Tauragės žinios logotipas
Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje: išbandykite 3 receptus

Vietoj priešpiečių dėžutės – lengvai paruošiamos salotos indelyje: išbandykite 3 receptus

Tvarkingai stiklainyje susluoksniuoti salotų ingredientai – tai ne tik spalvinga stalo puošmena, bet ir maistingas patiekalas. Pasiruoškite šiuos stiklainiukus tuomet, kai turite laiko, o skanaukite – vos tik išalksite. Salotos netradicinėje taroje gali tapti puikiais darbo dienos pietumis ar sveiku užkandžiu kelionėje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių daržovių populiarumas pavasarį išauga, taip pat pirkėjai domisi ir iš anksto pagamintomis salotomis.

Daugiau eksperimentuoja

„Atėjus pavasariui lietuviai renkasi daugiau šviežesnio, sveikatai naudingo maisto – vaisių, daržovių, ypač pasirodžius šviežio derliaus gėrybėms, kurio pirkėjams siūlome jau nuo vasario vidurio. Be to, atnaujinome ir kulinarijos asortimentą, todėl skubantiems ar norintiems be vargo pasiruošti Velykų stalą galime pasiūlyti įvairiausių jau iš anksto pagamintų salotų: tiek klasikinių Cezario, tiek įkvėptų Meksikos ar Azijos virtuvių“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad žmonės vis labiau eksperimentuoja gamindami net ir tokį paprastą patiekalą, kaip salotas.

„Anksčiau salotos buvo neįsivaizduojamos be tradicinių pomidorų, agurkų, žalumynų, šviežių kopūstų ir kitų nuo seno Lietuvoje pamėgtų daržovių, o dabar pastebime, kad žmonės eksperimentuoja gamindami net ir šį paprasčiausią patiekalą: gardina salotas avinžirniais, įvairiausiomis kruopomis, šviežias daržoves derina su keptomis, kartais su vaisiais, įvairiausiais sūriais, mėsa, žuvimi“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Kaip teigia vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, norint salotas praturinti dar didesniu vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų kiekiu, jas pagardinti galima ir mėgstamomis sėklomis, džiovintais vaisiais ar riešutais.

Išdėliojimas irgi svarbu

Dar viena, pasak J. Sabaitienės, populiarėjanti salotų gaminimo tendencija – jų paruošimas į įvairiausius indelius ar stiklainius. Taip ne tik patogu salotas sudėlioti porcijomis, bet ir neštis į darbą, kelionę ar gamtą. Gaminant tokias salotas – tereikia pasitelkti fantaziją. Jas praturinti galima ne tik šviežiai paruošta žuvimi ar mėsa, bet ir virtais kiaušiniais, konservuotu tunu, makaronais ir kitais mėgstamais produktais.

Kad salotos ilgai išliktų šviežios – sluoksniuojant ingredientus į indelį reikėtų juos išdėlioti tam tikra tvarka, pavyzdžiui, avinžirnius, makaronus ar kitus sunkesnius produktus dėti į apačią, o greičiausiai vystančius – į viršų. Kaip jau J. Sabaitienė minėjo anksčiau, tokiems salotų indeliams puikiai tinka ir įvairiausios keptos daržovės – morkos, smidrai, brokoliai, kalafiorai, špinatai. Dar vienas dalykas be kurio neįsivaizduojamos nė vienos salotos, – padažas. Visgi, „Iki“ atstovė siūlo ant salotų jo iš karto nepilti. Geriausia jį pasiruošti atskirame indelyje ir ant daržovių užpilti tik tuomet, kai ruošiatės jas skanauti.

Įvairūs padažai salotoms gali būti gaminami ir iš riebesnių ingredientų – majonezo ar grietinės, tačiau pavasarį labiau mėgstami lengvi ir klasika jau tapę alyvuogių aliejaus ir balzamiko ar citrinos sultimis, garstyčiomis pagardinti padažai. Salotas galima gardinti ir graikišku jogurtu arba žolelių pagrindų ruoštais padažais – viskas priklauso nuo fantazijos ir mėgstamų ingredientų.

J. Sabaitienė salotų indelyje siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi trimis itin paprastai pagaminamais receptais.

Daržovių ir makaronų salotos

Jums reikės:

• 80 g makaronų

• 4 vyšninių pomidorų

• 80 g virtų žirnelių

• 50 g virtų kukurūzų

• ½ agurko

• žiupsnelio druskos

• šlakelio alyvuogių aliejaus

• šlakelio balzaminio acto

Gaminame:

Makaronus išvirkite ir palaukite, kol jie atvės. Agurką bei pomidorus nuplaukite. Agurką supjaustykite plonais griežinėliais, o pomidorus – nedideliais gabalėliais. Į norimo dydžio stiklainį suberkite atvėsusius makaronus, ant viršaus suberkite didžiąją dalį pjaustyto agurko, tuomet sluoksnį kukurūzų, žirnelių, sluoksnį pomidorų ir likusius agurko griežinėlius. Į švarų dubenėlį įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus bei balzaminio acto, įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Prieš valgydami salotas, sumaišykite jas su padažu.

Tuno ir avinžirnių salotos

Jums reikės:

• 100 g virtų avinžirnių

• 80 g tuno alyvuogių aliejuje

• ½ avokado

• 1 kiaušinio

• saujos jaunų špinatų lapelių

• 1 v. š. citrinų sulčių

• žiupsnelio druskos

• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Kiaušinį išvirkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Avokadą nuplaukite, nulupkite, išimkite kauliuką ir supjaustykite kubeliais. Į stiklainį įpilkite šaukštą citrinų sulčių, įberkite druskos bei pipirų, tuomet suberkite avinžirnius, ant viršaus berkite avokadą, kiaušinį, sluoksnį tuno ir viską užklokite špinatų lapeliais. Stiklainį užsukite ir prieš valgydami gerai sukratykite.

Bolivinės balandos salotos su grietine ir krienais

Jums reikės:

• 1 virto burokėlio

• 100 g bolivinės balandos kruopų

• 50 g fetos

• 1 mažos morkos

• saujos šviežių gražgarsčių

• 2 v. š. grietinės

• 2 v. š. tarkuotos krieno šaknies

Gaminame:

Bolivinės balandos kruopas išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, tuomet nupilkite vandenį ir palaukite kol atvės. Grietinę sumaišykite su tarkuota krieno šaknimi ir supilkite į norimo dydžio stiklainį. Ant viršaus suberkite kubeliais supjaustytą burokėlį, tuomet berkite sluoksnį virtos bolivinės balandos kruopų, kubeliais pjaustytą morką, fetos sūrio gabalėlius ir viską užklokite gražgarstėmis. Prieš valgydami, pakratykite stiklainį, kad daržovės susimaišytų su apačioje esančiu padažu.

Pasidalinkite su drauge ar draugu

Daugiau naujienų

Tauragė ir Lietuva neteko garsaus aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko

Tauragė ir Lietuva neteko garsaus aktoriaus, režisieriaus, rašytojo Kęstučio Macijausko Sendaikčių turguje sutikau seną draugą. Pardavinėjo laikrodį su gegute... –  Kodėl parduodi? Gal sugedęs? – paklausiau juokais. –  Ne, rodyklės dar sukasi, bet gegutė nustojo kukuoti, – liūdnai atsakė draugas. –

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną įteiktas unikalus apdovanojimas – „Sidabrinės nendrės“ premija

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną įteiktas unikalus apdovanojimas – „Sidabrinės nendrės“ premija. „Sidabrinės nendrės“ laureatu išrinktas Tauragės apskrities policijos kapelionas Remigijus Saunorius. Kapeliono veikla išsiskiria gebėjimu reaguoti į šiandienos aktualijas ir inicijuoti pokyčiu

Tarptautiniame turnyre iškovojo medalius

Čekijoje vykusiame tarptautiniame bokso turnyre „Trutnov open 2025” Lietuvai atstovavę keturi tauragiškiai parvežė du aukso ir du sidabro medalius. Turnye dalyvavo 150 boksininkų iš 9 šalių (Vokietija, Tunisas, Izraelis, Slovakija, Vengrija, Lenkija, Latvija, Čekija ir Lietuva). Aukso medalį iškovojo Austėja

Mobili programėlė LT72 padės gyventojams geriau pasirengti ekstremaliosioms situacijoms

