Tauragės žinios logotipas
Užgavėnes gali švęsti visi: nuo tradicinių blynų variacijų iki veganiškų ar be glitimo

Asociatyvi pixabay.com nuotrauka

Užgavėnes gali švęsti visi: nuo tradicinių blynų variacijų iki veganiškų ar be glitimo

Šiandien, vasario 21-ąją, visa Lietuva švenčia Užgavėnes. Nuo seno šią dieną buvo įprasta ruošti blynus, kuriais vaišindavosi ne tik namiškiai, bet ir kiekvienas į namus užėjęs žmogus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai Užgavėnes aktyviai švenčia ir dabar – šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus.

„Mūsų tinklo pirkėjams, net ir labiausiai skubantiems, esame paruošę jau pagamintų lietinių blynų produkcijos su įvairiai įdarais. Tarp jų ypač populiarūs – su mėsa, varške, kumpiu ir sūriu, obuoliais. Populiarūs ir žemaičių arba tarkuotų bulvių blynai. Tačiau jau kurį laiką stebime, kad pirkėjai ieško alternatyvų įprastiems produktams iš kurių taip pat galima pasigaminti blynų. Pavyzdžiui, kvietinius miltus keičia į be glitimo, karvės pieną keičia migdolų, avižų ar kokosų gėrimais. Užgavėnių proga pirkėjams turime specialių pasiūlymų ne tik mūsų gamybos blynams, bet ir produkcijai, kuri palengvina jų kepimo procesą namuose ir atitinka kiekvieno poreikius“, – teigia V. Budrienė.

Būtina valgyti sočiai

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad istoriškai Užgavėnių pagrindiniu patiekalu iš tikrųjų buvo laikomi ne blynai, o valgiai iš mėsos.

„Pats senoviškiausias Užgavėnių maistas nėra mieliniai blynai. Lietuviai dažniau rinkdavosi ruošti šiupinį, pagaminta iš žirnių, virtų su kiaulės galva ir kojomis. Dar kartais vietoje jo, kaip patiekalą, ruošdavo mėsos ir bulvių troškinį kiunkę. Populiaru buvo ruošti ir spurgas, virtas taukuose. Na, o tradiciniu Užgavėnių valgiu buvo laikoma šaltiena, kuri būdavo verdama iš kiaulės ausų, kojų ir galvos“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Tikima, kad jei per Užgavėnės pavalgysi sočiai – būsi stiprus ir sotus visais metais. Pagal tradicijas per Užgavėnes turi būti valgoma 7–12 kartų.

Blynai be kiaušinių – įmanoma

Pasak V. Juodkazienės, šiais laikais per Užgavėnes kepami mieliniai arba bulviniai blynai. Taip pat ir įvairūs lietiniai blynai, kuriuos galima įdaryti smulkinta mėsa, kumpiu ir sūriu, lašiša, varške ar bananais. Tačiau jau kuris laikas populiarėja blynų ruošimas iš veganams ar netoleruojantiems glitimo skirtų produktų.

„Žmonės, kurie domisi sveika gyvensena, dažnai ieško alternatyvų tam tikroms maisto grupėms. Pavyzdžiui, tie, kurie netoleruoja glitimo, renkasi ne kvietinius ar ruginius, o migdolų, kukurūzų, avinžirnių ar grikių miltus. Veganinę mitybą besirenkantys žmonės gyvūninės kilmės produktus keičia kitomis alternatyvomis, todėl vietoje įprasto pieno renkasi augalinės kilmės gėrimus ir nenaudoja kiaušinių. Maišant blynų tešlą, kiaušinius galima pakeisti trimis šaukštais riešutų sviesto, 3 šaukštais avinžirnių skysčio arba vienu šaukštu sodos, sumaišytos su šaukštu obuolių actu“, – pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis blynų receptais, kurie tiks skirtingų skonių mėgėjams ir Užgavėnių stalui.

Japoniški blyneliai su uogomis

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių
  • ½ a. š vanilės ekstrakto
  • ¼ puodelio universalių miltų
  • 3 v. š pieno
  • ¼ a. š kepimo miltelių
  • ½ a. š baltojo acto (arba citrinos sulčių)
  • 2 v. š cukraus
  • Alyvuogių aliejaus
  • ½ puodelio plaktos grietinėlės
  • Saujos šviežių arba šaldytų uogų
  • Klevų sirupo

Gaminimas:

Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite į skirtingus dubenius. Į kiaušinių trynius supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir elektriniu maišytuvu gerai išmaišykite. Persijokite miltus ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį. Į kiaušinių baltymus supilkite actą arba citrinos sultis. Masę išplakite, kol ji pradės putoti. Tada po mažu berkite cukrų, miltus, kepimo miltelius ir maišykite, kol masė susijungs. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir dėkite blynų tešlą. Kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes, kol blynai įgaus auksinę spalvą. Patiekite su plakta grietinėle, uogomis ir klevų sirupu. Skanaus!

Purūs veganiški blyneliai

Jums reikės:

  • 1 puodelio universalių miltų
  • 1 v. š kepimo miltelių
  • ¼ a. š druskos
  • 1 puodelio avižų augalinio gėrimo
  • 2 v. š ištirpinto veganiško sviesto
  • ½ a. š vanilės ekstrakto

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Likusius ingredientus (augalinį avižų gėrimą ir vanilės ekstraktą) įmaišykite į miltus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite ištirpinto veganiško sviesto ir blynų tešlos. Kepkite, kol blynų tešlos viršus ims burbuliuoti, o apačia taps auksinės spalvos (apie 3-4 minutes) iš abiejų pusių. Patiekite su veganišku jogurtu arba su klevų sirupu. Mėgaukitės!

Blynai be glitimo su bananais

Jums reikės:

  • ¾ puodelio migdolų gėrimo
  • 1 v. š acto (arba citrinos sulčių)
  • 1 puodelio miltų be glitimo
  • ¾ v. š kepimo sodos
  • ½ a. š druskos
  • 2 v. š ištirpinto kokosų aliejaus
  • 2 v. š klevų sirupo
  • ½ a. š vanilės
  • Alyvuogių aliejaus
  • 1 prinokusio banano

Gaminimas:

Nedideliame dubenyje sumaišykite migdolų gėrimą ir actą. Atidėkite į šalį bent 15 minučių. Kol laukiate, atskirame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus (miltus be glitimo, kepimo sodą ir druską). Kitame dubenyje sumaišykite ištirpintą kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilę ir trintą bananą. Viską sudėkite į sausus ingredientus ir supilkite migdolų gėrimą. Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite dar šiek tiek migdolų gėrimo. Keptuvę įkaitinkite iki vidutinės ugnies ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pilkite tešlą. Kepkite kelias minutes iš vienos ir kitos pusės arba kol blynų apačia taps auksinės spalvos. Bananus supjaustykite plonai griežinėliais ir patiekite šalia blynu. Apšlakstykite klevų sirupu. Skanaus!

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Kelionės už eurą per mėnesį – iššūkis savivaldybių biudžetams 

2020 metais pirmosios  Lietuvoje į funkcinę zoną „Tauragė+“ susijungusios Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Pagėgių savivaldybėms iš Europos Sąjungos paramos lėšų gavo 18,8 mln. eurų. Nemaža dalis šių pinigų buvo atseikėta mobilaus judumo sistemai sukurti, kuri turėjo sudaryti ekonomiškai silpno regi

Gedimino g. pradėtas eismo reguliavimas šviesoforais

Tauragėje, Gedimino g., prie įvažiavimo į aplinkkelį esantys šviesoforai jau veikia! Siekiant optimaliai sureguliuoti šviesoforų veikimo laikus ir trukmę, šiuo metu stebimas automobilių srautas. Atsiprašome už galimus laikinus nepatogumus ir gyventojų prašome supratingumo bei kantrybės. Taip pat Tauragės rajono

Profilaktinė patikra vasarą – mažiau rūpesčių rudenį

Mažiau virusų, streso ir mažesnės eilės pas gydytojus – štai kodėl vidurvasarį puikus laikas atlikti profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus. Ši kasmetinė procedūra yra būtina ne tik tam, kad vaikas ar paauglys galėtų lankyti ugdymo įstaigą: lopšelį-darželį, darželį, mokyklą. Mokinio sveikatos pažymėjimo reikia ir pla

