Pirmadienį, sausio 23-ąją, pasaulyje bus minima JAV išpopuliarėjusi Pyragų diena. Norint tą dieną pasimėgauti gabalėliu gardaus pyrago, šiandien kavinėje gali tekti išleisti ir 5 eurus, todėl siekiančius sutaupyti, profesionalus konditeris kviečia išbandyti 3 receptus. Jais remdamiesi namuose už tokią pačią sumą pasigaminsite visą pyragą. Tai, jog lietuviai, ypač žiemą, pyragus ar tortus savo virtuvėse kepa dažniau, patvirtina ir Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, prieš savaitgalius ar įvairias šventes išauga šaldytos tešlos, kepinių ruošimui ir puošybai skirtų produktų pardavimai.
„Artėjant savaitgaliams pirkėjų krepšeliuose dažniau matyti ne tik jau pagaminti pyragai ir tortai, bet ir jų gamybai reikalingi ingredientai. Pavyzdžiui, kepiniams skirta šaldyta tešla, įvairūs konditeriniai papuošimai, glajai, taip pat keksiukų formelės. Kartais klaidingai manoma, kad išsikepti gardų ir kokybišką pyragą namuose bus labai brangu. Visada rekomenduojame pirkėjams įvertinti siūlomas prekybos tinklo nuolaidas, peržiūrėti privačių prekės ženklų produktus ir rinktis sezoninius vaisius – tai neabejotinai sumažins gaminimo kaštus“, – sako V. Budrienė.
Prabangus skonis iš paprastų ingredientų
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad išsikepti pyragą galima labai pigiai ir paprastai. Tereikia šiek tiek kūrybiškumo ir drąsos eksperimentuoti.
„Ne veltui tortai dažnam asocijuojasi su ypatingomis progomis, o pyragai – su jaukiais vakarais ar savaitgaliais namuose. Pastarieji neturėtų būti perkrauti, jiems iškepti dažnai užtenka vos keleto ingredientų, nereikia ir daug patirties ar kulinarinių įgūdžių“, – įsitikinęs T. Lauvray.
Anot jo, norintys sutaupyti ar atrasti naujų skonių, turėtų išbandyti pyragų apgavikų receptus.
„Sviestas, kiaušiniai, miltai, varškė, kakava – nebūtinai vieninteliai pyragų pagrindai. Galima išbandyti šokoladinį pyragą, kurio svarbiausias ingredientas yra burokėliai, arba meduolį, kurio pagrindas – morkos. Puikios apgavikės kepiniuose yra ir cukinijos“, – pasakoja konditeris.
Norintiems sutaupyti T. Lauvray pataria atsižvelgti ir sezoniškumą.
„Rinkitės tuos ingredientus, kurie būdingi esamam laikui – jie sezono metu bus ne tik pigesni, bet ir šviežesni, kokybiškesni. Vasaros pabaigoje karaliauja įvairios uogos, slyvos, rudenį – obuoliai, tačiau pyragu gali tapti ir moliūgas. Tuo tarpu žiemą prisiminkime citrusinius vaisius, bananus, aguonas, šildančius prieskonius“, – sako T. Lauvray ir dalijasi 3 pyragų, kuriems pagaminti gali užtekti iki 5 eurų, receptais.
Prancūziškas obuolių pyragas
Reikės:
~1kg obuolių (nuluptų ir supjaustytų plonomis skiltelėmis)
3 kiaušinių
100 g miltų
150 ml pieno
40 g sviesto
80 g cukraus
1 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelio cinamono
žiupsnelio druskos
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Kitame dubenyje su cukrumi išplakite kiaušinius ir maišydami suberkite pasiruoštą miltų masę. Supilkite pieną ir ištirpintą sviestą. Viską gerai išmaišykite. Tuomet suberkite obuolių skilteles, švelniai išmaišykite. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą ir papildomai riebalais išteptą formą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes.
Nekeptas sausainių ir bananų pyragas
Reikės:
400 g sausainių
400 g riebios grietinės
3 bananų
3–4 v. š cukraus pudros
15 g želatinos
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite grietinę, cukraus pudrą ir ištirpintą želatiną. Bananus supjaustykite griežinėliais. Sausainius sutrupinkite ir 1/3 jų suberkite į kepimo popieriumi išklotą pyrago formą. Tuomet ant trupinių supilkite pusę kremo ir išdėliokite pusę bananų. Berkite antrą trečdalį sausainių trupinių, supilkite likusį kremą ir bananus. Pyrago viršų papuoškite likusiais trupiniais. Iki valgant – bent 3 val., o geriausiai – per naktį, palikite šaldytuve.
