Tauragės žinios logotipas
Pigiau nebūna: pasižvalgykime į estus – štai ką jie skanaus ir įdomaus ruošia iš šprotų

Pigiau nebūna: pasižvalgykime į estus – štai ką jie skanaus ir įdomaus ruošia iš šprotų

Šį sekmadienį, rugpjūčio 20 d., estai mini Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kas šauna galvon, kai pagalvojate apie Estiją? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.

Receptai slėpti nuo konkurentų

Estijos nacionalinė žuvis yra silkė, tačiau šprotai yra jau šimtmečius neatsiejami nuo estų kasdienybės. Kadaise buvęs neturtingų našlių pragyvenimo šaltinis yra virtęs delikatesu, kuris patiekiamas net priėmimuose pas prezidentą.

Manoma, kad garsiųjų Talino šprotų su prieskoniais ištakos siekia XVIII a. pabaigą. Talino našlės sūdydavo šprotus mažose statinėse su lauro lapais ir angliškais prieskoniais.

Kai XIX a. antroje pusėje vienas pirmųjų Estijos žuvų pardavėjų Voldemaras Sörensenas pradėjo gaminti šprotus skardinėse, pakrantėje prasidėjo didelis šių žuvų prekybos bumas. Vis daugiau prieskoniais pagardintų šprotų konservų buvo eksportuojama į Rusiją, jos ėmė populiarėti tarptautinėse parodose Berlyne, Baden Badene.

Dažniausiai buvo naudojami šie prieskoniai: lauro lapai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, muskato riešutas, kalendra, kardamonas, vanilė ir cukrus. Kiekviena šprotų konservų gamykla turėjo savo receptą, kurį kruopščiai saugojo nuo konkurentų.

Kiekvienos šventės palydovas – šprotas

Jau tuomet buvo populiaru juos valgyti su duona, sviestu ir kiaušiniu, tačiau sumuštinis nebuvo siejamas su šventine diena. Sovietmečiu šprotai su kiaušiniu ėmė puošti ir stalus per šventes, nes paprasčiausiai trūko kitų kokybiškų žuvų.

Estai į sumuštinius su šprotais žiūri rimtai, juos patiekia bet kokia proga – nuo vestuvių ir laidotuvių iki gimtadienių ar Naujųjų metų išvakarių. Tiesiog privalu jų pasigaminti ir Estijos Nepriklausomybės dieną vasario 20-ąją. Neabejotinai jais dažnas estas mėgausis ir šį savaitgalį, minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

„Tuo tarpu lietuviams konservuotos žuvys dažniausiai būna šaltojo sezono pirkinys – pardavimai tuomet išauga ne procentais, o kartais. Visgi, tokia klasika kaip konservuoti šprotai savo pirkėją turi visais metų laikais – šios žuvys pigios, puikiai pažįstamo skonio ir tinka įvairiems patiekalams“, – sako V. Budrienė.

Įdomu tai, kad net ir pastarojo dešimtmečio vykusiuose Estijos prezidentų priėmimų meniu yra dešimtys užkandžių kompozicijų, kuriose šprotai yra pagrindiniai herojai. Pavyzdžiui, patiekti triufeliai su šprotais ir juoda duona ar daržovių suktinukai su varške ir šprotais, porų sriuba su šprotais.

Patys populiariausi sumuštiniai, kuriuos rasite kone ant kiekvieno šventinio stalo – tiesiog su sviestu, raudonaisiais svogūnais, šprotais, kietai virtais kiaušiniais ir krapais. Variacijų, žinoma, yra visokiausių – vienuose namuose duona patepama garstyčiomis, kiti mėgsta vietoj sviesto naudoti kreminį sūrį, gardinti česnakais ar kaparėliais. Taip pat estai mėgsta „kiaušinių sviestą“ – paprasčiausiai sviestas gerai ištrinamas su smulkintais virtais kiaušiniais.

Šprotų sumuštiniai su žirnelių užtepėle

Šiek tiek netradiciniam šprotų sumuštinio variantui panaudokite šviežius arba šaldytus žirnelius. Spalva bus patraukliai ryški, o skonis – švelnus, maloniai derantis su išraiškingaisiais šprotais ir raudonuoju svogūnu.

Reikės: juodos ruginės duonos, šprotų aliejuje, raudonojo svogūno, cukraus, citrinos sulčių, sviesto, petražolių, krapų. Užtepėlei:200 g žirnelių, svogūno,sviesto, druskos, pipirų, 100 ml pieno arba grietinėlės.

Gaminame: keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto ir jame apkepkite susmulkintą baltąjį svogūną. Sudėkite žirnelius, įberkite druskos ir pipirų ir kaitinkite apie 10 minučių. Žirnelių ir svogūnų mišinį sudėkite į trintuvą ir supilkite pašildytą pieną arba grietinėlę. Mišinį sutrinkite iki vientisos masės. Palikite jį sustingti vėsioje vietoje.

Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, įberkite šiek tiek cukraus, citrinos sulčių ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Duonos riekes supjaustykite trikampiais arba išilgai per pusę, patepkite jas sviestu ir ant viršaus šaukštu dėkite purios žirnelių tyrės. Ant jos dėkite šprotą ar kelis, ant jų – raudonojo svogūno žiedus, papuoškite krapais ir petražolėmis.

Keptas šprotų pyragas

Ypač lengvai ir greitai pagaminamas nesaldus pyragas bus tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitai pamaitinti būrį žmonių. Tereikės produktų, kurių tikriausiai jau yra namuose, o paruošimui sugaišite visai mažai laiko. Bus skanu valgyti tiek šiltą, tiek ir atvėsęs bus gardus užkandis.

Reikės: 500 g mielinės sluoksniuotos tešlos, didelė sauja svogūnų laiškų, 4 virti kiaušiniai, 1-2 indeliai šprotų aliejuje, sauja šviežių krapų, 2 žali kiaušiniai, 200 ml 35 proc. grietinėlės.

Gaminame: sluoksniuotą tešlą iškočiokite iki kepimo skardos dydžio. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo dėkite tešlą. Susmulkinkite svogūnų laiškus ir virtus kiaušinius, tolygiai apibarstykite tešlą. Ant viršaus išdėliokite šprotus. Ant viršaus pabarstykite smulkintų krapų. Išplakite kiaušinius su grietinėle ir tolygiai apipilkite pyragą. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20-25 minutes, kol apskrus. Leiskite šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite mažais gabalėliais ir patiekite. Puikiai derės su žaliomis salotomis.

Šaltas šprotų „tortas“

Tai tarsi sočios salotos su duona, tik puošnesnės. Nebrangūs produktai juos pateikus netradiciniu būdu gali virsti viso vakarėlio pažiba – ypač, jeigu skirsite laiko papuošti šį „tortą“. Pavyzdžiui, jo šonus galima apdėlioti ilgai svogūnų laiškais, o viršų pabarstyti valgomais gėlių žiedais.

Reikės: 200 g tamsios ruginės duonos, 75 g sviesto, 1 indelio šprotų aliejuje, 150 g šviežio kreminio sūrio, 150 g 30 proc. grietinės, 2 lapelių želatinos, pusės citrinos sulčių, smulkintų svogūnų laiškų, kaparėlių, smulkintų krapų, 2 virtų kiaušinių.

Gaminame: duoną smulkiai sutrinkite pirštais arba virtuviniu kombainu. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su smulkinta duona. 20 cm skersmens torto formą išklokite kepimo popieriumi ir ant dugno suspauskite duonos masę. Dėkite skardą į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų. Šprotus smulkiai supjaustykite. Želatinos lapelius 5 minutes pamirkykite šaltame vandenyje. Sumaišykite šviežią kreminį sūrį ir grietinę, sudėkite smulkintus šprotus ir žalumynus (šiek tiek palikite papuošimui).

Iš želatinos išspauskite vandens perteklių. Išspauskite iš citrinos sultis ir jas užvirinkite nedideliame puode. Užvirus, nukelkite nuo ugnies ir ištirpinkite želatinos lapelius jose. Atsargiai supilkite į grietinės ir kreminio sūrio mišinį. Supilkite šią masę ant duonos sluoksnio ir palikite pastovėti šaldytuve bent 3 valandas. Patiekdami apibarstykite smulkintu kiaušiniu, kaparėliais, ir žalumynais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kaip vasarą išlaikyti produktyvumą dirbant iš namų?

Vasarą motyvacija dirbti iš namų dažnai sumažėja – saulėtas oras, miesto renginiai ir atostogų nuotaikos skatina atsipalaiduoti, o ne susitelkti į darbus. Vis dėlto darbo tempas nesikeičia, o įsipareigojimai išlieka tokie pat svarbūs. Tad kaip išlaikyti dėmesį, susikaupimą ir produktyvumą, kai visa aplinka ragina pailsėti

Pasirašyta finansavimo sutartis dėl Keramikos tvenkinio infrastruktūros sutvarkymo

Birželio 12 d. Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė finansavimo sutartį su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos dėl vietos projekto „Keramikos tvenkinio infrastruktūros sutvarkymas“ (projekto Nr. 31SI1-24-01-K-009-PR001) įgyvendinimo. Projekto vertė – 50 000 Eur, iš jų: Europ

Lietuvoje grynieji išlieka populiariausias mokėjimo būdas, tarp jaunimo sparčiai auga skaitmeninių piniginių populiarumas

