Dovydas Kaminskas: „Pergalė – tai dar daugiau atsakomybės“
Įkelta:
2023-03-15
Nuotrauka
dovydas
Nuotraukos autorius:
Raimondos Alysienės nuotrauka
Aprašymas

Dovydas Kaminskas mero rinkimus laimėjo surinkęs per 70 proc. rinkėjų balsų 

 

 

,
Nuotrauka
liberalai
Nuotraukos autorius:
Liberalų sąjūdžio feisbuko nuotrauka
Aprašymas

Tauragės liberalų komanda rinkimų naktį

 

 

Niekam ne paslaptis, kad Tauragės meras  Dovydas Kaminskas mėgsta maratonus. Šįkart jam teko įveikti kitokį maratoną – rinkimų. Triuškinančia persvara laimėjęs rinkimus, jis antrą kadenciją vadovaus rajonui. „Noriu padėkoti žmonėms už pasitikėjimą, palaikymą. Jei prieš ketverius metus palaikymas buvo tarsi avansu, tai dabar – jau kaip įvertinimas už atliktus darbus. Pergalė yra ir didesnė atsakomybė, tarsi spaudimas daryti dar geriau“, – teigia meras.  

– Prisiminkite jausmą, kai jau supratote, kad mero rinkimus laimėsite, kad net neprireiks antrojo turo. 

– Realiai supratome, kai pradėjo kristi pirmųjų apylinkių rezultatai, kai pamatėme tokį didelį skirtumą tose apylinkėse, kuriose anksčiau tokio didelio palaikymo nesulaukdavome. Pirmasis jausmas buvo didžiulė atsakomybė. Jis užplūdo pagalvojus, kad žmonės taip pasitiki, ir supranti, kokie jų lūkesčiai. Pirmasis jausmas buvo ne džiaugsmas, o atsakomybės, sakyčiau, slėgesys, nes tokio didelio palaikymo nesitikėjau. Tik vėliau atėjo džiaugsmo emocija. 

Nuoseklus visos komandos aštuonerių metų darbas, žmonių, kurie prisijungė prie rinkiminės kampanijos net nebūdami partijos nariai, indėlis. Ir nesuvaidintas, nuoširdus rūpestis savo kraštu. Visiems, kurie dirbame nuoširdžiai kiekvieną dieną. Svarbu nemeluoti, jei nepavyksta išspręsti problemų, tai ir sakome, kad nepavyko, bandysime kitaip. 

– Kokia buvo rinkiminė kampanija? Jei būtų galima laiką atsukti, ką darytumėte kitaip?

– Tikrai dirbome labai daug. Greičiausiai tik kai kurias smulkmenas darytume kitaip, anksčiau, bet iš esmės taikėme visus metodus, kuriuos tik galėjome, ir atrodo, viską pavyko išnaudoti. Kitaip? Jau dabar darėme kitaip, drąsiau – pavyzdžiui, lauko reklama. Ar tai yra geriau, nežinau, bet rezultatas geras. Kampanija pavyko, esu patenkintas visa komanda, kuri kasdien dirbo, kandidatai bendravo su žmonėmis. Rinkėjams kalbėjome ne tik apie tai, kas jau padaryta, bet ir apie Tauragės viziją – tuo ir buvo paremta mūsų kampanija. O prie tos vizijos įgyvendinimo turės prisidėti visi – reikės įdėti daug darbo ne tik politikams, bet ir gyventojams. O mero darbas ir yra suvienyti visus, kiek tai yra įmanoma, būti savo krašto ambasadoriais. Džiaugiuosi štabo vadove Diana Skarbale, kuri padarė milžinišką darbą – reikėjo suvaldyti didžiulį srautą informacijos, bendrauti su rinkimų komisija, gyventojais, partijos viduje. 

– Jūsų vedama Tauragės liberalų komanda pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje Tauragėje savivaldybės taryboje laimėjo daugumą mandatų. Išvardinkite tris svarbiausius dalykus, lėmusius tokią triuškinančią pergalę. 

