Gyvenimas su stoma nesudėtingas, bet be jos – geriau
Įkelta:
2021-07-23
Nuotrauka
siauliu
Nuotraukos autorius:
Zitos KATKIENĖS nuotr.
Aprašymas

Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos skyriaus pilvo chirurgas Mindaugas Šatkauskas sako, kad kiek pasaulyje egzistuoja chirurgija, tiek ir yra stomos, tik priežiūra keitėsi.

,
Nuotrauka
siauliu
Nuotraukos autorius:
Zitos KATKIENĖS nuotr.
Aprašymas

Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos klinikos ir Chirurgijos skyriaus vadovo pareigas laikinai einantis pilvo chirurgas Rolandas Burkauskas pastebi, kad tik pradžioje pacientas patiria psichologinį diskomfortą, baimę, neviltį, bet vėliau žmogus įpranta ir jaučiasi gerai. (...138)

,
Nuotrauka
siauliu
Nuotraukos autorius:
Zitos KATKIENĖS nuotr.
Aprašymas

Kelmės rajono gyventojas Jonas Labinas, aštuonis mėnesius gyvenęs su stoma, pritarė gydytojų sprendimui uždaryti stomą ir džiaugiasi, kad galės gyventi visavertį gyvenimą.

Dažniausios priežastys, dėl kurių žarnyną operuojantys chirurgai išveda stomą -  onkologinės storosios žarnos ligos. Tačiau priežasčių joms atlikti gali būti ir daugiau. Šiauliuose yra visos priemonės, dirba profesionalūs medikai, pasirengę operuoti ligonius taip pat, kaip ir visose pasaulio bei šalies klinikose, teikiančiose šias paslaugas. Gydytojui stomos uždarymas – antra rimta operacija, kartais net rimtesnė už pirmąją, kurios metu buvo išspręsta ūmiai kilusi sveikatos problema. Kartais po operacijos išvesta stoma lieka visam gyvenimui, bet daugeliui pacientų ji gali būti uždaroma ir likusį gyvenimą žmogus gyvena įprastai.  Žmogui tenka išmokti gyventi iš naujo ir jis įsitikina, kad gyvenimas su stoma ne toks ir sudėtingas. Bet jei pacientui yra galimybė rinktis, stomos dažniausiai atsisakoma, nes be jos gyventi daug geriau.  Taip nusprendė ir 83-ejų metų pacientas, aštuonis mėnesius gyvenęs su stoma.

Susitaikyti buvo sunku

Praėjusių metu lapkričio 24-oji Kelmės rajono gyventojui Jonui Labinui nepamirštama – jam buvo atlikta žarnyno operacija ir išvesta stoma. Operacijos priežastis daugeliui žmonių neįtikėtina, tik gydytojams – įprasta. Jonui buvo užkietėję viduriai, tad ir teko pašalinti dalį žarnos.

Didžiausias stresas Jonui buvo ne tai, kad atlikta operacija, bet tai, kad po jos buvo išvesta stoma – specialus maišelis-rinktuvas, į kurį teka žarnų turinys.

83-ejų metų vyrui, nubudusiam po operacijos, buvo sunkus susitaikyti su šia žinia. Dar blogiau jautėsi, grįžęs namo. Nusiminti neleido drauge gyvenanti dukra ir žmona, abi padėjo tvarkytis su stoma. Atvyko ir ligoninės medicinos darbuotoja, pasirengusi pacientų ir jų artimųjų mokymui gyventi su stoma, bei padėjo mokytis stomos priežiūros. Vyrui pagalbos ilgai ir nereikėjo, netrukus pats išmoko pasikeisti maišelį ir gyvenimas su stoma pamažu tapo įprastas.

„Aš visus darbus kieme dirbau, net žolę žoliapjove pjoviau“, - pasakoja Jonas.

Praėjus aštuoniems mėnesiams J. Labinas išgirdo džiugią žinią – žarnynas veikia puikiai, viduriai nekietėja, pagrindinė liga neatsinaujino tad stomą galima uždaryti. Ir jis sutiko, nes likusį gyvenimą nori gyventi įprastai.

„Liepos pirmąją buvo atjungta stoma, bet dar esu ligoninėje, dar nieko nevalgiau. Bandžiau gerti sultinio, bet truputį supykino“, - pasakoja pacientas, pasiryžęs įveikti visus sunkumus ir grįžti į visavertį gyvenimą.

Laikinos stomos uždaromos

Atliekant žarnyno operaciją, žarnyno turinio įprastinis kelias gali būti pakeistas. Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos klinikos ir Chirurgijos skyriaus vadovo pareigas laikinai einantis pilvo chirurgas Rolandas Burkauskas sako, kad operacijos metu žarna gali būti privesta prie pilvo paviršiaus tam, kad būtų suformuota stoma (anga), per kurią visas žarnyno turinys ir oras iš organizmo pasišalins per stomą.

Stomos gali būti ir laikinos, kurios po 2-3 mėnesių, atstačius žarnyno vientisumą,  gali būti nuimamos. Apsauginės stomos naudojamos, kai atliekamos storosios žarnos vėžio operacijos. Jos formuojamos, jei operuojantis chirurgas mato, kad yra didelė rizika ir žarnų jungtis gali nesugyti. Tokiu atveju išvedama laikina apsauginė plonosios žarnos stoma, kuri, sugijus pagrindiniam žarnos  sujungimui storojoje žarnoje, maždaug po dviejų mėnesių, uždaroma.

Pasak R. Burkausko, laikinų stomų dažniausios priežastys – vėžys, žarnų nepraeinamumas, pilvaplėvės uždegimas, divertikuliozė su divertikulitu bei kitokie žarnų prakiurimai ar pažeidimai. Todėl kartais yra didžiulė rizika ir, pašalinus pažeistą žarnos dalį, tos pačios operacijos metu nėra saugu žarną vėl sujungti. Todėl tenka išvesti laikiną stomą, kurią dažniausiai vėliau galima uždaryti. Bet gali būti, kad žmogus lieka su stoma ir visą gyvenimą.

Kai operuojamas pacientas, kuriam daug gretutinės patologijos, chirurgas pirmiausia stengiasi išgelbėti jo gyvybę ir mažiau tuo rizikuoti. Todėl vėliau, jei pacientas turi daug gretutinių ligų ir yra didelė rizika gyvybei, stoma nebeuždaroma.  

„Dėl bendros būklės žmogus operacijos gali neatlaikyti. O kai žmogus turi sveikatos problemų, gyja sunkiau ir rizikuoti negalima.  Stoma paliekama visam gyvenimui. Džiaugiamės tuo, kad po operacijos žmogus išgyvena“, - sako R. Burkauskas ir džiaugiasi paciento J. Labino sėkme.

Stoma visam gyvenimui – ne tragedija

Pastovios stomos dažniausiai atliekamos, kai diagnozuojama tiesiosios žarnos onkologinė liga. Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos skyriaus pilvo chirurgas Mindaugas Šatkauskas sako, kad priimamas šis sprendimas, kai nebelieka pakankamo galo žarnos, kurią būtų galima sujungti. Tokiu atveju yra išvedama pastovi stoma, su kuria tenka gyventi visą likusį gyvenimą.

Pasak chirurgo, šis sprendimas priimamas ir išplitusio žarnyno vėžio atveju, kai žmogaus bendra sveikatos būklė neleidžia atlikti pakartotinos operacijos ir atstatyti žarnų vientisumą.

Kiek pasaulyje egzistuoja chirurgija, tiek ir yra stomos. Tik priežiūra jų labai pasikeitė. Pasak M. Šatkausko, anksčiau, sovietmečiu, nebuvo vienkartinių priežiūros priemonių, tad reikėdavo išmatų rinktuvams pritaikyti paprastus maišelius, kuriuos žmonės klijuodavo pleistrais. Vieni prisitaikydavo prie gyvenimo su stoma, kitiems taip ir nepavykdavo.

Šiuolaikinės priemonės tikrai kokybiškos – nepraleidžia nei kvapo, plokštelės padengtos labai gerais klijais, kurie patikimai prilimpa prie odos. Maišelių, kurie kompensuojami ligonių kasų, taupyti nereikia, jų skiriama pakankamai. Maišeliai ir visos priemonės yra vienkartiniai,“ – sako R. Burkauskas.

Dabartinės priemonės leidžia gyventi švariai, saugiai. Kiekvienas gali išbandyti keleto rūšių rinktuvus. Tai gali būti vienos arba dviejų dalių rinktuvai. Plokštelės jungtis žiedinė arba lipni. Maišeliai užsegami lanksčiais lipdukais arba spaustuku. Maišeliai taip pat yra įvairių dydžių, žiedą gali išsikirpti, kokio žmogui reikia – viskas pritaikoma individualiai. Apsispręsti pasirinkti reikiamą ir labiausiai žmogui tinkančią stomą padeda stomos priežiūros specialistai ir gydytojai.

