Tauragės žinios logotipas
Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti

Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti platesnius tinklus suvilioja ne tik kaina

Lietuviai jau nebe karpių ir silkių, o lašišų tauta – bent jau tą rodo prekybininkų duomenys. Tačiau kai parduotuvėse pasirodo rečiau sutinkama šios žuvies giminaitė alpinė šalvis, net ir prisiekę lašišos gerbėjai ja susigundo. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, daugelis jau įvertinę švelnesnį alpinės šalvies skonį, mažesnį riebumą, o išbandyti naują žuvies rūšį sutaupyti norinčius pastūmėja ir kaina.

„Žuvis vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse – vien šiemet per pirmus septynis mėnesius šviežios žuvies nupirkta virš dešimtadalio daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent dukart per savaitę valgyti žuvies, todėl stengiamės prisidėti prie šio įpročio formavimo. Pirkėjai gali rinktis ne tik pamėgtas lašišas, karpius, upėtakius, šamus, bet rūpindamiesi kokybiška pasiūla pristatome ir „Mėnesio laimikį“. Tai – kas mėnesį vis kita žuvis, kurios paprastai reguliariame asortimente nebūna, arba ji siūloma ypač gera kaina. Pirkėjų elgesys rodo, kad ši tradicija išties pamėgta – jau pirmosiomis dienomis naujiena sulaukia žuvų mėgėjų dėmesio“, – pasakoja G. Kitovė.

Rugsėjo žvaigždė – alpinė šalvis. Ji ypač pamėgta ten, kur tyvuliuoja jos gimtieji krištolo skaidrumo vandenys: nuo Kanados iki Prancūzijos Alpių bei Skandinavijos. Ji, kaip ir pirkėjų jau mylimas upėtakis ar geriau pažįstama kuprė, priklauso lašišinių šeimai, tačiau turi ir išskirtinių bruožų.

„Atidžiai parenkame tiek mėnesio laimikius, tiek visas žuvis, kad jos džiugintų ir kaina, ir kokybe. Nuolat kelti kartelę įpareigoja pirkėjų pasitikėjimas: jų balsai lėmė, kad šiemet žuvies ir jūros gėrybių skyrius „Iki“ parduotuvėse pripažintas aukščiausios kokybės šalyje, jam skirtas prestižinis QUDAL apdovanojimas“, – sako G. Kitovė.

Kuo skiriasi alpinė šalvis ir lašiša?

Iš pirmo žvilgsnio arktinė šalvis ir lašiša gali atrodyti kaip antrininkės – tai rausvų atspalvių ir aptakių formų žuvys. Tačiau atidžiau pažvelgus į jas, išryškėja niuansai. „Kas tikriausiai visų pirma kris į akį – tai alpinės šalvies kaina. Nors yra karališkosios lašišos giminaitė, jos kilogramas gali kainuoti netgi pigiau nei karpio. Šį mėnesį lojalūs „Iki“ pirkėjai alpinę šalvį gali įsigyti vos už 6,99 Eur/kg“, – pažymi tinklo atstovė.

Kiti skirtumai jau slypi giliau. Arktinės šalvies žuvys paprastai būna šviesesnės spalvos palyginti su lašišos ryškesniais atspalviais, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Alpinės šalvies kaulų struktūra yra panaši į lašišos – ji taip pat nėra kaulėta. Todėl ji tinkama ruošti ir vaikams, nes mėsoje esančius kaulus lengva pašalinti.

„Iš ledinių vandenų atplaukusios arktinės šalvies skonis dažnai apibūdinamas kaip viduriukas tarp lašišos ir upėtakio. Ši žuvis pasižymi malonia tvirta tekstūra ir švelnesniu, ne tokiu riebiu skoniu, todėl laikoma ypač universalia – ji mėgstama ir lašišos gerbėjų, ir tų, kurie nori kažko lengvesnio“, – sako G. Bačkovas.

Arktinė šalvis patiks ir ekologiškai sąmoningiems vartotojams. Ji paprastai auginama atsakingai ir tvariai, stengiantis kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai ir užtikrinti ilgalaikę žuvų populiacijų sveikatą. „Sveikatos požiūriu arktinė šalvis – kiek nusileidžia lašišai, tačiau ji vis tiek omega-3 riebalų rūgščių lobis. Be to, tai puikus baltymų šaltinis, o gyvsidabrio kiekis jame mažesnis nei daugelyje kitų populiarių jūros gėrybių, todėl laikoma, kad ją galima vartoti dažniau ir saugiau“, – atkreipia dėmesį „Iki“ žinovas.

