Pakeista rinkliava – it šlapiu skuduru per veidą
Įkelta:
2012-11-19
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Ne visi Tarybos nariai pritarė naujiesiems rinkliavos nuostatams, opozicija balsavo prieš. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Norite naujos tvarkos? Še jums tvarka, nesvarbu, kad pasinaudoti ja negalėsite. Taip būtų galima nusakyti trečiadienį vietos politikų priimtą nutarimą keisti vietinės rinkliavos tvarką. Šio politikų sprendimo Tauragės rajono gyventojai laukė beveik metus tikėdamiesi, kad jis bus logiškas, nebeprieštaraus įstatymui ir leis rinkliavos būdą rinktis. Tačiau realiai neveiksiantis politikų sprendimas rinkliavos mokėtojams vožtelėjo it šlapias skuduras per veidą.

Vis atidėliojo

Mėnesį po mėnesio Tauragės rajono savivaldybės taryba nesiėmė nagrinėti klausimo dėl vietinės rinkliavos nuostatų keitimo, nors to dar vasarą pareikalavo Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš. Mat ankstesnis Tarybos sprendimas, įpareigojantis už atliekas rajono gyventojus mokėti tik pagal vienintelį būdą – valdomo nekilnojamojo turto plotą, prieštaravo Viešojo administravimo įstatymui.

Vyriausybės atstovės ataskaitoje tuomet skelbta, kad Tauragės rajono ir Pagėgių savivaldybių tarybos, priimdamos sprendimus dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų, pažeidė Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymą, nes nenumatė galimybės fiziniams asmenims vietinę rinkliavą mokėti pagal faktinį deklaruotą atliekų kiekį. Vyriausybės atstovo tarnyba konstatavo, kad rinkliavos nuostatai prieštarauja ir dar vienam įstatymui – Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų norminių teisės aktų rengimo tvarkos įstatymui. Galimybė rinktis rinkliavos mokėjimo būdą, kaip yra Jurbarko ir Šilalės savivaldybėse, Tauragės rajono gyventojams nebuvo suteikta.

Nustatė privalomą kiekį

Jei jau Vyriausybės atstovė pareikalavo, vykdyti jos reikalavimą būtina – dėl to nesiginčijo nei vietos politikai, nei specialiai sudaryta rinkliavos komisija, nei Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras. Trečiadienį rinkliavos nuostatai pakeisti. Tačiau realiai jie nieko nepakeis – kaip gyventojai mokėjo pagal gyvenamąjį plotą, taip ir mokės.

Naujieji nuo 2013 metų sausio 1 dienos įsigaliosiantys vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą nuostatai sako, kad vienu rinkliavos mokėtoju bus laikomi nebe gyvenamojo būsto bendrasavininkiai, kurie naudojosi tomis pačiomis patalpomis, bet tik sutuoktiniai, nekilnojamąjį turtą valdantys bendrosios nuosavybės teise. Suprask – jei išsiskyrusieji gyvena tame pačiame būste, rinkliavos mokestį jie mokės kiekvienas atskirai.

Taryba įvedė dar du rinkliavos mokėjimo būdus – pagal asmenų skaičiaus deklaravimą gyvenamajame būste ir pagal deklaruotą atliekų kiekį.

Jei mokėjimo būdą rinksitės pagal gyventojų skaičių, Tauragės mieste vienas gyventojas per metus turės mokėti 150 Lt, kaimo – 105 Lt.

Jei rinksitės mokestį mokėti pagal sukauptą atliekų kiekį, per metus turėsite sukaupti 2 tonas atliekų – tai yra privalėsite sumokėti už 52 didžiuosius (0,24 kub. m) konteinerius atliekų Tauragės mieste, už 26 – kaime. Jokiu būdu ne mažiau. Mokestis tokiu atveju bus apskaičiuojamas pagal specialią formulę ir per metus miesto gyventojams atsieis apie 450 Lt, kaimo gyventojams – perpus mažiau.

