Tauragės žinios logotipas
Grilio vakarėlis už 20 Eur? Misija – įmanoma: bus greita, skanu ir sotu

Grilio vakarėlis už 20 Eur? Misija – įmanoma: bus greita, skanu ir sotu

Vasara Lietuvoje neilga, tad grilį lietuviai kuria bet kokiu oru – ir kaitriai saulei spiginant, ir tenkant uždengti jį nuo lietaus. Mėnesio pabaigoje ne vienam tenka pasukti galvą, kaip skaniai pavaišinti svečius turint ribotą biudžetą. Tai tikrai įmanoma – dalijamės pirkinių sąrašu ir visuomet pavyksiančiais receptais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai moka sumaniai apsipirkti – vertina nuolaidas, pirkinius planuoja, daugiau dėmesio skiria sezoninėms gėrybėms.

„Dairytis akcijų pirkėjams įprasta. Tačiau jie žino ir kitą tiesą – produktai visuomet siūlomi geriausia kaina tada, kai yra jų sezonas. Šylant orams nuolat plečiasi šviežių, mūsų krašte užaugintų daržovių, vaisių, uogų asortimentas – tad galime pasiūlyti jas ypač patraukliomis kainomis. Tas pats galioja ir mėsoms, tinkančioms kepti ant grotelių. Pirkėjai į savo krepšelius deda ne tik įprastus šašlykus, bet renkasi ir dešreles, kepsnius, grilinti tinkamą žuvį ar jūros gėrybes“, – sako V. Budrienė.

Patyrusi maisto žinovė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, įsitikinusi, kad net ir turint ribotą biudžetą galima suruošti ilgam įsimenantį pasibuvimą su draugais prie kepsninės. Ji pataria vadovautis keliais niekad nepavedančiais patarimais.

1. Paskaičiuokite, kiek maisto iš tikrųjų reikia. Vienas lengviausių būdų iššvaistyti daug pinigų – nusipirkti tiesiog per daug maisto, kurį vėliau teks brukti svečiams namo arba net išmesti. Kita vertus, nemaloni ir situacija, kai jo pritrūkstama. Kaip žinoti, kiek pirkti?

„Vadovaukitės šiais skaičiais, kiek reikia vienam žmogui: mėsos – 300–350 g, žuvies – 200-250 g, salotų ir daržovių – 100-200 g, duonos – 3 riekių arba 2 bandelių, padažų ir užpilų – 50-100 ml. Jeigu kepate sūrius, juos patogiau skaičiuoti vienetais – vienam svečiui skirkite vieną fetos, tofu, varškės ar halumio sūrį. Gera mintis šių patiekalų paruošti daugiau, nes net ir mėsą valgantys lietuviai vis noriau išbando vegetariškas bei sveikesnes alternatyvas“, – sako V. Juodkazienė.

2. Rinkitės mėsą už patrauklesnę kainą. Žinoma, smagu savo šeimai ir draugams patiekti filė mignon, tačiau aukščiausios kokybės kepsniai greitai ištirpdys biudžetą.

„Gera žinia ta, kad vasaros sezono metu netrūksta akcijų ir nuolaidų ant grilio kepamiems produktams. Pirmiausia žiūrėkite į juos – galbūt sumažinta kaina bus jums jau priimtina. Jeigu vis tiek norite sutaupyti daugiau, rinkitės mažiau kainuojančias, bet vis tiek kokybiškas alternatyvas: vietoj vištienos šlaunelių mėsos ar krūtinėlės – blauzdeles su kaulu, vietoj jautienos kepsnio – kiaulienos šašlykus“, – pataria maisto žinovė.

3. Būkite kūrybingi. Dešrainiai ir mėsainiai gali būti pigesnė alternatyva kepsniams, mat dešrelės ir malta mėsa kainuos pigiau. Juos lydinčios bandelės ir daržovės suteiks ir daugiau sotumo.

„Grilinant dešrainius, geriausia paruošti jų pagardų švedišką stalą – taip kiekvienas galės pasirinkti sau tinkamus priedus. Padėkite kečupo, garstyčių, barbekiu padažo, papjaustykite aitriųjų paprikų, svogūnų, pomidorų, patarkuokite sūrio ir nepamirškite salotų, žolelių bei marinuotų ar šviežiai paraugtų agurkėlių. Taip iš nebrangių kasdienių produktų svečiai patys sukurs skirtingų gardžių patiekalų“, – sako V. Juodkazienė.

Ateinančiam grilio vakarėliui maisto ekspertė siūlo pasigaminti užkandį, pagrindinį patiekalą ir desertą iš nebrangių produktų. Keturiems žmonėms tereikės maždaug 20 eurų.

Meniu: įdaryti pievagrybiai, glazūruotos dešrelės su keptomis daržovėmis ir ant grilio kepti persikai.

