinių aikštelės yra projektuojamos ir statomos taip, kad apsaugotų žemės paviršių. Baigę gręžimo darbus, visą teritoriją sutvarkome ir grąžiname ankstesnįjį kraštovaizdį“.

Argi tūryje esmė? Yra medžiagų, kurių vienos milijoninės dalies litre vandens pakanka, kad tai būtų mirtina dozė šimtui žmonių. Tekstas pateikiamas taip, kad tiek daug kalbant, kaip po to elgiamasi su paviršiun iškilusiu chemikalizuotu vandeniu, nusukama kalba į šoną nuo to, kad paviršiun iškyla tik dalis vandens. Kokia dalis? Kiek lieka žemės gelmėse? Ir kokie tiksliai skaičiai tų 0,5 proc. chemikalų priedų tenka vienam kvadratiniam kilometrui žemės arba tūkstančiui kubinių metrų išgautų dujų. Lyg ir paprasti klausimai...

Žiūrėkite trumpą filmuotą medžiagą:http://www.youtube.com/watch?v=dEB_Wwe-uBM

Kaip jau rašiau – kyla įtarimas, kad ne viskas čia aišku ir kartais politikai priima sprendimus ranka numodami į riziką. Taigi prašome skaičių, gerbiamieji. Jei patys juos žinote.

Manau, visai būtų logiška ne tik pateikti pagrįstus skaičius, bet ir Lietuvos valstybei juridiškai prisiimti prieš skalūninių dujų gavybos kraštą atsakomybę su aiškiai apibrėžtais galimais užterštumo kriterijais, sumomis ir pinigų pervedimo mechanizmais, terminais ir alternatyvomis, biudžete pinigų nesant. Ne ypač sunku būtų nuspręsti, kas galėtų būti tokios sutarties pasirašymo subjektai. Tik reikia tai daryti viešai, skaičius pateikiant iš anksto. Jei tokie įsipareigojimai prieš regioną likusiai šalies daliai gali būti per sunkūs – tam yra draudimo kompanijos. O, patikėkite, drausdami jie tai jau tikrai gerai situaciją išsianalizuos. Tačiau net ir tokiu atveju yra korupcijos, skaičių falsifikavimo ir manipuliavimo jais tikimybė. Tačiau tai, kaip tai vyko lig šiol, laikau visišku absurdu.

Neatstovauju niekieno kito interesams, tik savo paties nuomonei. Ir jei nesukate savo viražų ir darote tai, kas iš tiesų naudinga – prašome skaičių. Paviešinkite juos spaudoje. Iškart matysime, ar turite kuo savo poziciją argumentuoti. Ir nebus jokių interpretacijų.

Redakcijos komentaras. „Tauragės žinių“ redakcijos pozicija nebūtinai sutampa su šios publikacijos autoriaus nuomone.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 17 valandų
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.