Į tėvynę grįžusi tauragiškė: „Anglija man – kaip neryškus sapnas“
Įkelta:
2012-08-20
Nuotrauka
Aprašymas
Gintarės Šimtininkaitės nuotrauka

kristina KAZLAUSKAITĖ

info@taurageszinios.lt

Maždaug kas penktas Lietuvos abiturientas tikėdamasis aukštesnės studijų kokybės ar užtikrintos ateities planuoja studijuoti užsienyje. Kai kuriems, pasirinkusiems šį kelią, Fortūna šypsosi. Jie lengvai įsitvirtina svetimoje šalyje ir net neketina po studijų grįžti į tėvynę. Kol kas nėra tikslių duomenų, kuriems laimės paukštė išslydo iš rankų ir jie grįžo į Lietuvą. Tarp nusivylusiųjų emigracija – ir devyniolikmetė tauragiškė Monika (tikrasis vardas pakeistas red.). Karčios emigrantės duonos paragavusi Monika būsimiems abiturientams pataria per daug nesižavėti užsienio universitetais.

Įstoti nebuvo labai lengva

Vaikystėje dievinusi neaprėpiamus dangaus žvaigždynus ir svajojusi tapti astronaute, vėliau Monika susidomėjo visiškai priešinga sritimi – menu. Tauragės moksleivių kūrybos centre baigusi dailės klases, kupina idėjų ir kūrybiškumo, mergina nusprendė, kad savo ateitį sies su daile.

– Tvirtai žinojau, kad noriu studijuoti dailę ar kokią nors kitą meno rūšį. Besimokydama vienuoliktoje klasėje pradėjau žvalgytis į užsienio universitetus. Studijuoti Lietuvoje niekuomet nenorėjau ir neplanavau. Todėl net valstybinio lietuvių kalbos egzamino nelaikiau. Puikiai mokėta anglų kalba, sklindantys gandai, kad užsienyje geresnė studijų kokybė, nuvedė mane į Angliją, – prisiminimais dalijosi tauragiškė.

Įstoti į užsienio universitetą nėra taip lengva, kaip galbūt atrodo iš šalies. Norint studijuoti svetimoje šalyje, reikia išlaikyti užsienio kalbos testą, parašyti motyvacinį laišką ir atsiųsti puikių rekomendacijų. Tačiau stojimo rezultatus abiturientai sužino jau pavasarį – tuomet, kai egzaminų stresas ir rūpesčiai vis dar slegia moksleivius, nusprendusius studijuoti Lietuvoje.

– Dvyliktoje klasėje, gegužės mėnesį, kai mano draugai nerimavo dėl stojimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas, jau žinojau, kad nuo rugsėjo naują gyvenimo etapą pradėsiu Anglijoje. Ilgai nesvarsčiau, kokią specialybę rinktis, nes visuomet domėjausi menu. Todėl viename iš Didžiosios Britanijos universitetų pasirinkau studijuoti vaizduojamąjį meną, – pasakojo Monika.

Pasibaisėjo netvarka

Nors mergina Anglijoje lankėsi pirmą kartą, tačiau pirmosios dienos svetimoje šalyje nebuvo labai sunkios. Tauragiškę, atvykusią kartu su draugu, oro uoste pasitiko bičiulė iš Lietuvos. Dėl gyvenamosios vietos rūpesčių taip pat nekilo – išsinuomoti kambarį pavyko greitai ir nebrangiai.

– Pradžioje buvo labai įdomu ir smagu. Viskas nauja ir nepažįstama – žmonės, šalis, kultūra. Tačiau kai atslūgo įspūdžių banga, apėmė depresija ir liūdesys. Kamavo nerimas, namų ilgesys, beprotiškai trūko šeimos ir draugų. Džiaugiuosi, kad važiavau ne viena, o su draugu. Jis visuomet padėdavo sunkiais momentais, nors turėjau, su kuo pasikalbėti lietuviškai, – liūdnai pasakojo tauragiškė.

Jau pirmosiomis gyvenimo Didžiojoje Britanijoje savaitėmis mergina suprato, kad ten jai – ne vieta. Ilgėjosi namų, šeimos, o pritapti svetimoje šalyje neleido per dideli kultūrų skirtumai. Anglija Monikai pasirodė atšiauri ir nejauki, o žmonės – mandagūs, bet labai netvarkingi.

– Žmonės patys gatvėje prieidavo prie mūsų ir klausdavo, galbūt nerandame ieškomos gatvės. Tačiau vėliau pamatėme, kad britai nėra jau tokie geri – jie ypač mėgsta apkalbėti vieni kitus ir skleisti gandus. Taip pat buvome pakraupę nuo netvarkos jų namuose. Savo namus jie tvarko turbūt tik kelis kartus per metus. Kadangi turi labai daug virtuvės rakandų, indus plauna maždaug kas savaitę. Pirmas dalykas, ką padarydavome išsinuomoję kambarį, – viską šveisdavome ir valydavome, nes taip, kaip gyvena jie, mums gyventi buvo nepriimtina, – pasibaisėjusi anglų nešvara pasakojo Monika.

