Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai: „tėvai turi žinoti, kuo stovyklose maitinami jų vaikai“
Įkelta:
2021-07-13
Nuotrauka
Stovyklos
Aprašymas

„Tauragės žinių“ feisbuko albumo nuotrauka

Vasara - pramogų ir poilsio metas. Daugelis vaikų laiką leidžia vaikų poilsio stovyklose, kuriose šalia įvairių pramogų teikiamos ir maitinimo paslaugos. Tam, kad poilsis tokiose stovyklose neapkarstų, Valstybinės maisto ir veterinarijos ( VMVT) specialistai primena, kad stovyklų organizatoriai turi atidžiai rinktis maitinimo paslaugas teikiančias įmones, o tėvai iš anksto pasidomėti  kaip bus maitinami jų vaikai.

Svarbu žinoti, kad vaikams stovykloje gaminti maistą galima tik tuomet, jei yra išduotas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos  (Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas arba įsakymas dėl maisto tvarkymo subjekto registracijos). Jei į stovyklą bus atvežamas kitoje maitinimo įstaigoje, kavinėje ar restorane pagamintas maistas, tai leidime turi būti nurodyta papildoma veikla -,,pagaminto valgio teikimas pagal sutartį“.

Informacija apie veiklą, taip pat ir apie maitinimą turėtų būti teikiama poilsio stovyklos interneto svetainėje arba socialinių tinklų paskyrose.

Maitinimo organizavimas vaikų stovyklose

Stovyklose, kurios teikia apgyvendinimo paslaugas, vaikai turi būti maitinami pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius ne rečiau kaip kas 3,5 -4 val. Valgiaraščiai sudaromi pagal rekomenduojamas paros ir maistinių medžiagų normas, o maisto ruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų fiziologinius ypatumus ir sveikos mitybos principus. Esant poreikiui, jei pateikiamas gydytojo nurodymas, turi  būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.

Jei organizuojamos 1 dienos išvykos, tuomet maitinimai gali būti organizuojami išduodant maisto davinius, kuriuos gali sudaryti rekomenduojami maisto produktai: daržovės; vaisiai; grūdiniai (viso grūdo gaminiai, kruopos, kruopų produktai, duonos gaminiai ir kt.); ankštinės daržovės; pienas ir pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti); kiaušiniai; riešutai; liesa mėsa; žuvis ir jos produktai; aliejai; sultys; sriubos; geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo (tik išvykoms). Draudžiama maisto davinius išvykoms sudaryti iš greitai gendančių maisto produktų.

Primenama, kad vaikų maitinimui draudžiama tiekti: bulvių, kukurūzų traškučius, riebaluose virtus, skrudintus ar spragintus gaminius, saldainius, šokoladą, konditerijos gaminius su glajumi, glaistu, kremais, gazuotus gėrimus, energetinius gėrimus, kisielių, sultinių, padažų su spirgučiais; rūkyta žuvies, mechaniškai atskirtos mėsos, džiūvėsėliuose voliotų ar džiūvėsėliais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių,  maisto  į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.

Taip pat vaikams turi būti sudarytos sąlygos bet kuriuo metu atsigerti geriamojo vandens (rekomenduojama kambario temperatūros, pvz., pilstomo iš geriamajam vandeniui skirtų indų, talpų, automatų ir pan.). Vandeniui atsigerti  naudoti asmeninio naudojimo arba vienkartinius puodukus, buteliukus ar vienkartinius indus. Žygiu metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu.

Organizuojant veiklas svarbu nepamiršti saugos

VMVT specialistai taip pat primena, kad stovyklose nereikėtų pamiršti asmens higienos bei laikytis COVID 19 plitimo prevencijos reikalavimų. Organizuojant stovyklos veiklas laikytis grupių izoliacijos principo: užtikrinti, kad vaikai nuolatos dalyvautų tos pačios grupės veiklose, užsiėmimai, stovyklos veiklos būtų vykdomos taip, kad būtų išvengta skirtingų grupių vaikų kontakto. Visiems svečiams ir darbuotojams būtina pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt.); apie reikalavimus dėl kaukių dėvėjimo uždarose patalpose; draudimą stovyklose dalyvauti asmenims, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) Stebėti stovyklose dalyvaujančių vaikų sveikatos būklę. Nustačius, kad vaikui pasireiškė ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), vaiką nedelsiant atskirti nuo kitų vaikų, o apie vaiko sveikatos būklę informuoti jo tėvus (globėjus, rūpintojus). Nuolat stebėti darbuotojų sveikatą: sudaryti sąlygas matuoti(s) darbuotojų(-ams) kūno temperatūrą tik atvykus į darbą. Darbuotojams, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), turi nedelsiant kreiptis konsultacijai į savo šeimos gydytoją.

