Kas rytą elektriniu maišytuvu sutrintas braškes ponia Kristina Austynienė šiek tiek atskiedžia vandeniu su cukrumi. Anot pašnekovės, tai puiki energijos dozė, o svarbiausia – labai skanu. Jau dešimt metų braškes drauge su vyru Viktoru auginanti moteris, prasidėjus raudonųjų uogų sezonui, veža jas turgelį. Pirkėjų netrūksta, be kenksmingų priedų Norkaičiuose užaugintos braškės gardžios ir kvepiančios vasara.
Verslas reikalauja pastangų
Turgelyje šalia muzikos mokyklos braškes pardavinėjanti ponia Kristina giria savo užaugintas uogas. Prekyvietėje lietuviškų nedaug, tačiau jų skonis ir kvapas skiriasi.
– Mūsų uogos mažesnės, kuklesnės, bet kvapas ir skonis geresni. Natūraliai lauke užaugintos braškės saldesnės. Be to, skirtingai nei lenkiškos tiesiai iš laukų į turgelį jos patenka šviežios, – Tauragės krašte užaugintas braškes gyrė ponia Kristina.
Austynų šeima braškes augina dešimtmetį. Anksčiau padėdavo dukros, dabar sutuoktiniai darbuojasi be niekieno pagalbos. 40 arų braškių plotui reikia ypatingo dėmesio.
– Auginame pomidorus, agurkus, avietes, tačiau braškės reikalauja daugiausiai darbo. Bet tai pelningesnis verslas, didelių investicijų jam nereikia: daigų prisiruošiame patys, auginame jau patikrintas „Honey“, „Pegaso“, „Pandoros“ veislių braškes, – kalbėjo šiuo metu apie 60 kilogramų kvepiančių uogų per dieną priskinantys Austynai.
Piko metu priskintų uogų kiekis šoktels iki 100–150 kilogramų per parą. Anot pono Viktoro, jau kitą savaitę galima tikėtis, kad braškės gerokai atpigs.
Ankstyvąsias pakeis vėlyvosios
Prieš savaitę pradėtos skinti braškės tuo metu kainavo 10–12 litų už kilogramą. Antramečių braškių derlius šiemet geras. O jei lietaus netrūks, jis bus toks pat gausus, kaip ir pernai.
– Šiemet nenaudojome ir agroplėvelės, nusprendėme, kad neverta, ir braškės nenušalo. Didžiausią problemą kelia širšės, krankliai, braškes mėgstantys gandrai ir, žinoma, žmonės, – juokavo ponas Viktoras, pridurdamas, kad šiuo metu braškyno be priežiūros nepalieka.
Antrindama vyrui Kristina pridūrė, kad šiuo metu lauke praleidžia itin daug laiko. Grįžusi iš turgaus, moteris skuba skinti šviežių, ką tik prisirpusių uogų. Kartais į pagalbą ateina kaimo vaikai, giminaičiai.
– Norint auginti braškes, reikia netingėti dirbti. Liepos pirmąją dekadą ankstyvosios braškės baigsis, prasidės vėlyvosios. Kartu su jomis uogas sunokins ir avietynas, dar vėliau prinoks serbentai, – surikiuotus darbo planus atskleidė Kristina.
Braškės vilioja pirkėjus
Kur kas skanesnės ankstyvosios braškės puikiai tinka šaldymui ir uogienėms. Ne paslaptis, kad šiuo metu braškės į turgelį atvilioja vis daugiau pirkėjų. Kas pusę kilogramo, kas du ar net tris perka. Uogoms atpigus, šeimininkės šias raudonskruostes uogas suskubs pirkti dar didesniais kiekiais.
Austynams ne kartą perpardavinėtojai siūlė parduoti braškes pigiau. Lietuviškų Norkaičiuose užaugintų braškių teiraujasi ne vienas pirkėjas.
Pasiilgę vieni nusiperka paskanauti, kiti ankstyvąsias braškes trina su cukrumi. Ponia Kristina išduoda savo šeimos pamėgtą paprastą braškių kokteilio receptą, kuris puikiai atgaivina ir suteikia jėgų.
– Sutriname braškes trintuvu, užpilame vandens, šiek tiek pasaldiname cukrumi, štai, ir skanus, gaivus bei energijos suteikiantis kokteilis, – šypsojosi moteris.
Patarimai auginantiems braškes
K. Austynienė sako braškių uogienių neverdanti. Atvykusios dukros ir anūkas labiau mėgsta šaldymo kameroje laikomas uogas. Norintiems savo darželyje užsiauginti braškių ponai Austynai atskleidžia keletą patarimų, kuriais verta pasinaudoti.
Braškės nėra reiklus augalas, tačiau, anot Viktoro, jos mėgsta rūgštesnį dirvožemį. Tinka priemolis. Braškių šaknys išsidėsčiusios sekliai, todėl šie augalai jautrūs drėgmės trūkumui. Jeigu vegetacijos metu per mažai lyja, būtina jas laiku palaistyti, tuomet krūmeliai išaugins didesnį derlių.
Reikėtų nepamiršti, kad braškes reikia nuolat ravėti, kiek vėliau teks kirpti ūglius.
Antraisiais–trečiaisiais gyvavimo metais braškių derlius būna didžiausias, po ketvirtų rekomenduojama lauką suarti, leisti jam pailsėti ir sodinti naujus ūglius.
Braškes valgyti sveika. Uogos pasižymi dideliu antioksidaciniu poveikiu, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, tinka besilaikantiems dietos.