Šventės – neatsiejamos nuo skanaus maisto. O kuo gi geriau pasilepinti šventinį Kovo 11-osios, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos savaitgalį nei tradiciniais lietuviškais patiekalais? Naminis kastinys, traškūs bulviniai blynai ar virtiniai su spirgučiais – skanūs, lengvai pagaminami ir svarbiausia, daug išlaidų nereikalaujantys patiekalai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams lietuviškiems ingredientams ir vietos ūkininkų užaugintai produkcijai pirkėjai visuomet teikia pirmenybę.
„Pirkėjai vertina ir perka vietinę produkciją. Pastebime, kad jie nori rinktis būtent Lietuvos gamintojų mėsą, o lietuviškos daržovės yra populiarios visais metų laikais. Šviežio derliaus gėrybių pirkėjams stengiamės pasiūlyti kuo anksčiau, pavyzdžiui, lietuviškų trumpavaisių agurkų turime jau nuo vasario vidurio“, – teigia V. Budrienė.
Norisi greitai ir skaniai? Pasigaminkite naminio kastinio
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šventinei Nepriklausomybės atkūrimo dienos vakarienei verta išbandyti tautinės virtuvės, lietuvių nuo seno pamėgtus patiekalus.
„Tam, kad pasigamintumėte skanią, šventišką lietuvišką vakarienę – daug pastangų nereikia. Pavyzdžiui, užkandžiui ar lengvai vakarienei galite patiekti paprasčiausių su lupena virtų bulvių ir žemaitiško kastinio. Šį pagardą namuose pasigaminti itin paprasta. Jam tereiks: sviesto, grietinės, kmynų, smulkintų česnakų ir druskos“, – pasakoja. V. Juodkazienė.
Ji dalijasi ne tik žemaitiško kastinio, bet ir kitų lietuviškų patiekalų receptais.
Žemaitiškas kastinys
Kambario temperatūros sviestą sudėkite į dubenį ir sukamaisiais judesiais pamaišykite mediniu šaukštu. Į sviestą įdėkite 2 šaukštus grietinės ir toliau maišykite sukamaisiais judesiais. Kai sviestas ir grietinė susimaišys, dėkite dar 2 šaukštus grietinės ir vėl maišykite – šį procesą kartokite tol, kol nebeliks grietinės. Jei matote, kad maišant susidaro sviesto gumulėliai, dubenį perkelkite virš karštų garų ir sukamaisiais judesiais maišykite toliau. Kai masė taps vientisa ir tiršta, įmaišykite į ją kmynus, susmulkintus česnakus ir žiupsnelį druskos. Paruoštą kastinį palaikykite šaldytuve bent valandą
Ypač traškūs bulviniai blynai
Bulviniai blynai – patiekalas, kuriam sunku atsispirti. O ypač žvarbią dieną, kai norisi jaukaus ir šildančio maisto. Šis patiekalas yra ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas, be to, jam nereikia įmantrių ingredientų. Nors šį bulvinius blynus namuose pasigaminti moka daugelis, norint, kad jie būtų ypatingai traškūs, galima pasinaudoti keliomis paprastomis gudrybėmis.
Traškiems bulviniams blynams reikės:
650 g bulvių
100 g miltų
1 kiaušinio
150 ml pieno
1 a. š druskos
50 g sviesto
3 v. š saulėgrąžų aliejaus
Grietinės (patiekimui)
Kaip juos pasigaminti? Bulves nulupkite ir sutarkuokite – galite tai daryti ir su elektrine bulvių tarkavimo mašina, ir su paprasta burokine tarka. Tarkius užpilkite šaltu vandeniu taip, kad apsemtų, gerai išmaišykite ir juos nusunkite. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, suberkite miltus ir viską išplakite plakimo šluotele iki vientisos masės. Į tešlą įmaišykite gerai nusausintas tarkuotas bulves, tuomet įberkite druskos ir dar kartą viską išmaišykite mediniu šaukštu. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpinkite sviestą ir, kai keptuvė bus pakankamai įkaitusi, iš paruoštos tešlos formuokite norimo dydžio bulvinius blynus. Kepkite juos po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie švelniai paruduos ir taps traškūs. Iškepusius blynus perkelkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Patiekite su grietine.
Virtiniai su spirgučiu įdaru
Dar vienas abejingų nepaliksiantis tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį savaitgalį verta pasigaminti namuose – virtiniai su spirgučių įdaru. Šis patiekalas yra kilęs iš Aukštaitijos. Aukštaičiai nuo seno garsėjo savo miltiniais patiekalais: virtiniais, koldūnais, skryliais, blynais. Žinoma, aukštaičiai neapsieidavo ir be papildomų pagardų: miltinius patiekalus gardindavo saldžiais ir nesaldžiais padažais, spirgučiais, įvairiausiais padažais.
Virtiniams reikės:
500 g miltų
200 ml vandens
Žiupsnelio druskos
2 v. š sėlenų
Įdarui reikės:
250 g rūkytų lašinių
2 didelių svogūnų
1 kiaušinio trynio
2 g šviežių petražolių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Kaip juos pasigaminti? Į dubenį suberkite miltus, supilkite vandenį, įberkite druskos bei sėlenų ir rankomis išminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jei tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų. Lašinukus ir svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, petražoles susmulkinkite. Į dubenį sudėkite visus įdarui skirtus ingredientus ir išmaišykite. Iš tešlos suformuokite teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus ir kiekvieną jų suplokite iki plono apvalaus blynelio. Ant suformuotų skrituliukų dėkite po šaukštą įdaro, tuomet užspauskite tešlos kraštus ir užraitykite juos. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai jie iškils į vandens paviršių, virkite dar 15–20 minučių. Patiekite su grietine!
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca
Dubajuje dingo žinomas Lietuvos sportinių šokių šokėjas, tauragiškis Vykintas Širmas. Suteikti bet kokios informacijos apie dingusį brolį socialiniuose tinkluose prašo sesuo Dovilė Širmaitė. Portalas Lrt.lt praneša, kad paskutinė žinoma V. Širmo žinoma buvimo vieta – butų kompleksas &bd