Lašiša – žuvis, kuriai atsispirti sunku. Juolab, kad ji ne tik naudinga organizmui, bet ir itin paprastai pagaminama. Norint, nustebinti savo artimuosius skaniu lašišos patiekalu – šią žuvį patariama pagardinti netikėtais ingredientais, pavyzdžiui, medumi, terijakio padažu, fetos sūriu arba šventinį savaitgalį paruošti kreminių makaronų, kurie patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena mėgstamiausių lietuvių žuvų, dažnai atsidurianti ir kasdieniuose pirkinių krepšeliuose.
Skani ir sveika
„Lašiša – žuvis, kuria lietuviai mėgaujasi tiek kasdien, tiek ypatingesnėmis progomis, o, kad ši žuvis yra populiari rodo ir pardavimų duomenys. Žuvies ant ledo kategorijoje lašišos parduodama daugiausia. Visgi, pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu linkę išbandyti ir įvairesnės žuvies: juodojo paltuso, plekšnės, vilkžuvės, o ypatingai vasarą – prasidėjus grilio sezonui, kai yra daugiau eksperimentuojama virtuvėje“, – teigia V. Budrienė.
Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad lašišą, kaip ir visos kitos rūšies žuvį, verta įtraukti į savo kasdienį racioną.
„Lašiša – pakankamai riebi žuvis, todėl joje yra gausu pačių įvairiausių, organizmui naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių, kurios spartina medžiagų apykaitą, gerina atmintį, sumažina nuovargio jausmą. Lašišoje taip pat gausu ir antioksidantų, kurie sulėtina su senėjimu susijusius procesus, todėl valgant šią žuvį – gerėja odos būklė“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Kaip paruošti, kad tirptų burnoje
Visgi, pasak V. Juodkazienės, kaip ir gaminant bet kokį patiekalą – taip ir kepant lašišą, svarbu žinoti kelis triukus, kurie padės atskleisti geriausią šios žuvies skonį, todėl „Iki“ atstovė dalijasi keliais patarimais, kaip paruošti burnoje tirpstančią lašišą.
Nesirūpinkite dėl žvynų. Lašišos žvynų skusti nereikia, kadangi jie visai maži. Be to, šalinant žvynus,
nuvalomas ir plonas natūralios želė sluoksnis, esantis po jais. Šio sluoksnio funkcija – išlaikyti natūralią drėgmę, taigi gaminant su žvynais, žuvis išlieka sultingesnė.
Virta žuvis – sveikesnė. Norėdami išsaugoti visas naudingąsias maistines savybes, žuvį virkite vandenyje ar garuose. Jei vis tik norite keptos žuvies, kepkite orkaitėje, kepsninėje ant grotelių arba keptuvėje – su nedideliu kiekiu aliejaus.
Prieskoniai ir aliejai. Tinkamiausi prieskoniai lašišai yra druska, pipirai, citrina, krapai, petražolės, kaparėliai. Gamindami šią žuvį, naudokite sviestą, švelnaus skonio žemės riešutų ir kukurūzų aliejus – jie padės atskleisti tikrąjį lašišos skonį. Visgi, kadangi lašiša iš savęs yra pakankamai riebi žuvis – gausaus kiekio riebalų ją ruošiant patartina nenaudoti.
Tinkamas kepimo laikas. Kepta lašišos mėsa turi išlikti drėgna, minkšta bei sultinga. Jeigu žuvį perkepsite, ji išsausės ir praras gerąsias maistines bei skonio savybes. Geriausia lašišos gabalėlius kepti iki vidutinės ugnies įkaitintoje orkaitėje, apie 10-15 minučių. Žinoma, kepimo laikas visuomet priklauso nuo gabalėlio dydžio.
V. Juodkazienė siūlo išbandyti net keturis paprastai paruošiamus receptus su lašiša, puikiai tiksiančius ilgajam savaitgaliui.
