Benedikto kiaušiniai tituluojami vėlyvųjų pusryčių karaliais. Traškios šoninės, karštų sviestu pateptų skrudintų angliškų bandelių, tobulai paruoštų kiaušinių ir šilto, kreminio olandiško padažo kombinacija nepalieka abejingų. Gera žinia šio patiekalo gerbėjams – Benedikto kiaušinius galima lengvai pasigaminti ir namuose, tereikia vadovautis keliomis paprastomis gudrybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiaušiniai – neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio dalis.
Lengva eksperimentuoti
„Kiaušiniai – vienas populiariausių pusryčių pasirinkimų, todėl nenuostabu, kad jie dažnai atsiduria ir kasdieniuose pirkėjų krepšeliuose. Visgi, matome, kad pirkėjai domisi ir kitais produktais: varške, pienu, įvairiausiomis ekologiškomis kruopomis, augaliniais gėrimais ar jogurtais, populiarūs ir įvairiausi kepiniai – bandelės ar šviežia duona“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, pastebi, kad lietuviai gamindami Benedikto kiaušinius nevengia eksperimentuoti ir tradiciniais vadinamus ingredientus dažnai keičia įvairesniais.
„Eksperimentuojat virtuvėje ir kiekvieną kartą panaudojant skirtingus ingredientus gimsta patys įvairiausi Benedikto kiaušiniai – su smidrais, ikrais, pilno grūdo bandelėmis ar karamelizuotais svogūnais. Tačiau kad ir kokie ingredientai būtų naudojami – ruošiant šį nepaprasto skonio patiekalą svarbiausia neskubėti ir pasidomėti Benedikto kiaušinių gaminimo taisyklėmis“, – sako ji ir dalijasi keliomis gudrybėmis, kuriomis vadovaujantis paruošite nepaprasto skonio Benedikto kiaušinių.
Gudrybės lengvesniam Benedikto kiaušinių paruošimui
Nors perskaičius klasikinį Benedikto kiaušinių receptą gali pasirodyti, kad šį patiekalą pasigaminti gana sudėtinga, V. Juodkazienė teigia, kad pasitelkiant kelias gudrybes, Benediktais galės mėgautis net ir virtuvės naujokai.
Naudokite trintuvą. Gamindami olandišką padažą į pagalbą pasitelkite maisto trintuvą – šis virtuvės prietaisas padės tolygiai sujungti visus padažo ingredientus. Sviestą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba nedidelėje keptuvėje. Tuo metu kiaušinius, vandenį ir citrinos sultis sudėkite į trintuvą ir pradėkite maišyti. Labai lėtai ir tolygiai supilkite karštą sviestą. Jei padažas per tirštas, galite įpilti po šaukštelį vandens ir taip palengvinti maišymo procesą. Kai padažas bus baigtas, pagal skonį pagardinkite jį druska ir pipirais bei uždenkite jį maistine plėvele, kol būsite pasiruošę gaminti.
Kiekvienam kiaušiniui – atskiras dubenėlis. Prieš panardindami į verdantį vandenį, kiekvieną kiaušinį atskirai įmuškite į nedidelį dubenėlį. Taip kiaušinis, patekęs į karštą vandenį, išliks sveikas, o kiaušinio lukštas neįkris į puodą. Būtinai naudokite tik šviežiausius kiaušinius – jų baltymai pasižymi tinkamiausiomis savybėmis šiam patiekalui paruošti.
Naudokite šaldytas bandeles. Jei neturite galimybės ryte įsigyti ką tik iškeptų bandelių, puikiai tiks ir iš vakaro užšaldytos bandelės, kurias ryte galite atšildyti orkaitėje ar duonos skrudintuve.
Eksperimentuokite. Nebijokite eksperimentuoti ir klasikinę kiaulienos šoninę drąsiai keiskite kumpiu, rūkyta arba sūdyta lašiša, garuose virtais šparagais ar sūdytais špinatais.
„Iki“ atstovė dalijasi ir keliais Benedikto kiaušinių receptais.
