Ko gero, būtų sunku įsivaizduoti mitybos racioną be mėgstamos duonos, skoniu praturtinančios kasdien valgomus patiekalus. Tačiau šis kepinys modernėja ir vis dažniau įgauna naujų pavidalų, o kai kurių receptų gamyba namuose užtruks vos kelias valandas. Ekspertai ragina neišmesti paskutines dienas gyvenančių daržovių ir vaisių bei juos panaudoti naminės duonos gamybai.
„Maximos” Pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas teigia, kad pirkėjai gali rinktis iš plataus asortimento, kuriame siūloma daugiau nei 150 skirtingų duonos gaminių.
„Praėjusiais metais daugiausiai pirkėjų simpatijų pelnė šviesi sumuštinių duona, tačiau populiarumu nenusileido ir duona skrudinimui bei tradicinė juoda duona. Tačiau asortimente galima atrasti ne tik klasikinę duoną, bet ir pagardintą įvairiausiais priedais. Pastebime išaugusį susidomėjimą duona su džiovintais vaisiais, riešutais ar kanapių sėklomis. Akivaizdu, kad duona modernėja ir šiuolaikinėje kulinarijos kultūroje įgauna vis įvairesnes formas“, – teigia M. Tilmantas.
Gaminkite duoną namuose
Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės, duona mūsų kultūroje užima itin svarbų vaidmenį, dažnas be jos neįsivaizduoja savo kasdienio mitybos raciono. Atsirandant vis didesniam pasirinkimui, keičiasi ir duonos mylėtojų skonis. Jie noriai išbando naujoves: duoną su skirtingais grūdais, sėklomis ar daržovėmis.
Duonos populiarumą lemia ir tai, jog ji mitybos grandinėje užima reikšmingą vietą. B. Baratinskaitė pabrėžia, kad duona nėra vien gardus užkandis, bet angliavandenių ir mineralinių medžiagų nestokojantis kepinys: „Ruginėje ir kvietinėje duonoje yra magnio, kalcio, kalio, geležies fosforo ir vitaminų, naudingų žmogaus organizmui. O įvairiomis sėklomis ir daržovėmis praturtinta duona gali turėti dar didesnę maistinę vertę“.
Nebijantys eksperimentuoti nesunkiai gali išbandyti duonos gamybą namuose. Vaisių arba daržovių pagrindu gaminama duona nereikalauja didelių kulinarijos įgūdžių ir padeda sunaudoti šaldytuve užsilikusius produktus, kurie skaičiuoja paskutines galiojimo dienas.
„Duona ypatinga tuo, kad ją galima pagaminti iš įvairiausių produktų. Jei turite vaisių ar daržovių, kurių galiojimas netrukus pasibaigs – neskubėkite jų išmesti. Juos galite lengvai panaudoti duonos gamybai, iš jų išgausite netikėtus skonių derinius, kurie duoną leis atrasti iš naujo“, – tikina B. Baratinskaitė.
Ekspertė, norintiems namuose pasigaminti gardžią duoną, siūlo pradėti nuo nesudėtingų receptų: „Gaminti bananų, moliūgų ar cukinijų duoną namų sąlygomis išties paprasta. Išbandykite ir nebijokite eksperimentuoti ir pridėti savo mėgstamų priedų“.
Bananų duona
Reikės: 3 sutrintų prinokusių bananų, stiklinės cukraus, 6 šaukštų išlydyto sviesto, kiaušinio, šlakelio vanilės ekstrakto, 1,5 stiklinės miltų, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.
Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (pasirinkite orkaitės kaitinimą iš viršaus ir apačios). Sudėkite į dubenį bananus, cukrų, sviestą, kiaušinius ir vanilės ekstraktą bei viską gerai išmaišykite. Kitame inde gerai sumaišius miltus, kepimo miltelius ir druską supilkite į bananų masę, svarbiausia – tolygiai išmaišyti, kad produktai susijungtų į vientisą tirštą tešlą. Galiausiai gautą masę supilkite į kepimo indą ir orkaitėje kepkite apie 50 min., kol įgaus gražų rusvą atspalvį. Išimtą bananų duoną skanaukite prieš tai ją palikę ataušti bent 5 minutes!
