Išvydę neįgalųjį spardžiusius vyriškius aplinkiniai išsigando neįtikėtino žiaurumo
Įkelta:
2022-07-23
Nuotrauka
smurtas
Aprašymas

Asociatyvi nuotrauka

 

Už turto sugadinimą ir viešosios tvarkos pažeidimą anksčiau teistas I. C. kartu su už plėšimą ir vagystę anksčiau teistu O. L. išklausė dar vieną teismo nuosprendį. Šįkart vyriškiai pripažinti kaltais už tai, jog veikdami bendrininkų grupėje sumušė neįgalų, vežimėlyje sėdintį žmogų. Birželio 15-ąją Tauragės apylinkės teismo paskelbtu nuosprendžiu abu nuteistieji atsipirko lygtiniu laisvės atėmimu. 

Talžomo neįgaliojo niekas neužstojo

Įvykis, dėl kurio reikalų su teisėsauga ne kartą turėję vyrai vėl stojo prieš teismą, nutiko 2020 m. gruodžio 12-ąją, apie 15.30 val. 

Apklaustas teisme nukentėjusysis papasakojo, kad važiuodamas neįgaliojo vežimėliu, šalia ėjo jo draugas, susitiko priešpriešiais ateinančius I. C., O. L. ir  dar vieną vyrą – D. A. Kompanija ėmė priekaištauti, kad jis praėjusį vakarą neįsileido jų į namus. 

Nukentėjusysis tikino, kad O. L. akivaizdžiai buvo neblaivus ar apsvaigęs nuo „neaiškių“, galimai narkotinių, medžiagų, o D. A. – išgėręs. 

Po priekaištų lavinos, kaip teigė neįgaliojo vežimėlyje sėdėjęs vyras, I. C. netikėtai paėmė už jo vežimėlio rankenų ir išvertė jį ant žemės. Nukentėjusiajam nukrito korekciniai akiniai. 

Gulinčiam nukentėjusiajam O. L. kumščiu sudavė vieną kartą į kairę galvos pusę, o I. C. spyrė į dešinę galvos pusę. Rankomis dengdamasis galvą, nukentėjusysis pajuto dar tris spyrius iš skirtingų pusių į rankas. Tai jam sukėlė fizinį skausmą. Kaip teigė užpultasis, I. C. ir O. L. ant jo spjaudė, keikėsi. 

Nukentėjusysis pasakojo dėl tokių I. C. ir O. L. veiksmų viešoje vietoje jautęsis pažemintas, nes įvykį matė kiti žmonės. Šalia kaltinamųjų buvęs kitas vyras stovėjo šalia, bet jo nemušė. Į konfliktą nepanoro veltis ir šalia buvęs nukentėjusiojo draugas. Sustabdyti I. C. ir O. L. 

niekas nė nebandė. 

„Užteks, sodinkit jį atgal į vežimėlį, kol neatvažiavo policija“, – tokius žodžius, ištartus vieno jo skriaudėjų, prisiminė nukentėjusysis.

I. C. su O. L. neįgalųjį įkėlė atgal į vežimėlį, keldami suplėšė jo striukę. Be to, nukentėjusysis matė, kad O. L. tyčia mindžiodamas sulaužė jo 80 eurų vertės korekcinius akinius. 

Policijoje apklaustas nukentėjusiojo draugas sakė, kad užpuolimo nesustabdė, nes buvo išsigandęs, sutrikęs, bijojo būti sumuštas. Jis prisiminė ir tai, kad prie O. L. po užpuolimo buvo priėjęs dar vienas žmogus, kuris teiravosi, kas čia vyksta, tačiau užpuolikas esą atsakė, kad jis nesikištų į svetimus reikalus. 

Kartu su užpuolikų kompanija vaikštinėjęs D. A. sakė matęs, kaip jo draugai išmetė žmogų iš neįgaliojo vežimėlio, bet spyrių ir smūgių jau nestebėjęs, nes kalbėdamas telefonu vaikščiojo ir nesivėlė į tai, kas vyksta. 

Bendrąjį pagalbos centrą pasiekė net keli skambučiai dėl brutalaus užpuolimo. Kone tuo pačiu metu skubiuoju pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 paskambino vyras ir moteris, pranešę, kad talžomas neįgalus žmogus. Pranešėjai nurodė, kad užpultasis stipriai nukentėjo. Be to, viena pranešėja pareigūnus papildomai informavo, kad kaltininkai iš įvykio vietos pabėgo. Teisme vertinant pokalbio turinį prieita prie išvados, kad pranešėja yra itin pasipiktinusi, pasibaisėjusi  įvykiu, kurio metu nukentėjo neįgalus asmuo. Teismo vertinimu, vyriškiai ne tik smurtavo, bet ir sudrumstė viešąją tvarką, sukėlė išgąstį aplinkiniams. 

„Toks konflikto pobūdis, įžūlus elgesys su nukentėjusiuoju (dienos metu, ant kelio, prie daugiabučio namo), piktybiškas tyčiojimasis iš neįgalaus asmens, esančio bejėgiškoje būklėje, patvirtina, kad kaltinamieji suprato, jog taip bus sutrikdyta visuomenės rimtis ir tvarka, ir to norėjo, t. y. veikė tyčia“, – rašoma teisėjo Roberto Povilaičio pasirašytame nuosprendyje.

