Krašto istorija: tremties prisiminimuose – ir ašaros, ir lokio medžioklė
Įkelta:
2011-10-10
Nuotrauka
Aprašymas
Zigmantas Raudonis, Petras Pilypas ir Bronius Karbauskas mena, kad Sibire juos persekiojo viena mintis – kaip grįžti į Lietuvą. Tomo Raulinavičiaus nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
1951-ieji. Į Velykų šventę Sibire susibūrę lietuviai tremtiniai. Asmeninio archyvo nuotrauka

Minint 60-ąsias trėmimo į Sibirą metines „Tauragės žinių“ kalbinami vyrai teigė, kad iš atminties to, ką jie patyrė, ištrinti neįmanoma. Krovininiuose vagonuose sugrūsti vyrai, moterys ir vaikai tuomet tik spėliojo, kas jų laukia už 8000 kilometrų nuo gimtinės. Maisto trūkumą, šaltį, sunkų darbą ir patyčias ištvėrė ne visi. Tie, kurie išgyveno, šiandien mena tremties rytą, paskubomis sukrautus daiktus, kelionę į Tauragės traukinių stotį, prarastus artimuosius ir tolimo Rusijos krašto gamtą.

Pažadino ryte

16-metis Zigmantas Raudonis negalėjo suprasti, kas vyksta tą darganotą rudens rytą. Atvykę pareigūnai tiesiog pasakė: „Ruoškitės, važiuosit į Sibirą“. Apie atvykėlius neperspėjo nei tuo metu svirne miegojęs tėvas, nei šuo – įsibrovėliai jį nušovė.

– Turėjome nepilnas dvi valandas susikrauti daiktams. Ką ten spėsi... miltų, mėsos, kurios daug neturėjome. Spalio 2 diena, ruduo, gyvuliai tai dar nebuvo pjauti, anksti... Susirinkome drabužius ir viską į karklubas (arkliu įkinkytą nedidelį vežimą, kuriuo būdavo vežamas mėšlas – red.), – prisimena Z. Raudonis.

Šilalės rajone gyvenusią šeimą ginkluoti pareigūnai palydėjo iki Tauragės geležinkelio stoties tiesiai į vagonus. Kiek šeimų buvo tokiame pramoniniame, gyvuliams ir prekėms vežti skirtame vagone, vyrai tiksliai pasakyti negalėjo. Sukrito visi čia pat ant savo daiktų. Vyrai, nėščios moterys, vaikai ir kūdikiai – visi ten pat, susigrūdo į šaltą kelionę ant bėgių.

Vyrai spėliojo, kas bus

– Gerai atsimenu, kaip tada pykau ant verkiančio vaiko, nes negirdėjau, ką kalba vyrai. Jie kažką pasakojo, politikavo, o vos penkių mėnesių kūdikis ant mamos rankų verkė ir verkė, – braukdamas ašaras pasakojo Zigmantas Raudonis.

Kitas tauragiškis Petras Pilypas prisimena, kaip mama jam pasakojo, kad vyrai tikėjosi, jog amerikiečiai juos išvaduos, tačiau traukiniui riedant optimizmas blėso. P. Pilypas į Sibirą važiavo mamos pilve, gimė jau tolimojoje šalyje po mėnesio.

Sunku įsivaizduoti, kokias sunkias sąlygas patirti teko ištremtiems žmonėms. Visi tuštinosi į čia pat stovintį kibirą, čia pat moterys maitino vaikus, vyrai teigė girdėję, kad viename sąstato vagone moteris pagimdė. Po 8000 kilometrų kankinančios kelionės tauragiškius pasitiko atšiaurus Sibiro klimatas.

Nebuvo kelių nei takelių

Nazarovo mieste Rusijoje tremtinius temstant perėmė sunkiasvoriai, per bekeles „brendantys“ sunkvežimiai. Sibire kelių nėra. Vyrai teigė, kad kasmet jie keldavosi vis į kitą vietą, ten, kur mažiau išvažinėta, kur sausiau.

Skirtingai nei politiniams kaliniams, šioms šeimoms nereikėjo gyventi taigoje, kur nebuvo nieko.

– Stogas virš galvos buvo. Mus vežė ne sunaikinti, vežė dirbti. Dėl propagandinės informacijos vietiniai rusai pasitiko mus kaip banditus ir vagis, tačiau netrukus įsitikino, kad lietuviai darbštūs, net susibičiuliavom, – kalbėjo tremtiniai.

Išgyventi pirmuosius metus Sibire buvo sunkiausia. Algos nemokėjo, duodamo miltų kiekio pramisti neužteko. Žmonės pardavinėjo atsivežtus daiktus. Bandė parduoti ir drabužius, tačiau kone pusvelčiui, juk atšiaurioms klimato sąlygoms lietuviškieji drabužiai nereikalingi.

– Mama pasakojo, kad viską iškeitė į pieną. Juk mėnuo po tremties gimiau Sibire, – teigė iš Pryšmantų kaimo su broliu, seserimi ir tėvais ištremtas Petras Pilypas.

Kai pavasarį nutirpdavo sniegas, neturėdamos ką valgyti šeimos susiruošdavo rinkti rudenį ne itin kruopščiai nurinktų bulvių ar net ant žemės prikritusių javų grūdų. Sušalusias bulves kepdavo, tačiau tik paslapčia, kad valdžia nesužinotų.

Kaip ir Lietuvoje, Sibire lietuviai dirbo žemės ūkio darbus, augino gyvulius. Derlingame krašte trumpos vasaros būdavo itin karštos, o šaltos žiemos sniegynuose buvo galima išvysti net mešką.

Atsimena žvejybą ir meškos medžioklę

Tremtiniai teigia niekad neužmiršiantys patirto skausmo ir sunkumų. Įamžintose nuotraukose daugelio jų šypsenų nepamatysi. Kai kurie Sibire prarado gimines ir artimuosius, tačiau neužmiršo ir linksmai praleistų dienų. Mirus Stalinui, gyvenimo sąlygos tremtyje pagerėjo. Lietuviai susirinkdavo švęsti Velykų, daugelis kalbėdavo apie galimybę grįžti į Lietuvą.

17 metų tremtyje praleidęs Bronius Karbauskas sako, kad, be patirto skausmo, atsimena ir gražių dienų.

– Žvejodavome upėse, pagaudavom lydekų, ešerių. Anglių pirkti nereikėjo, užtekdavo nueiti ir prisikasti, – šypsojosi B. Karbauskas.

Zigmantas Raudonis prisiminė, kad Sibire teko vykti į meškų medžioklę. Šių gyvūnų mėsa gera, o kailis sunkus, tačiau puikiai tinka kloti ant grindų.

B. Karbauskas sako, kad grįžusi į Lietuvą šeima namus rado neužimtus. Tačiau kiti pašnekovai tuo pasidžiaugti negalėjo. Po aštuonerių metų tremties sugrįžus P. Pilypo tėvų namai buvo užimti, ne iš karto pavyko juos atsikovoti. Vyras sako girdėjęs, kad tremties dieną, vos stribai išvežė jų šeimą, kaimynai nesikuklino tempti daiktų iš jų namų.

Z. Raudonis sako, kad tremtis išmokė viską pradėti iš naujo. Teko keletą kartų prisitaikyti, o grįžus į gimtinę patirti pašaipas. Daugeliui tremtinių reikėjo įrodyti savo vertę, o apie karčius tremties prisiminimus kalbėti tyliai niekam negirdint.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
prieš 23 valandas
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.