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels skanus maistas: 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Pasakyti „ne“ sūriui – tikrai sunki užduotis. Rytą pradedame su riekele jo ant duonos, priešpiečiams valgome salotas su mocarela, užkandžiaujame kietuoju ir gurmaniškais pelėsiniais, jis palaimingai tįsta ant picos ar su makaronais... Daugeliui vieni skaniausių patiekalų yra būtent su sūriu, todėl jis paprastai yra b

Paaiškėjo 2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai: Tauragės mokinių pasiekimai – džiuginantys

2025 m. valstybinių brandos egzaminų rezultatai atskleidžia, kad Tauragės rajono abiturientai pasiekė išties puikių rezultatų. Šiemet jie ne tik gerai pasirodė daugelyje dalykų, bet ir surinko nemažai aukščiausių – 100 balų – įvertinimų.   100 balų įvertinimus pelnė mūsų rajono abiturientai įvairiuose egzaminu

Kodėl vaikui svarbus kokybiškas miegas?

Manoma, kad suaugusiam žmogui reikia 7-9 valandų miego. Tačiau vaiko ar paauglio organizmas reiklesnis ir miego jam gali reikėti gerokai daugiau. Kodėl augančiam ir bręstančiam organizmui svarbus kokybiškas miegas ir kaip jį užtikrinti sukurti kokybiško poilsio rutiną, pasakoja vaiko teisių gynėja Giedrė Salickienė. Vaiko teisių gynė

Įvyko jau penktoji bibliotekos organizuojama vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“

Vaikų vasaros atostogos gali būti ne tik linksmos, bet ir labai prasmingos – šiemet biblioteka ir vėl kvietė 7–8 metų vaikus dalyvauti stovykloje „Pozityvumo tiltas“. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas emociniam intelektui, pasitikėjimui savimi ir kūrybiškumui ugdyti. Stovyklos išskirtinumas – ne ti

Keisis Tauragės Švč. Trejybės parapijos vikarai

Liepos 16 d. Telšių vyskupijos kurijos paskelbti paskyrimai palies ir Tauragės Švč. Trejybės parapiją. Tikintieji atsisveikins su parapijoje tarnavusiais vikarais – kun. Roku Maziliauskiu ir kun. Sigitu Valauskiu.    Telšių vyskupijos kurija išplatino pranešimą, kad kun. R. Maziliauskis atleistas

Inesai Ašmantaitei įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis

Tauragės rajono savivaldybėje apsilankė Inesa Ašmantaitė, kuriai buvo įteiktas Garbės ambasadoriaus ženklelis.   Inesa Ašmantaitė su šeima gyvena Čekijoje, yra Lietuvos garbės konsulė Čekijos Respublikoje, atstovauja Lietuvai Moravijos ir Pietų Bohemijos regionuose. Ji su dideliu džiaugsmu ir pagarba nori prisidėti prie

„Vasara su knyga“: į skaitymo kelionę jau leidosi daugiau nei 19 tūkst. skaitytojų

Skaitymo skatinimo iššūkis „Vasara su knyga“, vasaros pradžioje pakvietęs visus – nuo knygų mylėtojų iki tik retkarčiais knygą atsiverčiančių skaitytojų – leistis į skaitymo kelionę, jau įpusėjo ir fiksuoja puikius rezultatus: iššūkį jau priėmė per 19 000 dalyvių, iš jų – daugiau nei

Paros įvykių suvestinė: smurtas artimoje aplinkoje, grasinimai ginklu ir vagystė iš parduotuvės

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje per pastarąją parą registruoti keli reikšmingi įvykiai, susiję su fizinio skausmo sukėlimu, grasinimais bei svetimo turto pagrobimu. Sveikatos sutrikdymaiLiepos 15 d. apie 20.20 val. Tauragėje, M. K. Čiurlionio gatvėje, namuose, neblaivus (2,60 prom.) vyras, gim

Tauragės rajono savivaldybės delegacija dalyvavo Bytovo miesto šventėje

Liepos 10–13 dienomis Tauragės rajono savivaldybės delegacija lankėsi Bytove (Lenkija), kur vyko 679-ųjų miesto teisių suteikimo metinių šventė.   Tauragės ir Bytovo partnerystė puoselėjama nuo 2017 metų. Per šį laikotarpį įgyvendinti bendri projektai, dalintasi patirtimi kultūros, sporto bei užsieniečių socialinės integr