Medikai pastebi, kad vieni  anksčiau, kiti vėliau, bet visi pacientai prisitaiko jam tinkančią stomą ir sėkmingai su ja gyvena. Pavyzdžiui, jei stoma išvedama dėl išmatų nelaikymo, kuris atsiranda dėl amžiaus, dėl dubens raumenų silpnumo, dėl švitinimo, ligų, arti išangės operuojant auglį, kokybiškiau gyventi su stoma, negu nelaikyti išmatų ir nuolat dėvėti sauskelnes.

Stomos priežiūra nesudėtinga

Jei taip nutinka, kad bus išvedama stoma, chirurgai pataria neišsigąsti. Į namus pacientai išleidžiami, kai jau žaizdos būna sugiję, tad žaizdos priežiūros jau nereikia. Laikinas skyriaus vadovas R. Burkauskas pataria išmokti gyventi su stoma: išmokti prisižiūrėti, naudoti specialias priemones. Ir tai nėra sudėtinga, nes dar būdamas skyriuje po operacijos ir pirmo perrišimo, pacientas mokomas kaip reikia  elgtis su stoma. Yra slaugytojos, kurios ir prižiūri tuos pacientus, moko stomos priežiūros ir lankytojus, atvykstančius lankyti artimųjų.  

Kartais stomos priežiūros specialistė važiuoja į namus ir apmoko namiškius. Ši darbuotoja, pasirengusi pacientų ir jų artimųjų mokymui gyventi su stoma. Jei pacientas po operacijos  vyksta į reabilitaciją, ten jie taip pat būna prižiūrimi specialistų ir įtvirtina žinias bei įgūdžius.

„ Kaip žmogui reikia kasdien prisižiūrėti tualetą, taip ir čia - kasdien reikia prisižiūrėti stomą“, - sako R. Burkauskas.

Stoma netrukdo nei maudytis, galima maudytis net atvirame vandens telkinyje. Stoma gali būti išvesta ir vaikams, tik prireikia to labai retai. Būna, kad ir jauni serga žarnyno ligomis, nors jauniems dažniau išvesti stomą tenka po traumų, kurių metu pažeidžiamas žarnynas. Jiems dažniausiai taikomos laikinos stomos. Su amžiumi daugėja patologijų, kurioms esant prireikia stomos.

Pradžioje tik būna psichologinis diskomfortas, baimė, neviltis. Bet vėliau įpranta ir pacientai jaučiasi gerai. Yra ligonių, kurie pradžioje jautėsi labai blogai, buvo išsigandę, bet vėliau apsiprato. Ir net kai gydytojas pasiūlo uždaryti stomą, pacientai patys nusprendžia nerizikuoti, nes ir taip gerai. Chirurgas M. Šatkauskas prisiminė pacientą,  kuris yra ūkininkas, sunkiai dirbantis žmogus, ir jau penkiolika metų sėkmingai gyvena su stoma.

Medikai pastebi, kad žmonių sveikatos būklė paskutiniu metu yra pagerėjusi, pailgėjęs gyvenimo amžius, o visos ligos koreguojamos ir gydomos šiuolaikiškai. Anksčiau 60 metų žmogui, susirgusiam žarnyno vėžiu, nebuvo pasirinkimo – tik stoma. Dabar ir 80, ir 90 metų žmogui, jei tik būklė leidžia, stoma gali būti net ir  uždaroma, kaip ir šios sėkmės istorijos atveju.

Užs. Nr. 56

Nuotrauka
sveikata
Įkelta:
2024-02-15
Siekdama užtikrinti pakankamą gyventojų apsaugą nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų bei valdyti šių ligų plitimą visuomenėje, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino Nacionalinę imunoprofilaktikos programą 2024–2028 metams.
Nuotrauka
gydytojai
Įkelta:
2024-02-07
Siuntimą pas gydytoją specialistą jau gali išrašyti ne tik šeimos gydytojai, bet ir slaugytojai bei akušeriai. Slaugytojas konsultuodamas pacientą taip pat gali išrašyti vaistus, skirtus lėtinėms ligoms gydyti.
Nuotrauka
nebenoriu
Įkelta:
2024-02-06
„Eurostat“ duomenimis, kasmet depresija Lietuvoje diagnozuojama daugiau nei pusei šimto tūkstančių gyventojų. VšĮ „Skirtingos spalvos“ 3 metus iš eilės kviečia prisidėti prie depresijai gydyti skirto fondo #nebeNORIUGYVENTI ir taip padėti tiems, kurie dėl finansinių priežasčių negali eiti sveikimo keliu. Fondo organizatoriai bendradarbiaudami su Depresijos įveikimo centru siūlo specialią dešimties savaičių savigalbos programą su klinikine psichologe Aušra Mockuviene.
Nuotrauka
seni
Įkelta:
2024-01-10
Šlapimo nelaikymas Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, deja, vis dar tebelaikomas „gėdinga“ tema, kuria kalbėti lyg ir nepatogu. Apklausus šios problemos kamuojamus asmenis, nustatyta, kad tik penktadalis jų apie tai pasisako savo gydytojui. Kiti geriausiu atveju pamini lyg tarp kitko. Šlapimo nelaiko apie 10 proc. žmonių – vadinasi, Lietuvoje su šia problema susiduria apie 350 000 žmonių, ir ne tik vyresnio amžiaus. Oficialios statistikos duomenimis, manoma, kad išties jų yra daugiau.
Nuotrauka
skausmas
Įkelta:
2023-11-23
Sezoniškumas pastebimas ne tik mados pasaulyje – kiekvienam metų laikui būdingos ir skirtingos patiriamos kūno traumos. Rudenį jų dažniausiai neišvengiame dirbdami soduose ar daržuose, žiemą koją pakiša slidūs keliai, pavasarį, dar apsnūdę po žiemos, išriedėję į gatves, tinkamai neįvertiname savo fizinės formos. O štai vasara pažeria visą puokštę traumų – jų skaičius išauga kone dvigubai.
Nuotrauka
sveikata
Freepik.com nuotrauka
Įkelta:
2023-11-17
Neretai sulaukusius pensinio amžiaus žmones kamuoja vis didesnis vienišumo jausmas. Remiantis Vilniaus universiteto tyrimo duomenimis, keturi iš penkių senjorų neturi nė vieno sau svarbaus asmens, išskyrus giminaičius. Specialistų teigimu, sportas, savanoriavimas ar dalyvavimas kitose veiklose padėtų save realizuoti, atrasti naują bendruomenę ir sužadinti didesnį pasitenkinimą gyvenimu.  Nors turint negalią senjorams atsiranda dar daugiau trukdžių būti aktyviems, Kauno miesto socialinių paslaugų centro (KSPC) Socialinių paslaugų bendruomenės skyriaus vedėja socialiniams reikalams Evelina Gvergždienė teigė, kad vis daugiau neįgaliųjų senjorų pradeda domėtis teikiama fizinės ir psichosocialinės būklės gerinimo pagalba. 
Nuotrauka
vaikų klinika
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-11-15
Klinika „Medicum centrum“ jau septynerius metus įgyvendina vaikų ankstyvosios raidos reabilitacijos programą. Remiantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu sukurta tvarka ir suburta visa specialistų komanda, kuri teikia pagalbą vaikams iki 7 metų. Siekiant teikti šias paslaugas dar patogiau ir efektyviau atidaryta Vaikų ligų klinika. Ji įkurta Spaustuvės gatvėje, pastate, kuriame anksčiau veikė klinika „In medica“. Kol kas, pasak klinikos vadovo Arūno Jancevičiaus, ji specializuojasi teikti paslaugas autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams.  
Nuotrauka
kraujotaka
Freepik.com nuotrauka 
Įkelta:
2023-11-10
