Tauragės žinios logotipas
Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti

Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti platesnius tinklus suvilioja ne tik kaina

Lietuviai jau nebe karpių ir silkių, o lašišų tauta – bent jau tą rodo prekybininkų duomenys. Tačiau kai parduotuvėse pasirodo rečiau sutinkama šios žuvies giminaitė alpinė šalvis, net ir prisiekę lašišos gerbėjai ja susigundo. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, daugelis jau įvertinę švelnesnį alpinės šalvies skonį, mažesnį riebumą, o išbandyti naują žuvies rūšį sutaupyti norinčius pastūmėja ir kaina.

„Žuvis vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse – vien šiemet per pirmus septynis mėnesius šviežios žuvies nupirkta virš dešimtadalio daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent dukart per savaitę valgyti žuvies, todėl stengiamės prisidėti prie šio įpročio formavimo. Pirkėjai gali rinktis ne tik pamėgtas lašišas, karpius, upėtakius, šamus, bet rūpindamiesi kokybiška pasiūla pristatome ir „Mėnesio laimikį“. Tai – kas mėnesį vis kita žuvis, kurios paprastai reguliariame asortimente nebūna, arba ji siūloma ypač gera kaina. Pirkėjų elgesys rodo, kad ši tradicija išties pamėgta – jau pirmosiomis dienomis naujiena sulaukia žuvų mėgėjų dėmesio“, – pasakoja G. Kitovė.

Rugsėjo žvaigždė – alpinė šalvis. Ji ypač pamėgta ten, kur tyvuliuoja jos gimtieji krištolo skaidrumo vandenys: nuo Kanados iki Prancūzijos Alpių bei Skandinavijos. Ji, kaip ir pirkėjų jau mylimas upėtakis ar geriau pažįstama kuprė, priklauso lašišinių šeimai, tačiau turi ir išskirtinių bruožų.

„Atidžiai parenkame tiek mėnesio laimikius, tiek visas žuvis, kad jos džiugintų ir kaina, ir kokybe. Nuolat kelti kartelę įpareigoja pirkėjų pasitikėjimas: jų balsai lėmė, kad šiemet žuvies ir jūros gėrybių skyrius „Iki“ parduotuvėse pripažintas aukščiausios kokybės šalyje, jam skirtas prestižinis QUDAL apdovanojimas“, – sako G. Kitovė.

Kuo skiriasi alpinė šalvis ir lašiša?

Iš pirmo žvilgsnio arktinė šalvis ir lašiša gali atrodyti kaip antrininkės – tai rausvų atspalvių ir aptakių formų žuvys. Tačiau atidžiau pažvelgus į jas, išryškėja niuansai. „Kas tikriausiai visų pirma kris į akį – tai alpinės šalvies kaina. Nors yra karališkosios lašišos giminaitė, jos kilogramas gali kainuoti netgi pigiau nei karpio. Šį mėnesį lojalūs „Iki“ pirkėjai alpinę šalvį gali įsigyti vos už 6,99 Eur/kg“, – pažymi tinklo atstovė.

Kiti skirtumai jau slypi giliau. Arktinės šalvies žuvys paprastai būna šviesesnės spalvos palyginti su lašišos ryškesniais atspalviais, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Alpinės šalvies kaulų struktūra yra panaši į lašišos – ji taip pat nėra kaulėta. Todėl ji tinkama ruošti ir vaikams, nes mėsoje esančius kaulus lengva pašalinti.

„Iš ledinių vandenų atplaukusios arktinės šalvies skonis dažnai apibūdinamas kaip viduriukas tarp lašišos ir upėtakio. Ši žuvis pasižymi malonia tvirta tekstūra ir švelnesniu, ne tokiu riebiu skoniu, todėl laikoma ypač universalia – ji mėgstama ir lašišos gerbėjų, ir tų, kurie nori kažko lengvesnio“, – sako G. Bačkovas.

Arktinė šalvis patiks ir ekologiškai sąmoningiems vartotojams. Ji paprastai auginama atsakingai ir tvariai, stengiantis kuo labiau sumažinti poveikį aplinkai ir užtikrinti ilgalaikę žuvų populiacijų sveikatą. „Sveikatos požiūriu arktinė šalvis – kiek nusileidžia lašišai, tačiau ji vis tiek omega-3 riebalų rūgščių lobis. Be to, tai puikus baltymų šaltinis, o gyvsidabrio kiekis jame mažesnis nei daugelyje kitų populiarių jūros gėrybių, todėl laikoma, kad ją galima vartoti dažniau ir saugiau“, – atkreipia dėmesį „Iki“ žinovas.