Apsimetė tapęs aklu? 

Kaltinamasis I. C. dėl jam pareikštų kaltinimų kaltu prisipažino tik iš dalies. Vyras sakė, kad jis vaikštinėdamas mieste sutiko savo seną draugą – nukentėjusįjį. Kaltinamasis jį užkalbino, nes, kaip sakė, prieš savaitę buvo gavęs nuo jo „į kaktą“ dėl keliamo triukšmo. I. C. teigė jautęsis įsižeidęs, todėl apimtas pykčio iš nugaros papurtė savo draugo vežimėlį ir šis nugriuvo ant  pėsčiųjų tako. I. C. sakė neturėjęs tikslo sumušti draugo ir tvirtino, kad galėjo necenzūriniais žodžiais išsikeikti, bet esą tikrai nespjaudė ir nespardė, smūgių kumščiais nesudavė. 

Kaltinamasis teisme pateikė tiesiog neįtikėtiną savo versiją – esą jis nė nematė, ką darė kartu su juo buvę O. L. ir D. A., nes esą jį pakalbino kažkoks vyras, be to, aplink buvo ir daugiau žmonių, kurie ir iškvietė policiją. Kaip nutiko, jog smurto nematė, nors jį stebėjo tiek į policiją skambinę, tiek vėliau apklausti liudininkai, vyriškis taip ir nesugebėjo paaiškinti. Byloje nėra duomenų, kad vyro regėjimas ar suvokimas prastas, tad šie jo žodžiai įvertinti itin kritiškai. Kadangi smurtinius veiksmus patvirtino tiek nukentėjusysis, tiek aplink buvę liudininkai, tiek pagalbos tarnyboms skambinę asmenys, I. C. duoti parodymai  įvertinti kaip pasirinkta gynybos pozicija siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Kita vertus, pats I. C. neneigė absoliučiai visų įvykio aplinkybių ir sakė prisipažįstąs dėl to, kad neįgalų draugą, negalintį apsiginti, išvertė iš vežimėlio. Kaltinamasis sakė tokį savo gėdingą poelgį vertinąs neigiamai ir smerkiąs save. Kaltinamasis pabrėžė, kad su nukentėjusiuoju susitaikė, dalį žalos atlygino sumokėdamas 300 eurų. 

Apsvaigęs prarado atmintį

O štai kaltinamasis O. L. teisme kaltinimų nesikratė ir prisipažino dėl visų jam inkriminuojamų veiksmų. Vyras sakė tą dieną vartojęs heroiną ir metadoną. Nė vienas iš kartu su juo vaikščiojusių asmenų nebuvo blaivus. Kodėl jie visi išėjo į miestą, vyras tikino nežinantis. Kaltinamasis patvirtino, kad eidami jie susitiko neįgalųjį, kuris buvo išverstas iš vežimėlio, bet kas vyko po to, vyriškis tikino „nelabai atsimenąs“, nes buvo stipriai apsvaigęs.

O. L. sakė neneigiantis, kad jis ir I. C. galėjo necenzūriniais žodžiais iškeikti, sumušti, apspardyti ir apspjaudyti nukentėjusįjį. 

Be to, O. L. sakė prisimenantis, kad jis sulaužė akinius.

Vyras sakė įvykio vietoje matęs tik vieną vyrą,  kuris piktinosi: „Kokias nesąmones čia darote...“. Kaltinamasis tikino savo nusikalstamus veiksmus vertinantis neigiamai, padarytą žalą atlyginsiantis po teismo sprendimo.

Įdomu tai, kad ikiteisminio tyrimo metu iš pradžių apklaustas ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų O. L. kaltu neprisipažino ir nurodė, kad nieko nedarė, jo įvykio vietoje iš viso nebuvo.

Turės atlyginti žalą

Nukentėjusysis teisme pareiškė civilinį ieškinį. Jis iš savo skriaudėjų prašė solidariai priteisti 85 eurus turtinės žalos už sulaužytus akinius, dingusią kepurę bei 515 eurus neturtinės žalos atlyginimo. Kaltinamieji I. C. ir O. L. ieškinį sutiko atlyginti visiškai. Teismas ieškinį tenkino visiškai.

Užpuolikams paskirtos vienerių metų laisvės atėmimo bausmės atidedant jas 1 metams ir 3 mėnesius, per šį laikotarpį įpareigojant dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje bei neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.
Nuotrauka
narkotikai
Įkelta:
2024-02-08
Policijos pareigūnai turėdami išankstinės informacijos, kad vyras, gimęs 1975 m., namuose, Tauragės r., Skaudvilės miestelyje, galimai laiko narkotines medžiagas, atliko patikrinimą.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-06
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. vasario 1 d. iki 4 d. vykdė prevencinę priemonę pėsčiųjų, dviračių vairuotojų kontrolei, kurios metu prioritetas matomumą gerinančių saugos priemonių (atšvaitų, ryškiaspalvių liemenių su šviesą atspindinčiais elementais ir kt.) naudojimas tamsiuoju paros metu.
Nuotrauka
narkotikai
Įkelta:
2024-02-06
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai 2024 m. vasario 3 d. pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 259 str. 2 d.