Prieš penkerius metus pirmąjį jūros gėrybių restoraną „Selfish Bistro“ su šeima Vilniuje, o vėliau ir Kaune atidaręs tauragiškis Renatas Vainius verslo plėsti nenustoja – įmonės „Polita“ vadovas džiaugiasi šiais metais Palangoje, Žvejų gatvėje, įkurtu restoranu. Tarp norinčių pušų apsuptyje pasimėgauti jūros gėrybėmis susirenka ir nemažai tauragiškių – šiuos sostinėje jau 18 metų gyvenantis verslininkas stengiasi pakalbinti, o pasididžiavimas sparčiai modernėjančia gimtąja Taurage neblėsta.
– Kaip kilo idėja atidaryti dar vieną restoraną kitame Lietuvos gale – Palangoje?
– Mintis plėsti verslą pajūryje gimė praėjus vos metams po „Selfish Bistro“ atidarymo Vilniuje. Į restoraną atvykdavo nemažai svečių iš Palangos, taip pat ir vilniečių, turinčių nekilnojamojo turto prie jūros. Svečiai „kurstė“ šią idėją sakydami, jog Palangoje nėra kur pavalgyti jūros gėrybių, taigi pamažu ir patys svarstėme, kas būtų, jei išties praplėstume restoranų tinklą ir Palangoje. Apgalvodami galimus restorano vietos variantus žinojome, kad jo įkurti pagrindinėje miesto gatvėje – Basanavičiaus – nenorime. Norėjome būti kiek toliau nuo lankytojų šurmulio, o tuomet pavyko gauti patalpas tokioje vietoje, kokioje ir svajojome.
– Ar nesvarstėte kurtis kituose pajūrio miestuose?
– Buvome nusprendę, kad jei tektų keltis į pajūrį – tai būtų Palangos miestas. Kituose miestuose, tarkim, Nidoje, turistų netrūksta, tačiau „koją pakišą“ susisiekimas. Norint patekti į Palangą nereikia plaukti keltu, o ir pats miestas lankytojų atžvilgiu klesti, taigi restoranų poreikis šiame kurorte išties nemažas.
– Karantino metu ne tik išlaikėte jau veikiančius restoranus, bet ir įgyvendinote naują idėją – kaip tai pavyko?
– Restoranuose siūlomą racioną – vyną, didžiąją dalį maisto produkcijos – importuojamės patys, o tai padėjo išvengti įsiskolinimų tiekėjams. Išvengę šalutinių skolų galėjome galvoti apie būsimo restorano įkūrimo darbus ir apie esamų restoranų veiklos vystymą karantino metu – darbo tempą palaikėme siūlydami maistą išsinešti. Štai taip ir pavyko išgyventi praėjusį karantiną.
– Kaip sekasi pritraukti lankytojus įsikūrus kiek atokiau nuo pagrindinės miesto gatvės?
– Skleisti žinią apie atidarytą restoraną padėjo įdirbis Vilniuje ir Kaune. Patys pirmieji lankytojai buvo svečiai, kurie pas mus ateina būtent minėtuose miestuose įkurtuose restoranuose. Taip pat turime ir nemažą pažįstamų ratą, jaučiame ypatingai didelį palaikymą iš gimtosios Tauragės – dienų, kai tauragiškių į naująjį restoraną neužsuka, tikrai reta. Žinodamas, kad tarp svečių yra ir gimtojo miesto gyventojų, stengiuosi ir pats atvykti į restoraną, pasisveikinti ar pasėdėti ilgiau. Toks kraštiečių palaikymas labai džiugina.
– Į Palangą susirenka žmonės kone iš visos Lietuvos – kaip apibūdintumėt savo restorano svečią?
– Manau, kad jau turime tikslinę lankytojų auditoriją. Tai lemia ir restorano vieta – Basanavičiaus gatve praeinantys žmonės renkasi iš daugybės siūlomų kavinių, restoranų – „įkiša nosį“ tai šen, tai ten. Žmonės, kurie užsuka papietauti ar pavakarieniauti pas mus, dažnai jau iš anksto žino, ką ras atsivertę meniu. Tarp mūsų restorano svečių pasitaiko ir iš kelionių užsienio šalyse grįžusių žmonių, kuriuos užklupę sentimentai atveda pas mus – jie nori austrių, midijų – tokių jūros gėrybių, kurias dažniausiai sau leidžia tik atostogų metu.
– Kuo „Selfish Bistro“ išsiskiria iš kitų Palangos restoranų?
– Visuose įmonės restoranuose, ne išimtis ir Palangoje, turime omarų akvariumus, kuriuose laikome gyvų iš Olandijos parsivežtų omarų. Palangoje, manau, esame vieninteliai, kurie klientui užsisakius gali paruošti omarą, ištrauktą tiesiai iš akvariumo. Ir vyno pasirinkimas suteikia mums išskirtinumo, nes vyną, kuriuo prekiausime, atsirenkame patys iš Italijos, Prancūzijos ar Portugalijos vyninių, tad mūsų siūlomo asortimento nėra jokioje kitoje vietoje. Tiesa, Palangoje yra dar viena vieta, kurioje galimme rasti jūros gėrybių – tai vietinių gyventojų, ilgą laiką šioje srityje dirbančių žmonių verslas, tačiau mes su jais nekonkuruojame – juk svečių užtenka. Konkurencijos ir iš kitų Lietuvos restoranų, žinome, kad esame vieninteliai, kurie patys iš ūkininkų vežasi vyną, austres, aštuonkojus ar kitas jūros gėrybes. Žinoma, būtų kur kas paprasčiau produkciją pirkti iš didmenininkų, tačiau mūsų pasirinktas sunkesnis kelias, leidžia jaustis išskirtiniais visoje šalyje.
– O kuo Palangoje esantis restoranas išsiskiria iš Vilniuje ir Kaune įrengtų „Selfish Bistro“?
– Nors meniu yra identiškas, didžiulę pridėtinę vertę Palangos restoranui suteikia aplinka – tai, kad mėgstamu valgiu galima mėgautis pušyne, vos keletas žingsnių nuo jūros, yra didelė vertybė. Turime ir išsinešti parengtą dėžutę, į kurią sudėtos austrės yra paruoštos patogiam jų valgymui. Prie rinkinio galima įsigyti ir „burbuliukų“, o komplektą nusinešę prie jūros romantiškai palydėsite ir besileidžiančią saulę.
– Turbūt šią vasarą ir pats daugiau laiko praleidžiate Palangoje?
– Palangoje šią vasarą esu dažnas svečias, tačiau poilsį kurortiniame mieste tenka pamiršti. Žinoma, jūrą pamatyti šiemet jau spėjau, tačiau joje išsimaudyti ar pasideginti paplūdimyje galimybės dar nebuvo – tikiuosi, kad tai padaryti pavyks rugpjūtį.