Lengvai paruoš ir tie, kurie tik mokosi kepti žuvį

Arktinė šalvis virtuvėje yra nepaprastai atlaidi. Jos tvirta struktūra lemia, kad žuvis gerai išsilaiko, nesvarbu, ar ją kepsite grilyje, keptuvėje ar orkaitėje, o gal virsite sriubą ar troškinsite. Tiems, kurie dar tik pažindinasi su arktine šalvimi, „Iki“ kulinarai siūlo pradėti paprastai: šiek tiek druskos, pipirų, citrinos, žalumynų ir truputis alyvuogių aliejaus bus pakankama ir leis atsiskleisti natūraliems žuvies skoniams. Tačiau jeigu norite šiek tiek pakylėti savo pietus ar vakarienę į kitą lygį, verta išbandyti ir receptą su voveraitėmis.

Alpinė šalvis grilyje

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies, 1 raudonojo svogūno, 500 g šviežių daržovių, pvz., morkų, pankolių, brokolių, bulvių, 1 citrinos, 1 aitriosios paprikos, 50 g sviesto, druskos, šviežių žalumynų.

Gaminame:

  1. Daržoves, jeigu reikia, nulupkite ir supjaustykite. Sudėkite jas ant didelio folijos lapo, ant viršaus padėkite žuvį.
  2. Alpinės šalvies odoje padarykite kelis įstrižus įpjovimus, visą žuvį įtrinkite druska. Įpjovas ir pilvą užpildykite pjaustyta citrina, aitriosios paprikos riekelėmis ir sviestu. Įdėkite ir šviežių žalumynų, pavyzdžiui, petražolių.
  3. Suvyniokite viską į sandarų paketą ir kepkite įkaitintame grilyje, kol mėsa pradės atsiskirti nuo kaulų. Kepimo metu žuvies ir daržovių paketą porą kartų apverskite.

Alpinė šalvis su voveraičių ir sviesto padažu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 1 arktinės šalvies (apie 1,3 kg), druskos, pipirų, 1 šaukšto aliejaus arba sviesto. Taip pat: 300 g voveraičių, 25 g sviesto, 1 nedidelio svogūno, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų. Padažui: 2 svogūnų, 75 g sviesto, 150 ml sauso baltojo vyno, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 300 ml grietinėlės, šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių, druskos, baltųjų pipirų, žalumynų.

Gaminame:

  1. Nulupkite ir kuo smulkiau supjaustykite svogūnus. Pakepkite keptuvėje su šiek tiek sviesto kelias minutes. Supilkite baltąjį vyną, actą ir grietinėlę. Gerai išmaišykite. Kaitinkite apie 25 minutes ant vidutinės ugnies. Tuomet įmaišykite likusį sviestą ir pagardinkite padažą citrinos sultimis, druska ir baltaisiais pipirais. Padažą laikykite šiltai, kol patieksite.
  2. Iškepkite žuvį. Iš alpinės šalvies išpjaukite filė. Apčiuopkite, ar nėra kaulų, ir, jei jų rasite, pašalinkite pincetu. Padalykite filė į kelis gabalėlius, iš mėsos pusės pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kepimo formą patepkite trupučiu aliejaus arba sviesto. Į kepimo skardą dėkite filė oda į viršų. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 18-20 minučių.
  3. Paruoškite voveraites. Grybus pakepkite sausoje keptuvėje, kol jie praras didžiąją dalį skysčio. Įdėkite sviesto ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite smulkintą svogūną, išspaustą česnaką, druską ir pipirus. Iki patiekimo laikykite šiltai.
  4. Viską sudėkite į lėkštę, galite patiekti ir su kitais priedais, pavyzdžiui, bulvių koše ir salotomis. Apibarstykite smulkintais šviežiais žalumynais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kviečiame į parodos „Forma ir dvasia. Regimanto Midvikio retrospektyva“ pristatymą

Lapkričio 25 d. 17.30 val. Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ vyks parodos „Forma ir dvasia. Regimanto Midvikio retrospektyva“ pristatymas. Šis renginys – jautrus menininko atminimo pagerbimas, pažymint lygiai dešimtmetį nuo vieno iškiliausių Lietuvos skulptorių netekties. „Pasaulis

Ieškomas be žinios dingęs vyra

Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja, kad ieškomas be žinios dingęs Laimonas Balčiauskas, gimęs 1977 m. Vyras yra vidutinio kūno sudėjimo, apie 180 cm ūgio, trumpų šviesiai rudų plaukų. Išeidamas iš namų vilkėjo kamufliažinę striukę, mėlynus džinsus ir aulinius batus. Žinančius Laimono Bal

Lakštingalos giesmė tremties naktį. Pokalbis su Terese Rubšyte-Ūksiene

2025 m. spalio 22 d. į Viešpaties glėbį iškeliavo poetė, pedagogė, partizanų ryšininkė, tremtinė, Biblijos vertėjo prel. Antano Rubšio sesuo Teresė Rubšytė-Ūksienė. Dalinamės prieš keletą metų žurnale „Kelione“ skelbtu pokalbiu, kuriame Teresė pasakoja apie laisvės kovas, ryšius su partiz

Kaip išvengti šaltuoju metu dažniausiai užklumpančių sveikatos problemų?

