Tomas RAULINAVIČIUS
Keli kilometrai nuo Tauragės įsikūrusi kavinė-baras „Pelėda“ jau senokai savo klientams siūlo išskirtinių – žvėrienos patiekalų. Kas domisi, žino, kad elniena ar stirniena – itin aukštos maistinės vertės mėsa, dievinama gurmanų. Kol kas į šios kavinės virėjų rankas elniena atkeliauja iš supirkimo vietos, tačiau ateityje planuojama tiekti savą mėsą. Jau šiandien greta „Pelėdos“ ganosi nedidelė šių egzotiškų raguočių banda.
Mėsa vertinga, kaip ir lašišinių žuvų
Ramiai vasario sniegą kapstančių raguočių banda stebina. Lietuvoje nedaug ūkių, kuriuose būtų veisiami elniai ir danieliai. Pro kavinės-baro „Pelėda“ langą aiškiai matyti, kad juodi, rudi ir balti kanopiniai šioje vietoje – ne atsitiktiniai praeiviai.
Beveik prieš šešerius metus Alekso Skirmanto tėvas įsigijo keletą raguočių, kurie šiandien tapo kone 60 gyvūnų banda. Būryje dauguma stirnos dydžio vikrių, medžiotojams gerai pažįstamų danielių. Greta jų išdidžiai karaliauja gerokai stambesni Dovydo elniai. Laisvėje pastarųjų nesutiksi, Alekso ir Vilmos Skirmantų valdose jie prijaukinti ir prižiūrimi. Ateityje planuojama, kad šie raguočiai šeimininkams atneš apčiuopiamos naudos, mat kol kas verslu tai pavadinti sudėtinga. Galbūt investicija, kuri vis dar reikalauja plėtros.
Danielių banda plečiasi greitai, o štai elniai – kiek vangiau. Aleksas sako, kad kol kas parduoti raguočių nesistengia, tačiau vis dažniau galvoja apie tai. Susidomėjimas šiais gyvūnais auga: vieni nori įsigyti dėl estetinio vaizdo, kiti – auginti ir plėsti bandas. Iš kanopinių gyvūnų ši mėsa išsiskiria aukščiausia kaina, o maistine verte prilygsta lašišinėms žuvims.
Skonis lyg jautienos
Vilma Skirmantienė sako, kad „Pelėdą“ nuolat aplanko klientai, pasiilgę žvėrienos skonio. Patiekalai iš tokios mėsos laikomi itin sveikais.
– Skaičiuojama, kad stirnos maisto racione yra apie 150 rūšių augalų, tokioje mėsoje itin daug naudingų medžiagų, – pasakojo ne vieną patiekalą iš žvėrienos pagaminti mokanti medžiotojo Alekso žmona Vilma.
Elnieną reikia mokėti paruošti, stipriau pamarinuoti, nes ši mėsa kiek kietesnė ir sausesnė. Skoniu panaši į jautieną, turinti lauko kvapą, bet daug švelnesnį nei aviena.
– Avienos negaliu valgyti dėl specifinio kvapo, o štai iš elnienos ir kepsnys, ir troškinys, ir šašlykas bus nuostabaus skonio, – teigė Vilma.
Kai kurie ūkininkai, turintys elnių ar danielių bandas, parduoda šiuos augintinius dėl mėsos. 80 kilogramų gyvojo svorio danielius kainuoja apie 500 litų. Žvėriena brangi, jei kilogramas šernienos kainuoja apie 40 litų, elnienos kaina siekia 60 litų už kilogramą.
– Neseniai mačiau kainas viename prekybos tinkle. Kilogramas elnienos nugarinės kainavo 89 litus, – patikslino Aleksas, teigdamas, kad perkančiųjų tikrai yra.
Įsigyti skerdienos iš Skirmantų ūkio kol kas neįmanoma. Tam dar nepasiruošta, nors neaišku, ar apskritai bus tokia galimybė. Didžioji dalis žvėrienos, užaugintos Lietuvoje, iškeliauja į užsienį, kur itin vertinama.
Lūžta ragai
Pasak raguočių bandos savininkų, auginti šiuo gyvūnus nesunku. Vasarą jie minta žole, žiemą – šienu ir grūdais. Lyg vaikai saldainius elniai mėgsta kukurūzus ir obuolius.
Kiek baikštūs danieliai pašalinių arti neprisileidžia. O štai Dovydo elniai dažnai patys ateina pabendrauti. Vis dėlto tarp gyvūnų neretai įsiplieskia kovos, ypač rujos metu. Elniai ne kartą yra aplaužę vieni kitiems ragus, pasitaiko, kad užsispyrę patinai mirtinai sužaloja vienas kitą.
Baltrušaičiuose gyvenantys Skirmantai netoli namų augina dar vieną bandą. Kai tenka transportuoti elnius, Aleksas naudoja šautuvą su miego kapsule. Kitaip būtų per sudėtinga, šie augintiniai stiprūs ir gali pašokti itin aukštai.
Pašnekovai teigia, kad vis daugiau žmonių danielius ir elnius įsigyja kaip puošmeną savo sodybai. Verslininkai tikina, kad norintiems auginti šiuos gyvūnus gali parduoti ne tik pilką ar juodą, bet ir itin retai gimstantį baltą elniuką. Reikia tik gero voljero.
Tiesa, manantiems, kad žiemą šiuos nenuoramas lyg Laplandijos senis šaltis galės įkinkyti į roges, Aleksas pataria: nebandykite, jei norite išsaugoti sveikus kaulus – tikrai nepavyks.