Tauragės žinios logotipas
Pigu ir paprasta, bet nustebs visi: 3 efektingi paskutinės minutės receptai Joninėms

Pigu ir paprasta, bet nustebs visi: 3 efektingi paskutinės minutės receptai Joninėms

Joninės – nuotaikingiausia lietuviškos vasaros šventė. Ji neatsiejama nuo gardaus maisto, tačiau šiemet šia proga neturint papildomo laisvadienio, visai nesinori vaišių ruošimui skirti daug laiko ar pinigų. Tą atspindi ir elgesys parduotuvėse. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad jeigu tokioms šventėms kaip Kalėdos ar Velykos lietuviai ruošiasi ypač atsakingai ir ilgai, tai prieš Jonines ieško paprasčiau įgyvendinamų ir nebrangių idėjų.

„Grilis per Jonines tampa karaliumi, todėl stipriai ūgteli marinuotos mėsos paklausa, pirkėjai ieško ir kepimui tinkamų daržovių, žuvies, jūros gėrybių bei sūrio. Taip pat matome, kad perkama gerokai daugiau vandens, gaiviųjų gėrimų, ledų, vaisių. Pirkėjai šią savaitę neatsispiria ir pagundai savo namus pasipuošti paparčiais, kurių galima įsigyti parduotuvėse“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja V. Budrienė.

Ji pastebi, kad švenčių proga į pirkinių krepšelius lietuviai dedasi ne tik būtiniausius daiktus, bet ir juos pildo naujais įspūdžiais ir skoniais: renkasi gurmaniškus sūrius ar kumpius, jau pagamintus išskirtinesnius užkandžius ar padažus. Vos ketvirtadienį prekyboje pasirodęs specialiai Joninėms skirtas puošnus „Iki“ kulinarų tortas taip pat jau susilaukė pirkėjų dėmesio.

Šventinė nuotaika – neišlaidaujant

V. Budrienės teigimu, ruošiantis šventėms lietuviams rūpi tiek produktų kokybė, tiek kaina – todėl neretai pirkiniai planuojami pagal akcijas.

„Sutaupyti padeda ne tik akcijos – verta prisiminti kelias auksines taisykles: neiti į parduotuvę alkaniems, turėti pirkinių sąrašą ir vienu ypu neprisipirkti per daug maisto, kad jo netektų išmesti. Verčiau užsukti į parduotuvę dažniau, kadangi per Jonines parduotuvių darbo laikas nesikeis“, –atkreipia dėmesį komunikacijos vadovė.

Siekiantiems neišlaidauti šioms Joninėms, prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pataria atsigręžti į paprastus ir nebrangius produktus, iš kurių nesunkiai galima pasigaminti kulinarinių šedevrų: burokėlius, bulves, šviežius lietuviškus žalumynus, traškias naujojo derliaus daržoves, o riebius padažus keisti pačių pasigamintais iš jogurto. Už tai padėkos ne tik piniginė, bet ir organizmas.

„Dėmesį prikaustančios vaišės neturi būti nei brangios, nei ilgai ruošiamos. Koncentruokitės į tokius patiekalus, kuriems pagaminti nereikia daug ingredientų, o ir šie būtų sezoniniai bei įprasti lietuvių virtuvėje. Neverta pirkti egzotiško padažo, jeigu jis vėliau gulės spintelėje neliečiamas metus. Taip pat paprastas būdas svečius nustebinti, o stalui suteikti šventiškumo – rinktis receptus, kurie nudžiugins spalvomis“, – sako V. Juodkazienė.

Ji siūlo išbandyti tris patiekalus, kuriuos visus paruošite maždaug per valandą, o apetitą žadins ne tik skoniai, bet ir spalvos.