Lašiša su medumi ir česnakais
Jums reikės:
Kelių atlantinės lašišos filė gabalėlių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų
Žiupsnelio Kajeno pipirų miltelių
2 šaukštų medaus
1 šaukšto šilto vandens
½ šaukšto obuolių acto arba citrinos sulčių
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
3 susmulkinto česnako skiltelių
1/2 skiltelėmis supjaustytos citrinos
Žiupsnelio smulkintų šviežių petražolių
Gaminimas:
Lašišos filė įtrinkite druska, juodaisiais ir Kajeno pipirais. Tuomet negiliame dubenėlyje sumaišykite medų, šiltą vandenį, obuolių actą arba citrinos sultis, įberkite šiek tiek druskos ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir į ją įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepkite lašišą apie 4 minutes, tuomet ją apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes. Galiausiai lašišą iš keptuvės išmikite ir atidėkite į šalį. Į tą pačią keptuvę suberkite česnakus ir kepkite, kol šie šiek tiek paruduos. Tuomet supilkite medaus mišinį, citrinos skilteles ir pakaitinkite, kol masė taps lipni. Gražinkite lašišos gabalėlius į keptuvę ir pavartykite ją gautame padaže. Apibarstykite lašišą smulkintomis petražolėmis. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Salotos su lašiša ir fetos sūriu
Jums reikės:
2-4 gabaliukų atlantinių lašišų filė
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
Mėgstamų salotų arba žalumynų
½ avokado
¼ puodelio marinuotų raudonųjų svogūnų
¼ puodelio trupintos fetos
Kelių šaukštų moliūgų seklų
Šlakelio citrinos sulčių
Gaminame:
Lašišos filė pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite didelę keptuvę. Ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Į keptuvę dėkite lašišą ir kepkite ją iš kiekvienos pusės apie 4 minutes. Salotų dubenyje sumaišykite žalumynus, sudėkite marinuotus raudonuosius svogūnus, gabalėliais supjaustytą avokadą, užberkite trupintos fetos sūrio, pagardinkite moliūgų sėklomis. Galiausiai dėkite lašišos gabalėlius ir apšlakstykite citrinų sultimis bei pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Kreminiai makaronai su lašiša
Jums reikės:
Mėgstamų makaronų
Kelių atlantinės lašišos filė gabalėlių
Žiupsnelio pipirų
Žiupsnelio druskos
Šaukšto sviesto
Šaukšto alyvuogių aliejaus
Padažui pagaminti reikės:
Šlakelio citrinos sulčių
Puodelio riebios grietinėlės
Žiupsnelio druskos
Saujos šviežių susmulkintų petražolių
Gaminame:
Pagal ant pakelio nurodytas instrukcijas išvirkite makaronus. Makaronams išvirus, nupilkite nuo jų skystį, tačiau pasilikite puodelį makaronų vandens padažo gamybai.
Lašišą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, pagardinkite juos druska bei juodaisiais pipirais. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies, joje ištirpinkite sviestą ir aliejų. Sudėkite lašišą į keptuvę, kepkite iš abiejų pusių po 2 minutes. Išimkite lašišą iš keptuvės, išspauskite ant jos citrinos sulčių ir apiberkite juodaisiais pipirais.
Į keptuvę, kurioje kepė lašiša, supilkite grietinėlę. Įdėkite pjaustytos citrinos. Kelias minutes pavirkite, kol padažas sutirštės, tuomet supilkite makaronų vandenį. Į gautą padažą sudėkite makaronus ir viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite keptą lašišą ir patiekite apibarstę petražolėmis.
Lašiša su terijakio padažu
Jums reikės:
Kelių atlantinės lašišos gabalėlių
400 g vyšninių pomidorų su šakelėmis
2 citrinų
1⁄4 a. š. šviežiai maltų pipirų
1⁄2 a. š. druskos
40 ml tiršto terijakio padažo
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminame:
Nusausinkite lašišos gabalėlius popieriniais rankšluosčiais ir pagardinkite druska iš abiejų pusių. Alyvuogių aliejumi pašlakstykite įkaitusią grilio keptuvę, sudėkite lašišą, ją apšlakstykite puse terijakio padažo ir kepkite 4 minutes. Žuvį apverskite, užpilkite likusiu terijakio padažu, apibarstykite pipirais ir kepkite dar 3-4 minutes. Perkelkite žuvį į lėkštę, o į keptuvę sudėkite vyšninius pomidorus ir citrinų puseles. Kepkite juos 7-8 minutes, kol suminkštės, ir patiekite su lašiša.
