Sauja šviežių, traškių salotų lapų – maistinga, tačiau galbūt ne kiekvieną įkvepia valgyti sveikiau. Visgi vos keli kūrybingai pasitelkti priedai jas pakylės į tokį patiekalą, kuriam bus sunku pasakyti „ne“. Raktas į genialias nebrangias salotas gali būti tiek valgomos gėlės, tiek namuose patobulintas aliejus ar naujos rūšies žalumynai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, parduotuvėse jau pasirodęs šviežias pavasario derlius keičia pirkėjų mitybos įpročius: dažniau į pirkinių krepšelius keliauja įvairios salotos, pomidorai, agurkai, morkos, ridikėliai ir kitos daržo gėrybės.
„Šiuolaikinės technologijos dabar užtikrina, kad šviežių salotų galima įsigyti ištisus metus. Visgi pastebime, kad jų pardavimai pradeda augti sulig vasario viduriu, kai pasirodo dar platesnė šviežia salotų įvairovė, atkeliaujanti į parduotuves su naujuoju derliumi. Kasmet matome ir didesnį lietuvių norą kulinariniams eksperimentams: pirkėjai dairosi ne tik įprastų lapinių ar romaninių salotų, pamėgtų gražgarsčių, bet drąsiai gamina su sultenėmis, lapiniais kopūstais (angl. „kale“) ar salotų mišiniais su gėlių žiedais“, – pastebi V. Budrienė.
Kuriuos lapus rinktis salotų pagrindui?
Šviežių salotų pagrindas – žalumynai, kurių lapai tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti visi vienodi. Kas dar nėra pažinę visos salotų įvairovės, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja apie esminius jų skirtumus ir pranašumus.
Lapiniai kopūstai pastaruoju metu labai išpopuliarėję dėl savo išskirtinės maistinės vertės. Šio garbanoto kopūsto galima dėti į salotas arba apkepus orkaitėje paversti traškiais sveikais traškučiais. Jie mėgstami ir glotnučiuose, mat pasižymi didele geležies, kalcio, vitaminų A, C, K koncentracija.
Įvairiaspalvės ir kitos stambių lapų salotos, tokios kaip „Lollo Biondo“, vertinamas dėl minkštumo ir švelnaus skonio. Jos puikiai tinka kaip salotų pagrindas, taip pat mėgstamos naudoti mėsainiuose, sumuštiniuose. Minkšti lapai jas paverčia idealia rūšimi gaminant sveikus suktinukus – lapai pakankamai dideli, kad į juos pavyktų suvynioti įdarą, ir pakankamai tvirti jį išlaikyti.
Gražgarstės – aštroko skonio pienių lapus kiek primenantys žalumynai ne tik puikiai papildo įvairias lapines salotas, bet puikiai tinka šaltoms sriuboms, picoms ar net košėms gardinti.
Aisbergo arba ledo salotose yra daug vandens, todėl jos yra mėgstamas maisto produktas lieknėjant. Jos vienas dažniausių pasirinkimų salotoms, gaivus jų traškumas pagyvins ir sumuštinius, mėsainius. Maistinės vertės jose mažiau nei kitose salotų rūšyse, tačiau kaip privalumą galima išskirti ilgesnį jų išstovėjimą šaldytuve.
Sultenės yra maistingi smulkučiai žali lapai, kuriuose yra vitamino K ir kitų mineralų. Jos puikiai tinka salotoms arba kaip garnyras prie kitų patiekalų, pavyzdžiui, makaronų. Sultenės skonis – šiek tiek sviestinis, švelnus, o žavi jų išvaizda pagražins bet kurias salotas.
Špinatai yra itin universalūs ir turi begalę panaudojimo būdų. Tai vieni mėgstamiausių lapų salotoms ruošti, jie puikiai dera ir sumuštiniuose. Priešingai nei dauguma kitų lapinių žalumynų, špinatai dažnai apdorojami ir termiškai, naudojami padažuose, omletuose, makaronų patiekaluose, picose.
Romaninėse salotose gausu kalcio, kalio ir kitų vitaminų. Iš jos gaminkite žymiąsias Cezario salotas – lapų traškumas bus geriausias kontrastas kreminiam padažui.
Skanesnėms salotoms – ir gudrybė su dubeniu
Šiandien vis daugiau žmonių renkasi salotas ne tik kaip garnyrą ar užkandį, bet ir kaip pagrindinį patiekalą. Tinkamai paruoštos salotos gali padėti gauti po žiemos taip reikalingų maistinių medžiagų, tačiau derėtų nepamiršti kelių dalykų. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad kai kurios klaidos jas iš sveiko patiekalo gali paversti kalorijų bomba.
Daržovės tebūnie pagrindas. Pats paprasčiausias būdas pasirūpinti, kad salotos būtų sveikos – būtent žalumynų lapus ir šviežias daržoves laikyti valgio žvaigždėmis. Derinant jas su tokiais priedais kaip vištiena, krevetės ar sūriai, lengva užsimiršti ir daržo gėrybes nustumti į antrą planą. O būtent jose esančios skaidulos gali padėti palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir suteikti energijos.
Suteikite daugiau spalvų. Valgome akimis – tad gražiai ir efektingai atrodančios salotos paskatins jų paragauti net ir tuos, kurie paprastai į tokį valgį šnairuoja. Įkvėpkite joms daugiau energijos naudodami skirtingas spalvas: geltonus kukurūzus, oranžines morkas, žalius agurkus, ryškiaspalvius ridikėlius ar skirtingų spalvų paprikas. Jokių pastangų virtuvėje nereikalaujantis G. Urbonavičiūtės patarimas – išbandyti salotų mišinius su valgomomis gėlėmis, kurios bemat suteiks šventiškumo.
Įtraukite baltymų. Būtent jie padės sukurti subalansuotą patiekalą, kurio pakaks priešpiečiams ar vakarienei. Ilgiau išliksite sotūs, taip pat suteiksite organizmui daugiau naudingų medžiagų. Puikiai tinka produktai, kurie neapsunkins skrandžio: virta vištiena, virti kiaušiniai, tunas. Nepamirškite, kad tinka ne tik gyvulinės kilmės produktai: rinkitės ir bolivinę balandą, avinžirnius, pupeles, lęšius.
Pagardinkite sveikais riebalais. Jie papildys Omega-3 atsargas, jų reikia tinkamam širdies darbui, o salotoms taip pat suteiks ir papildomo skonio bei traškumo. Rinkitės, pavyzdžiui, vandenyje išmirkytus riešutus, sausoje keptuvėje pakepintas sėklas. Verta salotas gardinti ir avokadų ar alyvuogių aliejumi.
Atidžiai pasirinkite padažą. Pirktiniai padažai yra tikras išsigelbėjimas skubant, tačiau jei rūpinatės kalorijų skaičiumi ir sveika mityba, išstudijuokite jų sudėtį. Rinkitės tokį, kuriame būtų mažiau cukrų, druskos. Nesunku padažą ir pasigaminti patiems: kaip pagrindą galite naudoti aliejų, balzaminį actą arba natūralų jogurtą, skaninti citrinos sultimis, garstyčiomis, prieskoninėmis žolelėmis.
„Paeksperimentuoti verta ir su aliejais – išbandyti skirtingas jo rūšis arba patiems suteikti mėgstamam aliejui papildomo skonio. Tereikia šiek tiek pašildyti jį keptuvėje, įdėti žolelių ir prieskonių bei kelias minutes pamaišyti. Išjunkite ugnį, leiskite aliejui visiškai atvėsti ir perpilkite į aukštą stiklinį indą bei palikite pastovėti, kad skoniai susilietų. Vos kelios minutės darbo, ir visuomet po ranka turėsite skanų pagardą salotoms“, – idėja dalijasi kulinarijos technologė.
Panaudokite šalto dubens triuką. Kiek netikėta, bet suveikianti gudrybė – salotas dėti į šaldytuve atvėsintą indą. Salotos skaniausios šaltos, o toks dubuo jų temperatūrą dar labiau sumažins. Tad tai žalumynams ir daržovėms suteiks papildomo šviežumo bei traškumo.
Privačiam asmeniui priklausantys istoriniai Lietuvos banko Tauragės skyriaus rūmai nuo 2020 m. spalio 1 d. neteko pagrindinio nuomininko – „Luminor“ banko, kuris nutarė, kad visoje apskrityje jam neverta turėti nė vieno padalinio. Mažosiose patalpose dar veikia vienas kitas biuras, tačiau pastato pagrindinė operacijų salė stovi tu
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad smulkieji verslininkai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2025 m. Tai ypač aktualu gyventojams, kurie veiklą pradės vykdyti jau nuo sausio mėn. pradžios, nes jie turėtų pasiruošti iš anksto ir verslo liudijimą įsigyti nelaukiant paskutinių šių metų dienų. Patogiausia tą padar
Mintimis dalinasi Janina Pukelienė, Tauragės Jovarų pagrindinės mokyklos direktorė. Kalbino Arūnas Graželiūnas. https://open.spotify.com/episode/6ZvaPL4Dh9acIKZ3Y3y4hR ...iš istorijos... - Prisiminėme visus keturis buvusius mokyklos direktorius nuo pirmojo iki ketvirtojo - Valentiną Pocevičių, Algirdą Medeikį, Eugenijų Šaltį
Vakar, gruodžio 10 d., Šilutės miesto gyventojams šventinės nuotaikos trumpam subliuško. Gerokai po vidurnakčio policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad trys asmenys, automobilių stovėjimo aikštelėje, šokinėja užlipę ant automobilio „Audi“ stogo. Įžūliu elgesiu ir vandališkais veiksmais,
Tauragės kultūros centre, Edmundo Mažrimo parodų salėje eksponuojama tapybos paroda „Užtvanka/Potvynis“. Dailininkas Šarūnas Šarkauskas gimė 1967 metais Kaune. Šiuo metu gyvena ir kuria Palangoje. Nuo 1991 metų dalyvauja menininkų grupių parodose, pleneruose, rengia personalines tapybos darbų parodas.
Kas yra anglies monoksidas? Anglies monoksidas (CO) yra bespalvės ir bekvapės dujos, kurios susidaro degimo proceso metu, kai nėra pakankamai deguonies. Šios dujos yra ypač pavojingos, nes jų negalima pastebėti nei rega, nei uosle. Anglies monoksidas gali kauptis jūsų namuose dėl prasto vėdinimo ar netinkamai veikiančių prietaisų, naudojanč
Tinkamai parinkti langai, garažo vartai, roletai ir žaliuzės gali pagerinti jūsų namų komfortą, funkcionalumą ir estetinį patrauklumą. Jie ne tik užtikrina energijos taupymą ir saugumą, bet ir prisideda prie jūsų gyvenamosios aplinkos jaukumo. Šie elementai svarbūs ne tik techniniu požiūriu, bet ir kaip svarbi interjero ir eksterjero dalis.
Balkonas gali tapti jaukia poilsio oaze, jei tinkamai suderinsite baldus ir augalus. Net ir mažiausia erdvė gali būti pritaikyta poilsiui ar pasisėdėjimams su šeima ir draugais. Pasirinkę tinkamus balkono baldus ir pridėję žalumos, sukursite harmoningą ir estetišką aplinką. Pateikiame keletą idėjų, kaip tai padaryti. Tinkamų baldų pa
Lietuvių kalba – viena seniausių ir unikaliausių pasaulyje. Nors ja kalba tik apie 3 milijonus žmonių, ji išlieka gyvybiškai svarbi ne tik Lietuvoje gyvenantiems, bet ir užsieniečiams, dirbantiems ar turintiems asmeninių ryšių su Lietuva. Lietuvių kalbos kursai tampa populiariu pasirinkimu tiek pradedantiesiems, tiek nori
Tauragė žengia į naują turizmo erą: pretenduoja tapti vienu lankomiausių Lietuvos miestu, o galbūt net ir Europos svetingumo sostine. Tokią ateitį šiam miestui prognozuoja ekspertai, pamatę koks ambicingas projektas įgyvendintas Tauragėje – renovuotas šimtametę istoriją turintis viešbutis „Tauragė“. Po
Mintimis dalinasi Žydrūnas Mačaitis, FK „Tauras“ vartininkų Lietuvos futbolo U17 bei miesto senjorų komandos treneris ir Darius Gvildys FK „Tauras“ vyr. treneris. https://open.spotify.com/episode/27Mgfb1fV9ZVmqUSQBR2Bm Gruodžio 10-oji — Futbolo diena. Manoma, kad futbolas atsirado dar senovės Egipte. Mokslininkai ten
Kviečia teikti paraiškas Tauragės rajono savivaldybės sportininkų ir trenerių skatinimui premijomis už aukštą meistriškumą – sporto rezultatus pasiektus per 2024 metų II pusmetį. Paraiškas piniginėms premijoms gauti gali teikti Savivaldybėje registruotos visų teisinių formų sporto įstaigos ir fiziniai asmenys, gyv