Šilumininkų sandorį siekiama anuliuoti
Įkelta:
2013-06-03
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės šilumos tinklų“ vadovas Vaclovas Karbauskis kaltinamas, kad „atiduoda duoklę“ partiečiams. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Opozicija įsitikinusi, kad biokurą Tauragės šilumininkai galėtų pirkti pigiau, jei jo tiekimo konkurse būtų dalyvavę daugiau dėl kainos konkuruojančių bendrovių. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Tauragės savivaldybės kontroliuojamai bendrovei „Tauragės šilumos tinklai“ vietos politikams pateikus 2012 metų veiklos ataskaitą du opozicijos nariai Darius Stankus ir Raimondas Matemaitis pareiškė – nors tauragiškiai vieni mažiausiai šalyje moka už šildymą, šilumos energija gyventojams gali būti dar pigesnė, tačiau, pasak jų, biokuro šilumininkai nesistengia nupirkti pigiau. „Tauragės šilumos tinklai“, kuriai vadovauja socialdemokratas Vaclovas Karbauskis, už daugiau nei 32 milijonus litų ketverius metus biokurą pirks iš bendrovės „Timbex“. Šios įmonės biokuro plėtros direktorius – V. Karbauskio partietis Egidijus Gaidamavičius. Teigiama, kad kiti galimi kuro tiekėjai apie milijoninį konkursą nežinojo, esą žinia apie jį slėpta tikslingai. Tauragės šilumininkų biokuro pirkimo „manevrais“ susidomėjo Seimas. Sandoris apskųstas Generalinei prokuratūrai.

Išsiaiškinti prašo Generalinės prokuratūros

Praėjusią savaitę po Tarybos posėdžio, kurio metu metines ataskaitas pateikė visos penkios savivaldybės kontroliuojamos įmonės, pokalbio su žurnalistais likę politikai viešai suabejojo, ar apie biokuro pirkimo konkursą buvo tinkamai paskelbta, kad jame dalyvautų kuo daugiau potencialių biokuro pardavėjų, konkuruojančių dėl kainos.

Dėl šio konkurso paskelbimo jau kreiptasi į Seimo narį Remigijų Šimašių. Seimūnas apie galimus pažeidimus pranešė Viešųjų pirkimų tarnybai, kartu su kolega Stasiu Šedbaru kreipėsi į Generalinę ir Klaipėdos prokuratūras.

Konkurse dalyvavo vienintelis tiekėjas

Kaip po Tarybos posėdžio žiniasklaidai išklojo opozicijos nariai Darius Stankus ir Raimondas Matemaitis, UAB „Tauragės šilumos tinklai“ vykdomame biokuro pirkimo konkurse dalyvavo vienintelis pardavėjas – UAB „Timbex“, su kuriuo ir buvo pasirašyta sutartis. Tarybos nariams kilo pagrįstas klausimas – kodėl neužtikrinta galimybė milijoniniame konkurse dalyvauti daugiau dalyvių, kurie būtų konkuravę dėl kainos. Pasak politikų, paprastai Lietuvoje panašaus pobūdžio konkursuose dalyvauja daugiau nei dešimt potencialių tiekėjų. Bendra „Tauragės šilumos tinklų“ vykdyto konkurso galutinė sutarties vertė – 32 667 435,77 Lt su PVM. Tokio biokuro kiekio Tauragei užteks ketveriems metams.

– Tai daroma tuo metu, kai svarstomas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo ruošiamasi pakeisti biokuro pirkimo tvarką įpareigojant jį pirkti per biržą, – sakė D. Stankus.

D. Stankus žurnalistams citavo prieš mėnesį Lietuvos Respublikos Prezidentės pasakytus žodžius: „Plečiantis biokuro naudojimui ir prieš pusmetį startavus biokuro biržai paaiškėjo, kad biokuro birža realiai neveikia, nes teisinė bazė nėra aiškiai reglamentuota. Tai leidžia ne visai sąžiningiems šilumos tiekėjams piktnaudžiauti biokuro pirkimais, vykdyti tuos pirkimus be jokių viešųjų pirkimų, nevaržomai pasirenkant biokuro tiekėją ir sugalvojant kokius tik nori reikalavimus biokuro kokybei ir kiekiams“.