– Nuoseklus visos komandos aštuonerių metų darbas, žmonių, kurie prisijungė prie rinkiminės kampanijos net nebūdami partijos nariai, indėlis. Ir nesuvaidintas, nuoširdus rūpestis savo kraštu. Visiems, kurie dirbame nuoširdžiai kiekvieną dieną. Svarbu nemeluoti, jei nepavyksta išspręsti problemų, tai ir sakome, kad nepavyko, bandysime kitaip. 

– Su 14 mandatų taryboje jums net nereikia sudaryti koalicijos su kitomis partijomis, valdančiajai daugumai sudaryti mandatų pakanka. Ar svarstoma galimybė, kad prie valdančiosios daugumos taryboje galėtų prisijungti kitų partijų nariai? 

– Kaip sakiau, meras ir taryba turi dirbti dėl Tauragės. Ir jei eina surinkti daugiau žmonių, žiūrinčių ta pačia kryptimi, dirbti Tauragei, tą ir turime padaryti. Aišku, sprendimus priims partijos skyriaus taryba, kuri rinksis ir kalbės, kaip tai galima padaryti, bet mūsų tikslas yra kuo platesnė koalicija. Kuo stabilesnė politinė situacija, tuo sklandžiau vyksta darbai. 

Nuotrauka
liberalai
Liberalų sąjūdžio feisbuko nuotrauka

– Ar su kuria nors partija jau kalbėjote ta tema?

– Dabartinės koalicijos partnerius aplankėme rinkimų vakarą. Pasveikinome kolegas atlaikius rinkimų maratoną, nes laikas ganėtinai sudėtingas. Pasikalbėjome apie situaciją, bet tikrai nieko konkretaus. Kol kas vyksta kasdieniai darbai. Dar sunku ką nors pasakyti, bet tikrai susėsime ir aptarsime ateitį. Sprendžia partijų skyriai, ne meras.  

– Nuo balandžio 1-osios pradeda galioti savivaldos įstatymo pakeitimai. Kokie svarbiausi pokyčiai laukia mero ir savivaldybės administracijos institucijose? Kokia bus mero komandos struktūra? 

– Struktūra lieka panaši, tik dalis savivaldybės administracijos direktoriaus funkcijų pereina mero atsakomybėn. Didžiausia dalis – biudžeto sudarymas ir jo skirstymas. Administracijos direktorius iki šiol būdavo visų asignavimų valdytojas, tai dabar valdytojas bus meras, jis valdys biudžetinių įstaigų asignavimus, o direktorius valdys tik tuos asignavimus, kurie skirti administracijai, per kurią vykdomi visi projektai. Tai iš esmės, manau, yra teisinga, nes visko administracijos direktoriui užkrauti negalima, jau vien valdyti projektus yra labai sudėtingas darbas. Merui biurokratijos padaugės, jis kur kas daugiau laiko turės praleisti darbo kabinete, prie kompiuterio, pasirašinėdamas  dokumentus ir, aišku, turės prisiimti daugiau atsakomybės. Mūsų dydžio savivaldybei tai problemų, manau, nesukels, bet didžiosioms gali kilti. Bet yra vicemerų pareigybės, tikiuosi, įstatyme bus numatytos tiek atsakomybės, tiek dokumentų pasirašymo delegavimo galimybės. Kas iki šiol būdavo administracijos direktoriaus atsakomybė, dabar išsiskirstys keturiems žmonėms – dviem vicemerams, merui ir administracijos direktoriui. Ir tai, manau, teisinga. Administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigybės nelieka. Išlieka mero patarėjai, kiek jų bus, spręs taryba.   

Laiko pomėgiams ir laisvalaikiui turi likti. Bet aš dažnai kitiems sakau, kad esu nuobodžiausias žmogus šioje žemėje, nes tik dirbu, bėgu ir miegu. Sportas jau tapo gyvenimo būdu.

Balansas iki šiol galiojusiame įstatyme buvo geras, nes tiek tarybos nariai negalėjo spausti mero, tiek meras negalėjo nekreipti dėmesio į tarybos narius. Naujajame įstatyme tas balansas keičiamas, merui suteikiama kur kas daugiau galių. Pagal naująjį įstatymą merai galės dirbti tik tris kadencijas iš eilės. 

Kitas svarbus momentas – kad meras ir valdančioji dauguma būtų tos pačios partijos, nes kitu atveju darbas strigs. Politinis stabilumas naudingas kraštui, tai įrodėme su koalicija dirbdami aštuonerius metus. 

Merai turi prisiimti atsakomybę tiek kalbant apie biudžetą, tiek apie kitus strateginius planavimo dokumentus, nes juos ruošiant jie visada dalyvauja, tik atsakingi būdavo kiti. 

– Per priešrinkiminius debatus, kuriuos organizavo „Žinau, ką renku“, kraštiečiams davėte tris pažadus. Išvardinkite juos. 

– Pirmiausia tai švietimo sritis –  atnaujinsime penkis mokyklų pastatus: Tarailių progimnaziją ir darželį, Meno mokyklos muzikos skyrių, Skaudvilės vaiko gerovės ir ugdymo centrą ir Skaudvilės gimnazijos Batakių skyrių. Du projektai jau įgyvendinami, kitus planuojame pradėti dar šiemet. Ir Ketinama atnaujinti ir „Versmės“ gimnazijos, „Šaltinio“ progimnazijos ir Jovarų pagrindinės mokyklos stadionus. 

Antras pažadas – kad per ateinančius ketverių metų biudžetus į gatvių, kelių priežiūrą, asfaltavimą investuosime ne mažiau kaip 26 mln. eurų iš savivaldybės biudžeto, Kelių priežiūros programos ir ES lėšų. Tai įgyvendinama, bet širdyje jaučiu, kad galima ir daugiau. O jei pavyktų privačios partnerystės projektas, tai būtų kur kas daugiau. Per debatus nepasakiau, bet, manau, kad pavyks nutiesti bent 10 kilometrų dviračių takų. 

Ir trečias – laisvalaikio infrastruktūros projektai: arena ir kino teatras, kad turėtume visą bazinę infrastruktūrą, reikalingą rajono gyventojų laisvalaikiui, kultūrai plėtoti.   

Minčių, idėjų ir darbų yra ir daugiau. Kai kurių dalykų savivalda ir negali išspręsti. Tikiuosi, kad miesto centre bus pastatytas viešbutis, „Senamiesčio apartamentai“ planuoja plėtrą. 

Trūksta Tauragėje ir būstų. Nors savivalda šioje vietoje didelių galių neturi, reikia kalbėti su vystytojais, juos įtikinti, kad statytų, kad yra gyventojų, kurie norėtų ir galėtų pirkti būstą, kad yra norinčių grįžti ir kurti savo ateitį čia. Su vietiniais vystytojais kalbame, kad jie statytų daugiau, bet reikėtų ir naujų daugiabučių mieste, bet jau reikia stambesnių rangovų. 

– Ar lieka laiko pomėgiams? Gal artimiausiu metu ketinate dalyvauti kokiame nors maratone? 

