Tauragės žinios logotipas
Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti

Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti platesnius tinklus suvilioja ne tik kaina

Lietuviai jau nebe karpių ir silkių, o lašišų tauta – bent jau tą rodo prekybininkų duomenys. Tačiau kai parduotuvėse pasirodo rečiau sutinkama šios žuvies giminaitė alpinė šalvis, net ir prisiekę lašišos gerbėjai ja susigundo. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, daugelis jau įvertinę švelnesnį alpinės šalvies skonį, mažesnį riebumą, o išbandyti naują žuvies rūšį sutaupyti norinčius pastūmėja ir kaina.

„Žuvis vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse – vien šiemet per pirmus septynis mėnesius šviežios žuvies nupirkta virš dešimtadalio daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent dukart per savaitę valgyti žuvies, todėl stengiamės prisidėti prie šio įpročio formavimo. Pirkėjai gali rinktis ne tik pamėgtas lašišas, karpius, upėtakius, šamus, bet rūpindamiesi kokybiška pasiūla pristatome ir „Mėnesio laimikį“. Tai – kas mėnesį vis kita žuvis, kurios paprastai reguliariame asortimente nebūna, arba ji siūloma ypač gera kaina. Pirkėjų elgesys rodo, kad ši tradicija išties pamėgta – jau pirmosiomis dienomis naujiena sulaukia žuvų mėgėjų dėmesio“, – pasakoja G. Kitovė.

Rugsėjo žvaigždė – alpinė šalvis. Ji ypač pamėgta ten, kur tyvuliuoja jos gimtieji krištolo skaidrumo vandenys: nuo Kanados iki Prancūzijos Alpių bei Skandinavijos. Ji, kaip ir pirkėjų jau mylimas upėtakis ar geriau pažįstama kuprė, priklauso lašišinių šeimai, tačiau turi ir išskirtinių bruožų.

„Atidžiai parenkame tiek mėnesio laimikius, tiek visas žuvis, kad jos džiugintų ir kaina, ir kokybe. Nuolat kelti kartelę įpareigoja pirkėjų pasitikėjimas: jų balsai lėmė, kad šiemet žuvies ir jūros gėrybių skyrius „Iki“ parduotuvėse pripažintas aukščiausios kokybės šalyje, jam skirtas prestižinis QUDAL apdovanojimas“, – sako G. Kitovė.

Kuo skiriasi alpinė šalvis ir lašiša?

Iš pirmo žvilgsnio arktinė šalvis ir lašiša gali atrodyti kaip antrininkės – tai rausvų atspalvių ir aptakių formų žuvys. Tačiau atidžiau pažvelgus į jas, išryškėja niuansai. „Kas tikriausiai visų pirma kris į akį – tai alpinės šalvies kaina. Nors yra karališkosios lašišos giminaitė, jos kilogramas gali kainuoti netgi pigiau nei karpio. Šį mėnesį lojalūs „Iki“ pirkėjai alpinę šalvį gali įsigyti vos už 6,99 Eur/kg“, – pažymi tinklo atstovė.

Kiti skirtumai jau slypi giliau. Arktinės šalvies žuvys paprastai būna šviesesnės spalvos palyginti su lašišos ryškesniais atspalviais, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Alpinės šalvies kaulų struktūra yra panaši į lašišos – ji taip pat nėra kaulėta. Todėl ji tinkama ruošti ir vaikams, nes mėsoje esančius kaulus lengva pašalinti.

„Iš ledinių vandenų atplaukusios arktinės šalvies skonis dažnai apibūdinamas kaip viduriukas tarp lašišos ir upėtakio. Ši žuvis pasižymi malonia tvirta tekstūra ir švelnesniu, ne tokiu riebiu skoniu, todėl laikoma ypač universalia – ji mėgstama ir lašišos gerbėjų, ir tų, kurie nori kažko lengvesnio“, – sako G. Bačkovas.

Arktinė šalvis patiks ir ekologiškai sąmoningiems vartotojams. Ji paprastai auginama atsakingai ir tvariai, stengiantis kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai ir užtikrinti ilgalaikę žuvų populiacijų sveikatą. „Sveikatos požiūriu arktinė šalvis – kiek nusileidžia lašišai, tačiau ji vis tiek omega-3 riebalų rūgščių lobis. Be to, tai puikus baltymų šaltinis, o gyvsidabrio kiekis jame mažesnis nei daugelyje kitų populiarių jūros gėrybių, todėl laikoma, kad ją galima vartoti dažniau ir saugiau“, – atkreipia dėmesį „Iki“ žinovas.

Lengvai paruoš ir tie, kurie tik mokosi kepti žuvį

Arktinė šalvis virtuvėje yra nepaprastai atlaidi. Jos tvirta struktūra lemia, kad žuvis gerai išsilaiko, nesvarbu, ar ją kepsite grilyje, keptuvėje ar orkaitėje, o gal virsite sriubą ar troškinsite. Tiems, kurie dar tik pažindinasi su arktine šalvimi, „Iki“ kulinarai siūlo pradėti paprastai: šiek tiek druskos, pipirų, citrinos, žalumynų ir truputis alyvuogių aliejaus bus pakankama ir leis atsiskleisti natūraliems žuvies skoniams. Tačiau jeigu norite šiek tiek pakylėti savo pietus ar vakarienę į kitą lygį, verta išbandyti ir receptą su voveraitėmis.

Alpinė šalvis grilyje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies, 1 raudonojo svogūno, 500 g šviežių daržovių, pvz., morkų, pankolių, brokolių, bulvių, 1 citrinos, 1 aitriosios paprikos, 50 g sviesto, druskos, šviežių žalumynų.

Gaminame:

  1. Daržoves, jeigu reikia, nulupkite ir supjaustykite. Sudėkite jas ant didelio folijos lapo, ant viršaus padėkite žuvį.
  2. Alpinės šalvies odoje padarykite kelis įstrižus įpjovimus, visą žuvį įtrinkite druska. Įpjovas ir pilvą užpildykite pjaustyta citrina, aitriosios paprikos riekelėmis ir sviestu. Įdėkite ir šviežių žalumynų, pavyzdžiui, petražolių.
  3. Suvyniokite viską į sandarų paketą ir kepkite įkaitintame grilyje, kol mėsa pradės atsiskirti nuo kaulų. Kepimo metu žuvies ir daržovių paketą porą kartų apverskite.

Alpinė šalvis su voveraičių ir sviesto padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies (apie 1,3 kg), druskos, pipirų, 1 šaukšto aliejaus arba sviesto. Taip pat: 300 g voveraičių, 25 g sviesto, 1 nedidelio svogūno, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų. Padažui: 2 svogūnų, 75 g sviesto, 150 ml sauso baltojo vyno, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 300 ml grietinėlės, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, druskos, baltųjų pipirų, žalumynų.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite svogūnus. Pakepkite keptuvėje su šiek tiek sviesto kelias minutes. Supilkite baltąjį vyną, actą ir grietinėlę. Gerai išmaišykite. Kaitinkite apie 25 minutes ant vidutinės ugnies. Tuomet įmaišykite likusį sviestą ir pagardinkite padažą citrinos sultimis, druska ir baltaisiais pipirais. Padažą laikykite šiltai, kol patieksite.
  2. Iškepkite žuvį. Iš alpinės šalvies išpjaukite filė. Apčiuopkite, ar nėra kaulų, ir, jei jų rasite, pašalinkite pincetu. Padalykite filė į kelis gabalėlius, iš mėsos pusės pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kepimo formą patepkite trupučiu aliejaus arba sviesto. Į kepimo skardą dėkite filė oda į viršų. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 18-20 minučių.
  3. Paruoškite voveraites. Grybus pakepkite sausoje keptuvėje, kol jie praras didžiąją dalį skysčio. Įdėkite sviesto ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite smulkintą svogūną, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Iki patiekimo laikykite šiltai.
  4. Viską sudėkite į lėkštę, galite patiekti ir su kitais priedais, pavyzdžiui, bulvių koše ir salotomis. Apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su LDK Kęstučio pėstininkų batalionu

Sausio 23 dieną Tauragės rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų batalionu. Pasirašyta sutartimi įsipareigojama bendradarbiauti inicijuojant ir į

Šilumos kaina Tauragėje tarp mažiausių Lietuvoje

Tauragėje kaina ir toliau viena žemiausių šilumos visoje Lietuvoje. Pagal Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skelbtus duomenis, tauragiškiai už šilumą moka mažiau nei keturių miestų (Utenos, Akmenės, Mažeikių ir Šilutės) gyventojai, tuo tarpu brangiau už šilumą moka 44 kitų šilumos tiekėjų v

„Multistyle“ knygos pristatymas Tauragėje: Jogos meistrė Jurga Maya Eičė atskleidžia savo metodus ir filosofiją

 Sausio 23 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko jogos meistrės Jurgos Maya Eičės knygos „Multistyle“ pristatymas. Renginio metu autorė supažindino klausytojus su savo sukurtu metodiniu leidiniu, skirtu jogos mokytojams, bei pasidalijo savo kelionės į jogą istorija. Jurga Maya Eičė (Maya) &n

Knygos „Galia ir teisingumas“ pristatymas Tauragėje – žingsnis link tikėjimo ir bendrystės

Sausio 21 d. Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje įvyko teologijos mokslų daktarės Ingridos Gudauskienės knygos „Galia ir teisingumas“ pristatymas, kuris tapo puikia proga įvairių konfesijų tikintiesiems pasidalyti dvasinėmis įžvalgomis ir bendruomeniškumu. Renginys buvo skirtas Maldos už krik&scar

Kriminalinė suvestinė: mirties atvejai, eismo įvykiai ir smurtas prieš nepilnametį

Pagal Lietuvos policijos pranešimus, per pastarąją parą užregistruoti keli reikšmingi įvykiai. Išsami suvestinė pateikiama žemiau: Neaiški mirties priežastis Pagėgių sav. sausio 23 d., apie 9:44 val., Pagėgių savivaldybės Kentrių kaime buvo rastas vyro, gimusio 1955 m., kūnas. Nustatyta, kad lavonas nebuvo pažeista

Pažintis per pokalbių programėlę baigėsi išžaginimu

Teismas 23 metų jurbarkietį pripažino kaltu dėl nepilnametės išžaginimo. Anksčiau jau teistam jaunuoliui skirta reali laisvės atėmimo bausmė. Praėjusių metų vasarą kaltinamasis, dirbdamas komandiruotėje kitame Lietuvos regione, per vieną pokalbių programėlę susipažino su ten gyvenančia nepilnamete. Su ja susitikęs, jaunuolis nupirko alkohol

Mokiniams savo gyvenimą paskyręs matematikos mokytojas Rene Barščiauskas 

Praėjusio šimtmečio 1925 metų sausio 2 diena Tauragės kraštui padovanojo iškilią, šviesią asmenybę, stebinusią aplinkinius savita pasaulėžiūra. Tą dieną gimė Tauragei ir Tauragės mokiniams savo gyvenimą paskyręs matematikos mokytojas Rene Barščiauskas. Mokytojas – klasikinės mokyklos atstovas, matematiką dės

Pacientų pavėžėjimo paslauga Tauragėje: ką reikia žinoti?

Tauragėje, kaip ir visoje Lietuvoje, pacientai jau pusmetį turi galimybę naudotis nemokama pavėžėjimo paslauga – 2024 m. antrąjį pusmetį Tauragėje ja pasinaudota jau 146 kartus. Ši paslauga apima tiek paciento vykimą į asmens sveikatos priežiūros įstaigą (toliau – ASPĮ), tiek grįžimą namo. Registracija ir konsultacijos pacientų p

Krašto apsaugos ministerija teikia Vyriausybei svarstyti nutarimą dėl 17-mečių sveikatos patikros

Krašto apsaugos ministerijos siūlymu nuo šių metų pradžios 17-mečių jaunuolių, kurie sulaukę pilnametystės kitąmet privalės atlikti karo prievolę, sveikata bus tikrinama elektroniniu būdu naudojantis nekarinių sveikatos priežiūros įstaigų turima ir pačių asmenų pateikta informacija apie sveikatą. Šiais pakeitimais bus mažinama

Dapkiškių piliakalnio nuniokojimas kelia susirūpinimą

Tauragės rajone esantis Dapkiškių piliakalnis, laikomas kultūros paveldo objektu ir saugomas pagal valstybės teisės aktus, pastaruoju metu patiria rimtą žalą. Vietos gyventojai ir gamtosaugos aktyvistai pastebėjo, kad ant piliakalnio ir aplink jį nuolat važinėjama keturračiais, kas sukelia ilgalaikę žalą tiek archeologinei, tiek gamtinei apl

Kelininkai primena – vairuotojams svarbu neprarasti budrumo

Nepaisant to, kad pastarosiomis dienomis daugelyje Lietuvos vietovių vyravo teigiama oro temperatūra, AB „Kelių priežiūra“ primena, kad žiemos sezono metu vairuotojams itin svarbu neprarasti budrumo. Kaip indikuoja bendrovėje pasitelkiamos sistemos, šiąnakt Rytų Lietuvoje galimas reiškinys – lijundra. „Kelių p

Nuo kūdikio iki paauglio – kokie iššūkiai laukia kiekviename etape ir kaip juos įveikti?

Vaiko teisių gynėjai pastebi, kad augindami vaiką su iššūkiais tėvai susiduria kone visais vaiko raidos tarpsniais. Vos pradėjęs vaikščioti vaikas tėvams – vos pagaunamas ir vis kur nors užkliūvantis vijurkas, trejų-ketverių metų mažylis vis drąsiau ima rodyti charakterį ir bando tėvų kantrybę, o jau devynerių ar de&scaro