Studijų kaina didelė, o kokybė panaši

Devyniolikmetei Monikai nepatiko ne tik šalis, bet ir studijos. Pasak jos, universitete trūko tvarkos ir aiškumo. Paskaitų buvo mažai, o ir tos pačios niekuomet nevykdavo tvarkaraštyje nurodytoje auditorijoje. Nauja mokslo literatūra ir malonūs jauni dėstytojai suteikė daug pliusų studijoms, tačiau vėliau mergina suprato, kad šios studijos jai netinka.

– Studijuodami vaizduojamąjį meną, buvome mokome kurti tai, ką būtų galima iškart demonstruoti parodoje. Stodamas į universitetą, kuriame aš studijavau, turi būti galutinai apsisprendęs, kad likusį gyvenimą siesi su menu. Negalima stoti norint tik pabandyti. Studijuojantieji ten gyvena tik menu. Po pirmųjų studijų savaičių supratau, kad pasirinkta specialybė man ne prie širdies. Todėl spalio mėnesį, apimta begalinio namų ilgesio, nusprendžiau mokslus mesti, – nelengvą apsisprendimą prisiminė Monika.

Nutraukusi studijas tauragiškė bandė susirasti darbą. Atvykus į didesnį miestą merginai pasisekė – ji gavo vietą keksiukų kepimo fabrike – buvo atsakinga už šių kepinių puošybą. Darbas Monikai patiko, keksiukus Anglijoje ji dekoravo pusmetį.

Meniškos sielos tauragiškei gyventi svetimoje šalyje tapo per sunku. Todėl nusprendusi nebešvaistyti laiko gegužę mergina grįžo į išsiilgtą tėvynę.

– Esu Lietuvos patriotė, o gyvenant Anglijoje tėvynės ilgesys ir meilė jai išaugo gal tris milijonus kartų. Kasdien ilgėjausi šeimos, draugų, galimybės pasivaikščioti lietuviškame eglėmis kvepiančiame miške. Beje, angliškas maistas labai neskanus, todėl pasiilgdavau ir paprasčiausios lietuviškos duonos ar grietinės, – kalbėjo Monika.

Lietuvių numylėtą Didžiąją Britaniją Monika dabar prisimena tik kaip neryškų sapną. Grįžti ten mergina nenorėtų ir neketina. Visos jos mintys sukasi tik apie Lietuvą. Sunkumai, patirti emigracijoje, tauragiškę privertė nusiimti rožinius akinius. Ji išmoko atsakomybės, įgijo patirties, dabar kitaip žiūri į gyvenimą. Grįžusią į tėvynę merginą užplūdo naujos kūrybinės jėgos ir idėjos.

Pasiteiravus, ar Anglija – tinkama šalis vidutiniam Lietuvos abiturientui, Monika teigė, kad geriau studijuoti gimtinėje. Studijų kaina ten – didelė, o kokybė – panaši. Už vaizduojamojo meno studijas reikia pakloti 3000 svarų sterlingų per metus.

Lietuva atrodo žalesnė ir dar brangesnė

Nuo rugsėjo Monika sostinėje pradės studijuoti grafinių komunikacijų dizainą. Baigusi studijas mergina tikisi rasti darbą Lietuvoje, o apie emigraciją bijo net pagalvoti. Grįžusiai iš svetimos šalies Monikai tėvynė atrodo daug žalesnė ir brangesnė nei anksčiau. Dabar ji labiau vertina Lietuvos grožį ir išskirtinumą.

Paklausus, ko palinkėtų būsimiems abiturientams, emigracijos paragavusi tauragiškė sakė linkinti tik atsakomybės ir labai nesižavėti užsienio universitetais.

– Kiekvienas žmogus individualus, todėl jei vienam užsienyje sekasi, nereiškia, kad seksis ir kitam. Manau, svarbiausia įsiklausyti į save ir suprasti, ką nori pasiekti. Kankintis ketverius metus vien dėl popieriaus lapo, kuris vėliau dūlės stalčiuje, man atrodo absurdiška. Juk svarbiausia – būti laimingam. O laimė šypsosi tik tiems, kurie žino, ko nori, ir to atkakliai siekia, – „Tauragės žinioms“ pasakojo Lietuva besidžiaugianti Monika.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-18
Gegužės 17 d. oficialiai pažymėtas Tauragės daugiafunkcės arenos antrasis statybų etapas – į būsimus sporto ir kultūros centro pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms. Tikimasi, kad itin laukta ir regionui svarbi arena įneš dar daugiau kultūros ir galimybių sportuoti į visos apskrities gyvenimą. Laišką ateities kartoms, pasakojantį apie tauragiškiams reikšmingo projekto pradžią, pasirašė bei simbolinę kapsulę įkasė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir statybų įmonės „Gilesta“ direktorius Romas Paliulis.
Nuotrauka
Įkelta:
2024-05-17
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
2024-05-16
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.