Lengvai paruoš ir tie, kurie tik mokosi kepti žuvį

Arktinė šalvis virtuvėje yra nepaprastai atlaidi. Jos tvirta struktūra lemia, kad žuvis gerai išsilaiko, nesvarbu, ar ją kepsite grilyje, keptuvėje ar orkaitėje, o gal virsite sriubą ar troškinsite. Tiems, kurie dar tik pažindinasi su arktine šalvimi, „Iki“ kulinarai siūlo pradėti paprastai: šiek tiek druskos, pipirų, citrinos, žalumynų ir truputis alyvuogių aliejaus bus pakankama ir leis atsiskleisti natūraliems žuvies skoniams. Tačiau jeigu norite šiek tiek pakylėti savo pietus ar vakarienę į kitą lygį, verta išbandyti ir receptą su voveraitėmis.

Alpinė šalvis grilyje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies, 1 raudonojo svogūno, 500 g šviežių daržovių, pvz., morkų, pankolių, brokolių, bulvių, 1 citrinos, 1 aitriosios paprikos, 50 g sviesto, druskos, šviežių žalumynų.

Gaminame:

  1. Daržoves, jeigu reikia, nulupkite ir supjaustykite. Sudėkite jas ant didelio folijos lapo, ant viršaus padėkite žuvį.
  2. Alpinės šalvies odoje padarykite kelis įstrižus įpjovimus, visą žuvį įtrinkite druska. Įpjovas ir pilvą užpildykite pjaustyta citrina, aitriosios paprikos riekelėmis ir sviestu. Įdėkite ir šviežių žalumynų, pavyzdžiui, petražolių.
  3. Suvyniokite viską į sandarų paketą ir kepkite įkaitintame grilyje, kol mėsa pradės atsiskirti nuo kaulų. Kepimo metu žuvies ir daržovių paketą porą kartų apverskite.

Alpinė šalvis su voveraičių ir sviesto padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies (apie 1,3 kg), druskos, pipirų, 1 šaukšto aliejaus arba sviesto. Taip pat: 300 g voveraičių, 25 g sviesto, 1 nedidelio svogūno, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų. Padažui: 2 svogūnų, 75 g sviesto, 150 ml sauso baltojo vyno, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 300 ml grietinėlės, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, druskos, baltųjų pipirų, žalumynų.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite svogūnus. Pakepkite keptuvėje su šiek tiek sviesto kelias minutes. Supilkite baltąjį vyną, actą ir grietinėlę. Gerai išmaišykite. Kaitinkite apie 25 minutes ant vidutinės ugnies. Tuomet įmaišykite likusį sviestą ir pagardinkite padažą citrinos sultimis, druska ir baltaisiais pipirais. Padažą laikykite šiltai, kol patieksite.
  2. Iškepkite žuvį. Iš alpinės šalvies išpjaukite filė. Apčiuopkite, ar nėra kaulų, ir, jei jų rasite, pašalinkite pincetu. Padalykite filė į kelis gabalėlius, iš mėsos pusės pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kepimo formą patepkite trupučiu aliejaus arba sviesto. Į kepimo skardą dėkite filė oda į viršų. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 18-20 minučių.
  3. Paruoškite voveraites. Grybus pakepkite sausoje keptuvėje, kol jie praras didžiąją dalį skysčio. Įdėkite sviesto ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite smulkintą svogūną, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Iki patiekimo laikykite šiltai.
  4. Viską sudėkite į lėkštę, galite patiekti ir su kitais priedais, pavyzdžiui, bulvių koše ir salotomis. Apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Eismo ribojimai „Rally Tauragė 2025“ metu

Jau šį savaitgalį Tauragė taps ralio centru! Čia vyks Lietuvos automobilių ralio sprinto čempionato (LARSČ) ir Lietuvos Extreme ralio čempionato (LXRČ) trečiasis etapas „Rally Tauragė 2025“.    Dėl vyksiančio ralio liepos 5 d. bus uždaryta: 7.00–22.00 val. Vytauto g. atkarpa nuo „Tauragė Hotel“ iki

„Nuostabūs dalykai nutinka, kai nustoji bijoti“

Tuo įsitikinusi iš Upynos kilusi  ryškaus sopraninio balso savininkė Sandra Lebrikaitė, kurios kelias į didžiausias pasaulio scenas prasidėjo nuo giedojimo gimtojo miestelio bažnyčioje ir nuvedė iki „Dainų dainelės“, o nuo jos – iki operos scenų Europoje, Amerikoje, Azijoje ir netgi Afrikoje. Tokia – kupin

Tauragėje organizuotas jautrus renginys „Mano akims reikia Tavo akių“, minint Vaikų globos savaitę

Birželio 30 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos kiemelyje įvyko jautrus ir prasmingas renginys – fotografijų parodos „Mano akims reikia tavo akių“ atidarymas ir diskusija apie vaikų globą. Šis vakaras tapo emocingu susitikimu, kuriame atskleistos vaikų ir jų globėjų istorijos, išgyv

Aplinkosaugininkai pradeda akciją „Poilsiauk atsakingai“: ką reikia žinoti?

Nuo liepos 1 d. pradedama aplinkosaugos akcija „Poilsiauk atsakingai“, kuri tęsis iki pat vasaros pabaigos, rugpjūčio 31 d. Gyventojams primenama, kad ilsėdamiesi gamtoje saugotų vandens telkinius, pakrantes, miškus ir atsakingai elgtųsi saugomose teritorijose.  Mėgaujantis poilsiu ir pramogomis gamtoje, svarbu būti atsakin

Tauragės apskrities policijos suvestinė: smurtas, sukčiavimo atvejai ir narkotinės medžiagos

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pastarąją parą užregistruotus svarbiausius įvykius. Sveikatos sutrikdymasBirželio 30 d. apie 22.30 val. Tauragės r., Dauglaukio k., kieme, kilus konfliktui, neblaivus (3,20 prom.) vyras, gimęs 1965 m., sukėlė fizinį skausmą neblaiviai (1,73 prom.) moteriai, gimusiai 1990 m. Įt

Liepos mėnesį bus vykdomos prevencinės eismo dalyvių kontrolės priemonės

Policijos pareigūnai, užtikrindami eismo saugumą ir mažindami eismo įvykių skaičių, liepos mėnesį Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato aptarnaujamojoje teritorijoje vykdys prevencines priemones. Liepos 3-5 d. ir liepos 20-22 d. vyks elektrinių mikrojudrumo priemonių, dviračių, elektrinių mopedų, vairuotojų kontrolė. Liepos 7-10 d

Tauragės rajono maudyklų vandens kokybė – tinkama maudynėms

Tauragės rajono savivaldybė informuoja, kad  birželio 19 d. atlikus maudyklų vandens kokybės tyrimus, nustatyta, jog visuose tirtuose rajono vandens telkiniuose vandens kokybė atitinka higienos normos HN 92:2018 reikalavimus – maudytis galima. Tyrimai buvo atlikti šiose vietose: Jūros upės maudykla Balskų tvenkinys Keramikos

Klaipėdos apygardos teismas nuteisė jaunuolį už pasikėsinimą nužudyti mažametę

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 18-metis pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo atimti gyvybę mažametei mergaitei bei fizinio smurto prieš kitą nepilnametę. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Taur

Vagys siautėja kaimiškose vietovėse – pavogti grūdai ir akmenų grilius

Policija tiria du svetimo turto pagrobimo atvejus, įvykusius Šilalės ir Šilutės rajonuose. Šilalės rajone, Vingininkų kaime, laikotarpiu nuo birželio 28 d. 15.00 val. iki birželio 29 d. 10.00 val., iš 1951 m. gimusiai moteriai priklausančio neužrakinto ūkinio pastato buvo pavogti grūdai. Dėl šio įvykio pradėtas i

Paribių Lietuvos adresas: 200 km nuo Vilniaus

Per du dešimtmečius Lietuva tapo šimtaprocentine europietiška šalimi, tačiau vos už kelių šimtų kilometrų nuo sostinės, kurioje sukoncentruotas valstybės valdymas, mokslas ir verslas su gerai  apmokamomis darbo vietomis, europietiškos kultūros šalis vis labiau panašėja į skurdžią pensinin

Rūta MUR - Jausmas kitoks

Rūta MUR - Jausmas kitoks

Naujas saugumo lygis keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

Siekiant stiprinti keliuose dirbančių specialistų ir visų eismo dalyvių saugumą, AB „Kelių priežiūra“ įsigijo 20 naujų mobilių smūgio slopintuvų. Šiuo metu vykdomas dar 11 tokių pat įrenginių įsigijimo procesas. Bendra numatoma investicija į įvairias darbuotojų saugumo priemones – daugiau nei 1 milijonas eurų.   Bend