Vasaros sezonui įsibėgėjus, AB „Kelių priežiūra“ specialistai valstybinės reikšmės keliuose dirba visu pajėgumu. Šiuo laikotarpiu atliekami ne tik važiuojamosios dalies remonto darbai, bet ir daugybė kitų saugiam eismui svarbių veiklų. Vasarą itin daug dėmesio skiriama kelio dangų defektų šalinimui. Ypač didelis dė
Nuo 2025 m. liepos 1 d. plečiamas mokamų kelių tinklas krovininiam ir komerciniam transportui – į kelių naudotojo mokesčiu (vinjete) apmokestinamų valstybinės reikšmės kelių tinklą papildomai įtrauktas 21 krašto kelių ruožas. Lengvųjų automobilių (M1) vairuotojams mokestis ir toliau taikomas nebus. Iki liepos 1 d. komerci
Menų spaustuvė ir šiais metais keliauja po Lietuvą su sklaidos projektu, kuriame pristatoma Nyderlandų trupė „Knot on hands“ ir jų šiuolaikinio cirko pasirodymas „Brace for Impact“. Birželio 26-29 dienomis šį darbą bus galima išvysti Tauragėje, Troškūnuose, Druskininkuose bei Užpaliuose!&nb
Tauragės apylinkės teismo Jurbarko rūmai paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo kaltu dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pripažino Jurbarko gyventoją L. S. Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2021 m. kovo mėnesį, gavus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VTMT) Tauragės departamento pranešimą, kad tarnybos darbuotojams a
Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmai nuosprendžiu nuteisė K. G. ir V. Š., kurie per 5 kartus iš negyvenamos sodybos Šilutės rajone pagrobė metalo gaminių ir įrankių už daugiau nei 1000 eurų. Teismas nustatė, kad vyrai 2023 m. rugpjūčio–rugsėjo mėn. iš neaptvertos teritorijos ir neužrakintų pastatų pavogė
Tvarka – tai ne tik vizualinis estetinis pojūtis. Tai mūsų kasdienybės pagrindas, kuris veikia produktyvumą, nuotaiką ir net sprendimų priėmimą. Tyrimai rodo, kad organizuota aplinka padeda susikaupti, mažina stresą ir taupo laiką. Tačiau dažnai pamirštame, kad tvarka neatsiranda savaime – ją reikia kurti sąmoningai. Netvarka ka
Interneto svetainė – tai jūsų verslo veidas skaitmeninėje erdvėje. Tačiau ar kada pagalvojote, kiek iš tikrųjų jūsų tekstai prisideda prie pardavimų? Neretai puikiai atrodanti svetainė slepia silpną grandį – tekstus, kurie informuoja, bet neįtikina. Kalba, bet neparduoda. Turinio reikšmė šiuolaikinėje konkurencinėj
Šaltuoju metų laiku vis daugiau žmonių ieško sprendimų, kaip užtikrinti komfortišką ir sveiką gyvenimo aplinką savo namuose. Vienas iš sprendimų, kuris sulaukia vis daugiau dėmesio, yra šildomų grindų kilimėlis. Šis paprastas, bet efektyvus būdas šildyti patalpas ne tik suteikia jaukumo, bet ir gali
Tremtis – tai ne tik geografinis atstumas nuo Lietuvos iki Sibiro, bet tai ir didžiulė dvasinė kelionė per skausmą, netektį ir...viltį. Tai viena skaudžiausių Lietuvos istorijos patirčių, kai tūkstančiai žmonių buvo prievarta ištremti į tolimiausius, atšiauriausius Sibiro kraštus. Išvežti dėl savo įsitikinimų, dėl
Tauragės LIONS klubas, įžengdamas į septintuosius veiklos metus, iškilmingai pradėjo naują tarnystės etapą. Tradiciškai Tauragės pilies menėse vyko metinis klubo susirinkimas, kurio metu aptarti nuveikti darbai, išsakyti padėkos žodžiai ir simboliškai, perduodant klubo regalijas, inauguruotas naujasis klubo prezidentas T
Šią vasarą Tauragė vėl tampa atvira scena gyvam žodžiui ir muzikai – nuo liepos 22 dienos prasideda keturioliktasis festivalis „Prie garažų“! Tai vienas iš nedaugelio festivalių Lietuvoje, kuriame susipina profesionali kūryba, netradicinės erdvės ir jauki atmosfera tarp atlikėjų bei publikos. „Prie garažų&ldqu
Tauragės kultūros centras kviečia į išskirtinį renginį – jaunimo kūrybinės stovyklos „Apversta Tauragė“ rezultatų premjerą. Birželio 25 d. 18 val. Tauragės kultūros centro scenoje žiūrovai išvys jaunuolių sukurtą trumpametražį filmą ir spektaklį, kurių pagrindas – jų pačių išgyvenimai, patirtys, baimės i