Pirkinių sąrašas: 400 g pievagrybių, 1 kamambero sūris, 1 česnakas, ryšulėlis petražolių, 1 kg kiaulienos dešrelių, 1 indelis aštraus pomidorų padažo, cukinija, baklažanas, 2 raudonosios paprikos, 4 persikai, indelis vanilinių ledų.

Įdaryti pievagrybiai

Pievagrybiai – lyg balta drobė, ant kurios galite sukurti šedevrą. Juos iškepti yra nesunku ir greita, o įdarui galite naudoti tai, ką mėgstate ir turite po ranka – sūrio likučius, aštrius prieskonius, daržo žalumynus, netgi smulkiai pjaustytas paprikas ar dešrą.

Reikės: 400 g pievagrybių, 1 kamambero sūrio, aliejaus, poros skiltelių česnako, šiek tiek paprikos miltelių arba kitų mėgstamų prieskonių, petražolių, druskos.

Gaminame: sumaišykite alyvuogių aliejų su prieskoniais, smulkintu česnaku ir smulkintomis petražolėmis (jų šiek tiek pasilikite pabarstyti ant paruošto patiekalo). Grybus nuplaukite ir ištraukite kotelius. Apliekite juos padažu ir į kotelio vietą dėkite gabalėlį sūrio. Jeigu mėgstate išraiškingesnius skonius, galite vietoj kamambero naudoti, pavyzdžiui, gorgonzolą. Kelias minutes kepkite ant grotelių, o prieš patiekdami pabarstykite likusiomis petražolėmis.

Glazūruotos dešrelės su daržovėmis

Pikantiškame padaže keptos dešrelės – tiems, kam patinka patiekalai „su ugnele“. Paruošta naminė glazūra pasižymi intensyviu skoniu, kuriame aštrumas dera su saldumu. O kvapas bus toks, kad prie vakarėlio norės jungtis ir kaimynai.

Reikės: 1 kg kiaulienos dešrelių, puodelio aštraus pomidorų padažo, 2 šaukštų medaus, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų sojų padažo, pipirų, maltų čili pipirų, malto imbiero, cukinijos, baklažano ir 2 raudonųjų paprikų.

Gaminame: daržoves nuplaukite, supjaustykite ir apliekite marinatu iš aliejaus su druska, pipirais ir išspausta česnako skiltele. Dėkite į šaldytuvą. Išspauskite kitas dvi česnako skilteles į dubenį, įpilkite pomidorų ir sojų padažus, medaus ir sudėkite prieskonius. Įdėkite marinatą į šaldytuvą ir leiskite pastovėti 15 minučių. Per tą laiką dešreles maždaug kas 1-1,5 cm skersai įpjaukite. Kepkite jas apie 7 minutes ant grotelių, tada aptepkite paruoštu padažu. Dėkite atgal ant grotelių ir kepkite dar 10 minučių, kelis kartus apversdami ir nuolat aptepdami padažu. Likus maždaug 5 minutėms iki kepimo pabaigos, ant grotelių sudėkite ir keptas daržoves – joms iškepti pakaks 2-3 minučių iš abiejų pusių.

Kepti persikai su ledais

Ant grotelių kepti persikai – sveikas, gaivus ir greitas desertas. Paprasčiausias būdas yra juos patiekti su ledais, tačiau priedų sąrašas yra platus: galite iškeptus vaisius pabarstyti riešutais, granola, aplieti medumi, šokoladu ar net pagardinti riešutų sviestu.

Reikės: 4 persikų, indelio vanilinių ledų, šiek tiek sviesto, rudojo cukraus ir cinamono.

Gaminame: Persikus nuplaukite, perpjaukite pusiau ir pašalinkite kauliuką. Sviestą sumaišykite su cukrumi ir cinamonu ir aptepkite juo persikus. Dėkite puseles minkštimu į apačią ant grotelių ir kepkite 3-4 minutes arba kol atsiras grotelių žymių. Kepkite tik vieną pusę! Patiekite su ledais.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Neblaivūs vairuotojai sukėlė eismo įvykius Šilutės ir Tauragės rajonuose

Vasario 8 d. Šilutės ir Tauragės rajonuose įvykę eismo įvykiai sukėlė rimtą teisėsaugos dėmesį. Abi nelaimės buvo sukeltos neblaivių asmenų, kurių alkoholio kiekis kraujyje viršijo leistinas normas. Pirmasis incidentas įvyko vasario 8 d. 1:09 val. Tauragėje, sankryžoje tarp Vytauto ir Bretkūno gatvių. Neblaivus (2,37 prom.) vyras, gi

Vilnių į Tauragę iškeitusią gydytoją labiausiai džiugina ramūs rytai

Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) kolektyve – naujas veidas. Nuo rugpjūčio mėnesio šeimos gydytoja įstaigoje pradėjo dirbti neseniai mokslus baigusi Julija Rutenbergė-Galumbauskienė. Iš Vilniaus į Tauragę medikė persikraustė su šeima: vyru ir dviem vaikučiais.  Spėja visur Sakoma: „D

