Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes.
Juoda ruginė duona, supjaustyta gabaliukais, apkepta ir ištrinta česnaku yra lietuviška klasika. Tačiau keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip – „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“. Ir už visų šių pavadinimų slypi visai lengvai paruošiamas ir svečius neabejotinai nustebinsiantis užkandis.
„Esmė paprasta – paėmus duonos kepaliuką visame jame padaryti daug gilių įpjovų, į jas pridėti sūrio, ištirpinto sviesto, pasirinktų priedų ir pašauti į orkaitę. Už pusvalandžio ištrauksite nuodėmingai skanų ir itin efektingai atrodantį užkandį, kuris taps vakarėlio hitu. Tokia duona bus skani ir viena, tačiau galima patiekti ir kaip originalų priedą prie sriubos, troškinio ar čili“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Šis receptas mėgiamas už Atlanto dėl to, kad jam tereikia vos kelių visiškai nebrangių ingredientų, darbo yra nedaug, o ir kaskart galima išmėginti naujas skonių variacijas. Pavyzdžiui, naudoti kitokius prieskonius, kitą sūrį ar duoną, skaninti padažais, tokiais kaip pesto.
„Be to, tokią duoną galima pasiruošti iš anksto laukiant svečių. Duoną supjausčius ir sudėjus visus ingredientus, ją galima suvynioti į foliją ir palikti laukti vakaro. Tik tokiu atveju naudokite ne ištirpintą, o kambario temperatūros sviestą. Artėjant valgymo metui, reikės tik įdėti į orkaitę ir iškepti – nieko daugiau“, – pataria kulinarijos technologė.
Kokią duoną rinktis?
Šiam receptui geriausiai tiks traškios plutos tvirta duona. Rinkitės ją pagal savo skonį: prancūzišką batoną, itališką čiabatą, raugo ar pan. Tinka ir pagardintos įvairiais priedais, kurios vis populiarėja Lietuvoje.
„Ilgus metus lietuviai buvo gan konservatyvūs rinkdamiesi duoną – ištikimybė tradicinei ruginei ir plikytai šviesiai duonai buvo labai stipri. Visgi, ilgainiui skonis pradėjo keistis: pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą. Jų pasirinkimą vis labiau lemia ir noras paeksperimentuoti, praturtinti savo racioną – pirkinių krepšeliuose dažnai atsiduria duonos su įvairiausiais priedais, tokiais kaip šalavijų sėklos, linų sėmenys, daiginti rugiai ir pan.“, – pastebi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Koks sūris tinkamiausias?
Svarbu, kad jis gerai lydytųsi, pabrėžia G. Urbonavičiūtė. Galite naudoti paprasčiausią fermentinį sūrį, mocarelą, čederį ar jų mišinį. Taip pat šventiniam receptui puikiai tik bri sūris. Galite įmaišyti ir kietojo sūrio, tokio kaip parmezanas, tačiau didžiausią dalį turi sudaryti besilydantis sūris.
Kokie priedai dera?
„Įdaro pagrindas – ištirpdytas sviestas. Jeigu nevartojate pieno produktų, galima naudoti ir aliejų, visgi skonis bus šiek tiek kitoks. Paprasčiausia ir bene skaniausia į jį tiesiog įmaišyti išspausto česnako ar česnako miltelių, įdėti šiek tiek šviežių žalumynų (svogūnų laiškų ar petražolių) ir vos vos druskos. Bet leiskite pasireikšti savo fantazijai: įdėti ir šoninės ar dešros gabaliukų, pjaustytų alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, įmaišyti šaukštą pesto padažo. Jeigu naudojate bri, labai skanu bus jį derinti su riešutais ir spanguolėmis“, – idėjomis dalijasi kulinarijos žinovė.
Kaip supjaustyti duoną?
Tik iš pradžių tai gali pasirodyti sudėtinga – technika yra labai paprasta. Esmė yra supjaustyti kepalą „grotelėmis“, tačiau neįpjauti duonos apačios, nes kitaip visas įdaras ištekės. Padėkite duoną ant lentelės, tvirtai viena ranka laikykite, o kita visame kepale išilgai padarykite įpjovas, darydami maždaug 2–3 cm tarpus. Pasukite duoną 90 laipsnių kampu ir dabar tokias pačias įpjovas padarykite skersai – turi išeiti retas tinklelis. Tuomet teliks konditeriniu teptuku kiekvieną įpjovą patepti sviestu, įdėti priedų ir gausiai tarpus prikimšti sūrio.
Česnakinė kepta duona su sūriu
Porcijos: 4–6
Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. paruošti ir 20 min. kepti)
Reikės: 1 kepaliuko duonos, 5 skiltelių česnako, saujelės žalumynų (petražolių ar svogūno laiškų), šiek tiek itališkų prieskonių, 110 g sviesto, 120 g sūrio (fermentinio ar mocarelos), druskos.
Gaminame:
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca
Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd