Moterų krizių centras – „kiaulystė“ už Europos pinigus
Įkelta:
2012-12-28
Nuotrauka
Aprašymas
Ši konferencijos salė Socialinių paslaugų centre įrengta už Europos Sąjungos lėšas, panaši, tik didesnė yra ir Nakvynės namuose, abi jos, pasak Socialinių paslaugų centro vadovės Nijolės Navickienės, reikalingos. Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Ramunės Ramanauskienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Ramunės Ramanauskienės nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Įprasta, kad gražiausių metų švenčių dienomis prisimename tuos, kuriems reikia pagalbos. Nepasiturintiesiems dalijami suaukoti maisto produktai, skelbiamos įvairiausios aukojimo akcijos. Tauragėje duris atverti ruošiasi renovuoti Nakvynės namai. Nuo balandžio paslaugas teikia ir naujutėlis Moterų krizių centras. Tačiau ar tikrai per milijoną litų Europos Sąjungos paramos pareikalavusi moderni įstaiga paslaugas teikia? Europinių lėšų įsisavinimo rezultatas – devyni nauji etatai, naujutėliai kompiuteriai, šiuolaikiškai įrengti kambariai, moderni konferencijų salė ir nė vienos likimo nuskriaustos moters.

Kas gali paneigti?

Kad už Europos Sąjungos lėšas Tauragėje, K. Donelaičio g. 21, įkurtas Moterų krizių centras gali būti tik paprasčiausias lėšų švaistymas, viešai prabilo Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Darius Stankus. Politikas sako, kad apsilankyti naujajame centre jį paskatino Tarybos svarstytas sprendimas dėl naujų etatų savivaldybės įstaigose steigimo.

– Moters krizių centro veiklos tikslas aiškus ir kilnus, tačiau faktai ir rezultatai kelia dvejonių. Investicijos į Nakvynės namus ir Moterų krizių centro steigimą didžiulės, tačiau, mano nuomone, lėšos naudojamos neefektyviai – kiekvienoje šių įstaigų įrengta po konferencijų salę, nors jų išvis nereikia, nes surengti kelias konferencijas per metus galima ir išsinuomojus salę, tai kainuotų kelis šimtus litų, o salių Tauragėje ne viena, – sakė D. Stankus.

Tarybos nario teigimu, valdininkai labai dažnai Europos Sąjungos lėšas traktuoja tarsi nukritusias „iš dangaus“, jo nuomone, seniai laikas taikyti kaštų – naudos principus ir prieš pradedant įgyvendinti panašius projektus atlikti išsamią analizę apie jų poreikį ir įvertinti, ar į projektą investuoti biudžeto lėšas tikslinga.

– O štai, kiek teko girdėti, privačiai iniciatyvai su verslo planu, užsienyje apmokytais darbuotojais šioje vietoje, kur dabar įsteigtas Moterų krizių centras, buvo užtrenktos durys steigti naudos analize paremtą senelių prieglaudą. Kitas aspektas, apie kurį negalvojama, – įsipareigojimas įsteigti devynis naujus etatus ir juos išlaikyti penkerius metus, o kur dar patalpų išlaikymas, kompiuteriai, kiti darbo vietų reikmenys. Kas galėtų paneigti, kad prisidengiant kilniais tikslais tokiose įstaigose kuriamos svajonių darbo vietos, valdančiųjų partinės „lesyklėlės“, o gal net „ėdžios“? O tuo metu tauragiškiams keliami visi mokesčiai – žemės, vandens, nuotekų, šildymo, nustatomas atliekų mokesčio minimumas. Ar tauragiškiai pasiruošę mokėti už panašius projektus? – svarstė Tarybos narys.

Telefonas neskelbiamas

„Tauragės žinios“ pamėgino rasti Tauragėje jau beveik metus veikiantį Moterų krizių centrą – bent paskambinti jo darbuotojams. Deja, šio centro telefono numerio internete rasti taip ir nepavyko. Vienintelė informacija, susijusi su Moterų krizių centru, – apie iškilmingą jo atidarymą balandžio mėnesį ir tai, kad centras buvo pašventintas.

Jokių Tauragės moterų krizių centro kontaktų neturi ir Bendrasis pagalbos centras 112. Pagalbos telefonu atsiliepusi moteris pasiūlė tik bendrąjį psichologinės pagalbos tarnybos telefono numerį.

Jokios informacijos apie Tauragėje veikiantį Moterų krizių centrą neturi ir Tauragės policija. Budėtoja informavo savo sistemoje turinti tik Tauragės moters užimtumo ir informacijos centro telefono numerį.