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad net 80 proc. visų širdies priepuolių ir insultų galima išvengti. Svarbiausia žinoti, dėl ko didėja kraujotakos sistemos sutrikimų rizika, kad galėtumėte suvaldyti tai, kas jūsų valioje.  Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė prof. Olivija Dobilienė informuoja, kaip kontroliuoti pagrindinius rizikos veiksnius, kada būtina kreiptis į specialistus ir kuo gali pagelbėti šiuolaikinės technologijos.   
Nuotrauka
sveikata
Adobe Stock nuotrauka
Įkelta:
2023-10-30
Remiantis 2020 metų duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) bent kartą neteisėtų psichotropinių medžiagų yra vartoję maždaug 29 proc. suaugusiųjų – 83,4 mln. 15–64 m. amžiaus asmenų. Nepaisant to, jog viešojoje erdvėje nuolat kalbama apie narkotikų vartojimo padarinius, dalis žmonių negeba įvertinti kylančios rizikos sveikatai. Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Klaipėdos filialo Ambulatorinio skyriaus gydytoja psichiatrė dr. Aistė Leleikienė pasakoja apie narkotikų vartojimo žalą ir pabrėžia, kad šių medžiagų vartojimas kenkia visai gyvenimo kokybei – tiek žmogaus fizinei ir emocinei sveikatai, tiek darbinei veiklai ir socialiniam funkcionavimui.
Nuotrauka
sveikata
Simonos BANYTĖS nuotrauka
Įkelta:
2023-10-20
Kartais gali atrodyti, kad yra kone neįmanoma ištrūkti iš įprastos rutinos. Kai tampa sunku atrasti laiko sau, savo draugams ar pomėgiams, gyvenimo būdo pokyčiai atidedami dar vėlesniam laikui, nes tai reikalauja dar daugiau motyvacijos ir ryžto.  Verslininkė Ugnė Usevičiūtė dalijasi savo asmenine patirtimi – ji numetė 140 kilogramų. Moteris pasakoja, kaip ir kodėl nusprendė sveikiau maitintis, daugiau judėti bei kokia dabar yra jos aktyvaus gyvenimo būdo rutina.
Nuotrauka
SAM
SAM nuotrauka
Įkelta:
2023-10-18
Nuo šiol onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams bus užtikrintas geresnis stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugų prieinamumas. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) inicijuoja pokyčius, kurių dėka daugiau onkologinių ligonių turės galimybę gauti stacionarinės reabilitacijos paslaugas po gydymo dienos stacionare.
Nuotrauka
6sveikata1
Asmeninio archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-10-13
Vėžys – tai diagnozė, sukrečianti ne tik patį ligonį, bet ir visą jo aplinką. Išgirdus tai, rodos, žemė ima slysti po kojomis, tačiau palaipsniui supranti, kad neturi jokio pasirinkimo – tik priimti šią žinią ir judėti pirmyn į kovą. Eglė Seiliūtė-Žukauskienė dalijasi savo šeimos patirtimi apie tai, kaip jie sužinojo apie dukros onkologinę ligą ir kas jiems padeda išlaikyti pozityvumą iki pat šiol. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos medicinos psichologė Neringa Eimutienė pataria – svarbu nepamiršti, kad sergantysis pirmiausia yra žmogus, o ne ligonis.  
Nuotrauka
seima
Asociatyvi Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento nuotrauka
Įkelta:
2023-10-06
Naujausia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento apklausa rodo, kad aštuoni iš dešimties (80 proc.) 18–74 metų Lietuvos gyventojų nieko negirdėjo apie naująsias psichoaktyviąsias medžiagas ir jų pavojų. Iš 10 respondentų, kurie atsakė, kad jas vartojo, 4 respondentai jas pirko klube arba gatvėje, 3 – internetu, o vienas respondentas įsigijo iš draugų. Departamentas yra susirūpinęs padidėjųsi pasiūlos situacija ir ragina tėvus būti budriems, domėtis, kur ir ką veikia vaikai, kas yra jų draugai, pasirūpinti vaikų laisvalaikio užimtumu.
Nuotrauka
SAM nuotrauka
SAM nuotrauka
Įkelta:
2023-10-03
Rugpjūtį startavęs pavėžėjimo projektas įsibėgėja – prasideda naujas, jau antrasis etapas, į kurį nuo spalio įtraukiama viena didžiausių pacientų grupių – vyresnio amžiaus asmenys. Be tų, kuriems reikia atlikti hemodializę ar transplantaciją nuo šiol bus aptarnaujami ir vyresni nei 75-erių, socialiai pažeidžiami pacientai. Negalėdami savarankiškai pasiekti gydymo įstaigos jie turės pavėžėjimo galimybę. Informacija dalijasi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.
Nuotrauka
sveik
Adobe Stock nuotrauka
Įkelta:
2023-09-29
Žmogus sutvertas taip, kad nuolatos ieško būdų nusiraminti, atsipalaiduoti ir atitrūkti. Vieniems tai fizinis aktyvumas, muzika, o kitiems – rūkymas. Vis dėlto šiuolaikinis pasaulis kupinas įvairių veiklų ir praktikų, padedančių atsipalaiduoti ir nekenkiančių organizmui, tad belieka pasirinkti, o rūkymo atsisakyti. Metimo kelias gali būti sunkus, tačiau kiekviena kelionė tikslo link prasideda nuo sprendimo priėmimo, šiuo atveju – sprendimo mesti rūkyti.
Nuotrauka
sveikata
Įkelta:
2023-09-25
2019 metais Lietuva pateko į daugiausia alkoholio vartojimą sumažinusių šalių penketuką. Nuo 2015 iki 2019 metų vienam 15 m. ir vyresniam Lietuvos gyventojui tenkančio gryno alkoholio kiekį pavyko sumažinti net 17 proc., iki 12,8 litro. 2022-aisiais rodiklis nukrito iki 11,2 litro, kaip praneša Valstybės duomenų agentūra. Anot laikinosios Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovės Gražinos Belian, tai lėmė šioje srityje subalansuota politika, gyventojų sąmoningumo didėjimas, jaunimo švietimas ir prevencinė veikla.
Nuotrauka
sveikata
Asociatyvi pexels.com nuotrauka 
Įkelta:
2023-09-08
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, mityba yra kone pagrindinis sveikatą lemiantis ir ligų riziką mažinantis veiksnys. Dėl to susimąstyti apie sveikos mitybos ir gyvensenos įpročių formavimą turėtų ne tik norintys sulieknėti ar išsigydyti nuo tam tikrų ligų, bet ir tie, kurie siekia visapusiškai pagerinti savo gyvenimo kokybę.  Apie tai, kokią žalą organizmui kelia nesveika ir nesubalansuota mityba ir kokiu pagrindiniu mitybos principu gali vadovautis kiekvienas, kalbėjo gydytoja dietologė Rasa Dovidavičienė. 
Nuotrauka
sveikata
E. Paukštsė/NVI nuotrauka
Įkelta:
2023-08-25
Dažniausiai, sužinojus onkologinės ligos diagnozę, pirmoji reakcija į šią žinią yra šokas. Žmogus negali patikėti, kad tai atsitiko būtent jam, jį užgriūva didžiulė psichologinė, emocinė ir fizinė našta. Kaip tinkamai elgtis, kai sergi pats arba onkologine liga serga artimas žmogus, kai atrodo, kad gyvenimas staiga ėmė ir sugriuvo? Išsamiau apie dažniausius sunkumus ir sveikatos stiprinimą kalbėjo Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytoja psichiatrė dr. Giedrė Bulotienė.
Nuotrauka
sveikata
Asmeninio archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-08-20
Vienišumas – tai jausmas, apibrėžiamas kaip ryšio nejautimas su kitais žmonėmis. Tai reiškia, kad vienišumą galima jausti net ir aplink save turint daug žmonių, tačiau neturint su jais gilesnio ryšio. Žmonės su negalia, kaip ir kai kurios kitos visuomenės grupės, gali būti pažeidžiami ir dažniau jausti vienišumą dėl to, kad visuomenėje vis dar vyrauja įvairios stigmos, kurios neretai skatina atstūmimą, trukdo kurti gilesnį ryšį.  „Jaunimo linijos“ psichologas Mykolas Kriščiūnas pasakoja apie negalią turinčių vaikų ir jaunimo psichikos sveikatos gerinimą ir teigia, kad norint suteikti pagalbą svarbu užtikrinti saugią erdvę tai padaryti.
Nuotrauka
sveikata
Asociatyvi unsplash.com nuotrauka
Įkelta:
2023-08-18
Ligonių kasų specialistai dažnai sulaukia gyventojų klausimų dėl šeimos gydytojo skiriamų tyrimų, kurių atlikimo išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. 
Nuotrauka
nuotrauka
NTAKD archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-08-11
Remiantis moksliniais tyrimais, rūkymas dažniausiai tampa įpročiu dar paauglystėje. Kuo jaunesnio amžiaus pradedama rūkyti, tuo didesnė tikimybė, kad asmuo taps priklausomas nuo nikotino. Apie tai, kas tai lemia ir kodėl visi rūkymo būdai yra pavojingi sveikatai, kalbėjo Gražina Belian, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas.