Karina SĖRIKOVA
Privažiavus prie Grikšų namo, pasitiko atrakinti varteliai, o viduje – besišypsantys šeimininkai: paprasti, nuoširdūs, gyvenimu besidžiaugiantys Aukštupių ūkininkai. Savo daržovėmis – agurkais ir pomidorais visoje apskrityje ir net už jos ribų garsėjantys ūkininkai „Tauragės žinioms“ teigė, kad parduotuvėje perka tik duonos ir kavos.
Pagarsėjo agurkais
49-erių Laima ir 54-erių Vytautas Grikšai pagarsėję daugiausiai savo agurkais. Tauragėje sklinda kalbos, kad norint žiemai užsikonservuoti gardžių agurkų reikia važiuoti į Aukštupius pas Grikšus jų nusipirkti. Šiuo metu šeima augina 12 arų agurkų ir 8 arus pomidorų – tai pagrindinis šeimos verslas vasarą. Daržovių verslą Grikšai pradėjo maždaug prieš 21-erius metus. Kaip laikraščiui sakė Laima, į Aukštupius šilutiškių šeima atsikraustė, kai Vytautas gavo paskyrimą. Laima tuomet augino šeimos vyresnėlį.
– Tiesiog norėjom gyventi, reiškia, reikėjo dirbti. Pradėjome nuo dviejų arų. Tada tai atrodė labai daug. Vėliau įpratom. Visiems trims vaikams augant šeimoje, net 30 arų esam turėję. Kodėl agurkai? Nes tuo metu tai buvo pelninga, – pasakojo Laima.
Taip pat šeima turi pasisėję bulvių, kitų daržovių, laiko karvių – jų pieną separuoja į grietinę, gamina varškę, sūrį, augina kiaules, žąsis, kalakutus, antis, triušius, bites – visą savo produkciją ūkininkai realizuoja.
Kaime darbo daug
Pasak Grikšų, daržovėmis nuo pirmosios sėklos iki to momento, kai jos pasiekia prekystalį, rūpinasi tik jų šeima. Sėja, daigina šildomame šiltnamyje, persodina į didžiuosius šiltnamius, laisto, tręšia ir renka – viską savomis rankomis. Todėl dažnai ūkininkų diena prasideda penktą ryte, o baigiasi vėlai vakare.
– Atsikeliam penktą, net pusę penkių kartais. Vyras išvažiuoja į turgus, aš apeinu gyvulius. Vytas grįžta, einam laistyti, skinti daržovių. Sunku kaime, ypač dabar, kai visi trys vaikai užaugo, kas į darbus, kas į mokslus išėjo, – atviravo moteris.
Tręšia natūraliai
Grikšai tikina, kad jų daržovės tokios paklausios, nes tręštos tik mėšlu. Kadangi šeima laiko dešimtį karvių, turi daug mėšlo – juo ypač gausiai ir tręšiamos Grikšų daržovės.
– Vieną kartą paklausiau savo ištikimos klientės, kodėl visada perka pas mane, kai kiti net pigiau atiduoda. Ji papasakojo, kad padarė eksperimentą – davė kitų ūkininkų agurko savo kanarėlei ir ši nelesė, o mano agurkus visada lesa, – atskleidė Vytautas.
Dar viena skanių daržovių paslaptis – jos skinamos pavakariais, kad kuo ilgiau išliktų šviežios.
Dėl natūralaus skonio Grikšų agurkai pamėgti vaikus auginančių tėvų ir kitų išrankesnių, sveikata besirūpinančių klientų. Mažiausią susidomėjimą Grikšų daržovėmis, žinoma, rodo visada skubantis jaunimas.
– Mūsų klientai prašo ir kiaulę užauginti, nori paukščių, triušių. Dažnai atvažiuoja prieš didesnius pokylius, vestuves. Žmonės ieško, – tikino Laima.
Poilsis – šventas dalykas
Tačiau Laima užbėga įvykiams už akių:
– Negalvokit, kad mes nieko, išskyrus darbą, nematom.
Vienas per kitą sutuoktiniai pasakojo, kaip mėgsta nuvažiuoti į koncertus, krepšinio varžybas, prie jūros. Ir į užsienį kartais išsprunka, vaikams palikę prižiūrėti gyvulius. Šeima visada planuoja darbus taip, kad savaitgalį pavyktų kuo kokybiškiau pailsėti. Beje, Laimai vienas malonesnių poilsio būdų – „suleisti rankas“ į gėlyną – kaip ten bebūtų, žemė vis tiek traukia.