– Laiko pomėgiams ir laisvalaikiui turi likti. Bet aš dažnai kitiems sakau, kad esu nuobodžiausias žmogus šioje žemėje, nes tik dirbu, bėgu ir miegu. Sportas jau tapo gyvenimo būdu. Ir nors atrodo, kad jo labai daug mano gyvenime, bet iš tikrųjų jis teužima šiek tiek daugiau nei 2 proc. metų laiko. Sportuodamas aš galiu pabūti vienas. Yra toks paradoksas – kai sėdžiu kabinete, mintyse visada bėgu. Bet kai bėgu fiziškai – mano mintys sustoja. Tai mano joga. O artimiausias maratonas vyks Kaune balandžio pabaigoje. Per rinkimus ruoštis nepavyko, bet nuo kitos savaitės pradėsiu  intensyvų pasiruošimą. Konkrečių tikslų nekeliu, tiesiog noriu pasiekti finišą. Liepos mėnesį   „Superman“ maratonas vyks Suomijos Lahti mieste, kuris yra išrinktas vienu žaliausių Europos miestų, tad nekantrauju ten nuvykti ne tik pasportuoti, bet ir pasižvalgyti. Turiu ten pažįstamų, draugų. Rudenį tikiuosi sudalyvauti dar viename maratone, galbūt Florencijos, apie jį svajoju daug metų. Taigi metinius tikslus turiu, tiesa, dabar nuo jų atsilieku, bet tikiuosi atsigriebti.  

Po darbo ir sporto lieka tik poilsis. Daugiau kažko nelabai ir suspėju. Nors norėčiau ir knygų daugiau paskaityti, ir kalbų išmokti.

– Viešai skelbėte, kad jau išsimokėjote už žemės sklypą namo statybai. Kada planuojate pradėti statyti savo svajonių namus? O ar yra planuose vestuvės?

– Kol kas apie tai negalvojome, nes buvo rinkimai, Klaudija dirbo politinėje organizacijoje, be to, visai neseniai baigė magistro studijas, tai laikas tikrai įtemptas. Apie vestuves nespėjome pagalvoti, bet dabar pradėsime intensyviai galvoti. O kalbant apie namo statybas, tai labai džiaugiuosi, kad išsimokėjau, sąskaitos „nunulintos“, tad prieš pradedant darbus reikia sukaupti lėšų. Nors minčių, kaip turėtų atrodyti namai, kol kas neturiu, neįsivaizduoju, kaip tą procesą reikia suorganizuoti. Bet žingsnis po žingsnio, manau, judėsim į priekį.

Nuotrauka
gintare jav
Įkelta:
2024-01-25
Sausio 24 dieną, Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, kur dalyvaus „Open World“ programos „Regional and Municipal Leaders and Climate Change“ projekte, skirtame regionų ir savivaldybių lyderiams, aktyviai dirbantiems aplinkos apsaugos bei klimato kaitos srityse.
Nuotrauka
savivalda
Įkelta:
2024-01-15
 Lietuvos Respublikos Seimo priimtas ir Prezidento patvirtintas 2024 m. šalies biudžetas. Kyla minimali alga iki 924 Eur taip pat keičiasi ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai, didėja pensininkų pajamos, neapmokestinamo pajamų dydis kyla 20 procentų ir pasiekia 747 Eurus. Taip pat didėja socialinės išmokos, vaiko pinigai ir dar daug kitų pasikeitimų laukia. O kaip gyvensime Tauragėje šiais 2024 – aisiais ir koks mūsų savivaldybės biudžeto projektas? Į pateiktus klausimus atsakė savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Ignas Kymantas ir savivaldybės Administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė.
Nuotrauka
giedre
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-11-21
Vakar darbą Tauragės rajono savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorės (pakaitinės vyriausiosios specialistės) pareigose pradėjo eiti Giedrė Kaveckienė.
Nuotrauka
darbuotoja
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-16
Šią savaitę kalbos tvarkytojos pareigas Tauragės rajono savivaldybės administracijoje pradėjo eiti Deimantė Račiūnienė.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-08-02
Rajono mero potvarkiu patvirtintos ir paskirstytos lėšos antrojo pusmečio kultūros projektams. Iš viso išdalinta 32 111,65 euro. Didžiausia suma atiteko Tauragės kultūros centro teiktiems projektams finansuoti.
Nuotrauka
nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-07-26
Liepos 24 dieną Tauragės rajono savivaldybės administracijos komandą papildė du nauji darbuotojai – Bendrojo ir civilinės metrikacijos skyriaus specialistės (mero referentės) pareigas pradėjo eiti Viktorija Pociūtė, o Viešųjų pirkimų skyrių papildė specialistė – Agnė Gendrolienė.
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-06-26
Seimas patvirtino Vietos savivaldos įstatymo pakeitimą, pagal kurį atsisakyta vadinamųjų kanceliarinių išmokų, o savivaldybių tarybų nariams bus mokamas darbo užmokestis. Jis sieks 20 proc. savivaldybės merų algos, kuri priklauso nuo savivaldybių gyventojų skaičiaus. Tauragės politikai gaus per 650 eurų.
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka 
Įkelta:
2023-05-23
Savivaldybių tarybų narių finansų skaidrinimo projektas „Skaidrinam 2023“ šalyje sukėlė tikrą audrą – žurnalistui ir visuomenininkui Andriui Tapinui paviešinus, kaip savivaldybių tarybų politikai leidžia biudžeto lėšas savo veiklai vykdyti, pasipiktinimo dėl galimai neskaidriai naudojamų lėšų neslepia visuomenė, tyrimų ėmėsi ir specialiosios tarnybos. Nagrinėjamas ir Tauragės savivaldybės vadinamųjų kanceliarinių lėšų panaudojimas – tarybos narių veiklai skirtų lėšų pagrindimo dokumentų projektui „Skaidrinam“ mūsų savivaldybė dar nepateikė, o trečiadienį pranešta, kad Klaipėdos prokuratūroje bus aiškinamasi dėl Tauragės rajono savivaldybės tarybos narių lėšų panaudojimo.   
Nuotrauka
sveikatos remimas
Tauragės visuomenės sveikatos biuro nuotrauka
Įkelta:
2023-05-03
Paskutiniajame senosios kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai patvirtino visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos 2023 metų priemones. Joms įgyvendinti skirta per 70 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
darbuotojai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-02
Nuo šiandien Tauragės rajono savivaldybės administracijos komandą papildė du nauji darbuotojai – statybos skyriaus specialistas Ramūnas Mockus ir Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus pakaitinė vyriausioji specialistė Rasa Kavaliauskė. 
Nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-01
Trečiadienį į iškilmingą posėdį rinkosi naujoji savivaldybės taryba, dirbsianti ateinančius ketverius metus. Prisiekė 24 tarybos nariai ir antrajai kadencijai išrinktas rajono meras Dovydas Kaminskas. Dar vienas išrinktasis tarybos narys posėdyje nedalyvavo, apie priežastis neskelbiama.  
Nuotrauka
mero komanda
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-28
Pirmasis sprendimas, kurį priėmė trečiadienį prisiekusi naujoji savivaldybės taryba, – mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo  valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus patvirtinimas. Komandoje – 8 pareigybės. Ketvirtadienį meras pasirašė potvarkius ir įvardijo pirmąsias komandos narių pavardes. 
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-26
Tauragės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Tadas Pauparis skelbia sušaukiantis pirmąjį išrinktos 2023–2027 m. kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdį. 
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-25
Tauragės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Tadas Pauparis skelbia sušaukiantis pirmąjį išrinktos 2023–2027 m. kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdį. 
Nuotrauka
rakauskiene raulinavicius
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-24
Trečiadienį į paskutinį posėdį rinkosi 2019–2023 m. kadencijos savivaldybės taryba. Tarp 40 priimtų sprendimų – patvirtintos mokyklų veiklos ataskaitos, su nuo balandžio 1-osios įsigaliojusio naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymu susiję savivaldybės administracijos nuostatų ir struktūros pakeitimai ir kiti klausimai. Iš pareigų atleisti savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė ir jos pavaduotojas Tomas Raulinavičius. O meras Dovydas Kaminskas, dėkodamas už bendrą darbą politikams ir administracijos darbuotojams, linkėjo meilės savo kraštui, žmogui, optimizmo mintyse ir nebijoti pokyčių.