Kaip skelbia VMVT, svarbu nepamiršti, kas stovyklų vykdymo vietoje turi būti sudarytos tinkamos sąlygos rankų higienai (praustuvėse tiekiamas šiltas ir šaltas vanduo, prie praustuvių patiekiama skysto muilo, vienkartiniai rankšluosčiai) bei sudaryta galimybė stovyklose dalyvaujančių asmenų ir darbuotojų rankų dezinfekcijai. Patalpos, kuriose vykdomos stovyklos veiklos turi būti vėdinamos. Dažnai liečiami paviršiai (ugdymo priemonės, durų rankenos, durų rėmai, stalų paviršiai, kėdžių atramos ir kt.) turi būti valomi ir dezinfekuojami pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas rekomendacijas patalpų valymui COVID-19 pandemijos metu.

Stovyklų organizatorius VMVT specialistai prašo laikytis visų būtinų reikalavimų, atsakingiau ir įdėmiau rūpintis visomis prevencinėmis priemonėmis, kad vaikai ir jų tėvai galėtų pasidžiaugti vasaros atostogų malonumais.

 

 

Nuotrauka
a
Švietimo ir informavimo kampanijos „Jokio skirtumo“ autorių nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Į Tauragę atkeliavo Neįgaliųjų reikalų departamento inicijuotos kampanijos „Jokio skirtumo“ simbolis – bendravimo suolelis. Jis ne tik gali prisitaikyti prie skirtingų žmonių poreikių, bet ir ragina miestiečius prisėdus pasikalbėti apie verslumą. Kaip sako iniciatyvos autoriai, jokio skirtumo su negalia ar be – gebėjimą imtis ekonominės veiklos gali turėti bet kuris iš mūsų.
Nuotrauka
raimos nuotrauka
Įkelta:
2021-10-10
Kiekvienais metais spalio 4 dieną minima Pasaulinė gyvūnų diena, skirta pagerbti visus pasaulio gyvūnus bei skatinti humanišką elgesį su jais. Augintiniais ne tik malonu rūpintis, jie ir patys teigiamai veikia savo šeimininkus. Tuo įsitikinęs Linas Grigalavičius, kuriam gyvūnai tapo ne tik viso gyvenimo meile, bet ir įkvėpė savam verslui.
Nuotrauka
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-10-09
​​​​​​​Gėlių salonas Šilalės gatvėje pavadintas „Gėlių baru“, tačiau neapsirikite – svaigaus gėrimo čia niekas neįpils. Užtat čia rasite daugybę nuostabių augalų ir juos puoselėjančią jo savininkę – 24-erių Samantą Venckutę. Visai kitos profesijos mokslus baigusi mergina, įkurdama gėlių saloną, tvirtina ieškojusi erdvės kūrybai, savęs realizacijai. Ir tai, panašu, jai labai neblogai sekasi – gėlių salonas išties išskirtinis, traukiantis akį neįprastais augalais ir jų kompozicijomis, širdžiai mielomis interjero detalėmis. O prie iškabos sudėti ryškiaspalviai moliūgai rėkte rėkia – čia dirba kūrybiškas, stereotipų nesupančiotas žmogus. 
Nuotrauka
raimos nuotrauka
Įkelta:
2021-10-02
Tauragėje duris atveria dar vienas restoranas – Gedimino ir J. Tumo-Vaižganto gatvių sankryžoje įsikūrė „Jazz Pizza & Grill“, prie kurio įkūrimo ranką pridėjo ir italas virtuvės šefas Gian Luca Demarco. Į iškilmingą restorano atidarymą tauragiškiai kviečiami šeštadienį, nuo 15 valandos.
Nuotrauka
sulčių spaudykla
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-27
Pasak sulčių spaudimu užsiimančių verslininkų, šiemet skubančių spausti sultis mažiau nei ankstesniais metais. Kalta sausra. Kai kurie nesitiki, jog iš anksti nukritusių obuolių sultys bus skanios, tad tokiu derliaus realizavimu nesirūpina. Nors, kita vertus, dar nėra pats sulčių spaudimo įkarštis – kai kurie obuoliai dar noksta ir eilės prie sulčių spaudyklų, tikėtina, dar nusidrieks. „Tauragės žinios“ pakalbino vienus populiariausių sulčių spaudėjų Tauragės rajone: „Du obuoliukus“ ir Kęsčių bendruomenės atstovą Remigijų Šiaudvytį.
Nuotrauka
verslo liudijimas
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2021-09-25
Trečiadienį savivaldybės taryba nustatė, kiek kitąmet teks mokėti už verslo liudijimus. Politikai pritarė, kad jie kainuotų tiek pat, kiek ir užpernai, prieš pandemiją. 
Nuotrauka
a
 Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-08-25
Prieš keletą metų viena prabangiausių uogų laikytų šilauogių šiemet, ko gero, paskanavo kiekvienas. Dėl karštos vasaros jų gausu, tad kainos nesikandžioja. O ką reiškia auginti šią iš Šiaurės Amerikos kilusią uogą mūsų šalyje? Prieš penkerius metus sodyboje įveistos uogos Eglės ir Mariaus Jankauskų šeimai derlių dovanoja trečius metus. Hektaro plote rinkti uogas įdarbinta ir šeima, ir kaimynai. 
Nuotrauka
Autovežis
Įkelta:
2021-08-17
Lietuvos statistikos departamentas pradeda skelbti, kokią dalį konkrečiose įmonėse sudaro nuo koronaviruso galimai imunizuoti darbuotojai. Pasiskiepijusių darbuotojų skaičiai įmonėse ir įstaigose labai įvairūs: tarp daugiausia pasiskiepijusių (ar persirgusių, besitestuojančių) darbuotojų) patenka medicinos, ugdymo įstaigos, vangiai skiepijasi tarptautiniais pervežimais užsiimančių įmonių darbuotojai. Tiesa, jų reikalaujama kas savaitę privalomai testuotis. Šiose įmonėse įtampos daugiausia.
Nuotrauka
a
Margaritos Rimkutės nuotrauka
Įkelta:
2021-08-14
„Fortūną“ daugelis tauragiškių prisimena kaip vietą, kurioje patyrė begalę gerų emocijų: čia virė sportinės aistros, skambėjo populiariausia muzika. Yra koncertavęs netgi Selas, o jis bet kur nekoncertuoja. Panašu, kad dabar garbingoje „Fortūnos“ istorijoje dedamas taškas – pastatas parduodamas.
Nuotrauka
Nuoma
Asociatyvi „Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-08-12
Vyriausybė trečiadienį pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pasiūlymui, kad smulkiesiems prekybininkams ir kitiems individualią veiklą vykdantiems verslininkams subsidijų forma būtų kompensuojamos ir su patalpų nuoma ir jų eksploatavimu susijusių išlaidos. Iki šiol tokią paramą galėjo gauti tik juridiniai asmenys.
Nuotrauka
Sąvartynas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-08-10
Su klimato kaita ir neigiamu žmogaus pėdsaku susijusios nelaimės visame pasaulyje linksniuojamos bene kasdien: Vokietijoje – žmonių gyvybes nusinešantys potvyniai, Sibire – liepsnojantys miškai. Gyventojų nuomone, kasdienybėje aplinkai ir klimatui labiausiai kenkia nerūšiuojamos šiukšlės ir plastikiniai maišeliai – rodo reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa.
Nuotrauka
„Senamiesčio apartamentai“
TAVA nuotrauka
Įkelta:
2021-08-08
​​​​​​​Prieš keletą metų Tauragės centre viešbutį „Senamiesčio apartamentai“ įkūręs žinomas krašto verslininkas Tadas Alijošius COVID-19 pandemiją, sustabdžiusią apgyvendinimo, turizmo ir pramogų verslus, vadina apmąstymo laikotarpiu. Jis teigia, kad vis daugiau žmonių atranda turizmą Lietuvos viduje, keliauja po šalį, o kadangi jo įkurtas viešbutis sulaukė nemenko pripažinimo, svečių netrūksta. Dėl to vyro galvoje verda planai plėstis. Jau nupirktos tam reikalingos patalpos.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-08-03
Prieš penkerius metus pirmąjį jūros gėrybių restoraną „Selfish Bistro“ su šeima Vilniuje, o vėliau ir Kaune atidaręs tauragiškis Renatas Vainius verslo plėsti nenustoja – įmonės „Polita“ vadovas džiaugiasi šiais metais Palangoje, Žvejų gatvėje, įkurtu restoranu.  Tarp norinčių pušų apsuptyje pasimėgauti jūros gėrybėmis susirenka ir nemažai tauragiškių – šiuos sostinėje jau 18 metų gyvenantis verslininkas stengiasi pakalbinti, o pasididžiavimas sparčiai modernėjančia gimtąja Taurage neblėsta. 
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-27
Ko reikia, kad dvi namų šeimininkės ryžtųsi imtis verslo? Drąsos, kruopštumo, noro užsidirbti ir  šiek tiek gyvenime patirto vargo. Būtent tuo pasižymi neseniai valymo paslaugas pradėjusios teikti Ieva ir Rūta, dirbančios „Jūsų namų fėja“ vardu. Kol vaikai darželyje, dvi mažamečių mamos pluša šveisdamos jų klientų kalkėmis apleistas vonios plyteles, riebalais aptukusias virykles ir už gautus pinigėlius svajoja įsigyti nuosavus namus savo šeimoms. O sekasi joms puikiai: pasirodo, valymo paslaugų verslo niša mūsų mieste – dar neužpildyta.
Nuotrauka
Simonos Valinčiūtės nuotrauka
Simonos Valinčiūtės nuotrauka
Įkelta:
2021-07-23
​​​​​​​Įsibėgėjus vasarai ir ypač užplūdus karščiams žmonės ėmė šluoti iš parduotuvių įvairias sezonines prekes – kepsnines, lauko baldus, paplūdimio skėčius, sūpynes, kepsnines. O populiariausios prekės, pasak prekybininkų, – baseinai ir ventiliatoriai, kurių neretai net pritrūkstama.
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-22
Ruošdamiesi vizitui pas kirpėją sukame galvas, kaip suderinti grožio pasaulyje vyraujančias tendencijas ir praktiškumą. Mados egzistuoja ne tik žmonių, bet ir gyvūnų pasaulyje. Kaip teigia dar šių metų pradžioje Tauragėje šuniukų kirpyklą „Grožio būda“ atidariusi dvidešimt penkerių Akvilė Peldžiūtė, keturkojai visuomet patraukia aplinkinių dėmesį, todėl svarbu rūpintis jų išvaizda.
Nuotrauka
freja
Įkelta:
2021-07-17
Bažnyčių gatvėje įsikūrusi parduotuvė „Frėja“ liepos mėnesį mini devynerių metų veiklos sukaktį. Parduotuvės vadovė Monika Candarienė džiaugiasi, jog metams bėgant grožio meistrių itin pamėgtą profesionalių grožio priemonių parduotuvę pamilo ir grožio industrijoje nedirbančios tauragiškės. Pasak jos, ieškančios priemonių plaukams, odai moterys „Frėją“ vertina dėl kokybiškų prekių už prieinamą kainą.
Nuotrauka
dyzelinas
Įkelta:
2021-07-17
Šią savaitę portalas „Delfi“ aprašė mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikimo metu aplinkos ministro Simono Gentvilo pasisakymą apie būtinybę šaliai atsisakyti dyzelinių automobilių. Pasak ministro, 2023 metais benzino ir dyzelino akcizai turėtų būti suvienodinti. Taip pat planuojama, kad taršesni dyzeliniai automobiliai galės būti nebeįleidžiami į miestų centrus.
Nuotrauka
statybos
Įkelta:
2021-07-12
Pramonės ir verslo atstovus vienijančios asociacijos skambina pavojaus varpais: užsakymų daugėja, darbo yra, bet dirbančiųjų po pandemijos prisikviesti nepavyksta. Verslo struktūros kalba, kad teks didinti darbo užmokestį. Dabartinėmis sąlygomis bedarbiai renkasi gyventi iš pašalpos ar subsidijų nei dirbti.
Nuotrauka
baidares
Įkelta:
2021-07-10
Šiemet vasara stovyklautojams ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjams nešykšti saulėtų dienų. Itin džiaugiasi ir baidarių nuomos paslaugas siūlantys verslininkai: beveik visi liepos ir rugpjūčio savaitgaliai jau rezervuoti. 
Nuotrauka
a
Įkelta:
2021-07-05
Nepaisant COVID-19 pandemijos iššūkių praėję metai buvo palyginti sėkmingi mažmeninės prekybos maisto produktais sektoriui – didesnė dalis įmonių sugebėjo auginti savo apyvartą, o pelningai dirbti pavyko 3 iš 4 sektoriaus įmonių. Panašios tendencijos fiksuotos tiek tarp didžiųjų sektoriaus žaidėjų, tiek tarp vidutinio dydžio, tiek ir tarp smulkiųjų prekybininkų, rodo Registrų centro atlikta mažmeninės prekybos maisto produktais sektoriaus įmonių pateiktų 2020 metų finansinių ataskaitų analizė.