Pigiausių rudens gėrybių derinys patiks ne tik studentams: pasigaminkite kugelį iš bulvių, morkų ir... obuolio
Įkelta:
2023-09-24
Nuotrauka
kugelis

Kugelis – kiekvieno bendrabučio ar kartu gyvenančių studentų klasika. Pigu, paprasta ir sotu, tačiau ar nėra kiek nuobodu? Šį rudenį verta išbandyti kugelį šiek tiek kitaip ir bulves suderinti su morkomis bei neįprastu priedu – obuoliu. Netradicinis skonių derinys sužavės tuos, kas ieško lengvesnio kugelio varianto. Apsidžiaugs ir norintys sutaupyti: net ir didelei skardai išleisite vos kelis eurus, skaičiuoja Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Tarp populiariausių rudens gėrybių kiekvienais metais rikiuojasi bulvės, morkos, svogūnai, kopūstai, pomidorai. Ypač paklausios tos, kurios užauginamos vietos ūkiuose – Lietuvos pirkėjams tai yra taip pat svarbu, kaip ir gera kaina. Beje, pastebime, kad tarp lietuviškos produkcijos pirkėjai dairosi ne tik tradicinių gėrybių – mielai renkasi įvairių rūšių moliūgus, kukurūzų burbuoles, kuriuos derina įvairiuose patiekaluose“, – sako V. Budrienė.

Svarbu žinoti, kur daržoves ir vaisius laikyti

Gera kaina kartais paskatina šviežių gėrybių nusipirkti tiek, kad per kelias dienas jas suvalgyti būtų sudėtinga. Kad rudeniškas derlius namuose išstovėtų ilgiau, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi keliomis paprastomis taisyklėmis.

Bulvių į šaldytuvą ar balkoną nedėkite. Ne be reikalo nuo senų laikų bulvės laikomos rūsyje – ten vėsu ir tamsu, o būtent to reikia šioms daržovėms. Bulves geriausia laikyti medinėje dėžėje arba drobiniame maiše. Jei rūsyje per šilta, jį vėdinkite, nes dėl per aukštos temperatūros bulvės tampa žalios arba sudygsta.

„Bulvėms optimali temperatūra yra 5-7 laipsniai. Tokioje temperatūroje laikomos jos išlieka šviežios iki pusės metų. Jei rūsio neturite, daržoves laikykite tamsioje virtuvės spintelėje atokiau nuo šilumos šaltinių, ten jos išsilaikys kelias savaites. Nerekomenduojama bulvių dėti į šaldytuvą – jame temperatūra yra per žema. Laikyti balkone irgi ne pati geriausia mintis. Kol kas jame dar per šilta, be to, gali pasiekti saulės spinduliai“, – aiškina J. Sabaitienė.

Bulves reikėtų laikyti pakuotėse, kurios netrukdo vėdinimui. Blogiausias įmanomas pasirinkimas – plastikinis maišelis, nes jame daržovėms kaupsis drėgmė. Pakuotė turėtų būti su skylutėmis, pavyzdžiui, gerai tiks medvilninis arba džiuto maišelis.

Morkoms gali padėti smėlis. „Jei jūsų morkos žalios, t. y. tiesiai iš žemės, privalumas tas, kad jas lengviau laikyti. Verta jų net neplauti, o tik gerai nuvalyti. Tuomet pagrindinis laikymo principas: šviesa ir drėgmė yra didžiausi morkų priešai. Geras triukas, jeigu turite vietos namuose – sudėti jas į indą su smėliu ir laikyti nuo drėgmės ir šviesos apsaugotoje vietoje“, – patarimu dalijasi daržovių žinovė.

Priešingai, kai morkos jau nuplautos ir nuskustos, tuomet geriausia jas laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje, tačiau ne plastikiniame maišelyje. Tai padės išlaikyti jų traškią tekstūrą. Kita vertus, jeigu norite dar kurį laiką išsaugoti tarkuotas morkas, jas reikia laikyti sandariai uždarytame maišelyje, kad prie jų nepatektų oras. O tam, kad morkos lėčiau paruduotų, galite apšlakstyti citrinos sultimis.