Tai kaipgi rasti šią įstaigą moterims, skriaudžiamoms savo sutuoktinių ar sugyventinių? Juolab, jei bėda ištinka ne darbo valandomis ir savaitgaliais, o taip dažniausiai ir atsitinka.

Projektas „pakišo kiaulę“

Oficialiame Tauragės rajono savivaldybės interneto tinklalapyje skelbiama, kad Tauragės socialinių paslaugų centras šiemet baigė vykdyti du Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus – Nakvynės namų Tauragės dvare rekonstrukciją ir Moterų krizių centro įsteigimą. Pastarasis projektas atsiėjo 1,3 mln. litų Europos Sąjungos ir savivaldybės lėšų.

Penkerius metus Tauragės rajono savivaldybė įsipareigojo išlaikyti devynis šio centro etatus, aprūpinti juos darbo vietomis, mokėti visus Moterų krizių centro komunalinius mokesčius. Kokia tai gali būti suma, savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Irma Jurkšienė kol kas pasakyti negali.

– Kiek šiemet nuo Moterų krizių centro įkūrimo kainavo jį išlaikyti, negaliu pasakyti, įstaiga dar tik rengia finansines ataskaitas. Kiek lėšų šiam centrui išlaikyti iš biudžeto prireiks kitąmet, matysime, kai bus parengtas biudžeto projektas. Kiek žinau, kitąmet Moterų krizių centre bus įdarbinta dar daugiau darbuotojų, nežinau, ar tai efektyvu, kai realiai centras paslaugų neteikia, jo pagalbos iki šiol nepasiprašė nė viena moteris. Kai tik gausiu biudžeto projektą, inicijuosiu, kad Finansų skyrius išsamiai išanalizuotų Moterų krizių centro finansavimo klausimą. Biudžete lėšų juk nedaugėja, – „Tauragės žinioms“ sakė I. Jurkšienė.

Finansų skyriaus vedėjos teigimu, Europos Sąjungos projektas, pagal kurį savivaldybė įsipareigojo penkerius metus išlaikyti Moterų krizių centrą, „pakišo kiaulę“. I. Jurkšienės įsitikinimu, projektą rengiant, į jo reikalavimus nebuvo kaip reikiant įsigilinta.

– Pinigai tai mūsų visų, o jų nedaugėja. Manau, kad Moterų krizių centras privalo ne tik sėdėti, bet ir patys jo darbuotojai ieškoti sričių, kad jo veikla būtų efektyvi. Dabar jokios reklamos, jokio darbo nematyti. Todėl kyla pagrįstas klausimas – kam tie etatai reikalingi? – sakė I. Jurkšienė.

Sulaukė vienintelio skambučio

Socialinių paslaugų ir Moterų krizių centro vadovė Nijolė Navickienė pripažįsta, kad informacijos apie naujojo centro veiklą trūksta. Esą įstaiga nesireklamuoja, nes neturi iš ko.

– Tarybos narys Darius Stankus buvo pas mus užėjęs, galbūt jam pasirodė keista, kad nerado centre tiek žmonių, kiek įsivaizdavo. Tos moterys dirba ne vien krizių centre, bet ir Socialinių paslaugų centre, todėl darbo joms tikrai užtenka. Socialinės darbuotojos turi rūpintis 80 socialinės rizikos šeimų – važiuoja pas jas į namus ir rūpinasi, kad mamoms ir vaikams kaip tik nereikėtų čia patekti, – „Tauragės žinioms“ sakė N. Navickienė.

Socialinių paslaugų centro vadovė sako, kad kol kas Moterų krizių centre įdarbintos penkios specialistės, dar keturių bus ieškoma po Naujųjų metų. Joms vidutiniškai mokamas 1000 litų atlyginimas „į rankas“. Netrukus centrą pasieks dar šeši nauji kompiuteriai ir skalbyklė, kuria naudotis galės Moterų krizių centro gyventojos, jei tokių atsiras.

Prieš savaitę centrui įvesti trys nauji telefonų numeriai. Vienu jų – 71 089 galima susisiekti su Moterų krizių centro psichologe.

Nijolė Navickienė apvedžiojo žurnalistę po Moterų krizių centro patalpas – šiuolaikiškai įrengti keletas kambarių su baldais, dušas, skalbykla, pasitarimų kambarys, konferencijų salė. Direktorės teigimu, nuo balandžio centras sulaukė vienintelio policijos skambučio, ar turėtų galimybę, esant reikalui, apgyvendinti smurtaujančio vyro skriaudžiamą moterį. Daugiau besikreipusiųjų nebuvo.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 11 valandų
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.