„Iškepusią bananų duoną galite patiekti su mėgstamu kreminiu sūriu arba riešutų sviestu“, – priduria B. Baratinskaitė.
Moliūgų duona
Reikės: 40 g miltų, 300 g cukraus, 2 puodelių moliūgų tyrės, 4 kiaušinių, stiklinės aliejaus, 230 ml vandens, 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio malto muskato, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.
Gaminame: orkaitę, įjungę kaitinimą iš viršaus ir apačios, įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dideliame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus – miltus, cukrų, cinamoną, muskato riešutą, kepimo miltelius ir druską. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite moliūgą, kiaušinius, aliejų ir vandenį, juos išplakite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į sumaišytus sausus ingredientus ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Tešlą supilkite į riebalais išteptą skardą. Jei duoną kepsite mažesnėje formoje – turėtų pakakti 40 minučių, didesniame inde kepimas gali užtrukti apie valandą. Iškepusi duona įgaus rusvą atspalvį, o į ją įsmeigtas dantų krapštukas ištraukiant turėtų būti neaplipęs tešla. Ištraukus kepinį iš orkaitės, leiskite jam atvėsti.
„Jei naudosite mažesnę kepimo formą, iš šios masės kiekio gali išeiti kelios duonos porcijos. Nesuvalgytą ir atvėsintą duonos kepalą galite užšaldyti šaldymo kameroje. Panorėjus gardaus užkandžio ar netikėtai užklupus svečiams jį patiekite atšildytą“, – dalinasi „Maxima“ ekspertė.
Cukinijų duona
Reikės: 3 puodelių miltų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 valgomojo šaukšto malto cinamono, 3 didelių kiaušinių, 1 puodelio aliejaus, 350 g baltojo cukraus, 3 šaukštelių vanilės ekstrakto, 2 puodelių tarkuotų cukinijų ir saujelės kapotų graikinių riešutų.
Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 165°C, pasirinkę kaitinimą iš viršaus ir apačios. Viename dubenyje išsijokite miltus, druską, kepimo miltelius ir cinamoną. Antrajame – elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, aliejų, cukrų ir vanilę iki vientisos masės. Į gautą masę suberkite miltų mišinį ir viską gerai išplakite iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite cukinijas ir graikinius riešutus, o gautą masę supilkite į kepimo indą. Įkaitintoje orkaitėje duoną kepkite apie 40-60 minučių. Prieš ragaudami cukinijų duoną leiskite jai atvėsti apie 20 minučių.
Vaikui augant, draugų įtaka tik didėja, o laikas, kai bendraamžių nuomonė svarbiausia – paauglystė. Šiuo laikotarpiu vaiko ryšys su šeima gali nublankti ir prioritetą jaunuolis teikia laisvalaikiui su draugais, jam svarbi jų nuomonė, jis nori pritapti ir būti priimtas. Būtent tuomet, anot vaiko teisių gynėjos Virgilijos A
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, vasario 11 d. patruliuodami Tauragės rajone, Paprūdžių kaime, automobilio „Peugeot“ patikrinimą, kurį vairavo vyras, gimęs 1978 m. Patikrinimo metu buvo aptikta neteisėtai gabenama daugiau nei 1 500 pakelių cigarečių „NZ Gold“. Atlikus papildomą kratą vyro na
Ikiteisminio tyrimo duomenimis, laikotarpiu nuo 2023 metų sausio iki rugsėjo vienoje Šilutės įmonėje dirbusi gydytoja-odontologė, teikdama protezavimo ir kitas odontologines paslaugas, pasisavino iš 10 garbaus amžiaus pacientų gautus įmonės pinigus – daugiau nei 8 tūkst. eurų grynaisiais. Dėl šių veiksmų gydytojai buvo pa
Vasario 10 d. Kėdainiuose įvyko Lietuvos jaunučių (U16) ir jaunimo (U21) čempionatas, kuriame puikiai pasirodė SC Tauragės sporto centro bei sporto klubo SK „Taurus“ atstovai. Šiose varžybose pirmąją vietą iškovojo Matas Vaičikauskas, o trečiąją vietą užėmė Akvilė Klimaitė. Matas Vaičikauskas aukščiausią apdovanoji
Tauragės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Donata Bernotienė pelnė prestižinį „Metų specialisto“ apdovanojimą už savo iniciatyvumą, kūrybiškumą ir universalumą, ypač emocinės gerovės srityje. Šis apdovanojimas buvo įteiktas už Donatos pastangas organizuojant sveikatos priežiūros užsiėmimus Jovarų
Vasario 5 dieną vykusio posėdžio metu Tauragės rajono savivaldybės taryba nusprendė už itin aukštus pasiekimus skirti premijas trims Tauragės rajono sportininkams bei vieno iš jų treneriui. Tarybos sprendimais patvirtinta bendra premijoms skirta suma – 10,5 tūkst. Eur. Premijas nuspręsta skirti: Sportininkei Laurai Jūdvytyte
Lietuvos verslo rinkai demonstruojant dinamišką augimą, darbdaviai susiduria su darbuotojų trūkumu. Beveik pusė smulkių ir vidutinių šalies įmonių (SVĮ) šiais metais ketina samdyti naujus darbuotojus, rodo naujausias „Luminor" banko užsakymu atliktas tyrimas. Plačiau apie tai komentuoja „Luminor" verslo klientų skyr
Vasario 8 d. Šilutės ir Tauragės rajonuose įvykę eismo įvykiai sukėlė rimtą teisėsaugos dėmesį. Abi nelaimės buvo sukeltos neblaivių asmenų, kurių alkoholio kiekis kraujyje viršijo leistinas normas. Pirmasis incidentas įvyko vasario 8 d. 1:09 val. Tauragėje, sankryžoje tarp Vytauto ir Bretkūno gatvių. Neblaivus (2,37 prom.) vyras, gi
Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) kolektyve – naujas veidas. Nuo rugpjūčio mėnesio šeimos gydytoja įstaigoje pradėjo dirbti neseniai mokslus baigusi Julija Rutenbergė-Galumbauskienė. Iš Vilniaus į Tauragę medikė persikraustė su šeima: vyru ir dviem vaikučiais. Spėja visur Sakoma: „D
Valstybės duomenų agentūra paskelbė, kad 2024 m. vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis, įskaitant individualiąsias įmones, šalies ūkyje sudarė 2218,4 euro ir per metus išaugo šiek tiek daugiau nei dešimtadaliu. Vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ pernai padidėjo iki 1365,4 eurų. Tauragės apskrityje atl
Vasario 7 d. paros įvykių suvestinėjne praneša apie Tauragės ir Šilutės rajonuose registruotus kelis sukčiavimo ir vagystės atvejaus, dėl kurių pradėti ikiteisminiai tyrimai. 2025 m. sausio 28 d. Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo pranešimą iš vyro, gim. 1997 m., kuris nurodė, kad sukčiav
Tauragės Kultūros centre šiuo metu eksponuojama paroda „Laisvės pojūtis" kviečia lankytojus tyrinėti laisvės idėją kaip asmeninį ir visuomeninį fenomeną. Kūrybinė patirtis sujungė keturias menininkes: Angeliją Eidukienę (Kaunas), Ritą Kaniušaitę Grikšienę, Jūratę Bytautę, Aretą Didžionienę (Tauragė), kurios savo dar