Po tragiškos avarijos – laisvės atėmimas dvejiems metams 
Įkelta:
2021-05-19
Nuotrauka
Teismas
Aprašymas

Asociatyvi Jono Valaičio nuotrauka

 

Tauragės apylinkės teismas balandžio 12-ąją priėmė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje buvo nagrinėjamos kraupaus eismo įvykio, per kurį žuvo pėsčioji, aplinkybės. Kaltinamajam skirtas laisvės atėmimas dvejiems metams, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. 

Partrenkė perėjoje 

Praėjusių metų spalio 9-osios vakaras pasibaigė tragedija. Dvejų metų vairavimo stažą turintis jaunas  kaltinamasis D. P., vairavęs tėvo automobilį, teisme pasakojo negalėjęs gerai matyti kelio – akino saulė. Jis teigė važiavęs 45–50 km/val. greičiu.

Vyras teigė atlenkęs apsauginį skydelį nuo saulės, bet po kelių sekundžių pajutęs smūgį į automobilio priekinį dešinį kampą. 

Liudytojas P. M. ikiteisminio tyrimo metu pasakojo važiuodamas pamatęs kairėje kelio pusėje per perėją norinčią eiti moterį, vedančią šuniuką, tad jis visiškai sustojo. Iš priekio, anot jo, jokių automobilių nebuvo, nesimatė ir atvažiuojančių automobilių. Tačiau tik moteriai pradėjus eiti perėja jis staiga išgirdo jos klyksmą ir pamatė, kad moteris kone skrenda ore. Kitas liudytojas atsiminė ir šuns cypimą. 

Tuo metu sustojęs ir išlipęs iš mašinos kaltinamasis pamatė, kad perėjoje partrenkė moterį. Nukentėjusioji gulėjo ant asfalto ties galiniu ratu. Nuo smūgio moteris buvo praradusi sąmonę. Vienas avariją mačiusiųjų tikrino patrenktosios pulsą, šis dar buvo jaučiamas.

Įvykį stebėję žmonės nesuprato, iš kur taip staiga atsirado moterį partrenkęs automobilis. Tyrimo metu paaiškėjo, kad mašina važiavo didesniu greičiu nei teismui sakė vairuotojas.

Medikai padėti nebegalėjo

Vienas liudytojas pasakojo matęs, kad po eismo įvykio prieš moterį partrenkusiam vairuotojui išlipant iš automobilio kažkas išlipo per keleivio dureles ir nubėgo.

Į įvykio vietą atvyko policijos pareigūnai ir greitoji medicinos pagalba, tačiau medikai padėti jau nebegalėjo – moters gyvybė buvo užgesusi. 

Ekspertai nustatė, kad žuvusiajai padaryti sunkūs sužalojimai kaklo, krūtinės ir pilvo srityje. Jos kraujyje nustatyta 2,24 prom. alkoholio koncentracija.

Po įvykio geria raminamuosius

Teismo posėdyje dalyvavę žuvusiosios pilnamečiai sūnūs sakė, kad jų santykiai su mama buvo labai artimi, dėl to jie labai išgyvena dėl netekties. Dėl mamos, teigė broliai, žūties buvo padaryta tiek turtinė, tiek moralinė žala. 

Po eismo įvykio praėjus 2–3 dienoms motiną partrenkęs vyras, teigė jie, visiems davė grynaisiais 1 tūkst. eurų bei labai atsiprašė.

Kaltinamasis teisme pasakojo, kad labai blogai jaučiasi dėl to, ką padarė, negali ramiai miegoti, įvykis sapnuojasi naktimis, dėl to geria raminančią arbatą ir lankosi pas psichologą. 

Kelių eismo taisyklės reikalauja, kad artėdamas prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos vairuotojas sulėtintų greitį arba sustotų prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja“, praleistų į bet kurią eismo juostą perėjoje įžengusį, žengiantį arba prie pat važiuojamosios dalies krašto stovintį ir laukiantį galimybės įžengti pėsčiąjį. „Kaltinamasis šios taisyklės nesilaikė, ją labai šiurkščiai pažeidė. Pažeidimo pasekmė – žmogaus žūtis“, – konstatavo Tauragės apylinkės teismo teisėjas Vaclovas Jurjonas.

Prašė nutraukti bylą pagal laidavimą

Kadangi padarė neatsargų nusikaltimą, anksčiau neteistas, dirba, teigiamai charakterizuojamas darbdavio, atlygino dalį žalos, vaikinas prašė atleisti jį nuo atsakomybės pagal laidavimą, laiduotoja paskiriant motiną.