Pasak politiko, Prezidentės teigimu, tokia netvarka palanki tik monopoliniam biokuro tiekėjui ir tęstis negali. Todėl energetikos ministrą ji ragina užtikrinti skaidrumą biokuro rinkoje, nedelsiant imtis priemonių, kurios sustabdytų biokuro kainų kilimą ir pažabotų monopolinio biokuro tiekėjo įsigalėjimą.

„Tauragės šilumos tinklų“ vadovas Vaclovas Karbauskis tvirtina, kad visos biokuro pirkimo konkurso procedūros buvo atliktos teisingai, tačiau D. Stankaus žiniomis potencialūs biokuro rinkos dalyviai tiekėjai negavo informacijos apie konkursą, nors yra užsiprenumeravę kiekvieną dieną siunčiamą „Valstybės žinių“ viešųjų pirkimų konkursų naujienų santrauką apie tai, kokie paskelbti nauji konkursai, kokiuose konkursuose paskelbti nugalėtojai, kokie konkursai baigti vykdyti. Anot D. Stankaus, aiškėja, kad potencialūs biokuro tiekėjai nedalyvavo konkurse, nes nežinojo, kad jis vyksta.

Tikisi, kad sutartis bus anuliuota

Vieni potencialių biokuro tiekėjų – UAB „Pusbroliai“ „Tauragės žinioms“ tvirtino negavę informacijos apie „Tauragės šilumos tinklų“ vykdytą konkursą, nors ši bendrovė likus maždaug savaitei iki konkurso paskelbimo kreipėsi į „Tauragės šilumos tinklus“ ir apie tai teiravosi. Anot „Pusbrolių“ direktoriaus Gintauto Juškos, „Tauragės šilumos tinklai“ nesiteikė informuoti, kad netrukus bus paskelbtas konkursas. O apie konkursą, kurio vertė – per 32 milijonus litų, pasak G. Juškos, buvo paskelbta paprastuose informaciniuose pranešimuose, „tarp pieštukų ir drožtukų pirkimų“.

– Specialiai tai buvo daroma. Siekta, kad kuo mažiau potencialių tiekėjų apie konkursą sužinotų. Visi mes laukėme to konkurso. Tokia didžiulė pirkimo vertė, o informacija centrinėje Viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje neskelbiama. Kiek žinau, dar viena biokuro bendrovė apie šį konkursą informavo Seimą, – „Tauragės žinioms“ sakė G. Juška.

Anot jo, vykdant šį konkursą buvo pažeistas viešasis interesas. Kiekvienam šilumos vartotojui aktualu, kad šilumininkai kurą pirktų kuo pigiau. „Pusbrolių“ vadovas tikisi, jog prokuratūra ir vartotojų teisių gynimo institucijos imsis veiksmų ginti viešąjį interesą ir sieks pripažinti negaliojančia, pasak jo, „paslapčia“ pasirašytą biokuro pirkimo sutartį.

UAB „Pusbroliai“ – viena biokuro sektorių įmonių, veikianti šešerius metus. Per tą laiką tik vieną kartą, pernai, bendrovei teko kreiptis į teismą ir apskųsti konkurso rezultatus.

Pažeidė konkurso paskelbimo taisykles?

Kita jau daugelį metų Žemaitijos regione savivaldybių įmonėms, gaminančioms šilumos energiją, gaminanti ir tiekianti kurą bendrovė nuolat dalyvauja viešuosiuose pirkimuose dėl biokuro tiekimo, stebi viešus skelbimus prenumeruodama „Valstybės žinių“ pranešimus. „Tauragės žinios“ susisiekė su šios bendrovės vadovais. Jie sutiko išsakyti savo poziciją, tačiau pageidavo likti nepaviešinti.