Apskrities įmonės didžiausiais atlyginimais pasigirti negali

Valstybės duomenų agentūra paskelbė, kad 2024 m. vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis, įskaitant individualiąsias įmones, šalies ūkyje sudarė 2218,4 euro ir per metus išaugo šiek tiek daugiau nei dešimtadaliu. Vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ pernai padidėjo iki 1365,4 eurų. Tauragės apskrityje atl

Sukčiavimo ir vagystės atvejai Tauragės bei Šilutės rajonuose

Vasario 7 d. paros įvykių suvestinėjne praneša apie Tauragės ir Šilutės rajonuose registruotus kelis sukčiavimo ir vagystės atvejaus, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai.  2025 m. sausio 28 d. Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo pranešimą iš vyro, gim. 1997 m., kuris nurodė, kad sukčiav

Vaizdiniuose – Laisvės pojūtis

Tauragės Kultūros centre  šiuo metu eksponuojama paroda „Laisvės pojūtis" kviečia lankytojus tyrinėti laisvės idėją kaip asmeninį ir visuomeninį fenomeną. Kūrybinė patirtis sujungė keturias menininkes: Angeliją Eidukienę (Kaunas), Ritą Kaniušaitę Grikšienę, Jūratę Bytautę, Aretą Didžionienę (Tauragė), kurios savo dar

Gyventojams ir juridiniams asmenims išsiųsti mokėjimo pranešimai už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą

UAB Tauragės regiono atliekų tvarkymo centras informuoja, kad jau suformuoti ir išsiųsti (mokėtojų pasirinktu būdu) 2025 metų mokėjimo pranešimai už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą. 2024 m. gruodžio mėn. Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimais priimti Vietinės rinkliavos dydžių apskaičiavimo metodika bei nuostatai.

Fotografijų parodoje „Sekma diena” – pažintis su bažnytkaimių gyventojais

Vasario 7 dieną Tauragės krašto muziejuje atidaroma fotografų Tado Kazakevičiaus ir Artūro Morozovo paroda „Sekma diena”. Autoriai šią seriją pradėjo kurti dar pandemijos metu, kuomet buvo ribojami žmonių susirinkimai, o veidus kiekvienas slėpdavo po kaukėmis.  „Pamenu, su Tadu vaikščiojome vieną žiemos

Tauragė įgyvendins išskirtinį kvartalo atnaujinimo projektą: buvęs karinis miestelis taps šiuolaikišku mikrorajonu

Tauragės rajono savivaldybė ruošiasi įgyvendinti unikalų projektą – iš esmės atnaujinti ir modernizuoti Tauragės Dvaro gatvės kvartalą. Šiuo projektu siekiama ne tik pagerinti gyvenamąją aplinką, bet ir kurti gyvybingą, šiuolaikišką ir gyventojų poreikiams pritaikytą mikrorajoną. Vienas pirmųjų ir svarbiausi

Informacija daugiabučių namų administratoriams ir gyventojams dėl dujų balionų naudojimo

Kartas nuo karto gyvenamajame sektoriuje įvyksta nelaimių, kurių priežastis – pažeidimai dėl dujų balionų ir dujų įrenginių eksploatavimo ir laikymo. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Tauragės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba gauna daugiabučių namų gyvent

Užimtumo tarnyba sugriežtino finansinės paramos teikimo sąlygas

Sausio 28 d. įsigaliojo „Aktyvios darbo rinkos politikos priemonių taikymo tvarkos aprašo“ pakeitimai. Juose – patikslinti specialieji kriterijai, pagal kuriuos skiriamas finansavimas Užimtumo tarnybos klientams.  „Valstybės ir Europos Sąjungos finansinė parama – pagalba tiems, kuriems iš tiesų jos

„Drąsiai ir linksmai su Europa“ – karikatūristų paroda Tauragės bibliotekoje

Tauragėje atidaryta karikatūristų paroda „Drąsiai ir linksmai su Europa“ – kviečiame apsilankyti! Tauragės viešosios bibliotekos skaitykloje vakar, vasario 4 d., atidaryta unikali karikatūristų paroda „Drąsiai ir linksmai su Europa“, skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20-čiui paminėti. Šioje paro

Tauragėje ir Šilutės rajone rasti moterų lavonai, pradėti ikiteisminiai tyrimai

Tauragės apskrities ir Šilutės rajono policija tiria kelis rimtus įvykius, kurie įvyko per pastarąsias dienas. Vasario 4 dieną buvo rasti dviejų moterų kūnai, dėl kurių mirties priežasčių pradėti ikiteisminiai tyrimai. Taip pat buvo gauti pranešimai apie dingusią nepilnametę ir nusikaltimus, tokius kaip sukčiavimas bei vagystės. Polic