Lietuvoje populiariausias mokėjimo būdas lieka grynieji pinigai, tačiau jaunimas sparčiai juos keičia kitais mokėjimo būdais, pirmiausiai skaitmeninėmis piniginėmis, teigiama pirmaujančios finansinių technologijų platformos „Adyen“ mažmeninės prekybos ataskaitoje 2025. Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas pirmenybę teikia gryniesiems kaip

Masinis slaptažodžių nutekėjimas: NKSC pataria kaip apsaugoti save ir savo paskyras

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos reaguoja į vieną didžiausių iki šiol fiksuotų duomenų nutekėjimo atvejų. Pasak kibernetinio saugumo tyrėjų, viešai paskelbta net 16 milijardų aktyvių naudotojų paskyrų duomenų. Tarp paveiktų platformų – „Apple", „Google", &bdquo

Teatras po atviru dangumi – tarp Baublių ir ąžuolų

Šią vasarą vėl visų laukiame unikaliame kultūros įvykyje – Bijotų vasaros festivalyje, kuris prasidės birželio 28 d.(šeštadienį) ketvirtą kartą vyksiančia Teatrų sueiga. Kviečiame atrasti teatro magiją po atviru dangumi, istorinėje ir gamta alsuojančioje aplinkoje – Dionizo Poškos Baublių muziejaus teritorijo

Tauragės Rotary ir Inner Wheel klubai perduoda vadovavimą – pagerbti ilgamečiai nariai

Tauragės Rotary ir Inner Wheel klubai perduoda vadovavimą – pagerbti ilgamečiai nariaiŠ. m. birželio 21 dieną, Tauragės Rotary klubo prezidentas Darius Stankus iškilmingai perdavė vadovo regalijas naujajam prezidentui Mariui Jucikui. Tuo pačiu metu Tauragės Inner Wheel klubo vairą perdavė Agnė Jurkauskė – nauja klubo prezi

Pokalbis apie teatrą, jaunimo kūrybinę stovyklą ir kuriamą trumpametražį filmą ir spektaklį

Tauragės kultūros centras kviečia į išskirtinį renginį – jaunimo kūrybinės stovyklos „Apversta Tauragė“ rezultatų premjerą. Birželio 25 d. 18 val. Tauragės kultūros centro scenoje žiūrovai išvys jaunuolių sukurtą trumpametražį filmą ir spektaklį, kurių pagrindas – jų pačių išgyvenimai, patirtys, baimės i

Tauragės apskrityje fiksuoti sukčiavimo ir vagystės atvejai

Tauragės apskrities policija informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl sukčiavimo ir svetimo turto pagrobimo atvejų, užfiksuotų Tauragės ir Šilalės rajonuose.   Sukčiavimo atvejai: Birželio 2 d. įmonės atstovas, būdamas Tauragės r., Mažonų sen., Norkaičių k., į nurodytą banko sąskaitą pervedė 5 720 eurų už mini ekskavatorių

Maestro Gintaras Rinkevičius apie R. Wagnerio „Lohengriną" Klaipėdos festivalyje: „Tai bus įvykis!"

Rugpjūčio 8 d. 21.30 val. „Klaipėdos energijos" teritorijoje suskambės fragmentai iš Richardo Wagnerio romantinės operos „Lohengrinas". Juos atliks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir mišrus choras, diriguojami kviestinio maestro, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovo ir vyr. dirig

Naujausias kultūros kelias Lietuvoje supažindins su dvarų ir pilių paveldu

Birželio 16 dieną „Pilių ir dvarų kelias“ paskelbtas naujausiu nacionaliniu kultūros keliu. Kultūros paveldo departamento Ekspertų komisija šį titulą suteikia tik trečiąjį kartą – iki šiol tokiu garbingu statusu galėjo pasigirti tik Čiurlionio ir Vėtrungių keliai, tame pačiame posėdyje regioninio kelio statusas sutei

Alimentai – ne skola, o vaiko teisė: kodėl „skolų atostogos“ neturi būti taikomos vaikų sąskaita

Lietuvos antstolių rūmai (LAR) atkreipia dėmesį, kad išlaikymo išmokos, arba vadinamieji alimentai vaikams, nėra skola, kurią galima laikinai „atidėti“. Tai – vaiko teisė į išlaikymą. Antstolių vertinimu, 2024 m. gruodį įsigaliojusi „skolų atostogų“ tvarka, kuri leidžia alimentų skolininkams pusmet

Žvilgsnis į Tauragės pilies istoriją

Kai šiandien praeiname pro Tauragės pilį, nedaugelis susimąstome, kad šis pastatas per beveik du šimtmečius patyrė tiek virsmų, kad atspindi kone visą miesto raidą – nuo imperinių represijų iki kultūrinio atgimimo. Naujas miestas naujoje vietoje 1836 m. Tauragę sukrėtė didžiulis gaisras – ugnies išvengė vos