Burokėlių tzatziki padažas – per 15 minučių

Reikės: 1 didesnio virto burokėlio arba dviejų mažesnių, 3-4 trumpavaisių agurkų (sutarkavus turėtų išeiti du puodeliai), ½ šaukštelio druskos, 280 g graikiško jogurto, 1 didelės susmulkintos česnako skiltelės, 3 šaukštų smulkintų šviežių krapų arba mėtų (arba jų derinio), šiek tiek citrinos sulčių (nebūtina), druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminame: Sutarkuokite agurkus su odele. Pabarstykite druska, pipirais ir sudėkite į sietelį, kad nuvarvėtų išsiskyrusios sultys. Burokėlį sutarkuokite. Iš agurkų pirštais išspauskite likusias sultis ir sudėkite į dubenį su burokėliu. Dėkite jogurtą, česnaką ir šviežias žoleles, gerai išmaišykite. Priklausomai nuo to, kiek rūgštus jogurtas, pagal skonį įmaišykite citrinos sulčių, pagardinkite dar druska ir pipirais. Jei naudojate mažesnio riebumo jogurtą, įmaišykite šiek tiek alyvuogių aliejaus, kuris suteiks sodrumo. Jeigu turite laiko, palaikykite padažą šaldytuve – jo skonis taps dar išraiškingesnis. Mirkykite į jį daržoves, duoną arba naudokite kaip padažą prie grilio patiekalų.

Agurkų gazpacho – per 30 minučių

Reikės: 2 trumpavaisių agurkų, 1 raudonojo svogūno, 2 šaukštų šviežių smulkintų laiškinių česnakų, 1 nedidelės saujos rukolos, 1 nedidelės saujos šviežių mėtų lapelių, 1-2 skiltelių česnako, 2 šaukštų citrinos sulčių, šlakelio alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų.

Gaminame: Paruoškite mišinį pabarstymui: smulkiai supjaustykite trečdalį vieno agurko ir pusę raudonojo svogūno. Sumaišykite su smulkintais laiškiniais česnakais ir atidėkite į šalį. Tuomet likusius agurkus, raudonąjį svogūną, česnaką stambiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį kartu su rukola ir mėtomis. Įpilkite citrinos sulčių ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite juodaisiais pipirais. Druskos šiuo metu nedėkite, kad agurkai neišskirtų sulčių. Viską sumaišykite ir palikite 15 minučių pastovėti. Tuomet viską dėkite į trintuvą ir įberkite druskos. Maišykite, kol pasieksite norimą konsistenciją. Patiekite atšaldytą, papuoštą paruoštu mišiniu ir mėgaukitės!

Ant grotelių kepti kiaulienos suktinukai su daržovėmis – per 25 minutes

Reikės: 500 g kiaulienos sprandinės, 1 raudonosios paprikos, 1 morkos, 1 raudonojo svogūno, druskos ir pipirų. Taip pat marinatui: 2 šauktų aliejaus, 1 šaukšto sojų padažo, 1 šaukšto kečupo.

Gaminame: Marinato ingredientus sumaišykite ir atsidėkite į šalį. Supjaustykite sprandinę į 8 plonus griežinėlius. Kiekvieną jų pamuškite mėsos plaktuku, pabarstykite druska ir pipirais. Papriką supjaustykite siauromis juostelėmis, morką – lazdelėmis, svogūną – plunksnelėmis. Galite papjaustyti ir daugiau įvairesnių daržovių. Ant kiekvienos mėsos riekelės dėkite po porciją daržovių, susukite į tvirtą suktinuką. Galite sutvirtinti ir prieš tai vandenyje pamirkytais dantų krapštukais. Suktinukus dėkite ant įkaitusių grotelių, vis patepkite marinatu ir kepkite po 4-6 min. iš kiekvienos pusės. Prieš patiekdami išimkite dantų krapštukus! Patiekite su žaliomis salotomis ir keptomis bulvėmis.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kurčiųjų buriavimo čempionė: „girdinčiam žmogui buriuoti kur kas paprasčiau – šūkteli ir komanda suklūsta“

Praėjusį rudenį tauragiškė Laura Jūdvytytė Pasaulio kurčiųjų buriavimo čempionate iškovojo bronzos medalį. Nors čempionate varžytasi ir komandinėse rungtyse, sėkmė aplankė burlaivį valdant vienai. Ir nors, regis pripažinimas galėtų būti pakankamas atlygis už sunkų darbą, Laurai norisi daugiau: ji nori, kad daugiau jaunų, kurtumą turin

Rygoje vyko pirmasis iniciatyvos „Atvykėlių ir pabėgėlių integracijos Baltijos šalyse 2025–2026 m. akademija” mokymų etapas

Įgyvendinant projektą „Užsienio kilmės Lietuvos gyventojų integracijos procesų koordinavimo plėtra Lietuvos Respublikos savivaldybėse“, kurį vykdo Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su partneriais VŠĮ Diversity Development Group ir 16 Lietuvos savivaldybių, tarp kurių

Kaip profesionaliai paruošti automobilį pardavimui Lietuvoje

Naudoto automobilio pardavimas Lietuvoje gali būti sudėtingas procesas, reikalaujantis ne tik mechaninių žinių, bet ir strateginio požiūrio į rinkodarą. Lietuvos naudotų automobilių rinka yra viena iš aktyviausių Baltijos regione, todėl norint gauti geriausią kainą, būtina pasirūpinti ne tik transporto priemonės technine būkle, bet ir jos pa

Akademinis spaudimas: kaip nespaudžiant vaiko išsaugoti jo motyvaciją mokytis?

Šiaulietė, Lietuvos skautijos skautė Ieva pasakoja, kad paskutiniai keli metai mokykloje atneša daugiau spaudimo: kyla nerimas dėl egzaminų, karjeros pasirinkimų. Tačiau Ieva pastebi, kad ne vieną jauną žmogų mokykloje atitenkantis mokymosi krūvis ne motyvuoja, o atvirkščiai – verčia pasiduoti: „Dauguma jaunų žmonių

„Pakeliui į rojų“: Virginijos Rimkuvienės knygos pristatymas ir įkvepianti paskaita Tauragėje

Vakar Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su Virginija Rimkuviene – mokytoja, žurnaliste, rašytoja, ilgamete leidinių „Ieva“, „Cosmopolitan“ ir „Moteris“ redaktore bei straipsnių autore. V. Rimkuvienė yra parašiusi keturias knygas, o naujausia i&sc

Per iniciatyvą „DUOday“ organizacijos mokosi priimti darbuotojus su negalia

Gegužės 22 dieną Lietuvoje jau šeštą kartą prasidės „DUOday“ iniciatyva. „DUOday“ – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Šiais metais iniciatyva vyks mažiausiai 17-oje Lietuvos miestų. Per pusę šimt

„Eko maistas“ pradėjo ekologiško maisto tiekimą Tauragės lopšeliams-darželiams

Kovo 17 dieną Tauragėje startavo VšĮ „Eko maistas“, kuri nuo šiol užtikrins kokybišką ir ekologišką maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikams. Sprendimas įkurti šią įstaigą priimtas reaguojant į vis dažnesnius nusiskundimus dėl anksčiau tiekto maisto kokybės ugdymo įstaigose. Į klausimus atsako Ta

Lietuvos savivaldybėse įsibėgėja viešųjų paslaugų perdavimas nebiudžetinėms įstaigoms: kokia to nauda?

Viešųjų paslaugų perdavimas nevyriausybinėms organizacijoms, bendruomenėms ir socialiniams verslams yra vienas iš Lietuvos pažangos strategijoje „Lietuva 2030“ numatytų krypčių. Tačiau šioje srityje savivaldybėms vis dar kyla nemažai iššūkių.  Juos įveikti padeda Inovacijų agentūros įgyvendinama

Ir vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... I Vaikų alergologė gydytoja Regina Mačiulienė

Ir vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... I Vaikų alergologė gydytoja Regina MačiulienėIr vėl pavasaris... Ir vėl alergijos... Pasikartokim, kaip kasmet, kaip elgtis, ką daryti, ko nedaryti, kad geriau jaustųsi alergiški žiedadulkėms? - Alergiją gan dažnai „nurašome“ kaip peršalimo liga. Kokie simptomai, kaip atskirt

In memoriam Kęstučiui Macijauskui (1955–2025)

Pagerbdami tauragiškio aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko atminimą, kviečiame klausytis pokalbio su bendražygiu Eugenijumi Šalčiu ir Klaipėdos dramos teatro vadovu Tomu Juočiu. https://open.spotify.com/episode/6qgdanao4GHORQSffHLDGy Kalbino Arūnas Graželiūnas.