Klasikiniai Benedikto kiaušiniai
Jums reikės:
• 1 v. š. acto
• 4 kiaušinių
• 2 kiaušinių trynių
• ½ puodelio ir 1 v. š. sviesto
• 4 riekelių kiaulienos šoninės
• 1 v. š. šviežių citrinos sulčių
• ½ a. š. druskos
• Žiupsnelio kajeno pipirų
• 2 angliškų bandelių (perpjautų pusiau ir paskrudintų)
• Šviežiai maltų juodųjų pipirų ir smulkintų šviežių laiškinių česnakų patiekimui
Gaminame:
Į puodą supilame vandenį ir actą. Kai vanduo užverda, kaitrą sumažiname iki vidutinės, kad vanduo virtų švelniai.
Į nedidelį dubenėlį įmušame vieną kiaušinį. Švelniai maišome verdantį vandenį, kad puode susidarytų sūkurys. Kiaušinį nuleidžiame į vandenį – verdame, kol baltymas bus kietas, o trynys vis dar minkštas (apie 3-4 minutes). Tuomet kiaušinį išimame dantytu šaukštu, ir perkeliame į lėkštę. Tą patį pakartojame ir su likusiais kiaušiniais.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname vieną šaukštą sviesto. Sudedame šoninę ir kepame, kol ji taps auksinė ir traški – maždaug po 4 minutes iš kiekvienos pusės.
Kiaušinių trynius su citrinos sultimis sumaišome trintuvu. Sviestą išlydome nedideliame puode arba mikrobangų krosnelėje. Veikiant maišytuvui, palaipsniui pilame ištirpintą sviestą, kol padažas sutirštės ir taps šviesiai geltonos spalvos. Padažą paskaniname druska ir nedideliu žiupsneliu kajeno pipirų.
Šoninę dedame ant paskrudintų bandelių puselių. Ant viršaus uždedame virtus kiaušinius ir šaukštu užtepame padažą. Paskaniname juodaisiais ir kajeno pipirais bei laiškiniais česnakais.
Benediktai su avokadu ir lašiša
Jums reikės:
• 1 v. š. acto
• 4 kiaušinių
• 2 kiaušinių trynių
• ½ puodelio sviesto
• 1 sunokusio avokado
• 4 gabalėlių šaltai rūkytos arba sūdytos lašišos
• 2 v. š. šviežių citrinos sulčių
• 1 a. š. druskos
• 2 angliškų bandelių (perpjautų pusiau ir paskrudintų)
• Šviežiai maltų juodųjų pipirų ir smulkintų šviežių laiškinių česnakų patiekimui
Gaminame:
Į puodą supilame vandenį ir actą. Kai vanduo užverda, kaitrą sumažiname iki vidutinės, kad vanduo virtų švelniai.
Į nedidelį dubenėlį įmušame vieną kiaušinį. Švelniai maišome verdantį vandenį, kad puode susidarytų sūkurys. Kiaušinį nuleidžiame į vandenį – verdame, kol baltymas bus kietas, o trynys vis dar minkštas (apie 3-4 minutes). Tuomet kiaušinį išimame dantytu šaukštu, ir perkeliame į lėkštę. Tą patį pakartojame ir su likusiais kiaušiniais.
Išskobiame avokadą ir jo minkštimą sutriname šakute. Paskaniname žiupsneliu druskos.
Kiaušinių trynius su citrinos sultimis sumaišome trintuvu. Sviestą išlydome nedideliame puode arba mikrobangų krosnelėje. Veikiant maišytuvui, palaipsniui pilame ištirpintą sviestą, kol padažas sutirštės ir taps šviesiai geltonos spalvos. Padažą paskaniname druska ir nedideliu žiupsneliu kajeno pipirų.
Sutrintą avokadą tepame ant apatinės bandelės. Ant viršaus uždedame lašišos gabalėlį, virtus kiaušinius ir šaukštu užtepame padažą. Paskaniname juodaisiais pipirais ir laiškiniais česnakais.
1. Buto, Tauragės r. sav., Skaudvilė, Kelmės g. 27-3; 2. Gyvenamojo namo (parduodama 153,87 kv. m. iš 255,23 kv. m), 1/2 pastato-daržinės, 1/2 pastato-tvarto ir žemės sklypo, Tauragės r. sav., Žygaičių sen., Balčių k. 18; 3. Pastato-ligoninės, Tauragės r. sav., Skaudvilė, Turgaus a. 3; 4. Buto Tauragėje, Stoties g. 41-5; 5. Mokyklos, mal
Karščiavimas – vienas pagrindinių požymių, signalizuojančių, jog organizmas kovoja su infekcija. Turbūt nėra žmogaus, kuris nebūtų susidūręs su padidėjusia kūno temperatūra, ir įprastai dėl šio simptomo neverta per daug nerimauti. Visgi tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, kai karščiavimas pasireiškia mažam vaikui arb
Lapkričio 20 dieną 18 val. Tauragės kultūros centre atvyksta Klaipėdos jaunimo teatras ir režisieriaus bei improvizacijos meistro Kirilo Glušajevo kurtas spektaklis „GYVENIMAS DAR PRIEŠ AKIS“. Spektaklio dėmesio centre – jauno žmogaus kelias į trisdešimtmetį. Esame linkę manyti, kad suaugusiais tampame sulaukę 18 ar 21 metų, tačiau dažniausiai b
Tauragės Birutės Baltrušaitytės viešoji biblioteka įgyvendina naują projektą apie sensorinius pojūčius bibliotekoje „5 POJŪČIAI“, kurio tikslas – didinti bibliotekos paslaugų ir profesionalių meno-kultūros produktų prieinamumą negalią ar raidos sutrikimą turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti
Seimas šiandien pritarė Šilalės ir Tauragės poligonų steigimui, jie pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektais. Atsižvelgus į gyventojų ir savivaldos atstovų prašymus, poligonų teritorijų ribos atitrauktos nuo gyvenamųjų teritorijų, kapinių, kitų gamtai ir kultūrai reikšmingų objektų. Tauragės rajone poligono pl
Spalio 31 dieną, Tauragės rajono savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, Tauragės rajono savivaldybės garbės ženklą „Už nuopelnus Tauragės rajonui“ skirti Vidai Rizvanavičienei bei Daivai Genienei. Tarybos sprendimas parengtas vadovaujantis Tauragės rajono savivaldybės tarybos 2023 m. spalio 25 d. sprendimu Nr. 1-300 &bdquo
Kaip nepastebimai bėga laikas, nusinešdamas ne tik artimuosius, bičiulius, draugus, kolegas į nebūtį, bet beprotiškame šių dienų lėkime, dažnai labai greitai ištrina ir atsiminimus apie juos: nebėr kada galvoti, reikia gyventi šia trumpa akimirka. Čia ir dabar – taip mėgsta sakyti politikai, mėgsta akc
Einame tiesiu keliu Nors tikslas išnykęs, Jau senai. Važiuojam netikru greičiu, Nors niekas nelaukia, Jau senai..
Vienas geriausių šalies elektroninės muzikos kūrėjų Leonas Somovas skelbia unikalų projektą. Jau gruodžio 16 dieną, prieš pat didžiausias metų šventes, kūrėjas kviečia klausytojus į sostinės Šv. Kotrynos bažnyčią kurioje jėgas suvienys su žinomais violončelininkais Igne Pikalavičiūte ir Domu Jakštu. Atlikėjas dži
Šiemet pastebimas žymiai išaugęs norinčių savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje skaičius. Per nepilnus dešimt mėnesių, per 2,7 tūkst. į karo prievolininkų sąrašą nepatekusių jaunuolių pateikė savanoriškus prašymus atlikti tarnybą Lietuvos kariuo
Prieš kiek mažiau nei mėnesį pristatęs savo antrąjį studijinį albumą „Širdis“, kuris jau spėju tapti vienu klausomiausiu šalyje, ryškus pop muzikos kūrėjas Rokas Yan sugrįžta su naujiena. Šiandien jaunosios kartos dainininkas pristato iš anksto neanonsuotą muzikinę premjerą – singlą ir vai
Tauragės meno mokyklos mokiniai ir mokytojai kartu su Šiaulių kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kurio meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis, 2024 m. lapkričio 15 d. vykdys tęstinę tradiciją – edukacinių koncertų projektą „Muzikiniai rudenys“. Renginys vyks Tauragės meno mokykloj