Morkų pyragas
Reikės:
600 g sutarkuotų morkų
700 g miltų
1 apelsino žievelės (nutarkuotos nuo vaisiaus)
2 v. š citrinos sulčių
450 ml pieno
250 ml bekvapio aliejaus
300 g cukraus
¼ a. š maltų gvazdikėlių;
2 a. š malto cinamono
½ a. š maltų kvapiųjų pipirų
3 a. š kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
Gaminimas:
Į pieną supilkite citrinų sultis ir atidėkite į šalį. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, gvazdikėlius ir pipirus. Į trečią dubenį supilkite aliejų, suberkite cukrų, druską ir apelsino žievelę. Lėtai maišydami supilkite rūgšties sutrauktą pieną. Šią masę plakite tol, kol ištirps cukrus. Tuomet masę supilkite į pasiruoštus miltus ir gerai išmaišykite. Sudėkite tarkuotas morkas ir dar kartą visą išmaišykite. Tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepkite 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Tauragės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinės piniginės paramos poskyryje darbą pradėjo specialistė Gabrielė Pakalniškytė. Ji bus atsakinga už gyventojų konsultavimą socialinės paramos skyrimo klausimais, prašymų priėmimą ir apdorojimą, sprendimų ir kitų su socialinės paramos skyrimu susijusių dokumentų p
Pirmieji mokslo metai – jaudinanti patirtis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Būsimi pirmokai žengia į naują gyvenimo etapą, kuriame jų laukia ne tik raidės ir skaičiai, bet ir nauji draugai, taisyklės, mokytoja ir didžiulė emocijų paletė. Tėvai dažnai rūpinasi, ar vaikas moka skaityti, ar turės tinkamą kuprinę, tačiau ne mažiau svarbus pas
Jau tapo tradicija, iškart po miuziklo vakaro Bijotuose, organizuoti ir didžiausią festivalio renginį - šventę, kuri džiugina ir mažus, ir didelius. Liepos 19-ąją, šeštadienį, Bijotų dvaro sodyba vėl prisipildys šurmulio, muzikos ir vasariško džiaugsmo – čia vyks vienas iškiliausių Šila
Bijotų dvaro festivalis – kaip tas karamelinis saldainis: ilgai „grojantis“ ir suteikiantis saldų malonumą. O su kuo dar galima palyginti daugiau kaip mėnesį trunkantį renginį? Prieš porą savaičių Bijotų dvaro festivalio sumanytojai ir organizatoriai kvietė į Teatrų subuvimą, o jau šią savaitę į dar porą renginių. Vi
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ informuoja, kad 2025 m. liepos 20 d. nuo 9:00 iki 24:00 val. dėl planinių sistemos migravimo darbų į valstybinį duomenų centrą, laikinai neveiks kelių naudotojo mokesčio sumokėjimo sistema, todėl elektroninės vinjetės (e-vinjetė) nebus galimybės nusipirkti nei svetainėje keliumokestis.lt, nei iš plat
Rugpjūčio 14 d. 20 val. Klaipėdos festivalio klausytojai kviečiami į unikalų simfoninės muzikos koncertą „Kodas MKČ", skirtą Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras ir choras, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras", diriguojami vyriausiojo teatro dirigento Tom
Prie Bilionių piliakalnio, etnografinėje sodyboje „Gīvenėms“, vėl susirinko tautodailininkai iš visos Lietuvos – kurti, bendrauti, dalintis idėjomis, tampančiomis medžio dirbiniais, skulptūromis, paveikslais, puošiančiais jau ne vien Bilionių seniūniją, bet visą Šilalės kraštą. Tradicinio tautodailės pl
Neįtikėtina, kaip aiškiai gitara ir akordeonas, grojant jais drauge, gali pasakoti istorijas. Vakar Tauragės geležinkelio stotyje įvykusiame koncerte tauragiškiai pabuvojo ir Pietų Amerikoje, ir Italijoje, ir Japonijoje. Tikėtina, jog dažnas, užmerkęs akis, mintimis paklajojo ir po savo gyvenimą – netradicinio instrumentų
Komandos formavimo žaidimai yra puikus būdas stiprinti bendradarbiavimą ir pasitikėjimą tarp darbuotojų. Įmonė siūlo platų įvairių veiklų spektrą, kuris apima komandinę dinamiką, kūrybines užduotis ir fizinio aktyvumo rungtis. Šie žaidimai leidžia darbuotojams atsiskleisti, gerinti bendravimo įgūdžius ir siekti bendro tikslo. Pasirinkti tin
Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informuoja apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimo bei fizinio smurto atvejų. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos 2025 m. liepos 9 d. apie 19.10 val. Tauragėje, Dariaus ir Girėno gatvėje, patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „Su
Paauglystė – išskirtinai jautrus ir iššūkių kupinas laikotarpis ne tik vaikams, bet ir jų tėvams bei mokytojams. Šiuolaikinius paauglius veikia nuolatinis informacijos srautas, socialinių tinklų įtaka ir išaugęs elektroninių patyčių mastas. Visa tai prisideda prie prastėjančios emocinės sveikatos, didėjančio
Liepos 12 dieną Tauragėje Pilies aikštėje užlies amatininkų, tautodailininkų ir kūrėjų šurmulys. Čia vyks „Amatų ir skonių mugė“ – renginys, kuriame ne tik galima įsigyti išskirtinių rankų darbo dirbinių, bet ir susipažinti su jų kūrėjais. „Mugėje susirinks kūrėjai, tautodailininkai ir amatininkai i&sca