Daugelis žino, kur Tauragėje galima įsigyti vos iš krosnies ištrauktos dar šiltos duonos. Paberžių gatvėje, kur įsikūrusi UAB „Molupis ir Ko“, gaminama kone 125 rūšys įvairių iš miltų pagamintų produktų. Artėjančiam Europos krepšinio čempionatui įmonė jau sukūrė specialias sūrias lazdeles su sezamo sėklomis ir sūrius kamuoliukus, kuriais sirgaliai galės mėgautis prie alaus. Pagal pagaminamos produkcijos kiekį „Molupio“ kepykla šiandien užima 5–6 poziciją Lietuvoje.
Vietinio kapitalo bendrovė
„Molupio“ kepyklos istorija siekia beveik 20-metį. Įkurta 1992 metais, 1995 m. bendrovė pradėjo kepti daugeliui gerai žinomą „Vokišką“ ir Palangos duoną. Netoliese Molupio upelio įsikūrusi kepykla šiuo metu priklauso keletui Tauragės verslininkų. Bendrovės produkcija prekiaujama penkiolikoje šalies rajonų parduotuvių ir kitų prekybos vietų. Apie 40 procentų pagamintos produkcijos realizuojama per firmines „Molupio“ krautuvėles, 60 procentų – per kitus prekybininkus.
– Mūsų gaminiai, iškepti pagal specialią technologiją, tiekiami į ligonines. Sveikstantiems pacientams gaminama specialiai be priedų ir konservantų iškepta duona. Ši duona gaminama iš aukščiausios rūšies žaliavos. Nuo tokios nekyla rūgštis, ji tinka mažiems ir dideliems, – sakė bendrovės vykdantysis direktorius Jonas Lukošaitis.
Šiek tiek juodos duonos gaminių „Molupis“ eksportuoja į Švediją, Angliją, Lenkiją. Tačiau didžioji produkcijos dalis keliauja 100 km spinduliu aplink Tauragę. Logistikos sąnaudos didelės, todėl kol kas įmonės pardavimai orientuoti į vakarų Lietuvos, o ypač jos kaimiškuosius, regionus.
Duona – paprastam žmogui
Kodėl „Molupio“ duona ir kiti gaminiai tapo tokie mėgstami, nuspėti nesunku. Anot J. Lukošaičio, šiandien kepykla pagamina apie 18 tonų produkcijos per parą, asortimentas nuolat papildomas naujais gaminiais, sukuriamais bendrovės technologų. Duona kepama pagal senas lietuviškas tradicijas, naudojant kokybiškus raugus.
– Mūsų produkcija visada šviežia, o kepiniai skirti paprastam žmogui. Kas priprato prie „Molupio“, tas jį myli ir perka tik čia, – kalbėjo nuo įmonės įkūrimo joje dirbantis J. Lukošaitis.
Nors kepyklos gaminiai aukso medaliais nesipuikuoja, daugelis konkurentų pavydi „Molupiui“ šviesaus ir gardaus „Bajorų“ batono, populiariosios „Kazytės“, „Kazimiero“, „Martelės“ ar „Žvejo“ duonos. Ne paslaptis, kad pagaminti geram gaminiui reikia ne tik tinkamos receptūros, bet ir patyrusių specialistų, kurių per ilgus metus susibūrė nemažas būrys. Ypač gerų žodžių J. Lukošaitis negailėjo vyriausiajai technologei Daliai Čepauskienei, duonos brigadininkėms Reginai Kazlauskienei ir Virginijai Dirmantienei, kepėjams Audriui Šimeliui ir Gedui Laugaliui, konditerėms Gemai Girgždienei, Zitai Dapkienei, Vidai Chomičienei ir Giedrei Martinkienei, gamybos vadovei Danutei Naujokienei.
Kepykloje šiuo metu dirba apie 180 moterų ir vyrų, o su prekybininkais „Molupis ir Ko“ skaičiuoja apie 400 žmonių.
Pastarieji keletas metų „Molupiui“ buvo nelengvi. Augančios miltų, kuro ir maisto priedų kainos privertė susiveržti diržus.
– Tačiau atsiskaityti su darbuotojais niekad nevėlavome. Uždarbis mokamas du kartus per mėnesį, manau, kad kitąmet jis kils, nes kyla darbo našumas, auga pardavimai, – optimistiškai kalbėjo J. Lukošaitis.
Vykdantysis direktorius prisipažino, kad moderni įranga dar nedirba visu našumu. Išnaudotos 80 procentų gamybos galimybių.
Rankomis gaminti gardėsiai
Žinoma, kai kurių produktų automatinės mašinos dar nepagamina. Riestainiai, „smėlio juostos“, pyragai „Molupio“ cechuose gaminami rankomis. Per dieną iškepama šimtai kilogramų sausainių.
Specialiai Europos krepšinio čempionatui „Molupis“ sukūrė sūrias lazdeles ir kamuoliukus prie alaus.Šie produktai skirti sirgaliams, mėgstantiems lengvesnius alaus užkandžius.
Iš 125 rūšių gaminių kiekvienas atsirinks mėgstamiausią. Tik „Molupyje“ „Kazimiero“ duona kepama 2,9 kilogramo kepalais. Būtent dydis suteikia šiam produktui kitokią brandą, kitokį skonį. Pirkėjai šią duoną jau įvertino. „Kazimiero“ duona – vienas perkamiausių „Molupio“ produktų.