Obuoliams patiks laikraštis. Obuolius laikykite vėsioje ir šiek tiek drėgnoje vietoje – optimali temperatūra yra 1-4 laipsniai. Žemesnėje temperatūroje obuoliai gali sušalti, o aukštesnėje – per greitai sunokti. Sausas oras taip pat neigiamai veikia vaisius, nes laikui bėgant obuoliai pradeda raukšlėtis, o vėliau – pūti. Ideali vieta jiems yra rūsys.

„Jeigu rūsio neturite, tai tradicinis, nors šiais laikais primirštas metodas – suvynioti kiekvieną obuolį į paprastą laikraštį ar kepimo popierių. Taip lėčiau vyks etileno išsiskyrimo procesas, tad jie ilgiau išliks švieži. Kitas metodas – prie vaisių dėžės pastatykite dubenį su vandeniu, kad užtikrintumėte pakankamą oro drėgmę. Taip pat verta obuolius įdėti į šaldytuvą“, – pataria J. Sabaitienė.

Pigus ir gardus kugelis iš bulvių, morkų ir obuolių

Išbandžius šio neįprasto kugelio receptą, rūpintis rudens derliaus atsargų laikymu namuose gali ir neprireikti – bus taip skanu, kad tikrai gaminsite jį dar ne ne kartą. Šis kepinys, pasak „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės, bus sotus, skanus pagrindinis patiekalas arba galės derėti kaip garnyras prie mėsos, paukštienos.

„O geriausia – bus visiškai pigu ir paprasta gaminti. Ingredientams išleisite vos kelis eurus, o gamybai nereikės jokių specialių įgūdžių ar įrankių. Be to, tai bus naujas požiūris į kugelį, kuris toks mėgstamas, bet kartais gali ir pabosti. Tikriausiai ne vienas yra išbandęs į kugelį šalia bulvių įdėti ir cukinijų, galbūt mėsos, kai kurie jį gardina ir raugintais kopūstais. O štai morkos ir obuoliai – rečiau sutinkami palydovai, bet puikiai derantys“, – sako kulinarijos technologė.

Tuo tarpu V. Budrienė skaičiuoja, kad patiekalas atsieis ypač nebrangiai: kilogramas bulvių šiuo metu tekainuoja 0,29 Eur, morkų – 0,69 Eur, o obuolių – vos 65 centai. Pats metas pasinaudoti rudeniškų gėrybių pigumu ir į savo racioną įtraukti daugiau daržovių bei vaisių.

Reikės: 500 g bulvių, 150 g morkų, 1 vidutinio dydžio saldaus obuolio, ½ vidutinio dydžio svogūno, 1-2 česnako skiltelių, 4 šaukštų neutralaus skonio aliejaus, 1 šaukštelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio džiovintų čiobrelių, šiek tiek šviežių arba džiovintų krapų, puodelio miltų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, 2 kiaušinių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Susmulkinkite svogūną, česnaką ir juos pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kepkite, kol jie lengvai karamelizuos.
  3. Kol kepa, nuskuskite ir sutarkuokite bulves. Sudėkite į rėti virš dubens ir lengvai paspauskite, kad nutekėtų skystis. Nulupkite ir sutarkuokite morkas, obuolį.
  4. Dubenyje sumaišykite bulves, morkas, obuolį, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite čiobrelius, krapus, miltus, kepimo miltelius ir likusį aliejų. Gerai sumaišykite, tuomet įmaišykite du kiaušinius.
  5. Sudėkite mišinį į šiek tiek riebalais pateptą kepimo indą. Kepkite maždaug 50-60 minučių – kol įkištas ir ištrauktas dantų krapštukas bus beveik švarus, o kugelio viršus – lengvai apskrudęs.
Nuotrauka
lasias
Įkelta:
2024-09-15
Lietuviai jau nebe karpių ir silkių, o lašišų tauta – bent jau tą rodo prekybininkų duomenys. Tačiau kai parduotuvėse pasirodo rečiau sutinkama šios žuvies giminaitė alpinė šalvis, net ir prisiekę lašišos gerbėjai ja susigundo. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, daugelis jau įvertinę švelnesnį alpinės šalvies skonį, mažesnį riebumą, o išbandyti naują žuvies rūšį sutaupyti norinčius pastūmėja ir kaina.
Nuotrauka
sumuštiniai
Įkelta:
2024-08-31
Nesvarbu, ar tai būtų pusryčiai, užkandis po mokyklos, ar lengva vakarienė – vaikystėje niekas neprilygsta karštiems sumuštiniams. Net ir suaugus jie gelbsti tada, kai nesinori išlaidauti maistui ir leisti daug laiko virtuvėje – ypač, kai vasaros karščiai dar nesitraukia. Greitai pagaminami, kepti sumuštiniai gali būti lengvai pritaikomi prie bet kokio biudžeto ir mitybos įpročių – teliks išsirinkti skrudinimui tinkančią duoną, kuri, pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, visuomet paklausi dėl savo kainos ir patogumo
Nuotrauka
bulve
Įkelta:
2024-07-05
Maloniai saldžios, šviežios bulvytės ir krapai – vasarą simbolizuojantis derinys, kuris nuo seno įaugęs į lietuvių racioną. Įsibėgėjus naujam jų derliui, šviežios bulvės ypač dažnai keliauja į pirkinių krepšelius – juolab, kad kaina tapo ypač patraukli, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Kai jų skanumas pačiame pike, šviežiomis bulvėmis norisi mėgautis kuo dažniau – o kai pabos krapai, išbandykite ir kitą žalumyną. Įsitikinkite patys – su šviežiomis mėtomis atsivers visai naujas kulinarinių atradimų pasaulis
Nuotrauka
blynai
Įkelta:
2024-03-11
„Pavasarinis derlius jau kaip reikiant įsisiūbuoja, jau atsirado net ir šviežutėlių naujo derliaus arbūzų. Matome, kad pirkėjai prasidėjus pavasariui natūraliai nori kuo daugiau ir kuo įvairesnių šviežių gėrybių, o pirmiausiai renkasi tas, be kurių sunkiai įsivaizduojama lietuviška virtuvė: šviežias bulves, svogūnus, ridikėlius, morkas, taip pat ir kopūstus. Pastarieji paklausūs ištisus metus, bet pirkėjai ypač laukia šviežio derliaus, nes tokios daržovės išsiskiria traškumu, sultingumu ir lengvu paruošimu“, – pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
salotos
Įkelta:
2024-02-25
Sauja šviežių, traškių salotų lapų – maistinga, tačiau galbūt ne kiekvieną įkvepia valgyti sveikiau. Visgi vos keli kūrybingai pasitelkti priedai jas pakylės į tokį patiekalą, kuriam bus sunku pasakyti „ne“. Raktas į genialias nebrangias salotas gali būti tiek valgomos gėlės, tiek namuose patobulintas aliejus ar naujos rūšies žalumynai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, parduotuvėse jau pasirodęs šviežias pavasario derlius keičia pirkėjų mitybos įpročius: dažniau į pirkinių krepšelius keliauja įvairios salotos, pomidorai, agurkai, morkos, ridikėliai ir kitos daržo gėrybės.
Nuotrauka
pica
Įkelta:
2024-02-24
Po ilgojo savaitgalio norisi kažko paprasto ir sotaus? Puikus pasirinkimas yra pica, kuri mėgstama ir vaikų, ir suaugusiųjų. O geriausia tai, kad yra itin universali – rinktis iš ko turės tiek vegetarai ar veganai, tiek žuvies mėgėjai, tiek ir mėsos mylėtojai. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi netradiciniais picų padažų receptais, kurie net ir šaldytą picą pavers tikra vakarienės ar net vaišių stalo pažiba, o jų gamyba nepareikalaus nei daug laiko, nei išlaidų. 
Nuotrauka
kopūstai
Įkelta:
2024-02-17
Į šviežių naujo derliaus kopūstų lapus susukti balandėliai – patys skaniausi. Tradicinis ir nebrangus skanumynas dievinamas daugelio, tačiau pats paruošimas dažnam gali atrodyti gana varginantis. Netrūksta patarimų, kaip pasigaminti „tinginių balandėlius“, tačiau kartais patogumo vardan nukenčia patiekalo išvaizda. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išeitį – paruošti visai pigų sluoksniuotą šviežių kopūstų ir mėsos apkepą.
Nuotrauka
blynai
Įkelta:
2024-02-12
Per Užgavėnes skanauti bendradarbių, kaimynų ir draugų iškeptus blynus – vienas malonumas, tačiau patiems ilgai vartyti juos keptuvėje noro trūksta dažnam. Ypač, jeigu jų reikia iškepti ne vieną porciją. Vargti prie viryklės visai nebūtina – priblokšti visus galite pasinaudoję „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimu. Tiek skoniu, tiek išvaizda šie mažyliai itin purūs blyneliai nepaliks abejingų, o iškepti juos pavyks paprasčiausioje keksiukų formoje – tereikės įdėti 15 minučių darbo.
Nuotrauka
sumuštinis
Įkelta:
2024-02-10
Vasaris – mėnuo, kai ilgesys šviežiems vaisiams ir daržovėms bene stipriausias. Laimei, laukti šviežutėlio derliaus liko nedaug, atskleidžia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O ir pats laukimas gali būti skanus, sveikas bei taupus. Dažnai neįvertiname to, ko turime į valias ištisus metus – būtent šios nebrangios gėrybės gelbės vasario mėnesį
Nuotrauka
duona
Įkelta:
2024-02-06
Česnaku subtiliai pagardinta traški duona su tįstančiu sūriu – kultinis užkandis, kuriam sunku atsispirti. Pigu, skanu ir patinka visiems, visgi naminės keptos duonos ruošimas yra laikui gan imlus procesas. Jeigu norite mėgautis skoniu, bet nesinori gaišti laiko – „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi genialiu receptu. Ši duona atrodys įspūdingai, tačiau išleisite visai mažai, o paruošti užtruksite vos kelias minutes.
Nuotrauka
Pusryčiai
Įkelta:
2024-01-22
Kiaušinių patiekalai yra populiarūs visame pasaulyje. Būdų, kaip galima paruošti šį maisto produktą, yra tikrai nemažai, tačiau būtent omletas yra vienas dažniausių pasirinkimų. Deja, paruoštas patiekalas ne visada būna toks, kokio norėtųsi, todėl naudinga žinoti, kaip paruošti tiesiog tobulą omletą: pasirodo, sėkmės paslaptis slypi net ir iš pažiūros nereikšmingose smulkmenose. Taigi, ką reikia žinoti apie šio patiekalo ruošimą?
Nuotrauka
sausainiai iki
Įkelta:
2023-12-13
Palengva artėjant Kalėdoms, regis, laikas tirpte tirpsta, tačiau kokios gi būtų šventės be gardžių kalėdinių desertų? Cinamonu, vanile, imbieru kvepiantys sausainiai, aguoniniai ar varškės pyragai yra visų laukiami, tačiau juos paruošti trunka laiko. Kad šventėms pasiruošti būtų paprasčiau, prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi paprastais patarimais. Visų pirma – tai kada gi tinkamas laikas pradėti kepti sausainius?
Nuotrauka
spanguoles
Įkelta:
2023-10-15
Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių sezonas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o jų naudą ir įvairius panaudojimo būdus atranda vis daugiau lietuvių, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jas šviežias įtraukti į meniu išties nesunku – pavyzdžiui, visai lengvai pasiruošus nebrangaus padažo. Jis puikiai derės tiek prie paukštienos, tiek prie mėsos patiekalų ir pakels juos į naują skonio lygį.
Nuotrauka
vaikas
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-09-10
Bendra vakarienė šeimoje kartais gali tapti nemenku išbandymu, jei vaikas atsisako net paragauti daržovių ar vaisių. Vokietijos mokslininkų tyrimo duomenimis, paprasta gudrybė gali situaciją pakeisti. Ją išbandyti verta ypač dabar – prasidėjus rudeniui kasdien gausėja nebrangių šviežio derliaus gėrybių, kurios tokios naudingos vaikams, atkreipia dėmesį Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
sprotai
Įkelta:
2023-08-20
Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.
Nuotrauka
derlius
Įkelta:
2023-08-06
Rugpjūtį net ir prisiekę mėsavalgiai galėtų tverti be jos, mat akys raibsta nuo šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Dabar pats laikas mėgautis ne tik besitęsiančiu agurkų, cukinijų įkarščiu, bet ir imti baklažanų, įvairių uogų derlių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pataria, kad būtent į piką pasiekusias derliaus gėrybes verta žvelgti pirkėjams: jos būna pačios skaniausios, naudingiausios ir geriausios kainos.
Nuotrauka
gerimai
Įkelta:
2023-08-05
Penktadienį, Tarptautinę alaus dieną, nemaža dalis lietuvių pasitiks su nealkoholine šio gėrimo versija. Bent jau taip rodo besikeičiantys lietuvių įpročiai. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, per trejus metus nealkoholinio alaus pardavimai išaugo beveik penktadaliu. Paklausa kaskart ūgteli ir artėjant savaitgaliui, o šį, ypač karštą, verta atsigaivinti ir iš nealkoholinio alaus pasigamintu kokteiliu.
Nuotrauka
moliugai
Įkelta:
2023-07-30
Moliūgai – neabejotini rudens karaliai, kasmet suburiantys vis didesnę gerbėjų armiją. Tačiau rudeninei moliūgomanijai galite užbėgti už akių – ši sveika, skani bei pigi daržovė jau užaugo Lietuvos ūkiuose ir atsidūrė parduotuvių lentynose. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sezoninės daržovės yra ypač paklausios ir vos pasirodžiusios naujienos netrunka nugulti į pirkėjų krepšelius. Moliūgas būna ypač perkamas, mat yra nebrangus ir itin universalus.
Nuotrauka
voveraites
Įkelta:
2023-07-29
Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų. Tačiau šiemet jų gerbėjai keiksnoja orus – šaltas pavasaris ir vėliau užklupusi sausra lėmė, kad miškuose jų rasti be galo sunku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, džiaugiasi, kad tiekėjams pavyko užtikrinti, jog parduotuvėse šių gėrybių nepritrūks, o kainos liks patrauklios.
Nuotrauka
vistienos iesmeliai
Asociatyvi unsplash.com nuotrauka
Įkelta:
2023-07-16
Atėjus savaitgaliui sukate galvą, ką pasigaminti pietums? Išbandykite Prancūzijos ir Graikijos įkvėptus vištienos iešmelių receptus. Tokį patiekalą namuose pasigaminti nesudėtinga: tereikia kokybiškos vištienos ir šiek tiek fantazijos – marinatams puikiai tinka įvairiausios prieskoninės žolelės, citrinos sultys, garstyčios, kiti ryškaus skonio patiekalui suteiksiantys priedai.
Nuotrauka
grill
Įkelta:
2023-07-01
​​​​​​​Vasara Lietuvoje neilga, tad grilį lietuviai kuria bet kokiu oru – ir kaitriai saulei spiginant, ir tenkant uždengti jį nuo lietaus. Mėnesio pabaigoje ne vienam tenka pasukti galvą, kaip skaniai pavaišinti svečius turint ribotą biudžetą. Tai tikrai įmanoma – dalijamės pirkinių sąrašu ir visuomet pavyksiančiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai moka sumaniai apsipirkti – vertina nuolaidas, pirkinius planuoja, daugiau dėmesio skiria sezoninėms gėrybėms.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-23
Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.  
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-06-04
Neeilinę dieną – neeiliniai ir pusryčiai. Tėvo dieną sukant galvą, kuo jį nustebinti, verta pagalvoti apie ypatingo patiekalo paruošimą dar vos prasidedant dienai. Populiarieji angliški pusryčiai yra sotus variantas, kuris negali nepalikti įspūdžio. O dar geriau – jam paruošti sugaišite vos 20 minučių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad Tėvo dienos proga pirkėjai nepraleidžia progos palepinti savo tėčius – parduotuvėse dairosi įvairių sūrių, gurmaniškų mėsos gaminių ir paskutinės minutės dovanų.
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-21
Pavasarį norisi lengvesnio maisto, daugiau daržovių. Šių salotų produktai paprasti, pagaminti lengva, jos tokios gaivios, traškios ir skanios, kad sunku sustoti valgyti. Puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek kasdienai. Tad pasilepinkite ir palepinkite kitus. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2023-05-06
Šį savaitgalį parodykite mamai, kaip ją vertinate, paruošdami tokius pusryčius, kurių ji nepamirš. Tai nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti: tereikės efektingo recepto ir šiek tiek pasiruošimo. „Motinos diena kasmet tampa viena saldžiausių ir spalvingiausių švenčių. Pirmąjį gegužės savaitgalį pirkėjai tortų nuperka tiek, kiek pasitikdami Naujuosius metus, o gėlių pardavimai aplenkia net Valentino dieną“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.