Atvėsus orams, mūsų imuninė sistema susiduria su tikru iššūkiu. Staigūs temperatūros pokyčiai, šildymo sezono pradžia, mažiau saulės šviesos ir dažnesnis buvimas uždarose patalpose – visa tai silpnina organizmo apsauginius mechanizmus. Taigi, šaltuoju laikotarpiu dažniau užklumpa peršalimas, gripas ar

Paminėta Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti: policija ragina didinti atsakomybę keliuose

Sekmadienį, lapkričio 16 d., Tauragės apskrities policijos pareigūnai kartu su visuomene minėjo Pasaulinę dieną žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Šios dienos tikslas – priminti apie kiekvieno eismo dalyvio asmeninę atsakomybę, Kelių eismo taisyklių laikymosi svarbą ir būtinybę elgtis kelyje taip, kad būtų išvengta skaudžių nel

B. Baltrušaitytės biblioteka Tarptautinę tolerancijos dieną paminėjo edukacija „Karšuvos“ mokyklos Tauragės skyriuje

Lapkričio 16-ąją minint Tarptautinę tolerancijos dieną, Tauragės B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos darbuotojos surengė išvykstamąją edukaciją Tauragės r. „Karšuvos“ mokyklos Tauragės skyriuje. Edukacijos metu vaikams buvo skaitoma knyga „Aš galiu“, kurioje akcentuojamas pasitikėjimas

Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“

Likus vos keliems mėnesiams iki Dakaro ralio starto lenktynininkas Rokas Baciuška gyvena itin intensyviu ritmu. Neseniai iš treniruočių Dubajuje grįžęs sportininkas sako, kad pasiruošimas Dakarui vyksta visus metus. „Svarbi kiekviena treniruotė, darbas su technikais, šturmanu – viskas yra ruošimosi Dak

Tauragės rajone įgyvendinamas projektas „GALIA negalioje“ – kviečia prisijungti

Tauragės rajone įgyvendinamas naujas, bendruomenę telkiantis projektas „GALIA negalioje“, kurį organizuoja Jaunimo klubas „Feniksas“. Projektą finansuoja Europos Sąjunga per Europos solidarumo korpusą, taip sudarydama galimybę plėtoti reikšmingas veiklas vaikams ir jaunimui su negalia bei jų tėvams.   Projekto

Kviečia teikti teikti kandidatūras nusipelnusio slaugytojo nominacijai

Spalio 28 d., 11 val. Tauragės bendruomenių  namuose (Vytauto g. 141) vyks mokslinė-praktinė konferencija ,,Slaugytojas: nematomas medijoje-neįkainojamas bendruomenėje". Konferencija skirta: slaugytojams, akušeriams, kineziterapeutams ir visiems, kam įdomios pranešimų/dirbtuvėlių temos.    Renginys suburs net 15 lekto

Galimai balionais atkeliavę rūkalai pasiekė Klaipėdos rajoną (video)

2025 m. lapkričio 13 d. apie 11.35 val. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai Klaipėdos r., Pėžaičių kaime, aptiko įspūdingą kontrabandinių cigarečių slėptuvę. Teritorijoje rasta 7 500 pakelių cigarečių – 6 000 „NZ“ su baltarusiškomis b

Norintiems tęsti arba pradėti pensijų kaupimą – ką svarbu žinoti

Artėjant pensijų kaupimo pokyčiams, gyventojams tampa ypač svarbu priimti gerai apgalvotą asmeninį sprendimą dėl dalyvavimo antros pakopos pensijų kaupime. Žmonės, kurie planuoja likti kaupime ar svarstantys prie jo prisijungti, turėtų aiškiai suprasti, kaip yra pervedamos įmokos, kokiu būdu prie kaupimo prisideda valstybė, kokios numatytos

Tauragėje veiklą pradėjo naujas policijos komisariatas – vadovaus Rima Trijonienė

Nuo 2025 m. spalio 1 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato struktūroje veiklą pradėjo naujas padalinys – Tauragės rajono policijos komisariatas. Šio pokyčio tikslas – užtikrinti aukštesnę policijos paslaugų kokybę Tauragės rajono gyventojams, stiprinti bendradarbiavimą su savivaldybe bei vietos bendruom