Biokurą tiekiančios bendrovės vienas vadovų sakė, kad buvo nemaloniai nustebęs, kai sužinojo apie jau pasibaigusį biokuro konkursą „Tauragės šilumos tinkluose“. Kodėl skelbimo apie pirkimą nebuvo tarp įmonės prenumeruojamų kategorijų, įmonė oficialiai užklausė Seimo leidyklos „Valstybės žinios“. „Valstybės žinių“ redakcija šios įmonės atstovams raštu paaiškino – taip atsitiko todėl, kad „Tauragės šilumos tinklai“ pažeidė konkurso paskelbimo taisykles.

„Valstybės žinios“ bendrovę informavo, kad UAB „Tauragės šilumos tinklai“ vadovaudamiesi Viešųjų pirkimų įstatymu ir valstybės įmonės Seimo leidyklos „Valstybės žinios“ direktoriaus įsakymu 2013 m. balandžio 11 dieną per „Valstybės žinių“ duomenų pateikimo portalą pateikė informaciją apie pradedamą pirkimą. Ši informacija buvo paskelbta balandžio 17 d. leidinyje „Informaciniai pranešimai“. Gegužės 14 dieną buvo gauta informacija apie nustatytą laimėtoją ir ketinimą sudaryti sutartį, o gegužės 15 dieną – informacija apie sudarytą sutartį, šie duomenys buvo paskelbti gegužės 17 dienos leidinyje „Informaciniai pranešimai“.

UAB „Tauragės šilumos tinklai“, atsiuntę informaciją apie pradedamą pirkimą, nepateikė Viešųjų pirkimų tarnybai skelbimo apie pirkimą, todėl šio skelbimo ir nebuvo tarp įmonių prenumeruojamų kategorijų. Leidykla nurodė, kad informacija apie šį pirkimą į prenumeratorių elektroninio pašto adresus nebuvo siunčiama, nes UAB „Tauragės šilumos tinklai“ nepateikė „Valstybės žinių“ redakcijai skelbimo pagal Įmonių, veikiančių energetikos srityje, energijos ar kuro, kurių reikia elektros ir šilumos energijai gaminti, pirkimų tvarką, patvirtintą LR Vyriausybės 2003 m. kovo 3 dienos nutarimu Nr. 277.

Žiniasklaidoje nepanorusi viešintis įmonė Seimo nario Remigijaus Šimašiaus prašė sustabdyti neleistinus perkančiosios organizacijos veiksmus, taip pat, kad būtų paskelbtas naujas tinkamai paviešintas biokuro konkursas, kuriame galės dalyvauti visi tiekėjai.

Atsakyti į klausimus padės prokuratūra?

Gavęs informaciją apie biokuro pirkimą Tauragėje Seimo narys Remigijus Šimašius jau kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą.

Pasak Seimo nario, jam abejonių kelia keli dalykai – ne tik Tauragėje, bet ir kitur ilgalaikiai pirkimai vykdomi prieš Vyriausybei ruošiantis keisti biokuro pirkimo tvarką įpareigojant jį pirkti per biokuro biržą. R. Šimašius stebisi, kad „Tauragės šilumos tinklų“ vadovas žiniasklaidai pasakė, jog sandoriai per biržą jam nepriimtini.

– Iš tam tikrų šaltinių žinau, kad konkursus nuolat laimi ta pati kompanija, kyla klausimas – ar jiems nėra užtikrintos privilegijuotos sąlygos? Mano žiniomis, į konkursus jie ateina paskutiniai ir pasiūlo keliais centais mažesnę kainą. Ar tik jie nesužino, kokias kainas siūlo kiti konkurso dalyviai? Kodėl kiti potencialūs konkurso dalyviai pražiopsojo pranešimą? Kodėl konkursą organizavusi įmonė nepasistengė, kad kuo daugiau potencialių pardavėjų sužinotų apie konkursą, o gal kaip tik pasistengė, kad kuo mažiau apie tai sužinotų? To ir prašau išsiaiškinti Generalinės prokuratūros, – savo abejones ir prielaidas išdėstė R. Šimašius.

