Atversta pirmoji galimai neteisėto praturtėjimo byla
Įkelta:
2013-03-05
Nuotrauka
Aprašymas
Šis Protusevičių šeimos namas įtarimų sukėlė Mokesčių inspekcijai. Google maps nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Į teismo posėdį dėl galimo neteisėto praturtėjimo iškviesti liudytojai vos tilpo salėje. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Nuo 2010 metų, kai neteisėtas praturtėjimas Prezidentei inicijavus Baudžiamojo kodekso pataisas imtas laikyti nusikaltimu, Tauragės rajono apylinkės teismą iš Klaipėdos apygardos prokuratūros pasiekė pirmoji tokio pobūdžio byla. Neteisėtu praturtėjimu kaltinama 64-erių tauragiškė Ieva Protusevičienė. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai Mokesčių inspekcijos akiratin pateko maždaug prieš šešerius metus A. Kundroto gatvėje išdygęs Protusevičių šeimos namas. Teismas aiškinasi, kuriai – jaunajai ar vyresniajai šeimos kartai priklauso šis pastatas ir iš kur buvo gautos lėšos jo statybai.

Pusė milijono litų nepagrįsta

Teismo posėdyje dalyvavęs Klaipėdos apygardos prokuroras Linas Kiaurakis skelbė, kad Ievai Protusevičienei priklausančio namo vertė – apie 574 tūkstančius litų, beveik už pusę milijono litų vertės turto nepagrįsta.

Kaltinamoji kaltės nepripažįsta ir su tokiu kaltinimu nesutinka. I. Protusevičienės advokatė teismo paprašė nustatyti, kokios buvo tikros sąnaudos statant namą.

Į teismo posėdį atvyko vienuolika liudytojų – Protusevičių giminaičių, taip pat su sklypo įsigijimu ir namo įrengimu susijusių asmenų. Dar keturi liudytojai bus priversti atvykti ir apklausti į kitą teismo posėdį.

Skolino be palūkanų

Tauragiškė Ieva Protusevičienė su vyru gyvena Laisvės gatvėje, nuosavame name. Netoli šio namo, A. Kundroto gatvėje, stovi kitas šios šeimos namas. Į teismo posėdį atvykęs Vidmantas Protusevičius ir jo žmona tikino, kad namas nėra jų nuosavybė. Esą V. Protusevičiaus tėvai turėdami namą Laisvės gatvėje antrąjį taip pat pasistatė sau, vieną jų žadėję vėliau parduoti.

Ieva Protusevičienė įrodinėjo, kad pinigus jai skolino giminaičiai, o pastarieji tai patvirtino teisėsaugininkams. Kai kurie giminės Protusevičiams dideles pinigines sumas, pavyzdžiui, du kartus po 50 tūkstančių litų, uždirbtų užsienyje, teigė skolinę be jokių skolos raštelių ir be palūkanų – nes jie giminaičiai, o kaip kitaip. Kai kurie liudytojai teismui porino, kad dalį skolos Protusevičiai jau grąžino, kai kurie teigė, kad skolininkai grąžino visą skolą. Buvo ir tokių, kuriems skola negrąžinta.

Baudžiamasis kodeksas numato ketverių metų nelaisvę

Išklausius liudytojų parodymus teismui pasirodė, kad giminaičiai skolindami nemenkas pinigų sumas buvo nesmalsūs – prieš skolindami nesigilino, kam Protusevičiams reikalingi pinigai – namo statybai ar jo įrengimui. 200 tūkstančių litų su rašytiniu rašteliu I. Protusevičienei paskolinusiam 61-erių metų giminaičiui apklausos metu teismo salės pirmajame suole sėdėjusi kaltinamoji pašnibždomis priminė, kad jo skolintus pinigus panaudojo ankstesnėms skoloms grąžinti.

Beveik visi liudytojai įrodinėjo, kad namą statėsi ir sandėrius vykdė Ieva Protusevičienė su vyru. Kiek kitaip liudijo vienos įmonės atstovas, kuriam liko nesumokėta 150 litų už vėdinimo sistemos projektą. Pasak verslininko, apie 2005–2006 metus tėvų vardu sutartį su šia įmone sudarė jų sūnus Vidmantas Protusevičius.

Kitas teismo posėdis vyks balandį. Bus apklausti į šį teismo posėdį neatvykę liudytojai.

Ieva Protusevičienė kalbėti su „Tauragės žiniomis“ atsisakė. Jos sūnus Vidmantas Protusevičius išsakyti savo pozicijos taip pat nepanoro, tačiau greta buvęs jų giminaitis neištvėrė: esą teisėsaugininkai tokiais tyrimais traumuoja žmones, iš nekaltų nori padaryti kaltus.

LR baudžiamasis kodeksas už neteisėtą praturtėjimą, jei turtas didesnės vertės negu 500 MGL (65 tūkstančiai litų), numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Praturtėjimu įtarti penki asmenys

Šiai neteisėtai veiklai nustatyti penkiose didžiausių apskričių valstybinėse mokesčių inspekcijose įkurti kompetencijų centrai, kuriuose galimus neteisėtų praturtėjimų atvejus tiria kvalifikuočiausių specialistų darbo grupės. Iki kompetencijos centrų didžiosiose apskrityse įkūrimo, tai yra 2011 metų spalio, Tauragės mokesčių inspektoriai Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai dėl galimai neteisėto praturtėjimo perdavė informaciją apie tris asmenis. Po 2011 metų spalio, kai buvo įkurti kompetencijų centrai, Klaipėdos mokesčių inspekcijos specialistai šiai institucijai perdavė informaciją apie du Tauragės apskrities asmenis, kurių turtas galimai neatitinka gautų ir mokesčių įstatymų nustatyta tvarka apmokestintų pajamų.

Neteisėtus praturtėjimus tiria keturios institucijos

Pasak Tauragės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės Laimutės Mačernienės, gyventojų vengimas deklaruoti visas gaunamas pajamas ir mokėti mokesčius – viena reikšmingų grėsmių, lemiančių valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamų surinkimą. Šiuo metu galiojančios įstatymų nuostatos užtraukia baudžiamąją atsakomybę asmeniui, kuris turėjo nuosavybės teise didesnės negu 500 MGL (65 tūkst. Lt) vertės turtą, žinodamas arba turėdamas ir galėdamas žinoti, kad tas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis.

Mokesčių mokėtojų kontrolės veiksmų metu pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos turimus trečiųjų šaltinių duomenis, tikrinamojo asmens pateiktus dokumentus, priešpriešinių tikrinimų metu surinktą informaciją vertinama, ar asmens įsigytas turtas ir patirtos išlaidos pagrįstos teisėtais pajamų šaltiniais. Atliekamų mokesčių mokėtojų kontrolės metu nustačius, kad asmens turtas neatitinka jo gautų ir mokesčių įstatymų nustatyta tvarka apmokestintų pajamų ir šis skirtumas viršija 500 MGL, surinkta informacija perduodama ikiteisminio tyrimo įstaigoms, dažniausiai Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Mokesčių inspekcija nustatydama galimą neteisėtą praturtėjimą bendradarbiauja ir su Policijos departamentu bei prokuratūra.

Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 valanda
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 6 valandas
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.