„Įvertinant aplinkybę, kad kaltinamasis labai grubiai pažeidė Kelių eismo taisykles ir dėl šio pažeidimo įvyko avarija, kurios metu žuvo žmogus, laidavimo institutas negali būti taikomas. Nagrinėjimo metu nustatyta, kad kaltinamasis, gerai pažinodamas miestą, žinodamas, kad perėjos yra kas 50 m. važiavo gana dideliu greičiu nematydamas nei kelio, nei eismo dalyvių dėl stipriai švietusios saulės. Kad D. P. važiavo per dideliu greičiu, patvirtina liudytojai <...>. Kiti minėti liudytojai tiesiogiai netvirtino, kad D. P. važiavo per greitai, tačiau iš jų parodymų galima spręsti, kad važiuota labai greitai. Visi jie teigė, kad laukiant sustojus, kol moteris pereis gatvę, jokių iš priekio atvažiuojančių mašinų nebuvo. Moters šauksmas, šuns cypimas atsirado staiga, nė iš kur. Tai patvirtina, kad automobilis atvažiavo labai greitai. Šios aplinkybės rodo kaltinamojo labai neatsakingą elgesį. Dėl to D. P. skirtina bausmė, numatyta baudžiamajame įstatyme“, – konstatavo teisėjas V. Jurjonas.

Belangės išvengė

Tauragės apylinkės teismo nuosprendžiu D. P. buvo pripažintas kaltu dėl eismo taisyklių pažeidimo, kai dėl to žuvo žmogus, ir jam skirtas laisvės atėmimas 2 metams. Teismas nusprendė bausmės vykdymą atidėti 2 metams, įpareigojant per šį laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Tai reiškia, kad belangės moterį pražudęs vairuotojas išvengs, jeigu per bausmės vykdymo laiką nepadarys naujų nusikalstamų veikų. 

Nuteistasis taip pat įpareigotas 3 moters sūnums sumokėti po 600 eurų advokato pagalbos išlaidoms apmokėti. 

Koją pakišo velnio lašai

Balandžio 6-ąją Tauragės apylinkės teismas priėmė dar vieną nuosprendį kitoje baudžiamojoje byloje, kurioje anksčiau neteistas K. B. per eismo įvykį nesunkiai sutrikdė priešais važiavusio automobilio vairuotojo sveikatą, nukentėjo ir keleiviai.

Bylos duomenimis, praėjusių metų lapkričio 4-ąją, apie 19 val., vyras, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, viršydamas greitį,nesuvaldė automobilio ir išvažiavo į priešingą kelio pusę ir susidūrė su kitu automobiliu. K. B. aiškino tuo metu važiavęs apie 90 km/val. greičiu.

Kaktomušos metu priešais važiavusiam automobilio vairuotojui buvo sumuštas veidas, lūžo nosis, akiduobė, žandikaulis. Tuo metu kaltinamojo automobilis apvirto ir atsidūrė šalikelėje. Nukentėjo ir toje transporto priemonėje buvę keleiviai, tiesa, šiek tiek lengviau.

Atvykę policijos pareigūnai nustatė vairuotojui 2,6 prom. girtumą. Nukentėjusiesiems medikai suteikė pagalbą, o avarijos kaltininkas išvežtas į areštinę. 

Kaltinamasis teisme pasakojo, kad iš vakaro gėrė degtinės, alaus, bet nesijautė apsvaigęs. Kadangi jau buvo tamsus paros metas, vyras teigė prastai matęs. 

K. B. padėtį lengvino tai, kad su nukentėjusiaisiais jis susitaikė ir atlygino jiems patirtą žalą, tačiau teismas atsižvelgė į tai, kad vairuotojas jau anksčiau buvo baustas dėl vairavimo išgėrus. 

Tauragės apylinkės nuosprendžiu pripažino kaltu dėl avarijos, per kurią nukentėjo žmonių sveikata, ir paskyrė jam 3 tūkst. eurų baudą, kurią įpareigojo sumokėti apie 4 mėnesius. Jam uždrausta 3 metus vairuoti automobilį. 

 

 

Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotraukos
Įkelta:
prieš 20 valandų
Balandžio 15-21 dienomis, Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai keliuose vykdė sustiprintą leistino greičio kontrolę.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.