„Ir patys nustebome“

„Tauragės žinių“ kalbintas „Tauragės šilumos tinklų“ vadovas Vaclovas Karbauskis tikina, kad pirkimo tvarka nebuvo pažeista, esą viskas buvo atlikta, kaip pridera.

– Kovo 15 dieną centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje turėjome paskelbti savo pirkimų planą. Šitą planą mes paskelbėme. Kovo 25 dieną UAB „Pusbroliai“ kreipėsi į mus siūlydami biokurą, tačiau atsakyti jiems nebegalėjome. Didelę rinką šalyje turinti bendrovė turėtų žinoti, kad prasidėjus konkurso procedūroms to daryti negalime, nes būsime ne taip suprasti. Balandžio 13 ar 14 dieną, tiksliai nepamenu, informaciją apie biokuro pirkimą išsiuntėme į „Valstybės žinias“. Apie pradėtą pirkimą „Valstybės žiniose“ buvo paskelbta balandžio 17 dieną. Apie konkursą buvome paskelbę ir savo įmonės tinklalapyje. Po skelbimo sulaukėme nemažai skambučių. Man paskambinusiems nurodžiau kreiptis skelbime nurodytu kontaktiniu telefonu. Tačiau ir patys nustebome, kai konkurse dalyvavo tik vienas tiekėjas. Tarėsi ar nesitarė, galima tik spėlioti. Biokuro tiekėjai patys turėjo sekti skelbimus, – „Tauragės žinioms“ dėstė V. Karbauskis.

„Tauragės šilumos tinklų“ direktorius „Tauragės žinioms“ sakė suprantąs, kodėl Tarybos nariams kyla klausimų, tačiau jis nesupranta, kodėl jie nesiklauso jo atsakymų.

Dabartinė atsiskaitymo forma geriausia?

Anot „Tauragės šilumos tinklų“ vadovo, tauragiškiai už šilumą nepermoka, esą priešingai – dėl atsikaitymo formos, kai mokama ne už biokuro kubinius metrus, kietmetrius ar tonas, o išgautos šilumos energijos kiekį (MWh), išlošiama kelis kartus. Pasak V. Karbauskio, tai tiekėjai tuo nepatenkinti. Jie priversti atvežti geros kokybės kurą – be priemaišų, atitinkamos drėgmės, gero kaloringumo. Esą dėl to, kad atvežamas geros kokybės biokuro mišinys, mažiau lėšų reikia katilų eksploatacijai, remontui.

Į klausimą, kodėl „Tauragės šilumos tinklų“ vadovui nepriimtinas biokuro pirkimas per biokuro biržą, juk viešai deklaruojama, kad taip kuro bus galima įsigyti pigiau, V. Karbauskis taip pat turėjo atsakymą – per biržą įmonės turės pirkti kubais ar kietmetriais, tuomet reiks matuoti, parvežti, pasverti, įkurti laboratoriją, naują brigadą o tai jau papildomos investicijos, kurios būtų įtrauktos į šilumos kainą. Be to, įmonei reiktų užsipirkti ir turėti rezervą 15-ai parų.

– Mano, kaip įmonės vadovo, priedermė, kad kuras būtų tiekiamas nenutrūkstamai ir garantuotai. Ir kokybiškas. Turiu dar pasakyti, kad sudarydami ilgalaikę kuro pirkimo sutartį esame numatę, kad kaina bus koreguojama pagal Generalinės urėdijos skelbiamą kainų vidurkį. Sutartyje numatyta formulė, kaip bus skaičiuojama biokuro kaina. Jei biokuras pigs, įmonė jį gaus pigiau. Šiluma ateinantį sezoną gyventojams turėtų atpigti apie 8 procentus, – tauragiškius ramina V. Karbauskis.

Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 7 valandas
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 13 valandų
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.