Vidaus reikalų ministerija, siekdama gerinti Lietuvos visuomenės pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms, didinti jos informuotumą civilinės saugos srityje bei ugdyti savisaugos kultūrą, inicijavo mobiliosios programėlės LT72 sukūrimą. Ši aplikacija jau yra prieinama elektroninėse parduotuvėse APP STORE ir GOOGLE PLAY. „Dabartinė sa

LR Seimo rūmuose įteiktos trispalvės ir Kovo 11-osios akto dokumentai

Kovo 11-ąją, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 35-metį, LR Seimo rūmuose iškilmingos ceremonijos metu visų Lietuvos savivaldybių jaunimo atstovams signatarų vardu įteiktos trispalvės ir simboliniai Kovo 11-osios akto dokumentai. Šie šalies nepriklausomybę patvirtinantys ženklai įteikti deleguotai Tauragės Žalgirių gimn

Kovo 11-ąją sveikinimas Lietuvai Tauragėje skriejo nuo savivaldybės pastato stogo

Kovo 11-osios minėjimo renginiai Tauragėje buvo išskirtiniai. Vienas ryškiausių akcentų – šventinės akcijos „Su gimtadieniu, Lietuva“ metu ant Tauragės rajono savivaldybės pastato stogo uždainavo choras „Jūra“, kuris savo dainomis pasveikino Lietuvą 35-ųjų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinių

Kompozitorius Arvydas Malcys – apie misiją pakylėti ir suteikti tikėjimą

Balandžio 26-ąją Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre (KVMT) vyks dviejų dalių šiuolaikinės choreografijos vakaras „Hommage à Čiurlionis", dedikuotas M. K. Čiurlionio 150-ajam jubiliejui. Pirmoje dalyje – vienaveiksmis šokio spektaklis, kuriame KVMT baleto trupė, skambant kompozitoriaus Arvydo Malcio sukurtai

Svarbūs faktai apie dantų protezavimą

Protezai šimtmečiais buvo patikimas sprendimas siekiant atkurti prarastus dantis, susigrąžinti šypseną ir kramtymo funkciją.  Sužinoti, išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie dantų protezus – labai svarbu, nes iš dalies tai nulemia ir protezų tarnavimo laiką bei sėkmę.  Dantų protezų tipai &n

Tauragėje koncertuosiantis bardas Kazimieras Jakutis: saugumiečiai mane vaišino kramtomąja guma ir siūlė šnipinėti savo dėdę kunigą  

„Mano dainų istorijos – tai mano gyvenimas, kuriame yra ir juodo, ir balto“, – sako bardas, dainų autorius ir atlikėjas Kazimieras Jakutis-Pagulbis. Dainas tarsi dienoraščius vartantis kūrėjas prisimena svarbiausius savo gyvenimo įvykius, kuriuose būta ir KGB verbavimo, o taip pat – tėviškės prisiminimai,

Atidaryta Ingridos Tautkutės paroda „Vidinės Erdvės“

Penktadienį Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje atidaryta Ingridos Tautkutės paroda „Vidinės Erdvės“.   Menininkė Ingrida Tautkutė tauragiškius kviečia į unikalią kelionę per žmogaus vidinį pasaulį su savo ketvirtąja paroda „Vidinės Erdvės“. Tai abstrakcijos ir simbolikos susiliejima

TKM „Santaka“ – laisvės bendraamžiai: 35 metai istorijų 

Tauragės krašto muziejus „Santaka“ šiemet švenčia kartu su nepriklausoma Lietuva – 35-erius Laisvės ir kūrimosi metus. 1990-ieji – ne tik šiuolaikinės Valstybės, bet ir modernios atminties saugojimo tradicijos Tauragėje pradžia. 35-eri metai valstybės istorijoje – neilgas laiko tarpas, tačia

Kaziuko mugė kovo 15 d. Tauragėje su muzikiniais pasirodymais!

Kovo 15 d Respublikos ir Bažnyčios gatvėse vyks tradicinė Kaziuko mugė, kuri kasmet sukviečia tiek vietinius gyventojus, tiek miesto svečius. Visą dieną šurmuliuos amatininkai, tautodailininkai, kūrėjai bei maisto gamintojai, siūlydami unikalius rankų darbo gaminius, gurmaniškus skanėstus, lietuviško dizaino kūrinius.