Tačiau jau dabar aišku, kad tokio mokesčio nesirinks niekas, nes mokėjimo būdas pagal gyvenamąjį plotą bus pigesnis. Mokestis pagal gyvenamąjį plotą kitąmet lieka nepakitęs.

Opozicija balsavo prieš

Dar svarstydami šiuos klausimus savivaldybės Tarybos komitetų posėdžiuose, politikai kiek pasiginčijo ir pasvarstė, kad rinkliavos būdas pagal atliekų kiekį iškreipia realybę. Sprendimas priimamas vien todėl, kad to pareikalavo Vyriausybės atstovė, paprasčiau kalbant, kad niekas nesikabintų. Tačiau realiai tokio mokėjimo būdo gyventojai nesirinks.

– Nelogiška. Tvarka įvedama tokia, kad gyventojams neapsimokės jos rinktis. Teoriškai įstatymas bus įgyvendintas, bet praktiškai jokio pasirinkimo nebus, – svarstant šį klausimą kalbėjo Tarybos narys Darius Stankus.

Tarybos narys Sigitas Mičiulis pastebėjo, kad iki šiol nei visuomenė, nei Tarybos nariai taip ir nežino, kaip nuo sausio įvesta visuotinė atliekų rinkliava pakeitė Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro veiklą.

– Jau kada reikalavome, kad Tarybos nariams būtų pateikta informacija apie TRATC‘o sąnaudas. To nepadaryta, mes nežinome, pelningai ar nuostolingai dirba centras. Be to, naujuosiuose nuostatuose nė žodžiu neužsiminta apie atliekų rūšiavimą, – sakė S. Mičiulis.

Tačiau opozicijos balsų neužteko, kad kitų metų rinkliavos nuostatai būtų tobulinami ir pakeisti taip, kad būtų patogūs gyventojams. Opozicija siūlė mažinti privalomą atliekų kiekį, tačiau Tarybos dauguma tam nepritarė. TRATC‘o atstovų teigimu, jei gyventojams leisi deklaruoti atliekų kiekį tokį, kokio jie nori, atliekų turėtojai deklaruos gal tik kibirą šiukšlių per metus, o visas šiukšles vers į daugiabučių konteinerius ar miškus.

Prieš naująją rinkliavos tvarką balsavo Vidas Bičkus, Darius Bredelis, Sigitas Mičiulis, Iveta Skurvydienė ir Darius, Linas bei Antanas Stankai. Tačiau jų „prieš“ padėties nepakeitė. Sprendimas priimtas.

Vicemeras įsitikinęs – žmonės bus patekinti

Pakeista rinkliavos tvarka koreguoja ir lengvatų už atliekas teikimo tvarką. Nuo kitų metų lengvatos nebebus teikiamos vienišiems pensinio amžiaus žmonėms.

Rajono vicemero, komisijos už rinkliavos tvarką pirmininko Silverijaus Statkaus nuomone, vieniši pensininkai ir taip už atliekas mokės mažiau – 150 Lt mieste ar 105 Lt kaime, todėl papildomų nuolaidų jiems skirta nebebus.

Už naujuosius rinkliavos nuostatus balsavęs S. Statkus įsitikinęs, kad naujasis sprendimas geras, trečiasis rinkliavos būdas – pagal deklaruotą privalomą atliekų kiekį, jo nuomone, taip pat yra pasirinkimo galimybė.

– Girdėjau aš visokių kalbų. Atseit mes tik nusimesti nuo savęs Vyriausybės atstovės reikalavimą norime. Ne, pasirinkimo galimybė dabar bus. Kas turi daugiau šiukšlių, galės rinktis šitą būdą, nors mokėti tokiu atveju reikės ir gerokai daugiau. Žmonės dabar bus patenkinti. Jūs norite mane įvelti į intrigas, – įsitikinęs S. Statkus.

Paklaustas, kurį mokėjimo būdą rinksis jis, S. Statkus atsakė:

– Kaip ir šiemet, pagal plotą.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.